Tohle chceme lovit?

Tuhle diskuzi bych chtel venovat te neprilis hezke strane naseho konicku a to je reseni poraneni ryb od nesetrneho zachazeni.Mam na mysly pouzivani hacku bez hrotu,sakovani ulovku a vubec duraz na max.ochranu naseho ulovku od zaberu az po zdolani.Pridam fotografii dusledku kam az to muze dojit
Autor diskuse: Rastacarp - Profil , 8.4.2013 kaprařina - ostatní

Kocháč - Profil | Út 9.4.2013 20:54:09 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Rastacarp - >> Předně je potřeba si uvědomit, že byť se snažíme ryby šetrně vracet zpět, tak jsme pořád ti co pro potěšení ryby chytají na háček. Nepovažuji se za sportovního rybáře, ale za lovce. Lovci jsou i ti co ryby berou od vody a ti co je rychle usmrtí se k nim chovají líp než ti co je doprasí nešetrným zdoláváním a zacházením. Mnohdy je až k smíchu co jsou schopni pro blbou fotku někteří s rybou páchat. A ve finále k těmto borcům mraky kaprařů vzhlíží jako k esům :o))) Mluvím konkrétně o sakování, akrobatickým číslům na břehu a ve vodě, o sérii 150ti fotek s jednou rybou,...atd.
Dál ryby samozřejmě prasí pletenky, nevhodné háčky, zbytečně silové zdolávání tam kde to není potřeba. A ruku na srdce, kdo z nás nikdy menšího kapra nevyrval rychleji než by se slušelo :o))

CarpHouser - Profil | Po 8.4.2013 20:04:45

Přitom na tom vůbec nic není. Pružnější náčiní, patřičné háčky, brutálně nesekat, nemuchlat ...

aqua57 - Profil | Pá 12.4.2013 8:00:00 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

cindy >> Děláš čest svému nicku, píšeš tu samé cinty a nejenom ty, ale i pár dalších jedinců. Jenom mně udivuje, kde se ve Vás bere ta zloba, arogance a nenávist vůči sportovnímu rybolovu chyť a pusť. Vždyť se osobně neznáte, nevíte nic jeden od druhém jak se chová k rybám a přírodě a hned ho odsuzujete, chováte se povýšeně nevnímaje hrubých nadávek a navíc, píšete sem ti svoje nesmyslná moudra, která kolikrát nemají hlavu ani patu. Slušnost, úcta a tolerance dělá člověka člověkem. Zameťte si každý před svým prahem...........

Přeji Vám všem hezký den.......

vydra Lucky - Profil | Čt 11.4.2013 12:55:45

Teda kluci je to stále stejná pohádka. Asi budu za veřejního nepřítele, ale něco vám povím. Napíšu. Pořád se tu opakuje, jak je opečováváte na podložkách, hned je vracíte vodě, dezinfekcí matláte a teď pozor - doba na břehu cca 2 min ;-) víc určo né na co rybu déle stresovat ... Proboha, snad si někdo nemyslí, že když rybu vodí pověšenou za hubu na háku vodou, vyloví ji podběrákem, že ji nestresuje, to né ??? Když kámoše nechcete stresovat, tak jim nepíchejte do huby háčky, netahejte je ke břehu .... jinak jsou to jen povídačky ! Choďte je krmit, pozorovat ve vodě z hráze a pak veďte tyhla ochranářský řeči. Třeba mě ukamenujte, ale tohle musí být jasné i retardovanému jedinci. Všechno to ochranářské cancání bere za své v okamžiku, kdy kámoše nabodnete na hák !!! A jestli je po takovém poježdění s kámošem na břehu minutu nebo tři ... Mě to teda moc nevadí, kapra i jiné ryby považuji za potravu, ale tihle pseudoochranáři mě fakt baví. Že se někdo chová k rybě jako ..píp.. je jiná pohádka, ale vyhlásit kapra za kámoše a pak ho vodit napíchnutého za hubu na háku není asi normální. Udělejte to samé jinému kámoši, třeba také kapraři, bude jistě rád :-)

aqua57 - Profil | Pá 12.4.2013 9:16:06

hraji >> Tyto snímky jsou focené ze soukromé vody........)))

aqua57 - Profil | Pá 12.4.2013 9:18:01

.....)))

