Stav candů v Čechách a na Moravě

Myslíte si,že množství candátů je dostačující?Nebo by se měli místo malých (cca 25 cm) candátků vysazovat už mírový.Nebo jste spokojeni?
Autor diskuse: jon007 - Profil , 31.1.2012 dravci - ostatní

Uloveného mírového candáta:

A) Vždy pouštím9%

B) Sem tam si nějákého vezmu50%

C) Beru každého22%

D) Candáta jsem v životě nechytil10%

E) Na candáty se nesoustředím9%

Od 31.1.2012 hlasovalo 366 čtenářů.

Frahav - Profil | Út 31.1.2012 12:32:00 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

jon007 >> Ahoj, mám jedno místo, kde na ně chodím již třetím rokem.Nejvíc mi tam candáti berou ráno a přes den a může být klidně 30°C ve stínu.
Občas se mi podařilo za jedno dopoledne chytit i přes 10 kusů.Málokdy se mi stane, že ho nechytím.Tohle byl zatím nej candát, 90 cm

pechy - Profil | Út 31.1.2012 12:38:22 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

jon007 >> množství candátů dostačující určitě není...sou revíry ,kde se o candoše prakticky nezavadí..,ale někdy se i zadaří .-))

Pedruna - Profil | Út 31.1.2012 12:24:47 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Nej místečko to nebylo, ale byl to NEJ candátek... :o) Zabral asi v pět odpoledne při teplotě asi 30 ve stínu při hlubinné vláčce....

Vash - Profil | Pá 9.3.2012 7:34:24

Jedinej loňskej model, kterýho sem si nechal...A ne, že bych chyt jen tohohle :o)))
Ono je taky problém candoše pustit, aby to pak rozdejchal. Chytam převážně vláčku takže nástraha je na krajíčku, ale co chytání na rybyšku? Hodně lidu, když chytá na rybyčku a nejen candoše tak je nachává zažrat půl h! A pak se těžko pouští... :o(((

Lauri - Profil | Po 6.2.2012 12:11:31 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Stavy candátů na našich vodách jsou takové, jaké jsme si je udělali. Když nepočítám chlopka nebo jiného parazita, tak za tyto žalostné stavy můžeme my. Nevím kde by se dali candáti chovat, aby dorostli do větších nasazovacích zozměrů. U candáta jsou veliké ztráty. A vysazovat už mírové candáty by bylo dost neekonomické. A proč taky? Někam se nasadí mírový candáti a břehy budou obsazeny rybičkáři nebo vláčkaři. Není umě ní chytit candáda tam , kde jich je dostatek

S&F - pescador - Profil | Út 31.1.2012 12:47:33 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

nofish >> Ideální výsadbová velikost - tohle je opravdu vydařený roček !!

vydra1 - Profil | Út 31.1.2012 13:48:24 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

jon007 - >> Tak taky přispěju, tento měl 73cm a houpnul na 5cm kopýtko žluté barvy hned na 1 nához ve 4.15 hod.

MaTTeSeK18 - Profil | Út 31.1.2012 12:33:47

Dobrá dám je tady a vzali jsme je domů a co jednou za čas snad můžem ne?Dva od vrchu jsou moje 66cm a 58cm a ty další dva mého otce měli neco kolem 50 přesně to nevím:)

S&F - pescador - Profil | So 10.3.2012 21:28:32 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Candátí násada by měla vypadat asi takto ...

Bohužel by nesměl dav hlásat pouze o vysazování a o upředňostnění ryby "domácí" ... kapra

Chadd - Profil | Út 31.1.2012 12:58:47 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

jon007 - >> Berte to z tý lepší stránky, kdyby pokaždé, co přijdete k vodě chytili 20 candátů, bavilo by vás to? Není lepší pocit, když tu vysněnou rybu chytím přes velké úsilí, není to větší radost, než to hodit kamkoli, na háčku mít cokoli a my by jsme ho i přesto chytili. Rybáři často lamentují nad stavem ryb v rybnících, ale podle mě je to, co nás dělá rybáři. A rybařina na soukromém revíru ztrácí své kouzlo, šarm a tajemnost. Lehčí je si koupit povolenku za 1000,- Kč a honit si ego na soukromých revírech, kde chytí každý...

