Chodíte na členské schůze Vaší MO ?

Setkávám se u vody s mnoha chytrými rybáři, co vše ví, všemu rozumí, žádný problém jim není cizí. Na schůzi je vše jinak. V mojí MO účast ani ne 10 % ( 92 lidí z cca 1 100 členů), jediným diskutujícím jsem byl já, nezájem o diskuzi ze strany výboru více než zřejmý. Je to všude stejné ?
Autor diskuse: moskyt - Profil , 24.3.2012 všeobecné - RŘ, MO, svazy

strejka - Profil | Ne 25.3.2012 13:50:30

Dokud bude rozhodvání Svazu válcovat většina a na názory menšiny nebude brán sebemenší ohled, nevidím důvod někomu z pozice menšiny cokoli vysvětlovat. Nebo si snad někdo myslí, že má smysl prezentovat na schůzích názory, že se nemají vyhazovat peníze za násadu kapra do většiny řek, že se nemá vysazovat duhák do většiny pstruhovek, že se má celoročně hájit potočák i lipan, že se mají místo nákupu kaprů a duháků investovat finance do profesionálů lobbujících za zachování přírodních koryt, ochranu před predátory atd., že se má vysazováním napomáhat původním rybím populacím - ostroretky, parmy, podoustve atd., že se nemá hamtat v trdlištích, že na pstruhovku trojháčky a protihroty nepatří atd. atd. Chtít po členech, aby vyměnili rybí maso a požitek z lovu za něco, z čeho nemají okamžitý užitek, chtít aby se rybáři omezovali ve prospěch fungování přírody a na to přispívali? Kdo by pro to zvedl ruku? Procento, dvě, deset, ale nikdy většina. Zvůle demokracie, což se koneckonců krásně ukazuje i v nejvyšších patrech rozhodvání...

Tomáš - Tom - Profil | Ne 25.3.2012 11:46:06

Můj názor je,že členská schůze je přežitek a neměla by rozhodně rozhodovat o způsobu obhospodařování revíru.Revíry by měly být obhospodařovány podle nejnovějších poznatků,podle konkrétního stavu a né podle názorů lidí,kteří jsou třeba machři ve svém oboru,ale lov je pro ně pouze koníček.Pokud mají revíry k něčemu vypadat je potřeba ,aby se o ně starali zaměstnaní profíci,kteří zhodnotí situaci náležitě ji vysvětlí členské základně,zvolí určitý směr a budou se ho držet.

Mrknato - Profil | Ne 25.3.2012 9:48:52

Paranoidní Schizofre >> Povinností by mělo být i dodržování rybářského desatera.

Já jsem Svaz, tvůj pán:

1. Nebudeš mít jiné svazy a spolky mimo mne. (Neuctívej bolelíz, samosek, MO a soukromáky)
2. Nevezmeš jména Svazu nadarmo. (Nezneužívej výhod svazolovu).
3. Pomni, abys den sváteční světil. (Zasvěť jeden den údržbě svého náčiní a v ten den nelov)
4. Cti svůj ÚS i matku Radu svou, abys dlouho živ byl a dobře se ti vedlo na zemi.
5. Nezabiješ. (Nebudeš vraždit hájené a malé ryby).
6. Nesesmilníš. (Měj v úctě lásku mezi mužem a ženou a nesmilni s kaprem na madračce ni vodě).
7. Nepokradeš. (Nezcizuj majetek druhých lidí, tedy ani ryby nad 7kg).
8. Nepromluvíš křivého svědectví. (Nemluv o svazu a jeho vůdcích nepravdivě).
9. Nepožádáš manžela bližního svého. (Měj v úctě lásku mezi mužem a rybou, nepožaduj K70, lov24).
10. Nepožádáš statku bližního svého. (Nezcizuj majetek druhých lidí, ni ryb).

Schůze je bolševický přežitek, desatero ji neosahuje, kout pikle v MO je tudíš hřích!.....

Saddám - Profil | Čt 29.3.2012 11:24:27

Mrknato >> Sedneme si spolu a já budu také hlasovat pro. Pokusím se do usnesení propašovat dovětek, že na základě usnesení ČS mohou být na revírech obhospodařovaných MO Pardubice, ryby loveny pouze lukem a šípy bez protihrotu.

