Vaše začátky s feederem

Mé začátky s feederovým chytáním jsou spojené s články Milana Tychlera v různých rybářských časopisech a následná koupě prvního feederového prutu kategorie medium. Jaké jsou Vaše začátky s feederem? Kdy jste si koupili první prut a kdo Vás v začátcích ovlivnil (časopisy, knihy, přátelé apod.) Jak na toto období vzpomínáte? Přiložení fotografie by bylo vítáno!
Autor diskuse: Dóla - Profil , 7.6.2013 feeder - příhody, kuriozity
14 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy.

NMatěj H. - Profil | St 6.5.2015 13:01:30 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Já mám prut od svého svátku z roku 2015. Chytá se mi s ním opravdu dobře je to dobrý lov a skvělé zážitky. Dovedl mě k tomu Martin Maťák a jeho videa.
Už jsem sním zdolal pár rybek první byl Jelec Tloušť.
A teď jsem dám moji největší rybu na Feeder byl to Cejn velký 44cm.

NKarlosCarp - Profil | Út 5.1.2016 21:16:13

Šámik >>
Vnořuji se do diskuse hodně pozdě ale přeci!
Souhlasím že Martin M. podává svá videa moc pěkně a spoustě začínajících feederařů osvětlí spoustu věcí.
Vzkaz pro TG07: to že neoslovil tebe je docela možné, ale to že se tu o Martinovi mluví v tom nejlepším světle je jisté.
To jak popisuješ v komentu ze dne So 8.6.2013 cituji: ,,všiml jsem si, že je tu poměrně hodně lidí, kteří byli ovlivněni M. Maťákem. Musím se také přidat. Mě jmenovaný neovlivnil vůbec jelikož, když jsem začínal s feederem tak se jmenovaný aktivně věnoval plavačce s angličákem a v tu dobu asi ani netušil, že na feeder někdy bude chytat".
Tím si chtěl říci co?
Asi bys nám mohl také ukázat nějaké video a podělit se s námi o své zkušenosti,myslím že budeš mazák za ty léta:
Martin je pan rybář a o to hezčí je, že se o své poznatky a názory podělí i s ostatními formou krásných videíí.
Nejsem žádná vlezdoprdelka, ale lidi kteří jen nekecaj a taky sem tam něco natočí mě teda rozhodně osloví, je totiž jenom na mě co si z toho vemu.
Martine držíme palce a těšíme se na další tvá videa, myslím že mluvím za většinu tady z nás.

NSven - Profil | St 12.6.2013 15:10:50 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Svůj první feederový prut jsem si pořídil asi před 10 lety.
Jednak jsem chtěl vyzkoušet něco nového, o čem se mluvilo a psalo v superlativech a pak i z důvodu zhoršeného vidění po úrazu oka.
Do té doby jsem chytal převážně na plavačku, trochu na přívlač a trochu na lehkou položenou. A i tu buď se splávkem nebo bez zátěže.
To mé rybářské touhy zcela naplňovalo.
Ale jak už to na světě chodí, vše má svůj začátek i konec a je třeba jít dál..
Mohu konstatovat, že jsem s přechodem na novou metodu žádné větší problémy neměl, zužitkoval jsem zkušenosti a návyky z plavačky.
Nedá se říci, že by se nedařilo ale stále to nebylo jaksi ono... Plavačka je holt plavačka. Není krásnější pohled, než na splávek mizející pod vodou....
Vystřídal jsem cca dvacet feedrových prutů nejrůznějších značek, délek, gramáží a kvalit a nakonec to dopadlo tak, že šly všechny postupně do světa.
Lovím převážně na stojatých vodách, na řece jen příležitostně.
Kdyby tomu bylo naopak, s největší pravděpodobností by mé rozhodnutí bylo opačné.

Pokud porovnávám úspěchy z předfeedrové éry lehké položené s érou feederovou, jsou zcela srovnatelné. Proč si tedy komplikovat život.
Položená s jemnějším prutem mi poskytuje zcela srovnatelné, ne-li lepší pocity, zážitky a výsledky.
Opět jsem zužitkoval své zkušenosti a návyky z plavačky a navrch přidal poznatky a montáže z feedru.

V mém rozhodnutí mě podpořily i úvahy lidí, kteří mají k nejen k feedru ale celkově k rybařině rozhodně co říci.
Vybral jsem několik z nich:

"Je nesmysl tvrdit, že feeder je úžasná jedinečná a nepřekonatelná technika lovu ryb, vyzdvihovat ho nebe a myslet si, že jeho pořízením se rázem ocitnete o level výš. Některé články a diskuze takto vyznívají (je pravda, že dnes už tolik ne, ale jeden čas to bilo do očí). Část lidí to pak vede k pocitu, že s feederem jsou něco víc než zbytek populace a další se zase diví, když někdo dokáže za použití mnohem obyčejnější náčiní chytat daleko efektivněji.....
....Feeder není nic jiného než jedna z mnoha forem položené a pokud jde o detekci záběru pomocí špičky prutu, tak to je trik známý spoustu let a feederový prut k němu nepotřebujete."
Zdroj: Osprey - Základy feedru - feeder a ostatní techniky

Pochybnosti připouští i Milan Tychler:
.."Od té doby už neřeším nejasné záběry hned tím, že bych upravoval koncovou sestavu, ať už délku návazce, nebo velikost nástrahy či háčku. Nejdřív ze všeho vyzkouším jednoduché povolení vlasce, přičemž nechávám špičku ne předepjatou, ale napnutou jen naprosto lehce, mnohem méně, než je běžně zvykem. V extrémních případech nechám špičku dokonce téměř uvolněnou, což se mi mnohokrát opravdu vyplatilo. Tento lov se nejvíce ze všeho podobá chytání s lehoučkým policajtem umístěným před špičkou prutu. Zdá se, že ryby, které neberou s náležitou vervou, dokážou snadno prokouknout i jemnou feederovou špičku. S průběžnou montáží ale stačí povolit napětí ve špičce a vlasci, abyste byli opět ve hře..."
Zdroj: Milan Tychler - Jak vybrat tu správnou špičku

Velice zajímavý je rozbor s argumenty v článku "Položená vs. feeder" od autora Bachy
http://www.mrk.cz/clanek.php3?id=734

Netřeba připomínat i řadu úvah v článcích M.M. a hlavně jeho špičková videa, prezentující konkurenceschopnou účinnost bobkařských metod v jeho podání.