čeman 29 - Profil | Pá 9.3.2012 7:14:01

Za ty roky co na ne jezdim jsem si ponechal naposled pred 2 lety tyto 2 kusany ,jinak poustim

Old Wolf - Profil | Po 6.2.2012 18:12:16 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Lauri >> Ledaskde (u vědomí toho ,že je to dost pracné).Nicméně za peníze v Praze dům ,jestliže bude poptávka a k tomu adekvátní cena bude candáta dost i ve větších velikostech.Jestliže limit naší organizace na kapra je cca 140 000 a na candáta 12000 a na štiku 10000 Kč je to nepoměr zcela alarmující.Svazy si samy s páně Poupětem nachystaly vidle neměnnosti zarybňovacích plánů tak,že kdyby i náhodou chtěli ,tak nemohou.Až se snad jednou rozpadne tahle svazo -kaprařská lobby a až se na spravná místa ,dostanou ti správní lidé,kteří pochopí ,že dravec je taky ryba a dají na ně těch 140 000 ,bude i candátů dost.

Paranoidní Schizofre - Profil | Čt 2.2.2012 10:49:04

nofish >> Zpráva o dosavadním průběhu řešení úhynu rybí obsádky – candáta obecného, na ryb. sportovním revíru Modlanská v Teplicích, uživatel revíru SÚS ČRS Ústí nad Labem.

Jak už je zřejmě všem rybářům z MO.ČRS Teplice známé, úhyn candáta obecného na našem revíru Modlanská odstartovali velké a silné deště nad Teplicemi, z období kolem 15. července a následně celý červenec a začátek srpna. První splašková vlna přišla 17. července 2010 Modlanským potokem přímo do nádrže Modlanská. Bohužel do tohoto potoka ale je nasměrován bezpečnostní přeliv z přečerpávací stanice odpadních a splaškových vod Sobědruhy, majitel Severočeské vodovody a kanalizace Teplice. Po zvýšeném přítoku na tuto přečerpávačku došlo při nehlídaném časovém úseku k vypláchnutí všech kalových vod a přečerpávaných fekálních vod z nádrží a vše šlo bezpečnostním přelivem do potoka a dále do nádrže Modlanská. Do nádrže tedy teklo neskutečné množství fekálních vod. Při tomto znečištění byl přítomen náš předseda p. Rajčan a další funkcionáři MO.ČRS Teplice. Předseda Rajčan vše zadokumentoval fotografiemi a natočil na video. K potoku přivolal Policii, Povodí Ohře, Sčvk Teplice, Českou inspekci živ. prostředí Ústí n/L, byla podána telefonická informace na SÚS ČRS Ústí nad Labem. Několik dní po tomto prvním výplachu byl zjištěn značný úhyn rybí obsádky – candáta, na Modlanské nádrži. Jednalo se o nejméně 200 ks trofejního candáta, kdy tato cena u těchto uhynulých ryb je nejméně 180.000,-kč. Proběhly odběry vody, byl odebrán uhynulý candát na veterinární rozbor. Po provedených expertízách Státním veterinárním ústavem Praha, ze dne 29.7.2010 z ústavu chemie a dne 21.7.2010 z oddělení patologie bylo závěrem konstatováno, že voda z přítoků obsahuje vyšší množství amonných iontů z nichž část je vzhledem k hodnotě pH přítomna ve formě pro ryby toxické formě volného amoniaku. Ve vodní nádrži však dochází k eliminaci tohoto volného amoniaku z důvodů nízkého pH. V pitevním protokolu je v závěru uvedeno, že pitevní nález svědčí pro akutní úhyn nevylučující možnost akutní otravy. ( pro nás neznalé těchto slovních obratů je asi závěr takový, že ryby jsou zřejmě otráveny fekáliemi ale jisté to není, rybník si mohl pomoci sám a ryby asi uhynuly z dalších důvodů, které nikdo nezná )