Mrknato - Profil | St 28.3.2012 20:42:56

Ivo >> Ale vůbec, na střídačku. Jednou velkej jednou malej... Pravda ti velcí kde mají míru 70 mně chutnají nejvíc. Však to znáš. Odříkaného největší krajíc....

Mrknato - Profil | St 28.3.2012 20:29:54

Ivo >> Když se kácí les...... ? Takovej kapři 30cm ulovenej v jednu v noci... má čarovnou moc.... a souvztažnost s kmínem a máslem je prioritní... to vím taky.

Edit : 35cm není snížení míry. Je to návrat k racionalitě vyhodnocením pohledu na Potěmkinovi vesnice z druhé strany, ze "dvora"... kam každý tak často nezavítá.

Mrknato - Profil | St 28.3.2012 19:32:22

Saddám >> Na letošní schůzi budu prosazovat lov ryb lukem. Každému přítomnému rybáři dám luk a hbité šípy a myslím, že to prohlasuju..... Luk dám i RO.....

Saddám - Profil | St 28.3.2012 11:38:49 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

S 10% účastí jste moskyte, na poměrně velkou organizaci, na tom docela dobře. U nás už to je mnoho let v rozmezí 4 - 5 %.
Na schůze chodím pravidelně,protože mě jako člena zajímá i dění v mé organizaci, kde jsem se stal členem už před 36 lety. Ono období,kdy byly schůze povinné, mělo také něco do sebe. Bohužel se v poslední době stává, že,,význam" členských schůzí pochopilo pár jedinců z jedné dosti agresivní (oni říkají progresivní) frakce rybolovců a bez nějaké hlubší znalosti ichtiologie, hydrobiologie nebo ekologie se zde snaží protlačovat změny ve způsobu hospodaření.Ryby ovšem nejsou moc progresivní, jeví se být silně konzervativní. Hloupé na tom je, že se zhusta účastní i RO , a je mu to jedno.
To , že jsou členové výboru potom pod tlakem skupinky rybářů u nichž je jediným pozitivem to, že se umí domluvit, je velmi smutné a alarmující. Má-li někdo odborně něco dělat, neměl by se přeci třást strachy před houfem tupců, kteří rozhodují o tom, jestli ho zvolí nebo nezvolí, pakliže nevyhoví jejich požadavkům.
Pročež, kdo to myslíte trochu slušně s rybami a rybařinou jako takovou, a ne jen se sebou, netlachejte jalově u vody ( na MRKu to je jen o něco málo užitečnější, ale o tolik zas ne) a vyrazte na schůzi své MO. Nebude to sice najednou ani nadvakrát, ale to je jediná šance na změnu. A k roku 2014 bych se moc neupínal. Zas tak moc se nezmění. Ono samo se nikdy nic nezměnilo.

meteor - Profil | Po 26.3.2012 13:23:33

Andis >> OT: tento zápis si zaslouží poděkování... aby nezapadnul a mohl pobavit i jiné čtenáře stejně jako mě :-D