cindy - Profil | Pá 12.4.2013 0:11:40

roman >> Tohle je klasická ukázka ryby z kaprodromu. Nejsem proti pouštění ryb, ale dnešní soukromáky mi silně připomínají ten film..... Running Man se to jmenovalo? Asi jo. Já nemám nic proti ďědáčkovi, který si jde chytít kapříka na nedělní oběd (proto je tam ten kapřík vysazený), ale když slyším slovo Kaprař a chyť a pusť a nedej bože - sportovní revír, tak ....... řeknu to se sebezapřením slušně... nemám to rád. Howgh.

mzxy - Profil | Út 9.4.2013 18:29:02

Vzpomínám na dobu kdy nás obchodníci a reklamy v rybářských časopisech "masírovali" nutností "dalekých" hodů při lovu "velkých" kaprů...a k dalekým hodům byl nejlepší 4,2 -metrový surfový prut s vrhací zátěží 150-380 gramů...

Když takovým prutem někdo zasekne "kádvojku", musí to rybě utrhnout hlavu.
A pokud jde o lov v malých soukromých revírech, kde se jeden 80 cm kapr chytně 10x do měsíce, můžete mu na ty rány kapat i "klinik" za pěštistovku...hlavně že máte sportovní zážitek...

Otázkou je zda se ještě jedná o sportovní rybolov...vzpomínám na jeden článek v magazinu "kaprománie" ( doufám že ten plátek už neexistuje), kde autor na půlstránce asi 5x použil výraz "vraždění nevinných kaprů"...

Tal já kapry chytám háčkem s protihrotem, aby v tlamce pěkně držel, a když mám na kapra chuť, tak ho prostě zabiju a sním. Jsme člověk, a ČLOVĚK je v současnosti na vrcholu potravního řetezce.
Takže zabíjení kaprů a jejich lov na háčky s PROTIhrotem je normální.

SAHIB - Profil | Po 8.4.2013 20:53:46

(...candoš...) >> Honzasl. - 8.4.2013 20:23:26 >>
Nic ve zlým mladíku proti Tobě,
ale vzhledem k Tvému věku jsi až "nadmíru" moc velkej odborník..
Neříkám že nevíš nic o rybařině,..ale neškodilo by trocha soudnosti..
To talke každýho "škatulkluješ"jen proto,že Ty máš rád u vody klid?Nebo proto,je Ty chytáš jenom na "koulís" a někdo třeba na i na rohlík,kuku,hrách?..
Jsou rybáři - a rybáři..A ty se naučt znát,a pak je můžeš hodnpotit..A ne podle 1-2,který jsi někde viděl u vás na vodě sedět,a chytat cejny,..karasy,proto,že Tobě je 16nác ...a jim 50sát...,že při záběru sekli,a nečakali,až jim na koulís kapř ujede 30m,až bude pořádně sedět hák v hubě..Věř,vím o čem píši..
A jak jsem pls na úvod-nic ve zlým,jen třeba trochu ubrat na plynu při Tvém mládí,při škatulkování a zadělování rybářů podle toho,jestli,vláčí,chytá na koule,nebo na tu kuku,hrach,rohlík..

Radek Fox - Profil | Pá 12.4.2013 17:54:22

Pedro1 >> Jsem zde a děkuji za kompliment ;-)

V prvé řadě chci říci, že se reakce na Tebe jeví být napsaná ve zlém či ostře, ale tak to určitě není. Pouze jsem se chytil Tebou napsaných slov a bez rozlišování začal hodnotit, tak jak to zde někteří dělají. Výsledek může být, že si budu tvrdit svoji pravdu a Ty tu svoji. No ale to je přeci nesmysl, protože z pár vět a fotografií nemůže dojít nikdo k jednoznačné pravdě a skutečnosti. Je to pořád jenom komunikace na PC mezi lidmi, kteří se neznají a je podstatně složitější než hovor tváří v tvář. Jsem skálopevně přesvědčený, že by se většina zdejších respondentů při osobním setkání chovala daleko vstřícněji a dokonce si i porozuměla.

Vše se má dělat s úctou, slušností, respektem k druhým někdo k tomu umí přidat i pochopení, a to zde právě hodně chybí. Neustálé si přeměřování ocasů a tupé hlásání své pravdy, trapné kastování nikam nevede.

Kurňa, buďme rádi, že jsme na světě a též se tak ke svému okolí chovejme. Chyťte si rybu, snězte ji, nebo ji pusťte, ale ortodoxní fanatismus do našich zeměpisných šířek nepatří.

Lepší je chytat ryby, hrát hokej, šachy, věnovat se rodině, než do sebe střílet a mordovat se...

