Mazivo do navijáku

Zdravim pánové mám dotaz jeké mazivo je nejvhodnější pro mazání rotoru a rolničky navijáku?
Moc díky za rady.
Autor diskuse: kapricekM - Profil , 21.8.2007 kaprařina - náčiní, doplňky

Chnumík - Profil | Pá 11.2.2022 16:32:07

rybarskej tom >> Přestože je tento výrobek prezentován jako mazivo a obsahuje i trochu minerálního oleje, tak na o balu nenajdeme nic o mazání. Je to antikorozní ochrana a rozpouštědlo a tak když s ním "namažeme" skřípající řetěz, jen rozpustíme zbytky starého maziva. WD 40 vyvinuli Amíci v roce 1953 pro vojenské účely, zejména jako antikorozní ochranu raket Pershing a dlouho byl utajován. Když jej odtajnili, začal se používat skoro na všechno. Co znamená název WD 40? je to prosté, kalifornská firma, Rocket Chemical Company, která jej vyvíjela pro NASA, měla za sebou 39 neúspěšných pokusů a teprve čtyřicátý vypadal slibně. Výrobek tedy pojmenovali Water Displacement - 40th attempt "odpuzovač vody - čtyřicátý pokus". Na druhou stranu naviják je absolutně jednoduchý stroj s minimální rychlostí a je absolutně jedno čím se namaže. Při použití oleje častější kontrola, vazelína vydrží dýl. Ani naviják za 30000kč nepotřebuje žádné extra mazivo, pořád je to jednoduché soukolí a pár kluzných dílů. Není třeba z toho dělat strojek hodinek, který je vyroben s takovou přesností, že je extrémně závislý i na hustotě maziva.

Hellas - Profil | Čt 4.11.2021 18:16:57

Vždy mne pobaví bádání nad mazivy navijáků a předhánění se v tom, čím kdo maže. Asi si kolegové neuvědomují, že zatížení jejich mazlíčků navijáků je v podstatě směšné v porovnání s tím, na co jsou určená maziva, kterých použitím se chválí. Mastí kolečka mazivy určenými třeba pro vysoce ztížené tepelné motory, kde panují řádově větší síly, teploty, vibrace (i ty mohou degradovat mazivo) a cyklické zatížení v délce ne minut, ale stovek či tisíců hodin. V moderních navijácích chlubících se počtem ložisek, jde téměř vždy o ložiska s trvalou náplní a ty nemá cenu mazat, namazal je už výrobce.
Takže mazat má smysl kluzné uložení (třeba rolny), nebo ozubená kolečka v primitivní převodovce. Tribologii a tribotechnice jsem se věnoval současně s prací na automobilových dieselových vysoko přeplňovaných motorech vysokých výkonů (1200 koní) a převodovkách řazených pod zatížením. Tam je skutečně potřebné se zabývat mazáním a třením součástí už při projekci takových zařízení. To ale rybářské navijáky, o kterých se tady bavíte, nejsou ani náhodou. Já osobně pokud se zblázním a začnu jednou za pár let mazat, tak na kluzné uložení zásadně maziva na bázi teflonu, který maže dobře i za sucha a do ozubení silikonovou vazelinu a nebo vazelínu prodávanou v lékarnách (také produkt petrochemie).
A FERTIG.
A dodám, že před několika lety, když jsem se setkal s takovou diskusí a současně se srandovními výroky naivních rybářů o super mazivech na navijáky prodávaných světovými výrobci, jsem z hecu požádal přítele pracujícího se špičkovým atomovým spektrometrem Perkin-Elmer, aby mi udělal analýzu sraček prodávaných popředními výrobci navijáků. Můj předpoklad se absolutně potvrdil. Šlo o obyčejné nenáročné sračky na bázi minerálních olejů, které byly v případě plastických maziv zahuštěné mýdly (sodné, vápenaté či lithné), jak se to běžně dělá. Maqžou se s tím i panty na vratech, aby nevrzaly. Tady to máte popsané podrobněji https://cs.wikipedia.org/wiki/Plastick%C3%A9_mazivo.

Matyášek - Profil | Po 18.1.2021 17:58:52

dukin >> plastových koleček se ve Tvých Ultegrách neboj, jsou vyrobeny z adamantia (jako kosti a vidle ve Wolverinovi z X-menu) a ještě potažené vibraniem (štít kpt. Ameriky z Avengers) 😁😁

Erva - Profil | Pá 2.1.2015 18:42:48

prdec - Mazací otvor na navijácích Shimano , bych řekl že je opět jen reklamní tah , sice doporučují po odšroubování pouze jednu kapku oleje ,ale podle mích zkušeností i ta jedna kapka oleje do převodů je moc , olej narušuje vazelinu na převodech a po čase celá vazelina tím jak je narušená steče na dno těla navijáku , olejíček je dobrý na rolničku , ne na převody , vždy je lepší naviják komplet rozdělat odstranit starou vazelinu , odmastit technickým benzinem a dát vazelinu novou .