Od této doby proběhlo několik dalších havárií přítokem vody z Modlanského potoka a přímo z přečerpávačky Sobědruhy. Vždy bylo vše řádně oznámeno ale bohužel vždy se nic nedělo. V září proběhlo několik jednání na MG Teplice za účasti zástupců MO.ČRS Teplice, SÚS ČRS Ústí n/L, Sčvk Teplice, kdy SÚS podal Návrh na vyrovnání škody od Sčvk Teplice ve výši 180 000,-Kč, bohužel Sčvk Teplice tento oprávněný nárok nechtějí uznat a škodu nechtějí uhradit. Necítí se jediným viníkem této rybářské katastrofy a přestože jsou pro tyto případy pojištěni, nic nehodlají dobrovolně vyplatit. SÚS si hodlá přibrat soudního znalce a celý případ dále řešit soudní cestou. Nezbývá nám nic jiného, než si přát aby vše dopadlo tak jak má, aby nám do nádrže Modlanská nepřitékaly fekálie ale čistá voda a když už se bohužel něco takového stane aby byl viník potrestán a zaplatil nám všem vzniklou škodu.

Pokud někdo z Vás kdo tento příspěvek bude číst a má nápad na nějaké řešení či pomoc, budeme rádi když se ozvete a to buď ve vzkazech na našich stránkách či na náš email crs.mo.teplice@seznam.cz. Děkuji.



Zapsal : Bc.Djakov Josef –jednatel.

P!F - Profil | Čt 2.2.2012 2:34:04 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Len 25% rybarov zoberie mierove cecko? Kua, chlapi, medzi vami je minimalne 50% pokrytcov, to je hnus :-)

rybomil - Profil | Út 31.1.2012 19:00:02 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

nofish >> njn.

Když jdu cíleně lovit sumáky na revíru, kde tuty vím ,že těch mírových je 10 ks na 6km, cíleně je sice lovím ( výběr času ,místa, způsobu prezentace a velikost vláčecích nástrah), ale realita je taková, že z velkého % lapnu cílené lejno. Když náhodou joo, jsem fišmajstr s fištrónem ! ! ! :§)

brach - Profil | Út 31.1.2012 18:59:54

rybomil >>
V sedmdesátejch byly štikám a candátům věnovány tak tři soboty koncem listopadu, občas i začátkem prosince. Jinak se dravci celý rok na MP nechytaly. A také to šlo...

rybomil - Profil | Út 31.1.2012 18:30:15

nofish >> to je přesně to, jaký názory by chtělo polemizovat. Za XX leté praxe u vody, zejména z dob, kdy lapat na rybku bylo úplně standard vím, že tomu tak nikdy nebylo, není a nebude. Stejně jako není rozumný jít lapat na UL mrdky tam, kde se nasypala násada draviny.

Mě není vůbec jasný, proč se nesadí Ca v 30cm standardně, když i v přiblblým Polsku to jde ? Navíc doby, kdy některý MO , potažmo jejich hospodář počítali s tím, že do revíru natečou kvanta Ca1 při vypouštění rybníků a tím je jaksi nadstandardně zarybní už jsou dávno v zadeli. Stejně jako nevidím důvod, proč nenasypat do revíru dravinu a ten pak třebas 2 roky nehájit úplně, lapat ji na sousedních a ty revíry postupně protáčet ( kromě vod baj voko nad nějakých 50 - 100 ha ) Pomalu na každý přiblblý louži 0,5 ha se dělá K 70, ale zahájit na čas dravinu nejde skoro nikde. Chjo kde to sme a kam to spěje :-( Jako ve všem absurdistát, když je něčeho 3 zadele, budeme to chránit a ochrany potřebné druhy budeme pořád jen zkoumat,sondovat, diskutovat..... máme tady ten echt domácí fenomén.