Pedro1 - Profil | Út 9.4.2013 17:21:01

carpjena >> Já tady už teda přečetl ruzný věci,ale historka o zašívání kapra po průstřelu harpunou,to je i na mě moc:-)
Nedáš podrobnější popis?Čím jste ho zašívali?Jak jste ho dostali na břeh?Uspali jste ho předtím?


Mrk je boží:-)

šmudla007 - Profil | Út 9.4.2013 9:48:23

jurasoft >> Nefasujete v práci pytle na mrtvoly? Do toho kapra dáš a nemusíš ho vozit v kufru navolno nebo na zadní sedačce připoutaného pásem. Igelitka je taky vcelku spolehlivý způsob. Pokud jseš celý víkend u vody ,gril nebo pánvičku nebo kousek alobalu sebou nevozíš? vydržet celý víkend bez jídla. Když kapra někomu daruju tak bez hlavy.. nebo nafiletovanýho. Hlavu nikdo nechce protože polívku málokdo umí.
Zmrzačenou rybu by rybář měl být schopen dorazit a zužitkovat i kdyby ji měl někomu darovat když ryby nejí. Na soukromáku by se to dalo asi řešit zaříznutím a šetrným vypuštěním zpět do revíru (ryba není přivlastněna a teda vlastně o nic nejde).

Radek Fox - Profil | Čt 11.4.2013 15:02:50

Rastacarp - >> Tyhle diskuse jsou a budou pořád stejné, napíši Ti k tomu jen jednu věc. Podívej se, jak se lidé chovají sami k sobě, jak potom po nich můžeš chtít, aby se chovali slušně ke všemu ostanímu včetně přírody.

fotojakes - Profil | Po 8.4.2013 20:21:26

Příčin může být opravdu mnoho, ale já se s tím setkal nejčastěji na vodách, kde je hodně vázek v podobě klacků a podobných pevných předmětů kam se může ryba zamotat. Nevím proč je doporučováno, nebo dokonce vyžadováno místním rybářským řádem používání silných šokových návazců (několik metrů pletenky, nedo silného monofilu) od olova směrem k prutu. Když se s tímhle ryba do vázek zamotá, tak nemá šanci přetrhnout silný vlasec a někdy se jí podaří osvobodit právě tím, že si urve kus tlamy.

Roztrhané koutky mají ryby dle mého od razantního zdolávání za použití příliš hrubé síly, tvrdých prutů a naddimenzovaného vybavení.

Ač se to zdá na výlovech drsné, je to k rybám daleko šetrnější než mnozí rybáři s pruty.

solich76 - Profil | Po 8.4.2013 19:39:11




pánové 11:35min ........toto je ta příčina proč. A znám takových plno. Prut na hrb a utikééééj. To by natrhlo tlamu i žralokovi.

CarpHouser - Profil | Ne 14.4.2013 11:10:12

Když už, tak takhle, jinak by mne to netěšilo ryby pouštět ... PS: jedna z mnoha ze včera ...

Pedro1 - Profil | Pá 12.4.2013 15:36:48

u.x.a. >> Je to tak.Candoš na gril není k zahození ani po puštění několika metráků kapříků pupíků.

Ale musím taky říct,že jsou i mezi nima světlé vyjímky.Velmi rozumní lidé,kteří jsou nešťastní z těch WaM.Tady na MRKu vím minimálně o deseti.
Třeba Radek Fox k nim určitě patří.Akorát má ty kapry prostě rád tak moc,že občas uklouzne:-)

agig - Profil | St 10.4.2013 14:20:12

Rastacarp - >> Ahoj vše je individuální pokud je člověk normální a přistupuje tak i k ůlovku to znamená že ho chci vrátit aby se z něj mohli potěšit i ostatní tak je vrácená ryba v cajku ale pokud rybu zrasím nešetrným zacházením tak nepomůže nic ani háček bez protihrotu podložka ATD . vše je jen o lidech bud to v sobě máš nebo ne a to musí každý sám za sebe

Lee-Haney - Profil | Út 9.4.2013 19:24:26

Petr64 >> No někdy je háček zapíchnut v takovém místě kde se člověk může snažit sebevíc a háček s protihrotem ne a ne vyndat.Já chytám na bezprotihrot ne kvuli šetrnosti (sám jsem byl svědkem kdy háček bez protihrotu umí škaredě rozseknout),ale spíš kvůli pohodlnosti vyprošťování kdy nemusím s rybou prakticky na pár vyjímek vůbec manipulovat a jen chytnu za háček a vyprostím ve vodě.

