Návrh na usmrcení ponechané ryby

Návrh na usmrcení ponechané ryby

Dobry den, rad bych Vám představil návrh na změnu BP. Ušlechtilá ryba, kterou si chce rybář ponechat, by měla být po ulovení usmrcena tupým úderem do hlavy a následným prořezáním žaberních oblouků. A to z následujících důvodů:
1. Zamezit nešetrnému uchovávaní ryby, které je neslučitelné s well fare (vezírky s velkými oky, sakovaní v mělké prohřáté vodě, vícedenní sakování a podobně).
2. Zamezit převozu živých ryb. Převoz ryb na sucho. Málokdo má na rybách prostředky, aby rybu převezl tak, aby netrpěla. Většinou rybu převážíme v igelitce autem i na vetší vzdálenost nebo v samotném vezírku na kole. Pak rybu doma ještě oživujeme v čerstvé chlorové vodě atd.
3. Zamezit při vícedenních výpravách dopisování ulovených ryb zpětně do neproškrtnutých kolonek v povolence jak tomu bývá na větších vodních plochách, a tím snížit počet neoprávněně odnesených ryb od vody. A zvýšit šanci na přivlastnění ryby rybářům, kteří chytají čestně anebo nemohou být tak často u vody. Dále zamezit vyměňování zasakovaných ryb za větší.
4. Zamezit převozu ryb na soukromé revíry. V dnešní době rostou soukromé revíry jako houby po dešti. Tím i poptávka po větších rybách. I přesto, že na některých revírech existuje k70, která tuhle skutečnost částečně u kapra eliminuje, avšak nejedná se jen o kapry,ale i o ryby ostatní. Určitě nemáme nic proti tomu, když si rybář ponechá rybu pro sebe nebo své blízké. Ale hnusí se nám obchodováni s rybou. Nejen to, že někteří rybáři vidí cestu k zisku, ale hlavně na těchto rybách vydělává třetí strana provozovatelů soukromých revírů. Myslíme, že tohle opatření by mohlo k tomuto prodávání ryb částečně zamezit. Zájem o soukromé revíry neustále roste a ty tvoří v poslední době i konkurenci pro svazové vody.
5. Zamezit k podvodům s ušlechtilými rybami, které si rybáři zakoupí jako nástražní a poté používají doklad i několik měsíců a vydávají ulovené ryby ve vezírcích za nástražní. Jistě si položíte otázku, jak by to fungovalo s nastražením ušlechtilé ryby na dravce? Myslíme, že je ještě spoustu druhů ryb, které by použití ušlechtilé ryby na dravce nahradily a tudíž by byl zákaz používání ušlechtilých ryb, jak živých, tak i mrtvých k tomuto účelu.


Závěrem bych Vám chtěl říci, že ryba je tvor jako každý jiný a podle toho bychom se měli k rybě chovat. Nestresovat zbytečně ulovenou rybu a nepůsobit jí zranění, které při manipulaci, uchování a převozu vznikají. Buďme těmi rybáři, kteří něco v tomhle změníme a nečekejme na to, až nám to někdo nařídí. To že rybu chceme nechat na konzumaci neznamená, že ji kvůli tomu musíme trápit. Měli bychom jako lovci dodržovat k ulovené rybě úctu a etiku k rybařině. Na ryby chodíme si odpočinout a mít chvíli klidu, pokud si rybu chci ponechat zabytou po čas rybaření, existují mnohé způsoby jak usmrcenou rybu uchovat.

Nejde o žádnou novinku v rybařině, ale pouze prosadit to, co už dlouhá léta funguje u lososovitých ryb. Jen na mimopstruhových revírech by se několikanásobně tohle opatření vrátilo v dobro rybařiny, a to jak pro rybáře, tak hlavně pro ryby.
Autor diskuse: MichalU - Profil , 1.1.2014 všeobecné - RŘ, MO, svazy
Dále moderuje: Drinks Profil

Jste pro?

A) ano28%

B) ne72%

Od 1.1.2014 hlasovalo 251 čtenářů.

8 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy.

NTomáš - Tom - Profil | St 1.1.2014 15:08:14

Jsem chovatel ryb,ale k tomuto návrhu se určitě nepřipojím. Problém je totiž v lidech a žádné nařízení to nezmění,spíš by se u svazu měla věnovat větší pozornost mládeži tak jako to bylo kdysi aby dorůstala generace znalých,nadšených rybářů s přirozenou úctou k přírodě a nejen rybám.

NPike - Profil | St 1.1.2014 12:22:16 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Velmi mne zaujaly hlášky o tom, co udělat s kapřem, když ho chytnu ráno, klepnu ho a jak ho uchovat do večera, tedy konce lovu tak, aby byl fresh
řešení je jednoduché - nebacit kapra chyceného ráno, ale kapra chyceného večer. A když se to nepovede? Tak se svět nezboří, nejde o život, na konzumaci ryby není nikdo existenčně závislý.
A kdyby to byl nepřekonatelný problém, tak se nebude sedět u vody do večera, ale odjede se za včas dom, případně se naučí uchovávat mrtvá ryba tak, aby fresh zustala.

Ntuzemak - Profil | St 1.1.2014 10:27:40

MichalU - >> přijedu ve 4:00 k vodě,udělám co musím,zapíšu docházku,nakrmím,nahodím,v 5:00 mě dojde pěkný kapřík,rodina si přeje rybu,tož ho vezmu,klepnu ho tupým předmětem,proříznu žábra, a co sním?mám v plánu sedět u vody do oběda,páč přes týden čas nemám....

Nhraji - Profil | St 1.1.2014 10:21:40

Základním a největším nedostatkem tvého příspěvku je fakt, že rozděluješ ryby na ušlechtilé a ty druhé. Žádná legislativa rozdělení ryb na ušlechtilé a ty ostatní nezná.
Všechny ryby jsou živí tvorové a všechny si zaslouží stejnou péči a opatrnost při manipulaci a uchovávání.

Nelhierro - Profil | Čt 2.1.2014 15:03:00

kolib >> bojím se jedné věci. Na lidi je čím dál větší tlak, je mnoho nezaměstnaných, ceny potravin stále stoupají, PHM také. K čemu to tak může vést? K tomu, že se ryby budou masařit čím dál více. Byl jsem si tradičně s dcerou koupit na sádkách štědrovečerního kapra, zaplatil jsem za něj 420 Kč. Za mnou stál postarší manželský pár a manželka mu povídá. Sakra, ten kapr je tak drahý. A on na to. No také už nic nebudu pouštět, přijdou zlé časy. On si pak člověk rozmyslí, zda násaďáka, jehož tržní cena je cca 150-300 Kč (dle velikosti a váhy) pustí. A to vůbec nemluvím o ceně candáta, štiky, sumce, kde prodejní cena za kg je často přes 350 Kč.

Naleš vavřina - Profil | St 1.1.2014 13:59:28

Martin M. >> Právě proto by mělo být Martine více posuzováno, komu je dáno právo rybolovu. Právo rybolovu by nemělo býti samozřejmostí, ale výsadou. Je mi ale jasné, že tento princip nenalezne v našich zeměpisných šířkách ještě hodně dlouho živnou půdu. Mám velkou obavu, že princip svazového hospodaření není cestou k výchově rybářů vážit si práva rybolovu. A to přiznávám jako zarytý zastánce a podporovatel svazového hospodaření, protože pro "běžného průměrného" člověka neexistuje žádná lepší možnost jak vykonávat náš společný koníček. Nikdo jiný než svaz neposkytne tak obrovskou, pestrou a dostupnou příležitost rybolovu.

Naleš vavřina - Profil | St 1.1.2014 13:30:50 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Chlape moc dobře rozumím o co ti jde a z velké části se s tebou ztotožňuji, ALE!!! Tímto omezením zase nejvíce postihneš slušné rybáře a ti neslušní tento zákaz zase obejdou.