Tomas Krlin - Profil | Út 24.1.2023 11:58:35

rybar z NZ >> Podle navijaku pouzivam ruzne...
Ace-0 - ridky, lepivy hlen na WS vlackovych navi
Ace-2 - o neco mene ridka lepiva vazelinka vhodna na WS kaprovych navi
Ship-0 - stredne husta vazelina na hnaci kola vlackovych navi + davam i na plastove kolecka prevodu
Permalub - puvodni mazivo na hnaci kola, stredne husta, mene lepiva, ja ji pouzivam jen na lubrikaci stycnych ploch nebo uvnitr knobek atd.
SR-G DG13 - stredne husta a lepiva vazelina na hnaci kola vetsich a kaprovych navijaku

Hellas - Profil | Út 15.2.2022 21:31:08

Vidím, že pánové zase mažou miláčky...a vymýšlejí speciality jako na mazání motoru F1...výrobci navijáků do výrobků dávají, to co vyhovuje danému zatížení, tedy sračky vhodné na mazání pantů na vratech.
Rybářský naviják, krom těch užívaných na lov žraloků, je zatížený dosti statečně... směšně
A dokonce to "super" mazivo předražené prodávají v tubě rybářům a ti si myslí, jaký to nemají poklad.
Radím užívat silikonovou vazelínu (to je syntetika) resp. lékárenskou vazelínu (produkt petrochemie, je levnější a běžně dostupná). Žádné z těchto maziv časem nedegraduje jako klasické vazelíny, které jsou složeny z minerálního oleje a mýdla jako plniva (vápenné, lithné a pod.), přičemž časem, zvlášť pokud je to delší dobu bez pohybu, se olej samovolně odděluje od plniva a vytéká a v kamoře zůstane jen tuhé mýdlo.
Pokud máte potřebu mazat něčím židším, tak nejlépe mazivem na bázi teflonu. Béžně se s tím mažou převody jízdních kol, i těch NEJ značek špičkových jezdců.

Matyášek - Profil | Po 18.1.2021 17:47:19

Specialista >> Ahoj, máš pravdu jsem úchyl, protože já dávám do navi 3 druhy vazelíny 2 druhy oleje. Ať si dává do navijáků každý co chce, ale prostě mně tahle kombinace sedí za tu dobu co navi dělám nejvíce. Všechny vazelíny mám od Shimana včetně jednoho oleje (Bantam oil) a jeden olej na hlavní hřídel od Abu Garcia (Precision oil). Tím netvrdím, že jsou ty Shimano vazelíny nejlepší. Podle mě to tady hodně lidí zbytečně hrotí jakou tam dát. Bylo tady toho napsáno (ve více diskuzích) už o vazelínách dost, tak teď nezbývá nic jiného než některou z nich vyzkoušet 😉 Já mám třeba koupenou od Mogulu typ LA2, kterou hned při první příležitosti na některém svém navi vyzkouším.

Borek-kerob - Profil | Po 14.8.2017 18:03:08

Charley7 >> já určitě o míchání maziv nikdy nic nepsal, leda to, že to není cesta. Respektive maziva se míchat dají, jen ne bezhlavě a způsobem pokus-omyl. Něco se smíchat dá, ale po čase se obě složky můžou mít tendenci zase oddělit. Rozhodně to nedoporučuju - sice to může vyjít, ale ta pravděpodobnost není moc vysoká.

Zásadně nemazat grafitovou vazelínou (i to jsem už viděl), vazelínou, kterou někdo našel po zrušenym JZD, po dědečkovi a pod., některý vazelíny, co se prodávaj v rybářských krámech, stoje často za prd (dokonce třeba ZEBCO do stejný tuby dávalo x různejch maziv s naprosto rozdílnejma vlastnostma - stejná tuba, cena... takže si třeba 5 lidí koupilo "stejnou" vazelínu ZEBCO a každej měl reálně jinou).

Vhodná je taková vazelína, která má spíš vyšší viskozitu a teplotní rozsah mnohem větší, než je potřeba - každá vazelína nebo tuk mění svoje vlastnosti s teplotou a protože navijákem točim rukou, rozhodně dokážu poznat, když jde naviják hůř. Ten rozsah uvcedenej na mazivu je rozsah, kdy mazivo funguje a drží vlastnosti - neznamená to, že v danym rozsahu má vlastnosti neměnný. A zatímco stroj s výkonem tisíce wattů ten rozdíl způsobenej teplotou nepozná, moje ruka ano a to spolehlivě.
Při vysokejch teplotách maj některý vazelíny zase tendenci stékat (naviják na sluníčku se umí slušně prohřát, vevnitř bude klidně hodně přes 60 stupňů). Naviják sice není ani atomová bomba a ani orloj, ale svoje specifika má.
Jestli to bude vazelína s teflonem nebo se silikonem je jedno, lithiovou bych asi nepoužil.