nofish - Profil | Út 9.4.2013 18:41:25

Rastacarp >> ale jo. Někdo zas chytá na plandavky s jednohákem. Mi je to jedno. Ale nejaké CHaP je fajn věc, když to člověk dělá kvůli sobě a "nechá dýchat" ty ostatní. Ryba je radši že přežila. Ovšem "lov bez sežrání úlovku" je taková, no řekneme kontroverzní věc.... Jen se nad tím zamysli....
Takže kdo chce, ať si ryby žere, kdo chce ať si ryby pouští. Ať mi všichni dají pokoj, já si to udělám po svém. Ale celkově, udělat si z ryby "hračku" a ospravedlňovat to beprotihrotovým háčkem, je takové...divné...
Podle mě je úplně jedno, jestli te háček má, nebo nemá protihrot. Jediný rozdíl je ve vyndavání. A kdo nějakou chvilku chytá ryby, ten ví, že i háčku s protihrotem se ryba umí celkem šikovně zbavit. Myslím tím, když je na tom "pověšená".

fotojakes - Profil | Út 9.4.2013 12:55:25

Rastacarp >> Já to viděl několikrát. Na jedněch závodech se mi stalo, že jsem přizvedl kapra, viděl jsem dobře, že to má spodní pysk, ale zabral, udělal kotrmelec pod břehem a do podběráku šel s háčkem zapíchnutým až za okem. Od tlamy měl roztrhlou kůži až k místu, kde se zapíchl do tvrdého.

Proč to je na tolika revírech a závodech? Protože většina majitelů revírů jen kopíruje řád od těch ostatních:-) Smysl bezprotihrotových háčků vidím u lovu ryb, které mají tendenci nástrahy rychle zažírat (dravci).

Použití těchto háčků (s, nebo bez) je na každém, ale vinit háčky s protihrotem z takto rozsekaných ryb mi přijde jako nesmysl, nebo myslíš, že někdo rukou utrhne rybě pysk kvůli protihrotu?

fotojakes - Profil | Út 9.4.2013 12:34:59

Rastacarp >> a už jsi viděl co škody napáchá háček bez protihrotu, když vypadne a poté se zachytí jinde, třeba zvenčí na hlavě?

Rozsekané držky ryb má za následek především chování rybářů a ne zda používají háčky s protihrotem, či bez něj. Poškození při vyndavání háčku s protihrotem je téměř nulové ve srovnání s drsným zdoláváním nějkterých jedinců, nebo uvázání ryb do vázek.

Jediné co lze uznat u bezprotihrotových háčků je dle mého snazší zbavení se ho rybou pověšenou někde ve vázce.

vydra Lucky - Profil | Út 9.4.2013 9:21:49

gregyn >> Nemohu zcela souhlasit. Porovnej situace - třílibrový prut, pletenka... zásek hodný bohatýra a - utržená hlava, teda asi přeháním, ale je to pecka. Medium feeder, 14 silon - zásek a vodou jezdí okovaný kapr, nebo to cajk pobere a je to dobré. Může nastat i vyříznutí . Malý háček - malá ranka(?), velký .... Co je lepší ??? No nevím, rybářské školy nemám, ale obojí rybě na pohodě jistě nepřidá, jsem ale přesvědčen, že ten feeder tolik neublíží. Kombinací nářadí se ovšem nabízí nepřeberné množství. Ortodoxní zase podotkne, že já chudáka kámoše utahám k smrti, zatíco on ho bleskově vyvleče na laně a pak opečovává na nafukovacím gauči. Co rybář, to názor, všechny zaručeně správné. Jisté je ale jedno - ryb s potrhanou hubou jezdí ve vodách svazových i soukromých víc než dost. O tom polemika není. Souhlasím s hraji. Je-li ryba poškozená, proč ji nechat trápit a pouštět zpět? Protože jsem chyť a pusť? Pan majitel, pokud není trotl, by to mohl pochopit ... Jestli trvá na pouštění i takovýchto kámošů, je to u mě v.l a jde mu jen o kšeft. O rybu nemá vůbec zájem, hlavně aby přijel trouba, co ji zase možná vytáhne a jemu zaplatí. Na druhou stranu - je to jeho zdroj obživy - on si ji koupil, aby mu vydělávala, jakej kámoš ? ...... Odsoudit, pochopit, raději nehodnotit ... ? Každý se k tomu postaví podle svého.