Např. při naplánovaném celodenním rybolovu ulovíš dopoledne rybu jež si chceš ponechat a večer ti proteče skrz tašku. Tím jen poškodíš slušného rybáře co chce úlovek přiznat, dle tvého návrhu si dopolední úlovek prostě nemůže ponechat aniž by rybu znehodnotil a tím vlastně zničil i důvod ponechání si ryby.
Jiná věc je používání k rybě šetrných vezírků - to lze velmi snadno kontrolovat a následně s každým na místě i řešit. Ponechání živé ryby nebo její usmrcení při odchodu od vody je sporné, zde je každý odpovědný za dodržování legislativy v oblasti týrání zvířat, ale v reálu je kontrola a vymahatelnost spíše iluzorní - zde to spíše stojí na morálních kvalitách každého rybáře.
K ponechávání si více ryb a jejich zpětnému dopisování na velkých nádržích - sám víš co se tam děje (ukryté potopené vezírky na silných vlascích a pletenkách, vzájemné se krytí rybářů bez oznámení tohoto přestupku RS, ...). A kdo tyto přestupky dělá??? Děcka na prázdninách, dědoušci s kolínkem nebo žížalou na špuntu kousek od břehu, plavačkáři, feerraři, ...????? Odpověz si sám, odpověď známe oba.

Spíš než vymýšlení dalších nesmyslných zákazů by bylo mnohem efektivnější a účelnější se zaměřit na morální kvality členů cechu Petrova a důsledně vymáhat dodržování BP, resp. platné legislativy. Ten kdo pomůže přestupce usvědčit by měl být odměněn a ne peskován jako bonzák. Veškeré přestupky a postihy evidovat a rodné číslo s tím, že jakmile "pomyslná číše přeteče", tak bude doživotní distanc jak na svazových, tak i na soukromých vodách - prostě na území ČR již nositel daného rodného čísla nebude nikdy moci legálně vykonávat právo rybolovu. No ale je mi jasné, že v této banánové republice plné korupce, bezcharakternosti a vychcánkovství to je jen plané novoroční přání.

NPYTLAKS - Profil | St 1.1.2014 11:21:08

MichalU - >>vzpamatuj se,jaký je rozdíl v utrpení plotice která je nastražená od utrpení nastraženého kapra?vidím v tom zase jen záměr ochránit naši nejhojnější rybu, a které jsou ušlechtilé a které neušlechtilé ryby?

Nsplávkař - Profil | Pá 3.1.2014 10:39:35

MichalU >> Když tu chtěl Kolben zasakvat cejna(živý tvor versus tržní cena několik desetikorun) a případně ho pustit když nechytne druhýho aby stálo zato rozehřejvat troubu tak byl oheň na střeše ale zasakovat velkého kapra(živý tvot versus tržní cena několik tisícikorun) než se seběhnou kamarádi s foťákama se dá tolerovat. Pak se nediv pověsti co si kapraři vybudovali a ohlasu na opatření který by omezily ty,co berou dodržování pravidel za povinnost(kapraři se jak známo dlouhodobě od dodržování pravidel veřejně distancují).

Nelhierro - Profil | Čt 2.1.2014 18:13:46

MichalU - 2.1.2014 17:41:28 > Nezlob se na mě, ale nazývat někoho parazitem za to, že si odnese ryby ve větší hodnotě, něž co ho stála povolenka, brigády a členský příspěvěk, tak to je dost nevhodný výraz. Pokud ten dotyčný neporušil ničím RŘ a odnesl si toliko ryb, co mu RŘ dovoluje, pak je čistý a nikdo by ho neměl nazývat parazitem. Pro mě jsou paraziti jiní, třeba ti, co vědomě porušují doby lovu, chytají na více prutů a své prohřešky obhajují tím, že jsou "kapraři, testeři" a já nevím co ještě.

NWoohooo - Profil | Čt 2.1.2014 14:28:37

MichalU - >> a ja rikam prober se CRS a vyzen kaprare na soukromaky :))) vyzen tuhle pakaz nerybaru delacu bordelu, prasat a ochlastu dokud je cas jinak to tay bude samy kapr a samy karavan a bivak všude kam se podivas ... zakazme veskere lovy nonstop, zakazme veskere formy taboreni u vody, vyvazeni, zrusme všechny horni hranice u kapra všude :)))

Ntuzemak - Profil | St 1.1.2014 15:19:00

MichalU >> pokud se ti nelíbí,že se ryba stresuje,nekupuj si povolenku,páč sám ju stresuješ už jen tím,než ju dotáhneš ke břehu..

NFRANK71 - Profil | St 1.1.2014 13:37:52

Piškothonza >> Honzo jasně, ale ty většinou jdou na chvíli nebo většinou nechytaj, když je 30 stupňů. Vem si, že jedeš na ryby na celý den a měl by jsi balit, protože si chceš ponechat rybu. Já v tom zase vidím, že vyložení pouštěči, co třeba jsou pouštěči, protože ryby nejí, chtějí někoho omezovat.Můžeme se bavit o tom jak má vezírek vypadat, ale že by se ryba trápila třeba v eko vezírku je silně přitažený za vlasy. Já tady prostě cítím,, Hajzle chceš rybu, tak ji klepni a vypadni co nejdřív od vody." A to se mně prostě nelíbí.

NMartin M. - Profil | St 1.1.2014 12:01:38 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

MichalU - >> za mne urcite souhlasim s navrhem (az na ty "uslechtile ryby", asi jsi myslel "vyjmenovane", resp. kapra). Sam jsem zde povinne zabiti ponechane ryby nekolikrat zminoval. Ze se to nebude rybarum libit, je jasne - omezis tim jejich moznosti, coz je vzdy nepopularni krok. Podle mne je ale spravny.

NJOP - Profil | St 1.1.2014 11:44:30

Už jsem na MRKu četl spoustu hloupostí, ale tahle má šanci na dlouhodobé vedení v pomyslném žebříčku :)
Jestli to je trolling, tak se podle již zveřejněných příspěvků povedl, ale jímá mne hrůza při pomyšlení, že by tohle někdo mohl myslet vážně a chtít prosadit. Komančové před 89. hadr ...
,,...zvýšit šanci na přivlastnění ryby rybářům, kteří chytají čestně anebo nemohou být tak často u vody."
Valím bulvy.

Nelhierro - Profil | Čt 2.1.2014 15:07:07

Mrknato >> přiznám se, že je to začarovaný kruh. Každopádně je ryboLOV stále o LOVU a se smrtí je třeba počítat. Co takový myslivci? Mohou lovit zvěř systéme, "Z&P", tedy zastřel a pusť? Leda že by se zvěří hráli paitball. :-) A vůbec, každá regulovaná ochrana je ve finále kontraproduktivní. Stačí se podívat na kormorána a bobra.

Nelhierro - Profil | Čt 2.1.2014 14:44:11

Starc55 >> jenže to není jen u mládeže. Není to až tak tak dávno, co jsem na vlastní oči viděl, jak se přijmul nový člen do nejmenované MO. Bez zkoušek, jedinou prioritou bylo aby zaplatil za známku, brigády a povolenku. Takže dostal potvrzení, že úspěšně složil zkoušky, pak si šel na obecní úřad zaplatit Celostátní rybářský lístek a během chvíle byl členem ČRS. Zkrátka dokud budou prachy vždy na prvním místě, bude to špatné. Já bych to důkladné proškolení přenesl právě na úřad, který vydává Státní rybářský lístek. Sice by se nic nezměnilo, ale... Když si v dnešní době člověk může "koupit" vysokoškolský diplom, řidičák, co oproti tomu je takto snadné získání rybářského lístku a povolenky. Vždyť jde o prachy, ne?