Závěrem tedy:
feeder ano ale odůvodněně pouze pro položenou na řekách, pro jeho skalní příznivce a jejich vyšší level -závodníky specialisty.
Pro položenou na stojatách vodách je to jen jedna z technik, nepřevyšující ostatní.

Btw. pro pochybovače, kteří tvrdí, že "jemně" lze chytat pouze s feedrem, přidávám foto.
Úmyslně jsem pro tento účel použil teleskop, jakožto symbol kopyta...
SPRO Dyno force 270/20-40g , vlasec 0,10 DAM, zátěž cca 500g

NKarlosCarp - Profil | Čt 7.1.2016 17:32:46

TG007 >>
Jestli si myslíš tady někdo někomu leze do zadku, tak se nech vyšetřit!
MM to nedělá jen kvůli tomu že chce vydělávat na serveru, to že se jeho koníček stal i jeho živobytím je přeci to nejhezčí co může být! Každej se nějak živíme.Ale to závistivec jako ty nikdy neunese.
Co jsem si všim tak umíš jen kritizovat ale nic rozumného si sem zatím nepřispěl.
Proč tedy komentuješ ostatní? buď chlap a ukaž něco svého a počkej na reakce!
abys to pochopil, tento server je tu pro rybáře a hodně věcí se tu člověk přiučí a jestli si myslíš že když o Martinovi napíšu jen chválu tak to není proto že mu lezu do zadku, ale protože si ho na rozdíl od blbců jako si ty vážim za to co dělá a že se o to podělí i s ostaními!
takže asi tak::

NVash - Profil | Út 2.7.2013 22:17:26 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ahoj. Tak tu sou mé fídro začátky:
Protože chytam krátce a rybařinu si teprve osahávam a nemam nějak extra vyhraněný styl lovu tak sem si loni pořídil fídr. Okuma solitron 3,60. No a rázem šli ostatní pruty do kouta a já propad chvějící se špici. To je přesně způsob lovu, který mi vyhovuje. Být neustále ve střehu, sledovat špičku až se zachvěje, ohne....
Překvapilo mi jak je to účinný nástroj. A kolik rybých druhů a velikostí se na to dá chytit. Pak teprv přišli na řadu nějaký videa, hlavně s M.Horáčkem.
Teď, když du sednout na ryby tak jedině s fídrem a většinou si vystačim s jednim prutem.
Přeji všem ať se jim špice stále ohýbají pod krásnými záběry! :o)

NCorey.T - Profil | Ne 23.6.2013 12:50:43 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Zdravim ,na feeder chytám asi 2 měsíce a to celkem úspěšně,ale včera přišel kapr 85cm a 15kg,neskutečnej zážitek na feeder a s návazcem 0.14 :-)

Nosprey - Profil | Ne 9.6.2013 17:50:37 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Dóla >> Někdy bych řekl, že rybařina není taková, jaká je, ale taková, jakou si ji člověk udělá.

Nemusel bych odcházet s feederem (nebo i jinými technikami) od vody jako bezrybka, ale stává se mi to čím dál častěji. Nemusím roztrhat hubu všemu, co ve vodě plave, jen pro uspokojení svého ega. A tak zkouším věci, kde šance na úspěch je malá, znova a znova si nabíjím hubu a skutečnost, že jsem už zase nic nechyt, mě v podstatě netrápí.

Když mám mindrák a potřebuju si sáhnout na rybu, tak to není zas takový problém, ale mám pocit, že v uplynulých letech jsem jich popíchal víc než dost.

NJuraj - Profil | Po 11.1.2016 22:05:04 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Dóla - >> Se ti to nějak zvrtlo. Bejt tebou tak to buď zavřu, nebo dám těm kohoutům červenou.

Nosprey - Profil | St 12.6.2013 14:34:23

Woohooo >> Učil jsem lidi ve škole přemýšlet. Je to strašná dřina a půlka těch lidí na to nemá. Pak je otázka, co s tím, páč osnovy neoščiješ.

Skončilo to ostrou diskuzí se zástupkyní, která mě označila za elitáře.
Pravil jsem něco ve smyslu, že investovat čas do člověka, který pochopí, zorientuje se, postará se o sebe a vydělá i státu, je smysluplnější než natlouct hlupákovi do hlavy poznatky, které mu tam vydrží 14 dní. Dnešní trend je věnovat maximum času těm nejhorším (budou ti tvrdit, že to není pravda, ale...).

No a dneska už neučím:-)) I když možná ještě někdy budu.

No nic, mizím. Mám venku rozdělanou práci.

Nosprey - Profil | Ne 9.6.2013 18:06:15 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Dóla >> Mám období života, kdy řeším, co je vlastně dobře a co špatně.

Rozešel jsem se ale s představou, že kvalita mé rybařiny se bude odměřovat schopností narvat ve stanoveném čase do vezírku co nejvíc živých zvířat.