hraji - Profil | Út 9.4.2013 8:54:46

jurasoft >> pořád tu je přece ta možnost, pokud se domnívá rybář, že ryba je poškozená, a splňuje zákonem dané podmínky, si ji ponechat a zmenšit počet poškozených ryb. Je to takový příspěvek k přírodní selekci. Bez ohledu na to, zda ji poškodil kormorán, banana shank či keser při výlovu v chovném rybníce.
Není to přece nic zavrženíhodného, ponechat si rybu. A pokud si vyberu rybu nějak poškozenou, tím lépe.

gregyn - Profil | Út 9.4.2013 8:54:00

Zdravím všechny příznivce Petrova cechu.Chvilku jsem hledal odvahu se do této debaty vubec přihlásit.Muj názor je takovy,že částečně maji pravdu všichni.Za takovým poškozením ryby stojí vždy rybář at uš mladý nebo starý,at krmítkář či ortodoxni boilisak.Nemyslim si,že je v tom aš tak propastný rozdil jestli používáme vlasec nebo pletenku,3,5lb prut nebo feeder.Myslim si,že je to především v nás lidech.Pokud člověk nemá uctu k přírodě a hlavně živým tvorum co v ni žijí,tak mu je veškerá technika a vybavení uplně na houby.

poter___ - Profil | Út 9.4.2013 0:04:42

chyť a pusť jsou největší sadisti co můžou být. normální rybář rybu po zdolání usmrtí a s úctou zkonzumuje. sadista ji pustí, políbí, řekne jí jaký je její velký kamarád a s roztrhanou hubou ji pustí zpět ať chytí nějakou plíseň a chcípne...

Kocháč - Profil | Po 8.4.2013 20:03:15

kasch >> solich76 - 8.4.2013 19:57:03 >> Ber si to jak chceš, viděl jsem tímto způsobem sekat zkušenější rybáře než juniory na závodech. Osobně už vůbec nesekám, málokdy je to potřeba. Jen jsem naznačil, že jsou i situace kdy potřebuješ rybu dostat co nejrychleji do kontaktu nebo otočit. To je všechno :-)

metal - Profil | Po 8.4.2013 20:00:47

Mě bavěj borcí co lapou u vázek, maji radost z množství záběrů a přitom nevytáhnou ani bobek. Ještě ani neví, jak u vázek chytat. Nechápu jak může bejt někdo takhle bezohlednej, a ku.vit takhle ryby. Pak to na některých svazovkách vypadá jak na nějakým hladovím soukromáku.
Sakovat ryby pro fotku je prasečina první třídy a kdo to dělá, by se měl nad sebou zamyslet, jestli je to normální pro ochranu ryb. Jsou prostě věci které, nejdou moc pochopit.

bremic - Profil | Po 8.4.2013 19:36:32

Za touto plastikou se v drtivé většině, dle mého názoru, schovává věta: čoveče zase se mi vyříznul....

PETLOV - Profil | Po 8.4.2013 19:33:55

slavahagen >> no dobra me to tak pripadalo,ale to co tady pises o tom jak se kdo chova u vody k rybe to tady urcite nevyresime je to vecne omylane tema tady na mrku a je to vse o individualnim pristupu kazdeho z nas !!,a pokud jsou mezi nami takovy ho...da coz urcite jsou,tak je to jak pises taky urcite o pristupu RS a o zprisneni RŘ a taky rybarum kteri neco takoveho vidi by to nemelo byt lhostejne !!

Anýzový dědek - Profil | Po 8.4.2013 19:11:34

Rastacarp - >> Jen houšť- on se toho chytne nějaký ministerský blb a na ryby se budem chodit dívat jen do akvárka...-.o)))

kukac - Profil | Po 15.4.2013 15:56:50

CHaP 100-krát za život,8 kilo a už je načatý (kaprodrom)...

roman - Profil | Pá 12.4.2013 14:52:37

Rastacarp >> já jsem něco podobneho nikdy neviděl kdyby to šlo tak bych to trápení ukončil. Ale jen pro zajimavost na svazovkách jsem viděl spousty kaprů kteří měli potrhany tlamky až hrůza---všichni do jednoho neměli jedlou míru....čím to asi bylo..

hraji - Profil | Pá 12.4.2013 7:37:13

Tak trochu mi tato diskuze připomíná scénu, kdy pravidelný dlouholetý návštěvník veřejného domu reklamuje u bordelmamá, že jeho společnice není panna.