Nhraji - Profil | St 1.1.2014 17:05:06

MichalU >> kolego, ty máš velmi zvláštní logiku. Tobě vadí, že máš poslouchat, že ve vodě nic není, a navrhuješ, že každou ponechanou rybu pro jistotu hned zabijeme?
Moje zkušenost je, a je podpořena dlouhými roky strávenými mezi rybáři, že vždy se najde rybář, který bude tvrdit, že ve vodě nejsou žádné, nebo jen velmi málo ryb. A klidně bude tento nesmysl tvrdit stoje na břehu řeky, kde je na první pohled vidět stovky ryb.
Málo kdo z rybářů si totiž dokáže přiznat, že není málo ryb, ale je málo schopnosti je chytit.
Jestli si myslíš, že by tvůj návrh nějaké ryby zachránil, jsi idealista odtržený od reality.

Ntuzemak - Profil | St 1.1.2014 16:02:49

MichalU >> máš pravdu,ono se tomu říká demokracie,hlavně mladí se tím ohánějí,nikdo znás ji nezažil,a nevěřím,že ji zažiju,ono si možná za pár let zpomeneš na slova nepopulární kroky,až nebudeš vědět,co dát dětem do huby,nebo co dřív zaplatit,jestli nájem,či nějakjou půjčku....

Nb.gun - Profil | St 1.1.2014 13:28:17

SHARK1974 >> Na to je vcelku jednoduchá odpověď:
a) nikdo tě nenutí ponechávat si rybu ulovenou např. v poledne, je to tvé svobodné rozhodnutí
b) pokud si ji ponecháš a nejsi schopen zajistit její účinné uchování, opět tě nikdo nenutí být na rybách až do večera, je to tvé svobodné rozhodnutí
c) pokud si chceš ponechat rybu v poledne a zůstat na rybách až do večera, máš možnost přijmout taková opatření, aby nedošlo ke znehodnocení úlovku
Ale chápu, že pro mnohé členy rybářského svazu by taková porce vlastní vůle a svobodného rozhodování byla nepřekonatelnou překážkou...

NRytíř - Profil | St 1.1.2014 12:45:35 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Není o čem diskutovat.

Kategorie: Rybářský řád a legislativa
Dotaz: Rybářská stráž při kontrole zjistila, že rybář si přivlastněné dva kapry v průběhu lovu vyčistil, vykuchal a oddělil od těla hlavu a ocas. Na základě zapsaných úlovků předložil rybář ke kontrole pouze těla ryby délky shodně 19 cm. Je to podle legislativy přestupek? Odebrala RS oprávněně za tento čin povolenku? 19 cm svaloviny tzn. 16 cm zbývá na délku hlavy a ocasu, je možné se pouze domnívat, že ryby byly na hraně se svojí zákonnou nejmeší délkou.
Odpověď: Žádný právní předpis neupravuje povinnost osoby provádějící lov ryb mít připravenou ke kontrole RS ulovenou a přisvojenou rybu v živém stavu. To znamená, že pokud osoba provádějící lov ryb ulovenou rybu vykuchá a rozporcuje, neporušuje žádné ustanovení zákona o rybářství a ani prováděcí vyhlášky. Samozřejmě, že musí respektovat dobu hájení ryb, min. lovnou délku atd. Povinnost lovícího uchovávat ryby po ulovení živé (např. ve vezírku), pro potřeby kontroly RS, není skutečně nikde v Rybářském řádu upravena.
Odpovídal: Ing. Branislav Ličko

NPYTLAKS - Profil | St 1.1.2014 11:56:42

Valuček >> používáš něco proti čemu bojuješ?to mi opravdu hlava nebere,začni u sebe a šiř to dál

N: vydrák - Profil | St 1.1.2014 11:01:52

MichalU - >> Docela by mě zajímalo jak budeš reagovat na tuzemákovu připomínku,neboť s tím si nejspíš nepočítal:-))

Z jiného pohledu:
Jako kluk jsem vůbec nevěděl,že existuje nějaký vezírek na uchování ryb.Rybařil jsem za chalupou na potoce a všechny ulovený ryby bez milosti masil.
U potoka to ale bylo jednoduchý.Ulovená ryba dostala karate,byla vyvržena,omyta a následně zabalena do lopuchovýho listu kterýho bylo všude dostatek.
Takto zabalená ryba putovala do stínu pod vrbu a bez problému vydržela čerstvá až do konce lovu.
Dělali to tak již indiáni na divokým západě a tohle moudro jsem vyčetl v Mayovce,který sem hltal:-)
O žádným trápení či chyť a pusť nemohla být ani řeč.

Ale vraťme se do současnosti.
Jak to praktikovat dneska?A tady se vracím zpět k tuzemákově reakci.
Kam dám ulovenou a klepnutou rybu,když chci ještě lovit a venku je hic jak v prádelně?
Co vyvržený vnitřnosti? Nebudou se válet a zapáchat vnitřnosti všude kam se podívám?

Já myslím,že se budem nad tím ještě mušet zamyslet než to pošlem ke schválení:-)) Petrův zdar

Nelhierro - Profil | Pá 3.1.2014 14:17:44

shiro utsuri >> Víš, celá diskuze je o tom, že právě ti kapraři (když už musím takto kastovat rybáře) začali jako první volat po změnách, které si tak trochu šijí na míru. Slyšel jsi někdy o tom, že by vláčkaři či muškaři chtěli chytat na tři a více prutů, že by vláčkaři a muškaři požadovali lov non-stop, že by chtěli zavážet, že by chtěli bivakovat tam, kde to není povolený, že by chtěli mít zaparkované auto přímo za zadkem kde loví, že by chtěli, aby pstruh obecný, štika, candát a jiné dravé ryby měly být uznány pomalu za posvátné, tak jak je tomu u kapře (K70) atd.? Já tedy ne, ale možná jsem hluchý, slepý a blbý.

Svým způsobem jsou muškaři a vláčkaři oproti kaprařům již takto diskriminováni, co se týče doby lovu kvůli hájení ryb. Já bych třeba hájil kapra v době tření stejně, jako dravce. To by se asi kapraři zbláznili a mě ukoulovali bolelízem.

NPYTLAKS - Profil | Pá 3.1.2014 11:37:56

každý si chodí k vodě odpočinout jak to tak čtu,převažeči asi nejsou na mrku přihlášeni,zasakuju,zapíšu a není v ničem problém,jenže spousta lidí sakuje a nezapíše,to by se mělo změnit prvně

Nelhierro - Profil | Pá 3.1.2014 9:47:31

hraji >> psal jsem, zač to dostal A promiň, pokud rybář u sebe nemá metr, to nepovažuji za extra závažný přestupek. Pokud by mělo dojít k tomu, že pokuty budou vysoké, samozřejmě by muselo dojít k velmi pečlivé kategorizaci přestupků. Tedy pokuty např. za drobné prohřešky, střední prohřešky, závažné prohřešky a za mimořádně závažné prohřešky. Až v té poslední kategorii bych viděl pokutu v podstatě likvidačního charakteru.

Jinak řeči, co stát vymůže a zda je něco proti etice, to neberu. Podívej se jak u nás kvete lichva, kolik lidí bylo tvrdě perzekuováno např. za černé jízdy v MHD (někdy ani nebyli pachateli, když jim byl ukraden OP), kdy jim po deseti letech (promlčecí lhůta) z dluhu 800 Kč narostl na desetitisíce i statisíce, kdy v rámci neoprávněných exekucí lidé přicházejí o milionové nemovitosti atd. V tomto státě se dějí takové věci, že by mi třeba pokuta 100 tisíc Kč za pytláctví nepřipadala nějak zvlášť vysoká. Takže hrát si na lidumila je úsměvné a proto je v této zemi nehorázný bordel a "šmejdi" si dělají co chtějí. Zrovna včera mě dojal příběj jedné ženské, která nemá řidičské oprávnění a má 20 zákazů řízení motorových vozidel. Nebo jak je možné, že někteří opilci opakovaně sedají za volant? Prostě si jel pod vlivem nad 1,0 promile, doživotní zákaz řízení. Jaké pak sr.ní s takovou nezodpovědnou pakáží. Ale nechme to být, tady stejně jen plkáme.