S Kalužmistrem butálně nesouhlas, na jednoho vláčecího blba potkám 10 nevláčejících blbů s rybkou, mnozí si ani nepřipustí možnost dravce snadno poškodit a když už, tak jejich nemyslivna produkuje něco ve smyslu no a co, vo co go ? Stačí vidět, jak skoro kdejaký otec, děda, strýc, soused učí rádoby znale lapat na rybku rybářský dorost a du blejt.

MaTTeSeK18 - Profil | Út 31.1.2012 17:45:58 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

brach >> Krom mě jív rodině candáta všichni kapra jen minimálně a to kolik si kdo odnese ryb od vody to je si myslím každého věc jenže tady se otom jen nekdo trochu zmíni tak div ho tady neukamenujou já se přiznám mě to je fuk já těch candátu měl dost a je mi jedno kdo si co bude myslet nebo se navážet pro mě je lov cándáta velice zajímavý a v našich podmínkách co se týče revíru dost složitý.

Zdenall - Profil | Út 31.1.2012 17:32:04

jon007 >> je to každého rozhodnutí.Sám taky většinu ryb pustím,ale když prostě chci tak si ji vemu.Kapr naloženej na grilu,mňam :o) A o candátovi ani nemluvím.

Mike1977 - Profil | Út 31.1.2012 16:26:52

Ahoj, nemyslím si, že je candátů dostatek, ale na druhou stranu je potřeba vědět kde jsou, a v kolik hodin :-) Na vláčku, většinou kolem poledne s UL prutem 2-12 g je to fakt zážitek... :-)

Zdenall - Profil | Út 31.1.2012 16:08:45 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Někdy to jde lépe,někdy hůře.Víc by jich být samozřejmě mohlo.Jde o to jak dlouho by ve vodě vydrželi. I tenhle šel se mnou domů.

Rytíř - Profil | Út 31.1.2012 15:35:02

jon007 - >> jo chlapče vysazovat ve velikosti 25cm, tak by to bylo jiný s přežitím.Většinou se sype např,viz Orlík Ca1.Pro představu vypadá velikost vysazenejch asi takhle.Chycen za ocas.

Saz - Profil | Út 31.1.2012 14:35:48 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Kaluzmistr 31.1 12 KDYZ UMI TAK UMI-KDO NEUMI TAK CUMI a pise nesmysli.

S&F - pescador - Profil | Út 31.1.2012 12:56:05

nofish >> Ano za rok. To bylo opravdu mimořádný. S těma podmínkama - o okounu se tvrdí,že roste pomalu.Zabezpeč dostatečné množství potravy a veškeré tyhle výroky budou vyvráceny.
Vesměs ale roček bývá ještě menší jak tenhle.Cca 12 cm

Kalužmistr - Profil | Út 31.1.2012 12:41:11

Tady u nás myslím Rozkoš to je s candátem na vrcholu konce, jen díky rybičkářů kteří chytaj na rybičky kolem 5 až 10cm a každej malej candátek po vytažení umírá a to zacházení s ním je k zblití. V loni ta byla vůbec hrůza. Vedle mne chytal jeden rybičkář a za hodinu našlo smrt několi candátích mimin.

šmudla007 - Profil | Út 31.1.2012 12:37:54 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Candátů je dost. To že se vysazují 25cm prcci je aspoň něco. To že jsou rybáři dobytkové a ty prcky si zlikvidují než dorostou do míry je záležitost rybářů a nikoho jiného. Sem tam jim sice trošku uškodí povodí když uvážlivě upustí vodu přesně ve chvíli kdy se tře jejich potrava (cejni plotice okouni) ..nejsou malé rybky= candátky nemaj dost žrádla= bez krmení nevyroste nic.
A pokud by aspoň nějaké části revírů byly vyhrazeny jako bezzásahové( 1/3 1/6tina) tak se ani dravci vysazovat nemusí protože se candát i štika vytře bez problému(když má kde).