Ivo - Profil | Čt 11.4.2013 16:41:25

vydra Lucky >> Tak to tě moc nepotěším. Také jsem osobně zastáncem chyť a pusť – i když ne verbálním . Taky mne mrzí, když někdo zabije pěknou trofejní rybu.
Ale souhlasím s tebou z hlediska definice vztahu k rybě, či k pojmenování tohoto vztahu. Ano – ryba je soupeř, byť ona o souboj nestojí. Znovu opakuji – o souboj stojí výhradně rybář. Ale oné cti - jenž se poraženým přiznává - by se jí dostat mělo. Ovšem – ideální ze všech možných úhlů pohledu to asi nebude nikdy.

vydra Lucky - Profil | Čt 11.4.2013 16:30:57

Ivo >> Není nad to, když si jeden může popovídat s rozumným člověkem. Já prostě nemůžu vystát ty ortodoxní zastánce chyť a pusť (pro mě je to jakýsi druh extremismu), co vedou řeči, které by slušely spíš paní Kubišové a pro rybu odnesenou od vody páchají hysterické scény. Naprosto souhlasím, že k rybě je třeba se chovat šetrně, s úctou. Ale jako k přemoženému soupeři, nikoli kámošovi. Stejně tak nemám rád rybáře, kteří odnesou úplně vše, co uloví.
Když budeme s rybou zacházet, jako ..., ve vodě nám bude časem jezdit leda tak něco odřeného, potrhaného,... co mělo být zdravou rybou, která potěší další lovce, nebo také nic. Asi tak. Lovecká vášeň popadne občas snad každého.

Ivo - Profil | Čt 11.4.2013 15:56:39

vydra Lucky >>Takových a podobných diskusí bylo tady na MRKu sousty a jistě ještě budou. Pokud se budeme na celý problém dívat s absolutní snahou o absolutní ochranu absolutně všech kaprů, tak je jasné, že jediné absolutní řešení je kapry absolutně nechytat. V tom s tebou samozřejmě souhlasím. Na druhou stranu – člověk je pudově lovec a lovecká vášeň se v každém z nás – byť v odlišné míře – prostě čas od času aktivuje. Možná právě proto se lovci těch větších kaprů (ale nejen jich) snaží k rybám chovat s maximální péčí ve snaze pustit je zpět nepoškozené a nezpůsobit jim žádnou újmu. Máš pravdu v tom, že o souboj (odmyslím si teď rybu coby zdroj kulinářského zážitku) stojí v tomto duelu pouze rybář. Ryba o žádný souboj nestojí. Samotné tahání ryby na šňůře a „ohnutým drátu“ není pro rybu určitě příjemné. O tom žádná. Pobyt na břehu (na suchu a na intenzivním světle) zrovna tak. Je to složité a osobně také hledám kompromis – který se hledá velmi obtížně. Vím, že rybě způsobuji přinejmenším stresovou situaci přinejmenším tím, že je nechtěně na pár okamžiků tahána za tlamku směrem ke břehu. I proto se pak snažím o co nejšetrnější zacházení a rychlé vrácení zpět do vody. Vím – není to absolutní ochrana, ale řekněme kompromisní. Tedy – ano způsobím stres, ale nezabiju a vyjma stresu neublížím. Je to z filozofického hlediska věčný souboj člověka sama se sebou. Většinou však zvítězí ten lovecký pud a vášeň a člověk se sám před sebou ospravedlňuje tím, že rybu po ulovení pustí zpátky. Vím není to absolutní, ale snad omluvitelné …

šmudla007 - Profil | St 10.4.2013 9:28:56

nofish >> Kdo tahá plotici dlouho a opatrně z vody( zdolávání třeba jedné plotičky dvacet minut)= ten má mnohem větší šanci na záběr štiky= a vytáhnout plotici a štiku to je bonus. Zdolávávat opatrně se občas vyplácí :)
Bezprotihrotový háčky používám jen občas když mi to urychluje vyhakování úlovku a prodlužuje čas nástrahy ve vodě(stihnu rychlejc nahodit a že mi občas plotička ufrnkne mi nevadí). Když sem bezprotihrot aplikoval z důvodu velkého množství podměrečných kapříků tak oba evidentně mírový kapři mi ten den zdrhnuli(jeden po desetimetrovém výpadu přes brzdu a druhý v závěru zdolávání 5 metrů od břehu). Francouzští kapři mají bohužel problém že tam si je hýčkají a díky NoKill mají zakázanou asistovanou sebevraždu, prostě musí trpět až do hořkého konce.