Nelhierro - Profil | Čt 2.1.2014 21:08:13

shiro utsuri >> Otázkou je, co vlastně chceme a co je prioritní. Osobně říkám, že prioritní je změna myšlení lidí. Pokud budu vědět, že si můžu přestupkem rybářského řádu zničit i život, každý si dá pozor. Ona psychologie lidské osobnosti je věda, ze které se dá dobře čerpat. K čemu je hafo zákazů, příkazů a nařízení, pokud je vymahatelnost nízká a v případě vymožení, trest nedostatečný. To je jen ztráta času, zbytečné úsilí.

Nshiro utsuri - Profil | Čt 2.1.2014 18:35:42

I když to nepatří k diskuzi. Nechápu proč takové množství rybářů napadá kapraře, když vlastne jak čtu ve vodách krom tohoto tvora moc jiných druhů nežije. Proč se tenhle kapr sere do vod horem spodem? Když je tak neoblíbený...

NMichalU - Profil | Čt 2.1.2014 18:07:02

tomisBMW >> to sem se snazil prosadit pred par lety a byl sem smeten 30 ku 60 a ver ze z tech 60 lidi asi 95procent nechytne vic jak deset ryb za sezonu natoz mnou navrhovanych 40 ale co kdyby nahodou

Nhraji - Profil | Čt 2.1.2014 17:44:06

MichalU >> počet členů versus peníze na zarybnění není přímá úměra, svaz může mít klidně milion členů a přesto nebude mít na zarybnění. Ve hře je totiž něco jiného, než členský příspěvek.
Svaz nastavil pravidla, kdo loví ryby podle nich, a v těch pravidlech je i možnost ponechat si ulovené ryby, pokud nejsou hájené nebo podmírové, nemůže být ze strany svazu nijak sankcionován, bylo by to nelogické.
Ty ses rozhodl, že něco zachráníš, od stolu, bez hlubší znalosti souvislostí a mechanismů financování a fungování svazu a MO.
Na začátku (úplně první příspěvek v diskuzi) jsem ti napsal, že si pleteš pojmy, nyní o pár dní později a po stovkách příspěvků vidím ještě i to, že nechápeš jak svaz funguje a za tři dny ses nepoučil ani o kousek.
Jako svazospasitel mi tudíž připadáš zcela nevhodný. Argumenty na podporu tvého návrhu jsou povrchní a jednostranně zaměřené. Nemyslím si, že by realizace tvého návrhu přinesla něco rozumného.

Nkolib - Profil | Čt 2.1.2014 15:01:20

Mrknato >> a na pstruhovkách to má vysledky!!! pokud se může jen muškařit tak je to docela výhra... není u vody takový tlak.. a ti co muškařit neuměli se to mohou naučit ale zůstane jen mizivé procento protože u této disciplíny se musí používat hlava a hlavně pozorovat příroda.. proto to vydrží jen málo rybářu... není to tak jednoduché jako hodit wobler nebo třpytku někam a točit kličkou a doufat že se něco podaří vydráždit :-)

NStarc55 - Profil | Čt 2.1.2014 14:35:27

Nerealizovatelné myšlenky, v některých případech bezesporu dobře míněné. Spíše je třeba se zaměřit na výchovu začínajících rybářů a výrazně zpřísnit podmínky a kritéria pro udělování povolenek. Mám na mysli zkvalitnění školení začínajících rybářů a a zavedení náročnějších zkoušek u nových členů. Ne že přijdu, zaplatím a chytám. Pak to takhle vypadá. Ale bude to běh na dlouhou trať. Český rybář se přizpůsobuje potřebám svým nikoliv potřebám spolku, kterého je členem. A to platí nejen v rybařině. V neposlední řadě je třeba i zpřísnit postihy a tresty za porušování daných předpisů.

Nelhierro - Profil | Čt 2.1.2014 14:34:32

Woohooo >> až takto striktně bych to neviděl. Ale nechraňmě kapře na úkor jiných druhů ryb, nezvýhodňujme kapraře před ostatními rybáři. Pokud se to kaprařům nepozdává, nechť opustí řady ČRS a jezdí na soukromé kaprodromy. Proč se prosadilo K70 a ne třeba Š80, C70, O35?

NMichalU - Profil | St 1.1.2014 20:37:07

Netipa - poslední hrdina MRKu >> kluku na tebe reagovat nebudu myslim si o tobe sve a tim s tebou moje debata konci

NAnýzový dědek - Profil | St 1.1.2014 16:09:43

MichalU >> Souhlasím je to názor jako každý jiný. Ale myslíš si doopravdy, že jakýmkoliv zákazem (jedno čeho) snížíš procento těch špatných a vylepšíš smýšlení lidí?
Snad nejsi tak naivní, abys tomuto věřil.
Pokud bude hlavní hnací silou společnosti mamon a vědomí, že za prachy lze skoro cokoliv, tak bude váha nakloněna vždy na stranu těch prachatejch a slušných rybářů bude jen ubývat kvůli znechucení a nesmyslným zákazům jako je tento.

Nkakr - Profil | St 1.1.2014 15:45:38

aleš vavřina >>
Kvalita členů je přímo úměrná kvalitě populace. Dříve nikdo žádnou selekci neprováděl, RL dostal koupit na počkání každý.
Troufám si tvrdit, že mezilidské vztahy, vzájemná tolerance, úcta ke stáří a pod. byly dříve postaveny zcela jinak, než je tomu dnes.

Naleš vavřina - Profil | St 1.1.2014 15:39:55

Mrknato >> Lidi si začnou něčeho vážit až to ztratí. Dle mého je hlavní problém v kvalitě přijímaných členů i v kvalitě členů stávajících. Je to o vnitřním uvědomění a o úctě a respektu.

NAnýzový dědek - Profil | St 1.1.2014 15:32:20

MichalU >> Nekoupí na soukromáku, koupí ťamani.
Prostě tímto zákazem porušuješ právo každého rybáře zacházet se svým majetkem. (Ponecháním ryby a jejím zapsáním se stáváš majitelem věc- ryby)
Jinak i když je vše podle řádu a BP v pořádku, tak lze rybáře za toto postihnout- i podle jiných předpisů třeba o týrání zvířat atd.
Jinak Jak chceš zabránit tomu převážení? Do kufru auta mi vlízt nesmíš a pochybuju o tom, že bys volal PČR, aby mne přijela zkontrolovat kufr auta, když papírově budu mít vše v pořádku.
Prostě nechápu smysl- v praxi toto co navrhuješ není proveditelné.
Parchant bude furt parchant a můžeš mít stoh vyhlášek a předpisů- stejně je poruší.
Takhle jen budeš omezovat slušné rybáře.
Toť můj názor.

NKocháč - Profil | St 1.1.2014 13:36:04

Nejlepším řešením současné situace je dostat do řad RS hodně nových lidí ochotných pracovat na eliminaci hovad samozřejmě dle pravidel. Takový prasata co převáží ryby se dají celkem jednoduše nachytat, protože nemají nikdy dost.

Nsplávkař - Profil | St 1.1.2014 13:35:00

Kocháč >> Takovej důchodce co přijede tam,kde to dobře zná zastrká ,,do stínu,, tolik ryb,že by se mu do vezíru ani nevešly a procházející kontrola si ničeho nevšimne a když ho uvidí toho jednoho zabíjet,tak je samozřejmě ten zapsanej.