jkros - Profil | Po 26.3.2012 12:54:05

Pridam taky ze sveho, na clenske schuze jsem chodil nekolik let, ovsem vyvrcholilo to navstevou pred cca 5 roky.
Byl jsem clenem MO organizace citajici cca 1000 clenu, ktera spravuje 2 mensi rybnicky do 0,5Ha a 1 vetsi cca 10Ha, nutno dodat ze ucast na techto schuzich byla slozena z 90% ze starsi populace a byl jsem jeden z mala kteremu bylo pod 60 let.Vse bylo jako vzdy ok, do doby nez na radu prisly dotazy a volna diskuze.
Po 2h dotazu starsi populace jsem to jiz psychicky nezvladl a zacal ze sebe sypat dotazy, hlavni stiznosti bylo proc MO zarybnuje masove prave ony 2 male rybnicky ( pozarni nadrze) kde probihaji masove jatka ve stylu nasazeno, 1 den hajeni , rybolov, kdy 1 den se vytahne 90 % nasazenych ryb a to vice jak polovina podseknutych kde neni vyjimkou ze se chyta na prazdne hacky s predspickovym cihatkem a seka se kazde zachveni jak na feederu, vysledkem je zpousta poranenych kapru, dukazem jsou vytazene ryby s natrzenym ocasem, zabry ci tlamkou, nasledkem plisen atd. proste hotove jatka.
O to vice je zarazejici ze na takto malou vodu je zarybneni premrstene a dopredu se pocita s tim ze bude rychle "sloveno", ironicky jsem navrhoval ze kdyz prijede auto s kaprem tak staci aby se rybari postavili do fronty s igelitkou a rovnou z auta se rozdavalo.
Muj navrh znel nasazovat do teto male vody pouze liny , bilou rybu a par kusu kapra a amura a radeji vysazovat na pekny velky rybnik 10Ha.
To co nastalo bylo jak scena z odborove stavky, behem 10min jsem byl ukrizovan, upalen a poslan do vecnych lovist se slovy ze takove nazory od cucaka se nebudou tolerovat (pozn. jsem rocnik 78).
Jenze to uz bylo i na mou mirnou povahu moc a tak jsem odvetil ze nez odstoupi tato komunisticka postarsi generace tak se masarsky pristup nezmeni, to uz na mou hlavu padali i drsnejsi sproste nadavky, ktere jsem nehodlal poslouchat a znechucene jsem odesel.
Dalsi prekvapeni me cekalo za cca 10 dnu kdy me bylo postou oznameno ze pro nevhodne chovani me bylo odebrano clenstvi v MO.
Jiz nekolik let jsem clenem MO Brno3 a nemohu sii stezovat, pristup je 100 a 1 , informovanost perfektni vcetne webu , me dotazy jsou obratem elektronicky zodpovezeny , zkratka spokojenost...

Mrknato - Profil | Ne 25.3.2012 14:29:52

Paranoidní Schizofre >> Dobře to popsal Tomáš-Tom. MO si sakra zakrojují, pasují se do pozice hospodáře a snaží se měnit i zákon tím, že o způsobu hospodaření mají rozhodovat členi. Na co potom máme stát? Rozhodují členi autoklubů, jakou rychlostí se bude jezdit? Rozhodují zemědělci, co budou pěstovat a jaká bude cena komodit? Rozhodují důchodci kdy půjdou do penze?

vydra Lucky - Profil | Ne 25.3.2012 0:57:12

Chodím pravidelně, letos jsem byl samosebou také, vyslechnu zprávy o hospodaření, zarybnění, kroužcích ... léta se vlekoucím soudním sporu s pronajímatelem jedné vody, pár příspěvků do diskuze od několika pomatených členů jak horní míru ze 70 na 65 udělat (odhlasováno !), jak karpa opatrovat a v noci ho spát nechat (24 nemá šanci, kupodivu hlasováno proti !) pak zoufalé výkřiky požadující vyvraždění sumečka amerického, protože je ho moc ... No a tak jde život, příští rok jdu zase, abych neztratil kontakt se základnou. Co kdyby se přece jen hlasovalo o něčem, co má smysl a já u toho zrovna nebyl ....

rover - Profil | St 28.3.2012 20:51:33

Mrknato >> jj, i LK, "klucí" se holt v tlačenici vyznají :-)

rover - Profil | St 28.3.2012 20:44:33

Mrknato >> Zákon se v určitou chvíli dá označit za přežitek, stačí se mrknout na TN ...

Mrknato - Profil | St 28.3.2012 20:18:05

Ivo >> Tak dlouho se chodí CaR na kapř 70, až se ucho (trpělivost) utrhne......

bambusový dědek - Profil | St 28.3.2012 9:23:32

Paranoidní Schizofre >> Ne, prostě jsem si uvědomil, že už nechodím na ryby, což byl primární důvod členství v rybářském spolku.
A jeden pěkný den, po vytěru hlavatek, jsem řekl "tak se tu mějte".
A šel jsem na ryby.
A dobře jsem uělal.
Je tolik mladších...
A na schůze většinou ani nechodím a pokud se to náhodou přihodí, tak jen poslouchám, krotím hlavou a usmívám se.
Dokonce ani na brigády už nechodím.
Nemusím.