Bezrpotihroty mají určitě pozotvní vliv na nižší mortalitu podměrečných malých jedinců lososovitých ryb na pstruhových revírech(jednodušejc vyháknutá ryba je méně pomačkaná a vydrží víckrát se nechat chytit než má míru).
U kaprařiny je to magořina striktně požadovat bezprotihroty, móda si to žádá a co na to ryby? Ryb se nikdo neptá.

nofish - Profil | Út 9.4.2013 21:28:16

Kocháč >> Ale jo :-)
Mi je jasné, že by se páni kapraři nezabývali teoriemi o chytání cejnů na bezprotihortové háčky a jejich opatrným vracením do vody. To je prostě fakt. Ne nic proti tobě :-)
Jsem si na to vzpoměl, když jsi napsal o tom pomalém zdolávání. Vzpomíka jak se chovají někteří "milovníci ryb" k "podřadným" rybám mi není příjemná...
Už to tu zaznělo. Je to prostě o lidech. A lidi jsou prasata (omlouvám se prasatům).

Kocháč - Profil | Út 9.4.2013 21:19:08

nofish >> Jasně, kapr neni jediná ryba co ve vodě plave, ale beru to tak, že se bavíme jako kapraři o kaprech. Vždycky člověka potěší víc když chytí čistou zdravou rybu a to určitě víc než tahat ryby s dotrhanou tlamou a bez ploutví :o)))

jaryn82 - Profil | Út 9.4.2013 20:44:01

Rastacarp >> Také nesakuji jen na závodech když to jinak nejde.Ale při normálním rybolovu je sak blbost a bez zapsání ryby i porušení řádu a sakováni ryb nad 70cm kde je K70 je podle mne na papíry.

nofish - Profil | Út 9.4.2013 19:10:54

aqua57 >> hele pane kolego, jenom aby bylo jasno. Já si můžu souhlasit a nesouhlasit jak chci. Ty taky. Je to jedno. Ale je jen na každém z nás, jak se s tím dokáže srovnat. Ať už ryby žereš, nebo pouštíš, neděláš nic nezákonného. Jestli je to zcela v pořádku si musí každý z nás rozhodnout sám a musí to umět obhájit hlavně sám před sebou. Asi tak :-)

karlak - Profil | Út 9.4.2013 18:46:55

opet o nicem ze pri rybolovu nejaka ryba prijde k urazu nebo i zahyne je vec zcela normalni proste nejake to procento to odnese samozrejme bychom meli jako rybari co nejvic tyto ztraty omezit ALE vite co se ve sportu tezce zrani dospelich a deti to same na silnicich to vetsinou odnese ten nevinny zkratka nejake ty ztraty budou vzdy at chceme nebo ne to same pri vysazovani ryb take neprezijou bohuzel vsechny jde jen o snahu a chut to omezit na minimum

Carabus - Profil | Út 9.4.2013 17:15:06

zrušit míru u kapra a bude klid, kapr postupně vymizí a přestane kastování kaprař a ti druzí a u vody bude pohoda klid a pořádek a nebudou poraněný kapří huby.......

Pvl - Profil | Út 9.4.2013 16:25:07

jirkazez >> Už nejsem taky žádný mladík ... netroufnul bych si tvrdit ,že je to jen od dřímajících ... .o§)) Určitě na tom svůj podíl mají dřímající :o§) ale zrovna tak i rybáři madší generace . Je to jako všude a ve všem .. není jen jedna věková skupina "provinilců "

fotojakes - Profil | Út 9.4.2013 15:36:00

Rastacarp >> jen jsem ještě za dvacet let co ryby chytám neviděl, aby vytahování háčku s protihrotem způsobilo nějaké větší roztržení tkáně. Problém byl jen u dravců, či úhořů s vyndáním háčku z jícnu.



šumava - Profil | Út 9.4.2013 12:12:27

šmudla007 >> styď se ! kamaráda bys dal do pytle na mrtvoly?. Kamarád patří pokud je menší než 120cm do dětské sedačky. I když lidé kteří své kamarády tahají na háčcích za hubu jenom pro radost či pro chvilkové pomazlení a letmý polibek, dělají i jiné divné věci.

hraji - Profil | Út 9.4.2013 9:52:23

jurasoft >> jak je možné, že se tomu kaprovi ten háček prořezal tlamkou? že by malý kapřík vyvinul takovou sílu?