NPiškothonza - Profil | St 1.1.2014 13:16:49

SHARK1974 >> tak si chyt 2 ryby až večer,jestli jsi toho schopen....pokud je ti maso přednější než pobyt v přírodě,vem si 2 ráno a mazej domů.....jednoduchý..)))

Nb.gun - Profil | St 1.1.2014 13:13:46

Kocháč >> Zajímavá situace, na začátku diskuze bylo členem vašeho svazu řečeno, že:
"Ryba ve vodě je věc ničí, přisvojením se stává majetkem lovce.
Je čistě na něm, zda rybu sežere, daruje, nebo prodá. Prodejem do kapřího nevěstince zachrání vlastně pupíkovi život a umožní mnoha dalším "sportovcům" jeho opakovaný lov.
Co je na prodeji vlastního majetku hnusného???"
Na druhou stranu sem vkládáš část vašich BP, která se nám snaží namluvit, že to, jak s rybou lovec naloží, není až tak čistě na něm. Že by tedy MRS omezoval vlastnická práva občanů ČR? By mne zajímal následný spor před správním orgánem, případně soudem v případě, kdy by byl lovící s naporcovanou rybou přistižen RS (nebo by rybu daroval druhé osobě).

NMrknato - Profil | St 1.1.2014 13:11:40

Kocháč >> V tom případě bych už např. večer nemohl jít na ryby, i když nemám vyčerpán limit a na rybách z rána jsem si již pochutnal. Vytváří se tu šílené konstrukce, které se navzájem vylučují a popírají a smutné je na tom to, že to je způsobeno pýchou pár čilimníků, kapřem, kterýho furt někdo chrání lovem, někam převáží a furt to je někomu málo, tak se začne vybíjet, aby ho už vopravdu nikdo nemohl převést.....

NKocháč - Profil | St 1.1.2014 13:05:57

Chceš si rybu vzít a nechceš aby maso ztratilo kvalitu? Jeď domu, jednoduché. Chceš se bavit lovem? Rybu pusť a chyť si později jinou.
Dalo by se to praktikovat u ryb třeba nad 70cm tedy D-70 (D=death):o))))

NKocháč - Profil | St 1.1.2014 12:59:08

Souhlasím s rozumnou formulací povinnosti okamžitého zabití ryby, kterou si chci ponechat. Žádné vezírky.

Nnahodil - Profil | St 1.1.2014 12:36:47

Každý ať se chová podle svého uvážení, tohle žvanění stejně nikam nevede.

Ti co chodí k vodě pro maso, stejně tyhle diskuze nečtou a ti co si užívají chvilky klidu za městem, ti to číst nepotřebují.

Běžte si dát čočkovou polívku, ať máte čím platit za žížaly, nástražky, červy...kde jsou vlastně jejich práva?? :-)

Nzdeněk21 - Profil | St 1.1.2014 12:32:36

chlapi, připomíná mi to tady parlamant - tam se taky o každé kravině žvaní měsíce a výsledkem je hustě popsaný zákon, více než vytržený ze života.
bude-li každý úkon uzákoněn a předepsán, můžeme zapomenout na svobodu.
i když, je pravda, že demokracie je pouze pro vyspělé...

raději mějte hezký nový rok :-)

p.s.
a nemělo by se taky podrobně nainstruovat, co se žížalou? taky je to živý tvor!

Ntuzemak - Profil | St 1.1.2014 12:16:03

Mrknato >> za blba si se označil jen ty,já nikoho tak nenazval,ono stačí prolistovat BP..

NPoušťák - Profil | St 1.1.2014 11:59:13

Valuček >> a komu tím prospjejete co?...o))))))


Nneutral - Profil | St 1.1.2014 11:45:08

hraji >> Vše je jen o zdravém rozumu,který v dnešní choré společnosti totálně schází.Potom je nutné výmýšlet takové věci,abys to tupé stádo k něčemu aspoň trošku přinutil.

Nneutral - Profil | St 1.1.2014 11:30:02

Na všecko nové se frfle,ale uvědomte si,že situace se soukromákama a masařama je fakt vážná a zdaleka nejde jen o kapry...Já s tím určitě souhlasím,protože něco se dělat musí.

Nunudle - Profil | St 1.1.2014 11:29:56

Valuček >> Dělej si to tak dál a nevnucuj to ostatním.

Nkakr - Profil | St 1.1.2014 10:49:44

Ryba ve vodě je věc ničí, přisvojením se stává majetkem lovce.
Je čistě na něm, zda rybu sežere, daruje, nebo prodá. Prodejem do kapřího nevěstince zachrání vlastně pupíkovi život a umožní mnoha dalším "sportovcům" jeho opakovaný lov.
Co je na prodeji vlastního majetku hnusného???

NMrknato - Profil | St 1.1.2014 10:43:22

zbynekm >> To je dělnicko-rolnický slogan zamrzlejch, jak vydrbat s nečestnou buržoazií a pepiky...))))

NMichalU - Profil | Pá 3.1.2014 15:28:43

freddys >> k bodu jedna sem se zde vyjadroval nescetnekrat- zaprvni sou to dejme tomu hodnotne drazsi ryby ktere si rybari nejcastej privlastnuji a dale s nema obchoduji popr, a dale hlavni duvod byl to aby byl umoznem lov na rybku, ja vim ze to je vlastne trapeniproti kteremu tenhle zamer je zamyslen ale navrhoval sem ho tak aby prosel, pokud bych tim zakazal lov ryb na zivou rybu tak me to neprojde nikdy v zivote
2. De o to ze ty stejne jako ten kdo ma cas denne platis stejne delas stejny pocet hodin brigad a podobne tak proc by jeden rybar mel 250kg a tys sedel u prazdneho rybnika, myslel sem to tak ze by se ulovky prerozdelili mezi ostatni. 3 mas pravdu dopisovani ryb to neresi ale vymenu za vetsi ano 4 dnes celkem bezna praxe prevoz ryb na sokrome rybniky se deje denne a naposledy sem se prokazatelne s nim setkal neceli mesic zpatky. A to obchodovani s rybamy bych chtel taky zakazat ale to vse postupne, pokud bych udelal komplex zmen tak to jako celek nikdy neprojde, ano je to zpusob obzivi o pradavna ale 'sportovní''' rybolov by k temto ucelu memel byt 5 de o to ze nekteri koumaci si koupi napr 20kg kapra nechaj si paragon nachytaj ryby a kdyz prijde rs tak maj nastrzky prece. ktere si koupili stejne tak by to bylo i u mrtvich, prece u plotice ktera ma honotu 15kč-kg to nebude tak zhave6- ano za ucelem fotky sakovani ryb nesnasim, pokud se ti nelibi foceni tak to muzes zkusit prosadit taky zakaz nebo zakaz rybolovu?

Nelhierro - Profil | Pá 3.1.2014 15:26:11

Petr Havlíček >> To ano, ale stejně si myslím, že kdyby se zdražila cena povolenky a členských známek a tyto získané finanční prostředky šly na navýšení počtů RS, tak že by se tím získalo daleko více, než alibistickými zákazy, příkazy atd. Jen rybáři by asi prskali.

A ještě mám jednu věc. Plně chápu, že důchodci po dosažení určité věkové hranice mají krajskou povolenku zdarma. Souhlasím s tím. Ale taková povolenka by měla být třeba omezena tím, že by na ni bylo dejme tomu max. 20 ušlechtilých ryb, pokud limit bude vyčerpán, další povolenku je potřeba si už zakoupit. Ale zase jsme u těch kontrol.

