Celostátní registr hříšníků

Na Slovensku je přistižený pytlák nebo provinilec zbaven práva rybolovu a jeho jméno je zveřejněno v celostátním registru "hříšníků". Nemá pak možnost "převléknout kabát" a objevit se v revíru jako člen jiné organizace.

Nestálo by za úvahu vyvinout tlak na MO ČRS, aby se obdobný registr zřídil i v ČR?Pytlákům z řad rybářů by pšenka tolik nekvetla.

A možná by to byl i první krůček k legalizaci lovu non stop v některých obdobích roku , případně i k další liberalizaci výkonu rybářského práva.

Mám pocit, že vedení rybářského svazu v Čechách i na Moravě je příliš zkostnatělé a o zkušenosti našich přátel ze Slovenska se vůbec nezajímá.
Autor diskuse: mirmen - Profil , 18.2.2006 všeobecné - ostatní

xroman | Čt 23.2.2006 10:15:21

Profo:Centrální elektronická databáze vydaných RL pravděpodobně neexistuje. Když jsem si ho byl kupovat, zapsali to do jakési knihy pod jednacím číslem. Aby mohla vzniknout centrální databáze, musí být její vznik upraven zákonem. Teď nedávno jsem četl nový zákon o pozemních komunikacích (hlavně pasáž o bodovém systému), kde je jednoznačně napsáno, že vznikne databáze dopravních přestupků (aby mohl být bodový systém vůbec funkční). Pokud by to v zákoně nebylo, nemohli by úředníci sami takovou databázi vytvářet. V zákoně o rybářství není o takové databázi nic napsáno. Z toho dovozuji, že její vytváření by bylo protizákoné. A hlavně si nedovedu představit, že by tam někdo zpětně za posledních X let zadávat data o zhruba 300 000 držitelech RL.

profo - Profil | Čt 23.2.2006 8:43:13

hraji : to je právě ta druhá strana mince. Bohužel ta horší se kteou se na našich vodách setkáváme mnohem častěji. Souhlasím s tím co jsi napsal. V tom jsme za jedno. S těma blokama je to taky tak. Vím o pár RS, ktaří je mají a nosí a používají, ale je jich málo právě pro to co píšeš.

hraji - Profil | Čt 23.2.2006 8:36:27

profo: ano, máš pravdu v tom, že RS nemusí hned brát povolenku. Stačí domluva. Pokuty jsou problém, protože RS musí nafasovat pokutové bloky a starat se o ně. pokud by je nedejbože ztratila, tak by je musela uhradit ze svého. Proto nevím o případu, kdy by RS dávala peněžní pokuty.
Problém je v tom, že když někomu domlouváš, tak je na tebe sprostý, takže to skončí nakonec zadržením povolenky, přesto že n azačátku byla RS odhodnána jen udělat bububu. Ale nikdo není zvědavý na hulváty, kteří člověku nadávají za to, že dělá svoji práci dobře a oni si neplní povinnosti.

profo - Profil | Čt 23.2.2006 8:31:42

xroman : rozumím tomu co jsi psal, ale když to vezmeš obráceně, tak vyplněním žádosti o RL jsi se automaticky na úřadě dostal do registru držitelů RL a to nelze popřít. Jim stačí pouze doplnit pár oddílů do již existujícího registru. Tak jsem to i myslel, když jsem to sem psal. A rozhodně k založení jejich evidence se tě na žádný souhlas neptali. Stejné je to i s řidičákem a občankou. Tyto evidence jsou pouze pro jejich vnitřní potřebu a nahlédnout do nich mohou jen oni a při soudním nařízení další odpovědné osoby.
hraji : to co píšeš je holý fakt. V ČRS je to opravdu podobně jako v MRS co se týká MO. Myslím, že stačí když při vydání povolenky se zkontroluje platný RL. Kontrolu nad tím přestupkem bych ponechal na úřadu vydávajícím RL. Pokud vydá, tak si můžeš koupit povolenku. pokud ne, tak nic nebude.
All : Jen malý dotaz. RS nemusí vždy sebrat povolenku , jestli se nepletu, tak je v jejich pravomoci udělit i pokutu (§16 odstavec e, uvedeno i v RŘ)a tou to vyřešit, nebo to řešit domluvou a vykázáním od vody do vykonání nápravy. To se právě myslím týká třeba metru, peanu a dalších drobností. Odebrání povolenky je až ta poslední možnost a trest za opravdu velký přestupek, ale je pravda, že záleží na lidech. Pokud se pletu opravte mě.

xroman | Čt 23.2.2006 8:07:36

šeptal:V tom nejsme ve sporu. Já říkám registr ano, ale až budeme umět nadělovat za různé přestupky různé tresty. To zatím nejde.