Pozval sis sem hodně závodníků, jsou to často lidi, kterých si vážím a nerad bych se jich dotknul. Takže tady tyhle svoje teorie ohledně závodění dál rozvíjet nebudu. Můj odpor k této činnosti je všeobecně znám, ale nehodlám druhým vnucovat svůj pohled na věc.

NHonza. - Profil | So 8.6.2013 12:17:19 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

já si první feeder zn.Kettner pořídil v r. 2002 a to stejnej jako tu má numen (jen mi jej nekoupila manželka) a na tekoucí řece, kde v podstatě nešlo uprostřed jinak moc chytat jsem byl v úžasu, jaký je to bezva vynález, jinak na předchůdce feederu (viz foto) tvz. pružinky jsem chytal mnohem dříve - seznámil mne s tím kamarád z Oslavan - tam prý na to kdysi hodně chytávali místní...

NCajzik - Profil | Út 12.1.2016 14:58:12 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ahojik, tak já jsem začal s feedrem asi tak že ho vyhrál mladej na plavačkovejch závodech a chtěl to zkusit, no a od té doby jsem u něj zůstal. Zatím mi vyhovuje tento druh chytání. Ale mám problém že chodím k vodě jen s kaprařema a já musím někam dál od nich protože se jim pletou cejni a tak. Prostě se u vody nenudím a když se chytne něco velkýho je to větší zábava než když to klucí chytěj na 3,5 lb pruty. Tak asi tak. :-)

Nbig carpman - Profil | So 15.3.2014 19:36:41

U mě to bylo takhle:Celý nápad chytat na feeder se zrodil někdy v dubnu minulého roku a byl kvůli tomu,že jsem to uviděl u známých a měl jsem jet na závody a feeder jsem chtěl zkusit.Koupil jsem si prut Shimano Alivio Light,na kterýž nedám dopustit.Naviják jsem vzal Spro Passion z mého né moc používaného prutu.Velikostně byl akorát,takže jsem nový nemusel kupovat.Byl týden do závodů a já si feeder musel vyzkoušet.První vycházka s ním byla k řece,kde jsem chytil své první dvě ryby na feeder,skaláka a mého vůbec prvního tlouště,takže jsem feeder trochu pochopil.Na závodech jsem totálně vyhořel,jen jednu plotici za dvě kola.Vlastně jsem ho ani nedokončil,protože asi 30min.před koncem se na mě přijel podívat známý a napadlo ho,že by jsme mohli zajet na orlík.Tam nás přivítali dva kluci z naší party.Můj počet tam ulovených ryb byl 0.Druhý den jsem zajeli na jeden soukromák v Táboře.Já zas nic.Přišlo mi to blbé a chtěl jsem s feederem tak nějak skončit,ale když už jsem si ho koupil.....Ted' vím,že celá chyba byla v krmení. Smíchal jsem ho tam moc druhů.To jsem ale předtím nevěděl,takže jsem změnil montáže a přešel jsem na method feeder.S ním jsem zažil úspěchů.....Ted' už ale zase chytám na obyčejný feeder,protože už vím,že za ten propadák na začátku nemůže feeder,ale mnou namíchaná směs,ale i k method feederu se v budoucnu hodlám vrátit a to hlavně v létě.Závěrem bych chtěl říct to čím vlastně tenhle příběh měl začít a na jednu věc upozornit.Před feederem jsem chytal na klasickou položenou(na těžko),a těm,kteří ted' také a na feederem uvažují,řeknu vám jednoznačně,děte do toho.Je to lepší,protože je to všechno mnohem odlehčenější,i malá ryba vás s light prutem může potrápit,a celý rybolov je prostě lepší. Alespoň pro mě.Tak vás to snad některé alespoň trochu postrčilo k federu a těm,kteří na něj už chytáte,přeji mnoho úspěchu a zážitků,kterých určitě nebude málo.

NLuckyman - Profil | Čt 27.2.2014 22:18:41 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Já se poslední roky věnoval převážně lovu pstruhů. V létě jsem si koupil picker s úmyslem používat jej při lovu s gumovými nástrahami. Prodejce v ryb. potřebách mi k pickeru prodal nějaký krmítka a průjezdy, kdybych to náhodou chtěl zkusit... Asi po týdnu jsem na MP navázal method krmítko (podle doporučení prodejce) a chytal. Byl jsem naprosto bez záběru. To mně vyprovokovalo zkusit to zas. Naštěstí jsem pak navázal klasickou průběžku s klecovým 10 g krmítkem (na picker akorát) a šel na to zas. A přišlo to - začal jsem chytat ryby - a to hodně ryb! Často jsem byl na revíru jediný, kdo chytal a těšilo mne, že i s jemnou sestavou ( picker 40g, kmen 15 - 18, návazec 12-16) zvládám i amury a slušné kapry.
Takže jsem se po několika letech vrátil k lovu na MP vodách, feederování mě neskutečně baví. A na další sezonu mám nachystaný další feederový prut a těším se až to rozjedu.