Old Wolf - Profil | Ne 11.3.2012 14:28:56

patlal >> O 4 letých cyklech hovořívali již naši dědové až se s toho stalo jakési všeobecně uznávané dogma.Podle všecho to ,ale spíš souvisí s faktory ,které jsou odlišné od přesného časového úseku braní.Nedostatek potravy ,špatný výtěr krmné bílé ryby apod..Nakonec v přírodě jsou tyto příklady vidět na každém kroku.Vyšší snůšky létavých dravců v tzv. myších létech apod..
nofish : prodá ,ale chce se to opravdu snažit.Je to jenom v rukou funkcionářů.A ani z hlediska výše finančních prostředků na zarybnění dravci není dogma.Naco mají organizace naducané účty (coby neziskové organizace) výstavní kanceláře,mnohde podnikají apod..když tyhle peníze mohou posloužit právě na zakoupení třeba dražšího candáta.Je to běh na dlouhou trať s nejistým cílem.

patlal - Profil | So 10.3.2012 19:58:49

jon007 - >> Tvrdí se že candátů je málo,asi tomu tak bude ale když člověk vidí že třeba na Teplicku loni trochu otrávili vodu a těch candátů tam plavalo už nevím kolik tun,nebo na dvou nejmenovaných rybnících kdy na podzim se sníží kyslík ve vodě a u přítoku jsou nemalé houfy těchto ryb,si myslí že candát není prostě tak blbá ryba :-)))

rover - Profil | Čt 8.3.2012 19:40:30 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Kolik asi nebožák má ? Pro upřesnění jsem kolegovi bez měřidla zapůjčil svůj nůž ...

P!F - Profil | Út 6.3.2012 19:55:17

poldeci >> Ja s nim suhlasim. Nasadzat by sa mali zubace uz nafiletovane aspon 80+. Nikto sa nenarobi a vsetci budu spokojny.

trubadurek - Profil | St 22.2.2012 20:47:09

Pichon >> příteli, ryba do vody nepatří. Těch candošu škoda nebyla.Škoda je pěkný holky, co ho tam neměla. Nemyslim candáta

elhierro - Profil | So 18.2.2012 18:12:24

moskyt >> No nevím, třeba na Orlíku a na Slapech si jich za sezónu dá nachytat požehnaně. Jen to chce se cíleně této rybě věnovat.

David Fuzia - Profil | So 4.2.2012 18:27:45

Kreja >> terlicko je moc velke na soukromak to by stalo spoustu penez kdyby to chtel nekdo solidne zarybnit.

Gregor - Profil | Čt 2.2.2012 20:44:22

Všichni si stěžujou na nedostatek ryb, ale sposta lidí se k nim chová jak dobytek :/ Zpřísnit pravidla pro nechávání ryb, i když se toho mírama moc nevyřeší, a kontrolovat a kontrolovat.

David Fuzia - Profil | Čt 2.2.2012 11:14:21

Paranoidní Schizofre >> smutny pohled. Preji, at se vam podari ty zmetky co za to mohou poradne strestat

Pedro1 - Profil | Čt 2.2.2012 10:44:50

jon007 >> Chycení na boilies.To je snad jasný.

Paranoidní Schizofre - Profil | Čt 2.2.2012 10:36:51

u nás těžká pohodička, jestli nějací zůstali, budou určitě prudce jedlí.....

nofish - Profil | Čt 2.2.2012 10:31:43

David Fuzia >> vím co jsou žermanice. Jen by mě zajímalo jak je to s tím plánem tam u vás. Protože nějaký je dán a je neměnný a ten rozhodně není v ceně ale v kusech co se musí každý rok dát do vody.
Nezoufej, je to na hodně místech stejné. Levný kapr se draze chová a drahý candát se nakupuje a nadává jak je drahý, že na to nejsou peníze......

David Fuzia - Profil | Čt 2.2.2012 9:16:27 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

U nas na UN Zermanice je candatu malo. Na plneni planu nejsou pry penize. Podle planu meli vysadit 5000ks a vysadily 430ks.