šeptal - Profil | Čt 23.2.2006 8:04:01

xroman: No právě, že postih za zapomenutý peán a za ponechanou podmírovou rybu by stejný být asi neměl.

hraji - Profil | Čt 23.2.2006 8:02:01

Něco praktických poznámek k fungování takového registru. Aby mohl podobný registr vzniknout, musela by existovat jednotná evidence členské základny, nejlépe počítačová. Neexistuje. Realita je taková, že v MRS nejméně 80 % MO vůbec nepoužívá počítač. Nevím jak v ČRS, ale moc se to lišit nebude. Když není jednotná evidence členů, bude evidence přestupníků na vodě, navíc nastupuje zákon o ochraně osobních údajů. Nedělejme si iluze, při důsledné kontrole by většina MO nevyhověla.
Navíc chctít aby se u každé vydané povolenky kontrolovalo, zda se dotyčný nedopustil přestupku by asi zásadním způsobem zpomalilo vydej povolenek, o což členové asi taky nestojí.

xroman | Čt 23.2.2006 8:00:42

šeptal:pokud je postih jen jeden, je více sloupců zbytečných.

šeptal - Profil | Čt 23.2.2006 7:48:45

xroman: A jaký by byl problém, aby ten seznam měl víc sloupců? První sloupec - závažné přestupky s tvrdým postihem, další sloupec méně závažná porušení = kandidáti na první sloupec.

xroman | Čt 23.2.2006 7:45:07

Mirmen: Já neříkám, že bych byl proti, jenom se mi nelíbí, že za současného stavu vyhlášky by byl na tento seznam jak ty říkáš "pytláků" zařazen i ten co poruší něco bezvýznamného-zapomenutí metru, vyprošťovače, podběráku neuklizené místo lovu a spousta dalších drobností. Tyto by jsi chtěl házet do jednoho pytle s pytláky?

mirmen - Profil | Čt 23.2.2006 0:53:45

xroman-profo: mne by zajímalo, proč to funguje na Slovensku a ne u nás :-) Mimochodem, nejstarší pytlák, kterému již nebude vydána povolenka, má asi 82 let :-)

mirmen - Profil | Čt 23.2.2006 0:46:41

findejs: nerad se do někoho navážím, ale Tvůj příspěvek nehodlám pominout.
Pár let se pohybuju na internetovejch rybářskejch webech, ale málokdy mne něco nadzvedne tak, jako nedostatek IQ v Tvém příspěvku.
Jak jsem se naprosto jednoznačně zmínil, viz. zadání otázky, tak se zajímám o praktické zkušenosti - viz. výše , z více jak roční praxe našeho východního souseda, Slovenska.
Domníval jsem se, že jsem zadání otázky napsal dost srozumitelně.
Pokud jsi zadání nerozuměl, prosím, napiš, co nechápeš. Rád odpovím. PS: naprosto nevím, jakým právem se mne v souvislosti se zadáním otázky na poměry na revíru v HK, na který nemám ani ten nejmenší vliv. Souvisí to podle Tebe se zadáním otázky nebo je to jen nějaký duševní výlev?

xroman | St 22.2.2006 13:51:00

Profo:Tomu bych moc nevěřil. Vznik takového registru by musel být obsažen v nějakém zákoně. Úřady ho nemohou vytvýřet samy od sebe. Jinak by museli mít souhlas provinilce se zařazením do takového registru a ten jim nikdo nedá. Svého času se hovořilo o vzniku registru přestupků, který měl fungovat pobobně jako rejstřík trestu ale zanášeli by se do něj všechny přestupky. Jeho vznik ale myslím parlamentem neprošel. Takový rejstřík přestupků by tuto situaci řešil. Jinak co jsem slyšel tak má být automatické odebírání RL za přestupky v nové novele vyhlášky zrušeno.

profo - Profil | St 22.2.2006 11:47:14

Co vím, tak se připravuje registr provinilců, který si budou centrálně obsluhovat úřady, které vydávají a odebírají RL. Bude přístupný (co jsem slyšel) zatím pouze úředníkům při vydávání RL. Má to prý být z důvodu, že přestupek za který je odebrán RL není evidován v RT a pokud neexistuje evidence přístupná pro úřady ve která se toto eviduje je možno vydat RL znovu po přestěhování či změně (pouze papírové) bydliště. Zatím co vím to ještě nefunguje, ale mělo by to začít fungovat cca do poloviny roku.