Nrybomil - Profil | Út 19.11.2013 22:52:59

Jsem s feedrem začal na jaře 2003. Předtím jsem četl články od tyma a moc se mi to líbilo. Nějak před Vánoci 2002 jsem přišel ke známému prodejci a ten na mě vybalil, že si někdo objednal slušnej feeder a pak si ho nevzal. A protože ví, že rád zkouším nový věci, že mi ho nechá se slevou. Zkonzultoval jsem to na MRKu s hrajim a bylo rozhodnuto, Vánoční dárek Mikado Ultraviolet Twin Feeder mi i napůl připlatila přítulka.
Jak rozmrzlo, udělal jsem montáž dle nákresu z časáku a vyrazil k místnímu stojáku. Kupodivu hned jsem měl záběr a na 2. nebo 3. nához vytáhnul první malou feedr rybu, pak ještě několik dalších. Bylo rozhodnuto, každo volnou chvíli jsem chodil do knihovny k internetu a hltal feeder moudra, protože přístup na net v práci ani doma ještě nebyl.
Šlo to stále dobře, naučil jsem se časem i trefovat kam potřebuju, míchnout nějaký futro a proti jiným běžným rybářům se si připadal jak jednooký mezi slepými. Měl jsem problémy jen při větru a silnějším proudu, někdy mi to větší ryby i trhaly. Asi za 2 roky jsem přikoupil picker, vyměňoval zkušenosti tady na Mrku i s feedraři u vody, kterých postupně dost přibylo.Taky jsem si začal dělat feederkrmelce podle vlastního nápadu, jednoduše a lacino.
Dnes už si nedokážu rybařinu bez feedru či pickeru vůbec představit.

NPYTLAKS - Profil | Po 1.7.2013 10:05:42 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

ikdyž nejsem specialista na fídr,tak na něho chytám už dlouho(8let?)a myslím,že jsem pořád začátečník:-))),na prvopočátky vzpomínám dobře,protože už v únoru jsem chytal pěkné kapry,ostatní byli bez potahu,články v kajmanovi,rybářství byly inspirující od všech autorů

Nkolinkovýdědek - Profil | Po 10.6.2013 22:47:02 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Taky přidám zkušenost s fídrem. Stál ve skřini no dobrých 5 let. Jednou jsem si jej vzal sebou,že to teda zkusím. Obavy jsem měl veliké. Byl to dárek a nechtěl jsem ho hned na první rybačce zlomit. Zkrátka jsem byl přesvědčený, že na něj větší rybu jak 40cm nevytahnu. Letos jsem to teda zkusil. Buď a nebo. Dal jsem tam dvacítku vlasec a šel na ně. Pár drobných záběrů a pak se prut ohnul. Říkám si v duchu ... a je to v prdeli, ten rupne. Bál jsem se že ho urvu, tak jsem kapříka vodil chvíli ve vodě až se mi ho podařilo dostat do podběráku. Změřím a on to byl lysec 58cm. Tak to byl asi strop, co jde na fídr vytahnout. Před týdnem, jsem seděl na Moravě a kapr ani jeden, zato sumců, během dvou hodin asi osum. Jeden, ten největší, který se umlsal na rousnici, měl 78cm. Nevěřil jsem svým očím, že to prut i vlasec vydrželi a po přeměření, šel zpátky do vody. Tak budu asi měnit výbavu a dokoupím ještě jeden kousek. Je to o něčem jiném v porovnáním s kapřákama a k mému překvapení, po pěti letech, jdu do fídrů. Ještě bych chtěl dát tenší vlasec ... 18tku, jenže mám obavy jestli nebudu vytahovat urvaný vlasec. Ten prut teda suprově svou pružností, pomáhá, tomu jemnějšímu vlasu.Takže na staré kolena asi přejdu na fidry. Prostě jsem nevěřil že bych chytl větší rybu a nikdo kolem mě, co chytali na fídr, neměli záběry na větší úlovek. Všechno do 20cm bílé ryby. Proto ten pesimismus. Tak moje vzpomínky na začátky, jsou díky bývalé nedůvěře ve fídry, hodně mladé.

NFlorish - Profil | Pá 7.6.2013 16:02:19 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Dóla - >> já jsem feeder poprvé viděl u kamaráda před cca 10 let, a když jsem na něj vytahl několik karásků, okamžitě jsem musel mi feederi já... Tehdy jsem naše přesvědčoval, že chcu na vánoce feeder. Nikdo samozdřejmě nevěděl co to je a maminka řekla ne! '' Dostaneš DiscMAN jak sestra... Nakonec jsem si feeder vydupal, stál tehdy 1500,- i s navijákem. Segrin discman šel samozdřejmě po roce do kytek. Ale na feeder chytám dodnes.. :))

NSťopa - Profil | Pá 9.12.2016 16:19:11 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Pro Martina02: Zakoupil jsem si od Delphina Magmu feeder 360, 120g zátěž. Parťák koupil od stejného výrobde Long Shot, 360, 3,5 libry zátěž. Oba pruty mají velká koncová očka, tak se dá použít i odhozový návazec, jak šňůra, tak silon. Spojovací uzlíky projdou bez problémů. Mám 390cm, 120gramů, ale klasika s malými očky a kdybych dal šokovku, tak s uzlem mi asi uletí s špička. Tam by musela být pletenka už jako kmenová, ptotom by šlo nahazovat dál. Oba házíme od sedmdesáti do sta metrů. Parťák bez problémů a já mám honičku, dostat se ke stovce.

Nfheavy - Profil | Pá 9.12.2016 14:00:28

Martin02 >> feeder na dalku-napr.daiwa cast'izm 390/150,spro BB 420/230
Sportex exl.heavy 420/210,preston dutch master 420/160, a nektere dalsi.