Nsplávkař - Profil | Pá 3.1.2014 15:15:21

Petr Havlíček >> Určitě znáš Oplatil.Hráz se nesměla léta chytat.Znám tu vodu přes 20 let a tenhle kus břehu celou dobu odolal všem koupačům,úchylům,pytlákům,houbařům,turistům,..... až tam jednoho dne pustili rybáře.Někteří tam byli snad týden před zahájením,dva dny před bys tam nesed a tak mi netvrď,že to byli krmítkáři,fídraři,plavačkáři,babetáři a co po nich zůstalo se můžeš jít podívat...... Neříkám,že ten bordel u vody je jen jejich práce ale jak jsem psal níže,bordel není jen petka v křoví nebo nezahrabaný h...o.
Sám jsem chytal velký kapry na bolky,v sezoně spal u vody častěji než doma,za řízlýho kapra bych brečel,vraždil,soukromky ještě prakticky nebyly a převážet nebylo kam a pak se pomaloučku začaly objevovat partičky co si říkali kapraři,dva roky soužití u vody mi stačilo na to abych se zastyděl když o mě někdo řekl ,,kaprař,, koupil jsem si první matchku a za těch 15 let jsem bolku ve vodě máčel celkem asi 10hodin.
Nelze si nevšimnout,že největšími ,,reformátory,,v kapradině jsou často lidé pro které je kaprařina obživou-vím,je to docela logické ale všechno co prosazují má pomoc chytit více lidem více kaprů a to žádnému kaproj nesvědčí. Kde tam je ta láska ke kaproj??
O kolik myslíš % velkých kaprů by plavalo ve svazovkách víc kdyby se tu posledních 20 let mohlo lovit poloviční dobu na polovině míst a dodržovaly se platné předpisy?

Nfreddys - Profil | Pá 3.1.2014 15:08:51

MichalU - >> Zdravím, pokusím se v několika bodech a dotazech (na které by mě potěšila odpověď) vyjádřit k této "idei".
1) Pojem ušlechtilá ryba je velmi zvláštní, když už tuto zásadu zavést, tak pro všechny druhy ryb bez rozdílu (krom toho, že třeba kapr či amur jsou velmi rozšířené nepůvodní druhy ryb, z čehož nějak nechápu jejich ušlechtilost). Plotice cítí bolest úplně stejnou jako štika, sumec nebo třeba kapr.
2) K bodu tři: šanci ulovit rybu má každý stejnou, je to jen na něm (krom léta se jen výjimečně dostanu na ryby mimo víkend, mám tedy dle tebe menší šanci něco chytit, ale nějak nehodlám třeba zakazovat lidem lov v týdnu, je to můj problém, že se k vodě nedostanu). K tomu dopisování ryb, jak by si zabránil, aby si lidi nevymysleli jinou fintu.
3) Hned mě ta finta napadla: si na vícedenní výpravě za účelem naplnit mrazák. Vezmeš si sebou přenosný mrazák, ten den nic nechytneš. Druhý den chytneš kapra, zapíšeš, zabiješ, uložíš do mrazáku. Chytneš druhého kapra, zabiješ, zapíšeš (samozřejmě oba do minulého dne). Chytneš dalšího kapra, zabiješ, uložíš, nezapíšeš. Příjde kontrola, ty ukážeš mrazák, dva kapři ze včera, jeden z dneška, vše je v pořádku...
4) K bodu čtyři: prodej ryb je pod mojí úroveň, ale v podstatě je to dnes každého věc.Jen bych se chtěl zeptat, jak často jsi potkal nějakého převažeče a kdo to vlastně je. Mimoto rybolov je samozřejmě od pradávna cesta k zisku (dříve jen masa, dnes i psychické pohody a u některých i k penězům).
5) Ad 5, zase nevím v čem je horší použít na dravce kapra, amura než třeba cejna, lína, podoustev?? A když bys zakázal přechovávání živých ryb, ten paragon ti může ukázat stejně, jen bude chytat na mrtvou, ne?
6) O uchovávání ryb za horka se ani nezmiňuji, to by si hold každý musel nějak ošéfovat.
Ale předpokládám, že by si zakázal i sakovat ryby za účelem fotky? Že by si zakázal focení (další pořádný stres a někdo fotí rybu na suchu dost dlouho)? Nebylo by lepší zakázat ryby pouštět? Přece je zvrácené ubližovat živým tvorům jen pro vlastní zábavu?
Že je třeba se k rybám chovat šetrně a s úctou (jako ke všemu živému), je jasné. Ale také si musíme uvědomit, že jsme lovci a ony kořist (a pro kořist není lov nikdy nic příjemného).Kdo se s tím nedokáže vypořádat, měl by radši chodit k vodě třeba jen s fotoaparátem.
Neber to jako útok, spíše jako příspěvek k zamyšlení. Rád si počkám na odpověď.

Nelhierro - Profil | Pá 3.1.2014 15:05:48

MichalU >> Celosvazová povolenka, brigády, členská známka, to je cca 3000 Kč/rok. Tedy běžný rybář to má na den za 8,22 Kč. Nejkratší denní doba lovu je 11 hod, tedy hodina rybolovu vyjde na 0,75 Kč. A k tomu si můžeš odnést až 7 kg. masa denně. Neexistuje levnější zábava než je rybolov. Hodina bruslení na zimáku cca 40-100 Kč, hodina tenisu 100-400 Kč, Fitness 100 Kč atd, atd. Jasně nikdo není u vody 365 dní v roce, jen demonstruji, jak je rybolov přístupný podstatě všem. Nebavím se o materiálovém vybavení, ale to je drahý i ten sport a další aktivity.

NMichalU - Profil | Pá 3.1.2014 14:51:28

elhierro >> ano ale pokud se me neco nelibi tak nenarikam a chci to zmenit od toho tu jsou snad clenske schuze abych mohl vyjadrit svuj nazor a pokud se libi vetsine tak se o tom ma jednat ne?

Nelhierro - Profil | Pá 3.1.2014 14:24:24

MichalU >> Neřešíme, ale problematika o které se diskutuje, přeci souvisí s tvými návrhy. Je potřeba se na vše podívat detailně, ne povrchně. Pak by to přeci nemělo smysl. Přeci jsi neočekával, že Ti tu všichni zatleskají a řeknou: Ano, konečně někdo našel lék na vše špatné. Zatím se tu vede diskuze bez osočování hádek a když budeš vnímavý, můžeš z mnoha názorů těžit.

Nmancek - Profil | Čt 2.1.2014 20:22:47

shiro utsuri >> to víš že je to naprosto skreslené. To samé , pokud někdo v noci chytne rybu , prostě ju chce vyfotit za bílého dne , tak ju napíše a zasakuje. Měl by ju zapsat pokud umístňuje do saku. Vyfotí a vrátí vodě . Takže statistika je podle mě o nic moc vypovídajících číslech. .

Nhraji - Profil | Čt 2.1.2014 18:54:58

elhierro >> máme stejnou RS jako ČRS, protože platí stejný zákon. Rozdíl je v tom, jak řešíme přestupky. U nás se nemůže stát, že by rybář, kterému RS zadržela povolenku, byl za týden u vody. V tom je obrovský rozdíl mezi ČRS a MRS. Dokonce tak velký, že se Jihočeský územní svaz rozhodl řešit přestupky stejně jako MRS.

Nelhierro - Profil | Čt 2.1.2014 18:51:29

hraji >> mohu dotaz? Když už jste v MRS tak geniální, jak chcete zajistit právě tu kontrolu? Zavedete třeba Rybářské milice?

Nelhierro - Profil | Čt 2.1.2014 18:48:39

Přátelé, co takto všechny ryby vyhlásit za zvláště chráněné druhy a byl by konec všech hádek. Budeme je jen chodit krmit jako labutě a pak si tady o tom povídat, co? X let existuje MRK, X let se tu vedou hádky a X let se úplné "houno" změnilo k lepšímu. Spíš naopak. Dokud každý nezačne u sebe, je to marný, je to marný, je to marný...... Jen v álejích bude nablito stále stejně.

Nhraji - Profil | Čt 2.1.2014 18:47:05

MichalU >> ale to tvrdíš ty, že nikdo nedodržuje předpisy. A proto chceš vymyslet další. Já jsem přesvědčen, že úplně stačí zajistit důslednější kontrolu dodržování těch stávajících.