Jarda Š. - Profil | Út 27.3.2012 12:27:03

aleš vavřina >> To máš pravdu. Za pomlouvání u vody, pokud by tím evidentně narušoval vztahy mezi rybáři, je podle Stanov a Jednacího řádu možné členovi i uložit kárné opatření (např. odebrání povolenky).

aleš vavřina - Profil | Út 27.3.2012 12:14:08

hraji >> Nepleť (OPĚT ZÁMĚRNĚ) hrušky s jabkama. Na schůzi kafrat to ano, to je právo každého člena. Ne ale planě kafrat u vody nebo v hospodě, kde je jen jeden záměr - prodit, pomlouvat a přitom ani nějakou změnu nechtít. Chci-li změnu, tak jdu tuto změnu prosazovat na členskou.

aleš vavřina - Profil | Út 27.3.2012 12:11:37

strejka >> Je pravda, že část obsahové náplně schůze není úplně nejzáživnější, ale je to jeden z prostředků kde je možnost zrodu nějaké změny. Nehledě k tomu, že informace o hospodaření na revírech MO by měly být zajímavé, ze své věcné podstaty, pro každého člena.

aleš vavřina - Profil | Út 27.3.2012 12:08:52

hraji >> Není povinností člena, ale je povinností Člena. Jde o to, že řádný člen by měl mít i nějakou stavovskou zodpovědnost, sám dobrovolně být vnitřně zainteresován na dění v jeho MO, potažmo na dění s přímou vazbou na jeho milovaný koníček. Pokud tohle necítíš podobně, tak je to hodně smutné, zvláště když v jedné velké MO zastáváš funkci předsedy.

strejka - Profil | Út 27.3.2012 11:59:25

aleš vavřina >> A opravdu je nezbytné, aby zájemce o rybolov musel vysedávat na schůzích, rozhodovat při hlasování, kontrolovat účetnictví atd.? Tak nějak mi ze zdrcující většiny zahraničních příkladů vychází, že to tak zásadní pro existence rybařiny jako koníčku asi nebude. Proč působí představa, že si budou rybáři jen kupovat povolenky a chytat ryby, tak démonicky? O rybochovu, péči o revíry, legislativě atd. ať rozhodují profesionálové a ne nepoučený dav na schůzích. Je to přežitý model stejně jako brigády, které jsou ve většině jen neopodstatněným příjmem do rozpočtů MO, zatímco reálně pracujícím MO se nedostává...

aleš vavřina - Profil | Út 27.3.2012 11:27:49

Jarda Š. >> U nás bylo tento ro přichystáno 100 míst, ale v případě potřeby mohl být zvýšen počet o dalších 100, max. o dalších 130 míst. Možná bude zajímavé si z odevzdaných docházek k vodě udělat kalkulaci kolik lidí bylo v době konání členské schůze u vody - tito dobráci by měli být sankcionováni zvýšeným počtem brigádnických hodin.

Mates PB - Profil | Út 27.3.2012 10:10:33

Já byl na členský schůzi jednou, bylo tam pivo a véča zdarma, jinak to bylo o hovně, nic jsem v tý hospodě neslyšel, nic jsem tedy nemohl ovlivnit hlasováním. Tak jsem si řekl, že to nemá cenu a na další schůze se nechystám.

aleš vavřina - Profil | Út 27.3.2012 8:40:00

Mrknato >> Ten závěr je trefný, souhlasím. Když vezmu příklad své domovské MO - svazový příspěvek na zarybnění je o dost menší než jsou celkové výdaje na zarybnění - mluvím o vodách ve svazovém režimu. Takže konkrétně na mou domovskou MO svaz v žádném případě nedoplácí, naopak členové jiných MO mohou lovit na výborně zarybněných revírech mé MO.