NWillow - Profil | Čt 8.12.2016 23:37:15

Martin02 >> Čabi,XDaniels,Numen tady máš pár elitních střelců.;-)

NJAJAK - Profil | Út 5.1.2016 22:06:34 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ahoj,
když se objevili první zmínky o novém způsobu lovu ryb na feeder,tak jsem si říkal,zase nějaká nová móda,nesmíš tomu podlehnout.Ale nedalo mě to a začal jsem to zkoušet.Nejdřív na plavačkový prut
4,20 dlouhý ,na konci páternoster.Pořád se to dost motalo,ale vydržel jsem.Začal jsem tahat mnohem víc ryb,než dříve a to jsem v těch dobách byl na rybách každý víkend od května do konce října.Na Skalce u Chebu se začaly konat mezinárodní závody na feeder,tak jsem chodil okolo závodníků a očumoval,jaké používají systémy a snažil jsem se to navázat,něco jsem vymýšlel sám.Byl jsem lapen.
První prut byl schimano alivio.Do dneška mě jich prošlo rukama asi patnáct.Jak jde vývoj,tak obměňuji
a zároveň hledám,co by mě nejvíc vyhovovalo. Dnes se mnozí učí od Martina M.,přiznám se i já jsem od něj hodně věcí okopíroval.
Čau a zdravím feeder blázny.

NDóla - Profil | St 6.5.2015 17:05:30

Matěj H. >> Tak ať se Ti daří i dál.

NFanu - Profil | Po 10.3.2014 16:54:09

ahoj když začínáte chytat na feeder tak k to mu budete potřebovat vidličky,prut na feeder,háček,krmítko ale nemusíte tam mít to krmítko dáse chytat bez ale když jste na řece a je tam prout což na řece bývá tak to zatížíme olovama,špičku,naviják,silon,a pak nástrahy,návnada se také používá ale nemusí,a pak ty základné věci.

NObrtlik - Profil | St 5.3.2014 19:52:31

Ahoj, s feederem jsem začal cca před čtyřmi lety, prvni pruty nic moc z Polska,ale stačilo to. V loni mě to ale tak chytlo že jsem ani jednou nevytahl stojan s kaprovymi pruty , a chytal jsem na feeder. Od zimy do zimy,a letos mam v planu totež. Jak řeka tak stojaky, a takhle jako v loni jsem si nezachytal ještě nikdy.

Nšumava - Profil | Ne 2.3.2014 11:47:27

dosec >> nemáš pravdu, při sledování splávku na hladině můžeš dost dobře sledovat i jiné věci, aniž bys propásnul záběry - koukáš se dále od břehu (pokud nechytáš zcela pod prutem) a tudíž máš zákonitě větší rozsah periferního vidění, u té špičky feedru je to nesrovnatelně horší.
Freddys, máš pravdu, téměř každá metoda rybolovu má cosi do sebe a přesto, že u každého je vždy nějaká top, je škoda se ochuzovat o jiné zážitky, nehledě k tomu, že nějaký typ vody mnohdy ani není k nějakým metodám vhodný, zvládnutí více metod je pak klíč k tomu, že můžeš chytat v různých obdobích na vhodných místech tím nejlepším způsobem. Na sobě ale vidím, že stejně skoro vždy zvítězí nejoblíbenější metoda i když v dané situaci nemusí být tou nejúčinější. Chytáme většinou ryby pro zábavu a ne na uživení a pokud mi až tak nejde o úlovek - zahnat hlad, vydělat peníze či si naleštit ego, nemá přece smysl chytat jinak než tak, jak mne to nejvíce baví :-). Zkusil jsem snad všechny způsoby, včetně sumcařiny a koulís a tak si troufnu říci že mohu porovnávat. Nejzajímavější je to, že jedny z nejméně tolerantních rybářů jsou ,kapraři,, přitom tento styl je dle mého snad nejtupější :-), ale osobně mi až tak nevadí. Soustředí se na relativně malou část vod a tudíž je nemusím celý rok potkat a druhou zvláštní ale v něčem podobnou sekcí jsou muškaři (tím sice střílím do ,svých řad´. ale je to tak) Rádi by se považovali za tu elitu, ale mnohokrát je to hodně otázka snobismu a módy a mnohým chybí základní znalosti a někdy bohužel i obyčejná slušnost, o toleranci ani nemluvě:-)

NRK - Profil | Pá 28.2.2014 12:15:35

Ahoj.
Moje začátky s feedrem byly pěkný.Bohužel záhy jsem přišel na to ,že pokud se mu lze vyhnout,tak je to dobře.Když to nejde,tak je velice užitečný.Myslím si,že každý,kdo má nějakou delší rybářskou historii ,tak mi dá za pravdu.Kdo mi nedá za pravdu,tak ten chytá krátce a pouze na feeder.Ale ,že je feeder extra univerzální o tom žádná.Ale v tom je zároveň jeho průměrnost....

NFlying trout - Profil | Čt 27.2.2014 21:55:13

Koupil jsem si na jarní hrátky picker, použil jsem ho zatím na třech vycházkách a jsem unešenej, chytil jsem desítky ryb a dnes kapra 60 cm, prut s gramáží do 40g a super. Chytám jen na jedne prut, protože to bere na hod a druhý bych nestíhal, líbí se mi, že trefim i 10 cm dlouhou ploťku. Feeder taky pořídim :)

NFewllet - Profil | Po 1.7.2013 11:44:53

KóĎA >> jak říkáš pokud půjde na medovku na srkačku a bude celej den čekat na jednoho kapra a ty budeš tahat rybu za rybou, ale on nakonec toho 40tníka chytne pak bude z jeho pohledu vítěz. Ale upřímně radší budu celej den tahat čudly než abych čekal den na záběr. Feeder je prostě zábava, ale pokud budeš chtít cílit na něco většího tak proč vytahovat historii když se dá upravit montáž :)

NVrbis1 - Profil | So 29.6.2013 12:37:48 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Asi tak před čtyřmi léty jsem byl na rybách s kamarádem,který chytá feeder už cca. 10let.Tenkrát to bylo s rybama celkem špatný,takže jsem vlastně žádnej koncert nevyděl.Slovo dalo slovo a po 14-ti dnech jsme vyrazili znovu a to už jsem se nestačil divit.Tak mě to dostalo,že dnes už jen feederuju a vláčím.Pár slušných rybek na feeder mám,ale hlavně se nenudíš a to je důležitý.Přeji Všem,co tomu propadli jako já,ať se jim daří.