NMrknato - Profil | Čt 2.1.2014 18:41:12

rover >> No já pro lov na tekoucích vodách jinou variantu než povolenku od ČRS nevidím a ani jinou vidět nechci. Pakárnou je, že uživatel ustupuje nátlakovým skupinám a ještě to vydává za svůj úspěch.

Nelhierro - Profil | Čt 2.1.2014 18:40:32 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

MichalU >> Já tě chápu, ale počítej s tím, že mezi rybáři je velmi mnoho mírně řečeno "imbecilů", kteří si myslí, že když chytají kapře, tak jsou IN. U těch vždy narazíš. Podívej jak jsi peskován tady. Přitom tady se vůbec nic nevyřeší, stále stejná partička si tu bude obhajovat své názory, pokud má někdo rozdílný, je automaticky špatný.

Nhraji - Profil | Čt 2.1.2014 18:36:38

shiro utsuri >> když se někdo rozhodne prodat rybu do soukromáku, udělá to. Tak jak to dělá dnes, kdy mu v tom brání K70. Není v silách žádné RS na světě pohlídat najedou několik desítek tisíc lovících rybářů denně.
A navíc, jakmile si rybu přivlastní, je jeho majetkem a Ústava zaručuje každému občanu tohoto státu nějaká práva. Například nakládat se svým majetkem podle svého uvážení. Například jej prodat.

Nelhierro - Profil | Čt 2.1.2014 18:22:23

hraji >> Tak smysluplné, že kdysi dávno toto zavedli v JČ a za dva roky zase raději zrušili. Tak smysluplné omezení to bylo. Ono totiž platí, že čím více omezení, tím více porušování daných omezení. Vše je jen v lidech, ne v omezeních.

Nrover - Profil | Čt 2.1.2014 18:03:57

Sven >> Drtivá většina lidí zde, potřebuje detailně, polopaticky objasnit situaci dávno minulou, a jen mizivé promile z ní, to dokáže pochopit. Je to Vláďo běh na té nejdelší trati ... :-)

NMichalU - Profil | Čt 2.1.2014 18:03:53

hraji >> je to jeho vec ale verim tomu ze spuste lidi se tohle nelibi, kdyz se ozvou tak je vsechny ukamenujete s tim ze na to ma pravo, mysto toho aby se resilo jak udelat to aby na to to pravo nemel, pokud by mrs o takeho clena prisla kvuli tomu tak by to zadna skoda nebyla

NSven - Profil | Čt 2.1.2014 17:55:18

splávkař >>opět píšeš o něčem, o čem nemáš páru....
ROH nedávalo kolekci každému jednu a ale jejich počet se odvíjel od počtu pobíraných příspěvků na děti.
Tedy např. člen ROH, zaměstnanec - rodič s třemi dětmi, obdržel kolekce tři a bezdětný anebo nečlen, nedostali zhola nic.

Nshiro utsuri - Profil | Čt 2.1.2014 17:54:58

hraji >> Myslím, že povrchní je trápit ryby déle než po dobu nezbytně nutnou, chytat na živé ryby a v neposlední řadě, když se podívám na možnosti rybaření v sousedních státech, tak mě příjde povrchní proč už s tím nekdo neco neudelá, když podle téhle diskuze je vše v pořádku a vše funguje jak má.

Nelhierro - Profil | Čt 2.1.2014 17:51:24

hraji >> v tonto případě mi dovol, abych tě upozornil na to, že jsem v žádném případě nepsal nic o tom, že cena povolenky vychází z tržní ceny ryb. To jsi špatně pochopil. Úplně polopaticky, česky řečeno jsem napsal toto: Když někdo pustí např kapře o hmotnosti 5 kg, pouští vlastně 400 Kč, když pouští candáta o té samé váze, pouští skoro 2000 Kč. Žádná souvislost s cenou povolenky v tom není. Takže asi tak.

Nhraji - Profil | Čt 2.1.2014 17:46:12

rover >> já? Pozici, že tento návrh přednesený kolegou je nesmyslný. Mně jednoznačně vadí rybáři, kteří porušují pravidla, a snažím se je eliminovat, ale jsem proti tomu dělat běžným rybářům z rybolovu pakárnu.

NMichalU - Profil | Čt 2.1.2014 17:34:19

hraji >> tak me pripada ze svaz bude met radsi ty co to nosi po metrakach dom a tem druhym hazou klacky pod nohy s tim at jedou na soukromak, na druhou stranu je rad za kazdeho clena a posledni dobou si stezuje ze clenu ubyva a neni na zarybneni a vemou kazdeho kdo si o to rekne jen aby naplnili clenskou zakladnu

Nhraji - Profil | Čt 2.1.2014 17:23:12

MichalU >> co je na tom nefér? Mají všichni stejnou šanci? Cena je pro všechny stejná, den má pro všechny 24 hodin, ostatní je otázkou osobní volby a priorit.

Nmancek - Profil | Čt 2.1.2014 16:22:01

MichalU - >> Poprosil bych tě o širším rozvedení bodu č. 5 . Docela by to zajímalo vícero příznivců lovu dravců . Jinak si myslím že to je celé tupý výkřik do tmy se snahou se nějak nevím kam prosadit. Myslím že máš velkou šanci stát se RS a bod č.3 a č.4 uplatňovat v praxi. Bod č.1 a č.2 bys podle mě musel mít sakra podložený vědecky a veterinárně k prosazení , už jsem to psal dřív , ale v drtivé většině by došlo spíš k poškození a znehodnocení celé ryby , možná k ohrožení zdraví člověka následnou konzumací.
To co ty chceš prosazovat ( jen doufám,že zvítězí zdravý rozum) je naprosto mimo mísu .

Nelhierro - Profil | Čt 2.1.2014 16:18:51

trubadurek >> Já CH&P neuznávám, zrovna tak ne masařinu. Prostě když si chci dát rybu a chytnu ji, tak ji bez problémů šetrně zabiju a nešetrně sežeru. Tedy pánev, gril, udírna, trouba - to jsou místa, která na čerstvě ulovenou rybu čekají. Do mrazáku putují jen dvě až tři kapří hlavy, mlíčí a jikry na vánoční rybí polévku.

Ntrubadurek - Profil | Čt 2.1.2014 16:10:44

Mrknato >> to nevlezeš... Jen mě sere, jak se všichni tváří jako chyť a pusť a 98% zmasí na co narazí :-)

Nelhierro - Profil | Čt 2.1.2014 15:32:22

Mrknato >> Jak toho "něčeho" dosáhnout? Lid se nedokáže domluvit nikdy na ničem. Bohužel. A nikdo se nedívá do budoucnosti, třeba co bude za 20, 30 let. Každý kouká na současnost, každý z ní chce "vytřískat" maximum. Také bohužel. Jak se říká: po mě potopa. Ale nikdo si neuvědomí, že ta potopa pak může spláchnout jejich potomky. Nikdo neřeší, že na této planetě jsme pouze na návštěvě, že nám tu nic nepatří. Jen "zlatokopové" si svou neomaleností dokáží velmi mnoho přivlastnit a také toho velmi mnoho poničí. Někdy i nezvratně. Však ona nám to příroda sama jednou spočítá.