šmudla007 - Profil | Čt 2.2.2012 9:04:10

nofish >> Ta anketa je fajn ... ono já na svoji čest přísáhám že jsem nikdy nepustil žádného mírového candáta uloveného mimo dobu hájení (A tak tomu bude do skonání světa)..a taky se přiznávám že se mi podařilo zmrvit dva podmírové zažrané candátky při lovu úhoře(nepřežili). Všecky podmírové candoše ulovené na přívlač se mi povedlo pustit nepoškozené, na rybku mi zabral vždycky mírový.
Byly i některé roky kdy platilo "Tento rok jsem candáta nechytl" a dokonce "Na candáta jsem ani nenahodil" a když chytnu jednoho dva za rok tak si "Nějakého sem tam vezmu" :)
A všecky svoje neůspěchy při lovu candátů dávám na váhu tomu že prostě candoše chytat neumím,. nejsem v pravý čas na správném místě ..... :)

nofish - Profil | Út 31.1.2012 17:49:00

brach >> přiměřené množství je na lovci. Maximální je dáno zákonem.
Ono známe mrk. Má 4 candáty. Je to masař....... :-D

nofish - Profil | Út 31.1.2012 17:39:51

brach >> 4 candáti, 4 porce. padesátku sežereš jak prd........
a co je přiměřené množství je na posouzení lovce, ne jiných

Starc55 - Profil | Út 31.1.2012 16:23:07 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Nejlepsi je chytat na plavanou těsně nade dnem nic se nemotá, a když zasekneš do pěti vteřin po záběru, vždy má jednoháček, na který zásadně chytám, na kraji tlamky, většinou v koutku. Když nemá míru, zásadně ho nevytahuju z vody, vyháčkuju a pouštím. Nikdy mě žádný candát po chvíli nevyplaval břichem vzhůru, jak to často pozoruji po vláčkařích. To je moje dlouholetá zkušenost z Vranova.

Saz - Profil | Út 31.1.2012 14:28:03

Kdyz to"maso" bude mit miru pro ho nebrat.

malamut - Profil | Út 31.1.2012 14:11:54

jon007 >> no když chceš chránit ryby, a to ty chceš, tak opravdu běž příkladem, jenže ty je nechceš chránit, ty je chceš lovit, a to jsou dvě dost různý věci.....

nofish - Profil | Út 31.1.2012 13:40:32

jon007 >> mírou nic nevyřešíš. Míry u všech ryb zhruba korespondují s běžnou prodejní velikostí ryb. Rozuměj tržní velikostí ryb z rybnikářských chovů.
Co vyřešíš mírou? Kdo zakáže chytat menší ryby a pouštět je? Za sebe ti řeknu že candáta chytám jenom když ho chci sežrat. Zní to blbě, ale podle mě je to nejjednodušší jak ho chránit. Nechci ho, nechytám ho zbytečně, když vím že je to choulostivá ryba.

libryb - Profil | Út 31.1.2012 13:05:13

Kalužmistr >> A to ještě 40 podmírovejch nemaj napsanejch!

nofish - Profil | Út 31.1.2012 12:54:43 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

jon007 >> víš v čem je problém? V lidech. Já si takhle šel vláčet. Taky jsem našel místo kde byli mrtví candáti (vítr je sfouknul ke břehu) ale přitom vím, že tam byly večer CHaP vláčecí sportovci.
Tohle je prostě o lidech, když nemají rozum, budou mít pak ve vodě ho*no a nadávat na masaře, místo aby se podívali co dělají špatně sami........ Jenže když uděláš něco špatně u kapra tak má pár šupin dole. Když u candáta tak to má za sebou.

S&F - pescador - Profil | Út 31.1.2012 12:44:30

jon007 >> A jak to víš,že nejsou ? Já viděl vodu když se spouštěla taky kde nemělo nic být a .... těmto mudrcům pak padala brada.
Postav se k tomu jinak ..... Třeba - umím je najít a lovit v danném období roku, v hydrologických podmínkách či denní době ?