NBicák - Profil | Po 24.6.2013 17:59:12 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Dóla - >> cau na feeder lovim druhym rokem.Minuli rok sem si poridil prut s odhozem 120g a supr vec furt sem tomu neveril co se da na to vytahnout o proti mim prutum to byla zvejka,ale zdolavacka zadnej problem tento zpusob lovu me tak ucaroval ze sem si letos poridil druhy 90g a da se rict ze uz lovim jen na feeder k tomuto lovu sem se dostal predevsim z videiji z mrku a youtube preju hodne ulovku :)

NSven - Profil | Pá 21.6.2013 12:20:31 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Slaneček >> obrázek je pravý, nic není nakašírováno...
Souhlasím, i já mám jinou představu o pojmu "jemný prut."
Sám dávám přednost prutům s nižší gramáží a s parabolickou akcí. Ale jak jsem psal, úmyslně jsem pro svou demonstraci, použil teleskop abych dokázal, že zde často papouškované klišé, se nezakládá na pravdě a že chytat s jemným vlascem (v tomto případě 0,10) lze nejen s feedrem.
Není to jen o prutu ale také o rukách a správně seřízené brzdě...
Konečně, pokud se vrátíme k feedru, tak např. mezi závodníky velmi oblíbená Sema Amnesia, je mimo špičku jemná asi jako násada od smetáku..:
Pro ilustraci, ti sem dávám akci vůbec nejtužšího extra haevy feedru, který prošel mým prutoparkem:
Sarfix Positive HH. Na fotce je v akci při plném tahu kapříka cca 60cm... Přesto s ním nebyl problém při použití při lovu plotic a cejnků na slabý návazec.
Tvým představám by nejspíš vyhovoval prut z opačného pólu mého bývalého prutoparku: Shimano Beast Master L. Tak ten se umí ohnout řádně.. A to tak, že u lovce s olšovýma rukama a neseřízenou brzdou, hrozí namotání špice do navjáku.. :-)

Ntym - Profil | Pá 21.6.2013 7:19:26 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Já jsem s feederem začal někdo okolo roku 1990 po tom, co jsem v jednom kempu viděl s tímto prutem chytat Holandského rybáře. Chytal tenkrát krásné cejny a já na nich mohl oči nechat. První feeder jsem sehnal ještě ten rok a brzy potom se začaly objevovat i v českých prodejnách. Ovšem víceméně nikdo pořádně nevěděl jak je použít. Po získání vlastních zkušeností to pak „pár“ článku docela napravilo. Když tak sleduji vývoj feederu u nás i jinde, vidím, jak se s přibývajícími zkušenostmi rybářů stáčí tato disciplína do řekněme „feederové kaprařiny“. Někdo to odsuzuje a říká, že feeder je spíše k lovu drobných a středně velkých ryb v kratších vzdálenostech. Já to vidím jinak. Tento směr považuji za jednu z mnoha alternativ feederového chytání, které může mít mnoho podob, a proto nezevšední. Nejraději ze všeho mám lov na tekoucích vodách, ale samozřejmě se nevyhýbám ani vodám stojatým. Jednou se bavím s winkpepickerem, jindy také sáhnu po pořádném „klacku“ a jdu po pořádných kaprech a parmách. Je to o náladě, příležitosti a možnostech. Pak s feederem seknu a jdu vláčet. Často se mne lidé ptají, kolik toho odchytám za rok s feederem. V poslední době kromě závodů už tolik ne. Věnuji se, a vždycky se věnoval, plavané a přívlači. Feeder není v v mém rybářském životě důležitější než jiné způsoby rybaření, i když to navenek tak nevypadá. 

Noskus - Profil | St 12.6.2013 17:29:17

JenomKuba >> to je škoda.....

NKóĎA - Profil | St 12.6.2013 16:13:25

marmyš >> naopak, myslím, že jsme si my dva nerozuměli respektive já příspěvek věnoval Svenovi nikoliv tobě. Ale dobře, osvětlím ti tok mých myšlenek, které jsou na hony vzdálené demagogii. Věc se má tak. Upřesňoval jsem použití feederu ve specifických anglických závodních podmínkách, kdy je povolena jak plavaná, tak i feeder. Třeba si z toho někdo něco může vzít. A pochopil jsem, že Sven (z legrace jak sám podotknul) by do těchto specifických podmínek poslal klasické cz bobkaře (s tvým předšpičákem, jak je ctěná libost), aby jim to "natřeli". Ale oni jsou na těchto vodách mistři, absolovují mnoho závodů (víc než kdokoliv jiný na světě), takže jsem opáčil, že by to pro české bobkaře nedopadlo dobře. A Labe jsem do toho zakomponoval protože ti angličtí závodníci na takové vodě vůbec nechytají, ale když přijedou do Evropy na nějaký světový či evropský šampionát v plavané x feederu dokáží s minimálním tréninkem konkurovat závodníků, pro které jsou vody (třeba to Labe) naprosto přirozené, domovské a na kterých běžně závodí. Právě díky jejich absolutní vychytanosti.

Co je na tom demagogické?

NKóĎA - Profil | St 12.6.2013 15:25:23 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Sven >> ¨to je mi jasné. K těm stojákům. Angličané při svých závodech (plavačka i feeder dohromady na kaprových rybnících) dají přednost feederu před plavačkou, pokud chytají ve větší vzdálenosti od břehu nebo hlavně v případě, pokud podmínky úspěšného lovu vyžadují, aby se házelo do těsné blízkosti umělých ostrovů nebo protějšímu břehu. Alespoň toto jsem vyčetl.