NMichalU - Profil | Čt 2.1.2014 15:08:48

elhierro >> no jasne ale nemuze par lidi to vychytat i tem jinym s tim by se melo neco delat. Pan duchodce to urcite nema jednoduche ale muze u te vody sedet denne ja musim chodit do prace atd ve finale se nema o moc lip a kdyz si zajdu chytit kaprika v lete na gril tak tam nemam nic, keci o tom ze je to jen neschopnosti rybare potvrdil vylov jednoho asi 1ha rybnika kde se jeste na jaro vysazovalo a na podzim tam byli tri mali uhori dva karasi a tri cejni doslova

NMichalU - Profil | Čt 2.1.2014 14:58:11

Mrknato >> nech narazek na mou osobu nebo dostanes stopa a ne za to jaky mas nazor ale za to ze se chovas hur jak pubertak

NMrknato - Profil | Čt 2.1.2014 14:56:37

elhierro >> Pak je na pořadu dne velký kapř chránit, ale ne lovem, ale skutečně a jak, tu napsat nemohu, protože nejvyšší cenzor by to smázl......

Uvedu jen malý příklad. Na pstruhovkách byl zakázán lov na červa, pak i lov na mrtvou rybku a na mnoha revírech je dnes zakázán i lov přívlačí.....

NMichalU - Profil | Čt 2.1.2014 14:55:09

kolib >> s tou dochazkou moc nesouhlasim ale jinak v pohode, mozna duslednejsi kontrola toho jestli mo vysazuje to co ma nebo jestli te potocak neni potocakem jen na papire nebo stika opravdu stikou a ne kv..Vim ze se nekteri budou ohanet ze treba nejde to a to sehnat no a prave proto nektere svazove lihne delaj hlavne export:-) ale toto je nekam jinam a ne sem tak dik za nazor a uz jen k tematu

Nelhierro - Profil | Čt 2.1.2014 14:54:48

Mrknato >> správné by mi přišlo, aby existovalo něco jako mezinárodní rybářský lístek. Zcela přesně jak tomu je u řidičáků. Pokud jedu do dané země, také musím znát její silniční předpisy.

Každopádně je smutné, když mnoho rybářů nerozezná základní druhy ryb. Jak se pak mají řídit RŘ, když nerozeznají parmu od amura.... :-(

NMichalU - Profil | Čt 2.1.2014 14:36:32

Woohooo >> je hezke jak skatulkujes lidi ale to je tvuj problem me se nelibi taky jini a nenavazim se do nich a pokud povazujes ozralu z karavanu co necha bordel u vody za kaprare tak v tom mas pekny gulas ale tohle je mimo tema tak se ho drz nebo se zdž dekuji :-)

NMichalU - Profil | Čt 2.1.2014 14:10:30

PYTLAKS >> jasne anketa hovoři jasne to bohuzel mas pravdu ale je tu par lidi co s tim souhlasi tak bych dale rad v diskusi pokracoval s nema...

NMichalU - Profil | Čt 2.1.2014 13:58:01

Tak trosku sem to procital a krom narazek na me mladi :-) za ktrere sem rad a moudrost tem starsim nezavidim na me opilstvi no asi potrfena husa se ozve, tak vime kdo nejvic kalil :-) sem narazil na sjednoceni pravidel s touhle veci souhlasim ale neni to k tematu, pokud nekdo vypracujete nejaky navrh tak ho rad podporim. Tak dnes bych byl rad kdybyste si nechali urazek a mluvili primo k tematu a navrhli jak to vylepsit a podobne dekuju :-)

NMichalU - Profil | St 1.1.2014 20:41:51

Kluci nejak sem dnes nebyl u pc a nestiham reagovat zitra si v klidu vse prectu a pokusim se na to reagovat, jinak bych byl rad kdyby jste se drzeli tematu a poprosil bych spis ty co s tim souhlasi nebo ty co by byli pro ale za trosku jinsich podminek aby me s tim pomohli a dali tomu podobu ktera by mela aspon nejakou sanci projit, Ti co se jim to nelibi meli sanci vyjdrit svuj nesouhlas ale poprosil bych je at uz nereaguji pokud nemaj neco k veci samozdrejme je chapu ale pokud tu budu met miliony narazek na to ze su ozrali po silvestru tak me to k nicemu nebude tak dekuju za pochopeni a do zitreka nez dojdu z prace dizkuzi zamknu, takze zitra kolem 5 vecer a hodne stesti do toho noveho roku

Nrybomil - Profil | St 1.1.2014 20:19:12

ani to číst nebudu, ikdyž myslím že tam budou i rozumné zápisy , možná i konstruktivní návrhy, např. vyloučit lína a kapře z nástražek, ikdyž kapř si to vlastně nezaslouží. Pojem ušlechtilá fišle neexistuje 10 let, kapř by se měl sypat míň, masit daleko víc, hlavně mu zrušit K70, nakonec si mají být všechny ryby rovný, tož bych ho postavil na roveň tý oukleje :-)

1) nemusíme přejímat vše co se jinde třebas i osvědčilo,
2) zadavatel měl asi ještě po Silvesrtru vypito, počkáme až vypláchne závity



myslel jsem si že to aspoń principielně bude káčkař..a zřejmě se nemýlil , chjooo to už bude nemoc :-(

Nneutral - Profil | St 1.1.2014 20:13:44

hraji >> Často,nosím si svoji poštovní schránku...:) Ale ne,nikomu tady nechcu dělat těžké spaní,jen jsem byl od jara 2013 doteď 6 víkendů doma+přesnočky přes týden,ale to je nepodstatné.Jde o to aby se stím svinstvem něco udělalo....

NNetipa - poslední hrdina MRKu - Profil | St 1.1.2014 19:26:03

MichalU - >> Velice honosně je v názvu zmíněno slovo "ryba", ale ve výsledku v podstatě jde očividně o kapra a o znemožnění jeho převážení na soukromé revíry zabalené do líbivého pozlátka. Pro zabíjení kapra jsem všemi deseti, to jako zase jo, tady si klidně s váma kuci plácnu. Jsem ale taktéž zastánce volného trhu, tedy leisses faire je má odpověď a přes to vlak nejede. Do trhu by se mělo zasahovat co nejméně a proto ponechme převažečům jejich možnost.
Zabít kapra přeci můžeme kdykoliv ne? Místo toho, abychom nutili zabíjet kapry ostatní, pojďme vzít do štěstíčko do vlastních rukou a zabijme co nejvíc kaprů můžeme.

Nsplávkař - Profil | St 1.1.2014 19:17:05

neutral >> zatím to vypadá,že těch rozumných je většina!

Nkakr - Profil | St 1.1.2014 19:00:49

neutral >>
Můžeš napsat k čemu hlasování v anketě je?
Myslíš si, že se tím bude někdo zabývat??

Nkritik - Profil | St 1.1.2014 18:43:04

LosPafkos >> A to je takový problém se do těch BP daného revíru podívat? Maličko mi utíká pointa, stejně u tý vody nemáš nic na práci :-)

NLadineeek - Profil | St 1.1.2014 18:29:33

Muffíno >> Ubejvají reofilní druhy ryb, který jsou prostě "nahrazovány" komerčními druhy a souvisí to jistě s provázaností těch, co o tom rozhodují a těch, co s tím obchodují :-)

NMuffíno - Profil | St 1.1.2014 18:27:14

hraji >> Toto jsem zkopíroval z tvého textu: Málo kdo z rybářů si totiž dokáže přiznat, že není málo ryb, ale je málo schopnosti je chytit. Myslím si že to není pravda, ryb ubívá a ubívat bude... teda krom násaďáků kteří se každoročně dosypávají. Nejeden starší rybář by řekl že dříve chytal jednu rybu za druhou, a to si myslíš že to líp uměli chytat?? ne. jen bylo ryb více. Rybáři nepustili takřka jedinou rybu, "jedlé" si schovávali do křoví a domů nosili po metrácích, malé házeli do pole apod. o zacházení nemluvím. Ryby rychle ubyly a stále ubívají, důvody jsou známé. Jestli budete reagovat tak prosím bez agresivity a nedávek :-) Muffíno

NLosPafkos - Profil | St 1.1.2014 17:53:58

PYTLAKS >> sjednotíš hnízdění ptactva z jedné strany,budiž,ale která to teda bude ?

Červené karty: rover, Mrknato