findejs - Profil | St 22.2.2006 9:35:37

mirmen-nemám to brát tak ,že jsi dostal český občanství a teď se chceš podělit o svoji zkušenost.Dle mne radši vyvíjej takovéto aktivity o průhlednost v jiných a důležitějších odvětvích našeho života a ne v zájmové činnosti.A nebo se na to vys-r a skoč si na Velkej vingl dej trochu pilsneru a ono Tě to třeba přejde dávat něco do pořádku ,stejně je všechno plácnutím do vody.Co jste v H.K.udělali s potapěčema který se na Správčickým písníku vyučili dokonalosti harpunování ryb.Odpovím Ti sám, nic !Jak říkávala moje babi ,Zameť si před svým prahem a pak začni dělat pořádek u sousedů. nazdar

Lumas | St 22.2.2006 9:09:32

All: Nějaká evidenci už funguje (vpravo dole) http://www.rybsvaz.cz/?page=rada/sekretariat

xroman | St 22.2.2006 8:42:43

Až přijdeš o papíry kvůli tomu, že zapomeneš metr, zapsat nebo jenom někomu zasedneš místo, budeš se tlouct do hlavy, že jsi volal po nějakém registru. Znám pár lidí, kteří přišli o papíry kvůli podobné kravině. Zatím mají aspoň šanci změnit trvalé bydliště a papíry zas získat.

rybomil | St 22.2.2006 7:35:11

Petrson: V poho.

Petrson - Profil | Po 20.2.2006 13:07:24

>> rybomil > Tvůj příspěvěk jsem prve nějak nechtíc přehlédnul a teď čtu, že jsem napsal skoro to samé. Ale vážně jsem neopisoval, to mi prosím věř. Jsi holt rychlejší :-))

Petrson - Profil | Po 20.2.2006 10:32:07

>> Martin M. > to by problém mohlo řešit jen částečně, a sice u členů svazů, kteří se nějak proviní. Ale co neorganizovaní pytláci?

>> Mirmen > asi bych s tím nesouhlasil. Respektive souhlasil, ale až po novelizaci rybářské legislativy. Pokud stávající normy umožňují jednotný postih za kdejakou prkotinu (zapomenutý metr), stejně jako za těžné přestupky (usmrcení podmírového úlovku), a navíc postihují v mnoha případech nekompetentní úředníci od stolu, kteří o rybářství vědí prd, mohlo by docházet k zneužívání a diskriminacím. Doba a stav takovému opatření prostě ještě nedozrály.

rybomil | Po 20.2.2006 9:58:10

Protože z vlastní zkušenosti vím, jak lehce jsem se mohl dostat mezi osoby, jimž nebude vydán RL, nesouhlasím. V případě, že bych opravdu ten RL nedostal, ocitl bych se s největší pravděpodobností na seznamu těch co nemají čistý rejstřík trestů....Doba na to neuzrála nebo jak to nazvat.
Taky se domnívám , že pytláků z řad členů "registrovaných" rybářů je tak 5% .Úkáčka a žluťásci na nějaký povolení zvysoka a trvale serou.

Martin M. - Profil | So 18.2.2006 15:21:42

A nebo nemusi ani podepisovat, proste se rekne, ze nakupem povolenky souhlasi s timto faktem a hotovo. Nesouhlasis, nekupuj. To uz by si svaz musel sam zjistit, jestli to staci. Podle mne je to schudne a zadouci.

Martin M. - Profil | So 18.2.2006 15:19:34

Abe> vsak nemusi podepsat, nedostane pak ale papiry :-)

Abe - Profil | So 18.2.2006 15:14:35

Martin M.: ano KDYBY podepsal....kdo ho donutí, myšlenka není špatná,ale myslím že velice těžko realizovatelná

Martin M. - Profil | So 18.2.2006 9:37:50

Abe> myslim, ze kdyby rybar pri nakupu povolenky podepsal, ze s timto zpusobem nakladani s informacemi souhlasi, tak by to nemel byt problem. Neco podobneho tusim funguje v bankovni sfere, u leasingovych spolecnosti apod.

Hopík - Profil | So 18.2.2006 9:35:29

Určitě by to byl dobrý tah vůči těm,kteří zneužívají toho,že u nás můžou za pár korun masařit po celé republice.Ale na druhou stranu podle nových pravidel o hříšnících dnes rozhodují obecní úřady a ty většinou ani nejsou schopny posoudit míru provinění hříšníka...

miki - Profil | So 18.2.2006 9:33:24

mirmen: zajímavá úvaha, ale na druhou stranu ten, kdo je pytlákem, bude stejně pytlačit dál. Nebylo by lepší vyřešit to po staru a případného pytláka pokutovat a v případě, že není členem ryb. svazu ho na jeho vlastní náklady proškolit a udělat z něj řádného člena ?

Abe - Profil | So 18.2.2006 8:26:00

No nevím, vychází třeba v Rudém právu seznam odsouzených, kteří jsou ve Valdicích? Rozumím jak to myslíš, aji bych s tebou souhlasil, ale.... jsme v Česku.