Nosprey - Profil | St 12.6.2013 14:23:13

Woohooo >> Devadesát procent rybařiny je v hlavě. Pak potřebuješ nějaký ten materiál, abys realizoval své záměry.

Spousta lidí se pokouší ten poměr obrátit:-))

NWoohooo - Profil | St 12.6.2013 14:20:55

osprey >> Lidi si zvykli malo nad vecma uvazovat svojim rozumem a rasdi se podivaj tady na 1 video a dou to pak tupe opakovat :))) mozek je jako sval když ho netrénuješ tak moc dobře nefuinguje :))) holt takova je doba ...

Nmarmyš - Profil | St 12.6.2013 13:05:43

siri >> Jde mi taky kapku o to,kterým směrem se fídr ubírá. Dálka přes 100 metrů,zátěž taky přes 100 gramů,pevná montáž,pruty v pípákách,rybář v bivaku čeká na hrčák...

NP.&.S. - Profil | St 12.6.2013 12:29:02

devastator.ccmore >> výhodou feedrového prútu je podľa mňa to že je to docela univerzálny prút. Ja ho používam na feeder aj na plávanú, iní ho však používajú aj na prívlač s gumami.

Čo ti však poskytne feeder čo iný prút nie, je že ak sa rybe háčik zapichne do mäkkej časti tlamy tak máš oveľa väčšiu šancu tú rybu vytiahnuť, pri tvrdom prúte by sa rybe len natrhla tlamka a háčik by sa uvoľnil, feedrový prút je však dosť pružný na to aby sa to nestalo, hlavne pri väčších rybách.

Hlavne na rieku je pre mňa najvhodnejší feeder, s výnimkou veľkých sumcov sa s tým dá chytať prakticky čokoľvek. Feedrové prúty však určite nie sú prúty len na menšie ryby.

Nevravím že feeder je najlepší spôsob lovu rýb, len som stručne odpovedal na tvoju otázku že aké má feeder výhody. Kedysi naozaj neboli feedrové prúty a napriek tomu sa nachytalo veľa rýb, ak nie viac, lenže o tom nemá zmysel hovoriť keďže tie časy sú už preč. Výhody feedru však podľa mňa nepochopí nik kto si to sám nevyskúša, ja som si predtým tiež myslel že je to len na menšie ryby ale nie je to tak.

NTG007 - Profil | St 12.6.2013 6:33:52

devastator.ccmore - prosím tě v žádném případě tě nechci nijak urazit, ale dostal jsi několikrát odpověď na svoji otázku a ty stálo dokola opakuješ jedno a to samé. Vypadá to spíš na nějakou mozkovou disfunkci a ty jsi si jen zapoměl vzít léky ale pokud ty co bereš už nefungují tak jak by měli tak věřím, že návštěvou vhodného lékaře jsi schopý dále vést plnohodnotný život. Jinak si nedovedu představit proč neustále vnucuješ něco na co se tě nikdo neptal a proč reaguješ na otázku ve které nemáš co říct?

Nmarmyš - Profil | St 12.6.2013 5:15:18

siri >> Pokud někdo táhne kapra na plavačku,je to nádherný zážitek. Pokud je to na bič,tak to už je pomalu na infarkt.Často tady narážím na rybáře,kteří se dostanou k fídru a začnou chrochtat blahem,jaké je to jemné zdolávání. By mě fakt zajímalo,na co lovili do té doby? Asi na plné lamináty.Fídrová sestava(koncová) je dobrá,indikace záběrů podle ohlé špice je diskutabilní. Než tu nějaký chytrák zas začne blbě radit-mám 4 fídry a lovím s něma tak 20x za rok(už roky).

NM0RGAN - Profil | Út 11.6.2013 18:07:06

devastator.ccmore >> Nejúčinněji nachytáš ryby do sítí nebo dynamitem, to jsou fakta.
My ostatní si chceme rybařinu i užít a ne tam sedět s dubovou fošnou a kotevním lanem a doufat, že se něco oběsí natolik, aby se to dalo vytáhnout.
e: jinak na feeder Shimano Beast Master Medium spolu s 0.29mm kmenem a 0.26mm návazcem jsem si utahal na kaprodromu (byť za 20-30 minut) jesetera přes metr a to byl parádní souboj. Ale když tam dám 0.18mm vlasec, tak si vychutnám i souboj s kapříkem násaďákem. To s kapřákem a šňůrou na žraloky nejde.

NWoohooo - Profil | Út 11.6.2013 17:34:52

KóĎA >> Ono s tim komplexnim rybolovnym zpusobem to je hodne osemetne :))) nejvíce nadseni z toho museli byt vyrobci a prodejci tech kravin okolo pre vlastne feederova komplxeni technika neprisla s nicim novym :D ... a pak ze nelze nove věci delat po staru :))) kazda kravina na feeder je vlastne věc uz před tim znama jen ji vyrobili trošičku jinak :))) ja bych to nazval jako znovuzrozeni krmitkaru :))) v dobrem slova smyslu

NŠlapeto - Profil | Út 11.6.2013 16:11:36

devastator.ccmore >> MISTŘE, kdysi se žilo v jeskyních, chytalo se na oštěp a jak byli lidi štastní...

NKóĎA - Profil | Út 11.6.2013 15:47:43 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

devastator.ccmore >> je to nepoměrně jednoduší a pohodlnější než s "jakýmkoliv" prutem. V kombinaci s krmením, jemnějšími vlasci a háčky dokážu nachytat mnohem více ryb než s "jakýmkoliv" prutem. Já prostě feeder chápu jako komplexní rybolovný způsob (na který je feederový prut potřeba) i když je to pořád jenom lov na položenou nebo "na těžko".