šumava - Profil | Út 9.4.2013 9:08:30

hraji >> no, rybu si jistě ponechat můžeš, ale ne kapra! běda Ti :-) Jo, pokud se dnes někdo veřejně přizná že si nechá a sní rybu, je s ním konec. A nedejbože chytit jí ještě s teleskopem, takový člověk si nezaslouží žít.

cocour - Profil | Po 8.4.2013 22:10:31

....nevím kde ho kolega chytil, ale pokud na rybníku, tak genetickou vadu můžeme téměř vyloučit, většina - troufám si říct že 95% ryb je nasazených - a taková ryba by neprošla "užším" výběrem na sádkách....ale souhlas je to fyzický retard a teď už je jedno jak....jednu mezi čočky a na gril....omlouvám se veganům, ale já ryby rád jím....ale většinu chycených pouštím :-)

Bláža - Profil | Po 8.4.2013 22:01:46

nofish >> Takovou rybu nejlépe zpracovat a prohnat kouřem, a další rybáři už se jí neleknou. ;o))))

SlavnýLovecPampalini - Profil | Po 8.4.2013 21:57:07

nofish >> všechno je relativní i relativnost :-) proto můžeš tvrdit cokoliv(dokud někoho nenasereš a nerozbije ti hubu :-D)

nej.vydra - Profil | Po 8.4.2013 21:19:48

Rastacarp - >> Ta fotka je podle mého názoru klasická vývojová vada. Občas jezdím na zdravotní odlovy na vodárenské nádrže kde nikdo nechytá a tam jsem se s tímto také setkal. Zadruhé nejsem přesvědčený že háček bez protihrotu je bůhvíjak šetrný. Při hlubokém nasátí klasický háček drží v tlamce lépe než bezhrotý. Ten se může několikrát uvolnit a znovu zaseknout, takže nadělá větší paseku než normální z protihrotem.

nofish - Profil | Po 8.4.2013 21:18:58

SAHIB >> Kašli a to.... horký adept na označení WaM.... s tím nic nenaděláš. Pomůže/nepomůže jen čas :-)

FRANK71 - Profil | Po 8.4.2013 20:20:37

deni 79 >> Proč urážek? Samozřejmě se toto stává častěji na kaprodromu, kde se ryby chytají častěji dokolo. Než se jim zahojí vpich po háčku, je opětovně chycen a ranka se zvětšuje a huře hojí. Následkem jsou potom tyto deformace. Nemá cenu si nic nalhávat.

Kocháč - Profil | Po 8.4.2013 20:18:35

kasch >> solich76 - 8.4.2013 20:08:05 >> jasný, ale myslím si, že sekání na větší vzdálenosti nebude ten hlavní problém, když není jako kmen použita pletenka. Vlasce jsou dost prutažné. Osobně nesekám proto, protože je už ryba seklá o olovo, ale kdyby byly v okolí vázky, tak bych asi byl rychlejší :-)
Největší paseku nadělají rybáři na břehu a u břehu.

solich76 - Profil | Po 8.4.2013 20:08:05

Kocháč >> to chválím že už jen zvedáš prut. To se málo vidí. Ale osobně si myslím že to k rybařině patří když se ryba nesekne. Ale takové metry za sebe nebo opřít špičku prutu o zem za sebou to jsem už taky viděl. Každopádně oba víme o co jde a zacházet do podrobností a slovíčkařit nemá cenu. Všichni tuší z čeho ty ryby vypadají jak vypadají.

siri - Profil | Po 8.4.2013 19:40:26

Bremic - a pletenky...
Edit: minena pevna pletenka nakratko od tezke zateze.

nofish - Profil | Po 8.4.2013 19:21:36

Pvl >> no právě. Tady zas dělá někdo urychlené záběry. Rybolovem to asi způsobené bude, rpotože občasné deformace u krpa jsou, ale vypadají jinak. Ale Jak a proč se to stalo.... Jeden bude ječet, že to udělal háček bez protihrotu, že neseděl na míste jak má. Druhý bude ječet že to udělal hák s rotihrotem, při vyndavání? Další vymyslí úplně něco jiného?
Tady bude sranda. Vyřeší se prd, ale každý bude mít pravdu. Skončí to moderními trendy, komuisty u svazu, masaři a nutností K70, lovu nonstop a přes stan bez podlahy se to pozvolna přesune kamsi... :-)))

nofish - Profil | Po 8.4.2013 19:13:51

Rastacarp - >> Hele pane kolego a víš jak k tomu došlo? Mě napadá, že tohle se klidně stane jak při vandávaní háčku, tak i při zdolávání, tak když ryba zůstane někde "viset" a dalo by se určitě vymyslet ještě X dalších zdůvodnění.

slavahagen - Profil | Po 8.4.2013 19:10:00

Ta vypadá jako mimozemštan.-)))