Kocháč - Profil | Po 26.3.2012 13:28:27

Andis >> Že ty jsi byl 10 let v Mongolsku?

aleš vavřina - Profil | Po 26.3.2012 11:25:19

To máš těžké, s účastí na schůzích souhlasím, ale s těmi diskutujícími je to těžké.
U nás - podotýkám jsem člen výboru - většina dotazů v diskuzi je ve stylu - proč nedržíte vyšší úroveň vodní hladiny na té či oné nádrži, proč ten rybník neodbahníte, proč je stanoven tak vysoký nájem, proč tomu rybáři byla odpuštěna brigáda, ...? Asi tak. Nějaké opravdu konstruktivní a věcné dotazy jsou poměrně řídké. Je to dáno i spektrem členské základny na členských schůzích a tím, že drtivá většina rybářů bere členství ve svazu jako prostředek k zisku povolenky - nějaký svazový život a dění v organizaci? To je drtivé většině členů zcela u zadní části těla.

čumilek - Profil | Po 26.3.2012 10:20:30

Venca888 >> Jaký podíl má vaše organizace na tom,že chytáš parmy,podoustve,tloustě a cejny? Máte tam snad líhně ne :-))))Ty ryby jsou v řece odjakživa a nepotřebujou spolky!

Venca888 - Profil | Po 26.3.2012 8:49:13

čumilek >> odkaž mě na nějakej soukromej revír, kde si můžu nachytat parmy, podoustve, tlouště, slušný cejny, úhoře, karasy atd.
Pokud máš v hlavě jenom kapry a spol., pak ti nepochybně soukromej sektor postačí... :-)

xmac - Profil | Ne 25.3.2012 21:11:12

moskyt - >> Za sebe potvrzuji - účast z loňských 1500 členů jen 94. Nejmladší já v 28 letech a všichni kňučej, co dědkové schválili.. Asi by nebylo na škodu přijít se někdy podívat a navrhnout změny..

kakr - Profil | Ne 25.3.2012 19:14:57

Mrknato >>
Bubláš z mrákot. (copyr. M.D.)
První dělnický prezident soudruh Klement Gottwald "hodil kopyta" v roce 1953, tudíž nemohl jásat nad vznikem ČRS, potažmo Stanov. (dva blatníky).(copyr. Mrknato).
Migl jsi se o 4 roky.......

Kocháč - Profil | Ne 25.3.2012 15:48:43

Všechny debaty na toto téma mi připomínají běh křečka v bubínku, co si nevíc myslí, že někam doběhne. Realita je taková, že systém demokracie ve spojitosti s úrovní myšlení členské základny vede do prdele. Chybí nám osvícený dráb, který vymezí mantynely. Vždycky jsem si myslel, že přímé hospodaření mo na svých vodách by bylo krokem kupředu, ale začíným si čím dál víc myslet, že ta brzda v podobě několikaúrovňových schvalovacích procesů má něco do sebe a byť jsou centrály pijavice, mají své opodstatnění. Byl bych rád, kdyby si o sobě mo rozhodovaly, ale to by byl mnohde masakr.

Jarda Š. - Profil | Ne 25.3.2012 12:04:49

Tomáš - Tom >> Nejsi náhodou příznivcem totalitních režimů? Takovéhle názory prosazovali ve vztahu k řízení státu Stalin a Mussolini.

bambusový dědek - Profil | Ne 25.3.2012 7:56:27

Jirka Rybka >> Zapomínáš asi na to, co jsem právě popsal. Upřimný zájem o řešení problému na svazu není. Jen se to "demokraticky" deklaruje.
Ti dědkové, kterými asi pohrdáš (ty budeš asi věčně postpubescentem), už vědí své a v době, kdy ti teklo mléko po bradě, házeli marně hrách na stěnu. Tak si ponadávají u piva a nechají to mladším Všeználkům a Pytlíkům.

moskyt - Profil | So 24.3.2012 23:03:07

PYTLAKS >> Vidíš, 8 ryb za měsíc prostě neprojde, lidi ti chtěj vyžrat co nejrychleji a pak blbě žvanit, že ve vodě nic není.Kdyby se kapři rozdávali na hrázi před sazením, bylo by to nejjednodušší. K jiné rybě než je kapr jsme se za celou schůzi nedopracovali.

Seržant55 - Profil | So 24.3.2012 20:50:24

To je jako s volbama,každej říká já nato se.u,ale pak má plnou hubu keců.Nevolils tak drž kušnu,na schůzu nechodíš,ale všemu rozumíš. Tak se nech zvolit do výboru a ukaž to.