Jinak nechápu tvůj útočný styl, otázka se týká jak kdo s tímto způsobem začínal, ne o tom jak je to jediný a nejúčinnější způsob lovu ryb.

Ale ono to spíše souvisí s tvojí inteligencí soudě podle způsobou tvého vyjadřování...

edit: reakce TG007 mi přijde jako nejpříhodnější...

NZajda - Profil | Út 11.6.2013 15:35:04

devastator.ccmore >> Ty máš vyjadřování jako kaprař..:-(

Ndevastator.ccmore - Profil | Po 10.6.2013 16:28:56


čest HOŠI prece mi nechcete řict že záleží na cem ten silon mám navázaný ta ryby to vlastně ví žeje to na feedru nebo na dubove fošně uz jsem psal na mensi ryby BERU ale jinak u mě absolutně nic uz jste zapoměli jak jste jako kluci chcytali kolecko se silonem v ruce a kolik se nachztalo ryb a žadny feeder nebyl je to tak?

Nosprey - Profil | Ne 9.6.2013 18:20:04

Dóla >> No, můj názor rozhodně není reprezentativní a stejně tak nevím, zda jsou mé komentáře hodny poděkování.
Stále víc zjišťuju, že se do tohohle světa nehodím.

Nmarmyš - Profil | Ne 9.6.2013 18:01:59

devastator.ccmore >> Dávám ti plně za pravdu,pokud někdo definitivně zakotví u fídru,tak se o moc připraví.

Nosprey - Profil | Ne 9.6.2013 17:40:16

iPetulak >> Pokud jde o nějaká videa, tak s tím jsem pravděpodobně skončil.

JInak na feeder jsem chytat nepřestal, ale beru to už jen jako prostředek k chycení ryby. Schválně píšu ryby - pro mě je cílem vycházky chytit třeba jen jednu pěknou rybu vybraného druhu, i když samozřejmě jich většinou je víc. Ale když jdu např. na tlouště, chci chytit pořádného tlouště, ne hafo malých.

Feederový vlak dnes jede po jiné koleji a směr udávají hlavně závodníci nebo lidi, kteří jedou v rybářském byznysu. Asi je to tak dobře, ale můj šálek čaje to není.

NMAXXSKATER - Profil | So 8.6.2013 16:41:29

Moje začátky bylo takové, že jsem se nemohl dostat k větším rybkám. Pořád to bylo hrouzci, plotice, cejni, okouni a tak. :-) Až s postupem času jsem se přes ně prokousal. :-) Opravdu tahat větší rybku na feeder je nezapomenutelný zážitek.

Ndevastator.ccmore - Profil | So 8.6.2013 13:35:54

HOSI vysvetlete mi výhody feedru na male rybky budiž beru ale jinak o ničem takovy boom feeder to co nachytam na feeder nachytam na cokoliv myslim jakykolikv prut ja v tom nevidím absolutně nic

NiPetulak - Profil | So 8.6.2013 13:24:55 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Já se před cca 4 roky vrátil (po skoro dvaceti letech) k rybařině vůbec. Napřed mě okouzlily videa o lovu velkých kaprů, ale dlouho mi to nevydrželo. Nebavilo mě celý den civět na hlásiče a čekat na zvuk oznamující příchod "velké" ryby, který zrovna často (skoro vůbec) nepřicházel. Naopak mě čím dál více přitahovala lovná technika kamaráda - feeder. Chytal na levný telefeeder, ale na rozdíl ode mne ryby chytal a sem-tam dokonce pěkné exempláře. Začal jsem se tedy o tuto techniku více zajímat a narazil na MRK a videa od MM. To mi učarovalo natolik, že jsem pořídil svůj první feederový prut (Shimano Beastmaster Meduim) a začal chytat feeder. Dnes už v podstatě nic jiného nechytám (občas plavanou nebo přívlač) a feederové pruty v mé výbavě vytlačily 3lb kaprové. Rád jsem u vody a v přírodě vůbec. Přiznám se, že nerad odcházím od vody jako bezrybka, což se občas stane, ale díky feederu je to jen občas. Radost mi udělá každá pěkná a zdravá ryba. Hlavně když berou ... :-)

Nctvrtmile - Profil | Pá 7.6.2013 19:01:17

Dóla >> tady to je....prut se mi zdá dobrý,ten naviják neznám...

NStarc55 - Profil | Pá 7.6.2013 18:54:26

Dóla - >> Začínal jsem úplně stejně před osmi lety Mě ovlivnil pořad Ryby, rybky rybičky a Časopis rybářství.

Nnumen - Profil | Pá 7.6.2013 17:15:31 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Můj první feeder Kettner, byl dárek od manželky k vánocům.(jinak od té doby jsem od ní rybářský dárek nedostal,škoda,tak hezky začala) Nešlo mi to s ním a tak ležel asi tři-čtyři roky ve skříni,ještě jsem zkusil pořídit telefeeder od Colmiku,ale ten nebyl nic moc.. Pak si pořídil kolega Išma feeder a šlo mu to. Tak jsem něco okoukal, vytunil a chytlo mi to. Teď krom mouchy chytám jen feeder. Ostatní způsoby jen vyjímečně.

Tohle byl můj první proutek a mám ho dodnes.

NDóla - Profil | Pá 7.6.2013 14:15:00

KóĎA >> A ten prut Zebco máš pořád? Je pravda, že později jsem taky otravoval pár lidí tady na MRKu a videa, která tu poslední dobou jsou nemají chybu. Od plavana jsem se dozvěděl taky pár důležitých věcí.

Červené karty: TG007, KarlosCarp