No a další věc je jak mazat. V každym navijáku jsou části, kam vazelína nepatří a patří tam olej (osa, mechanismus baitu, některý části náhonu posuvu cívky). Tam kam patří vazelína, se jí má dát nějaký rozumný množství - ani málo a ani moc (oboje je špatně). Viděl jsem i navijáky totálně vyplněný vazelínou...

Popravdě řečeno, než se ptát tady na vazelínu, asi bych došel do nějakýho krámu specializovanýho na maziva a popsal bych na co to potřebuju - relativně jemná ozubená soukolí s neželezných slitin/kovů, nebo prostě na naviják na ryby.... Kouknul se na to, co by mi doporučili, vybral a šel bych mazat. JENŽE tohle je už postup, kdy je potřeba myslet a sám se rozhodnout, vzít na sebe tíhu potenciálně špatnýho rozhodnutí, což spousta lidí v poslední době nedokáže, na všechno chtěj odpověď pokud možno jednoduchou a jasnou, i když třeba neexistuje...

A ještě trochu objasnim ten důvod, proč neřeknu konkrétní mazivo - je drahý a pro většinu normálních rybářů naprosto zbytečný. V dnešní době skoro nesehnatelný (mám zásobu, až dojde, budu muset zase hledat). Já dělal navijáky do tropů, ale i do Norska, na sladkou i slanou vodu. Navijáky, na který se tahali halibuti, plachetníci, mečouni, GT... Proto používám, co používám. Musim mít jistotu, že ať s tim zákazník bude dělat cokoliv, bude to ok, protože argument "Frantovi jsem to tim taky mazal, sice chyta jen v létě kapry na rybníku za barákem, ale je to v pohodě" v případě podělanýho navijáku při trofejní rybě třeba na Maledivách nebo v Kostarice asi uplně neobstojí...

splávkař - Profil | So 3.1.2015 19:42:49

tym >> Kdyby mi tu tvrdil, že v Shimanu se používá třeba na rolničku, madlo kličky či zarážku zpětného chodu vaselina Anýzový dědek tak se jen usměju, od tebe mě to opravdu zaráží. Pokud jsi tuhle informaci získal jak říkáš v Holandsku tak se nediv, že hledám kde by mohla být chyba.
Sám mám ke dvaceti navi Shimano, nejstarší 23 let, průměr 10+ a žádný nebyl v servisu. Starám se o ně sám a loni se vyskytla první závada- prasklo pérko cvrčku brzdy, jinak šlapou naprosto spolehlivě.
V převodové skříní je na soukolí vaselina, ta se pravidelným chodem vytlačuje mimo styčné plochy což se časem projeví zvýšeným třením a hlukem. Aplikací onoho oleje dojde jednak k okamžitému promazání ale zejména k zředění původní vaseliny, mírnému zvětšení objemu čímž se spolu s pohybem soukolí dostane zase na styčné plochy. Sám mám navi, do kterých jsem za 15 let nepřidal vaselinu, jen tu původní pomocí malého štětečku rozmáznu tam, kam patří. Jestli jsi někdy sám navi rozdělal, tak víš, že původní vaselina konzistenci nijak nemění, nečistoty ani voda se do těl sh. co mám prakticky nedostanou.
Neviděl jsem navi ,,zničený,, oním olejem, ale předpokládám, že poškození spočívá v poměrně rychlém,,zmizení,, oleje a tudíž zhoršenému chodu a v zatečení maziva kam nepatří(brzda, jednocestné ložisko). Vše co tu píšu je moje praktická,20letá zkušenost konzultovaná s těmi, co tomu skutečně rozumí.

Grasel - Profil | Pá 2.1.2015 11:21:19

Hoši nechci vám do toho kecat, ale když máte kvalitní navijáky /šímo, daiwa, penn/ tak nějaký mazání klidně pustťe z hlavy.. Kolegovy GTE 6010 - 15 let v provozu bez jediné závady, moje GTE C 6000 -10 let bez závady, moje BBLC 5 let taky nic... Pokud ten naviják neutopíte stylem takovým, že bude týden na dně rybníka než ho vytáhnete / i to jsem viděl / tak nějaký mazání netřeba řešit..

Chnumík - Profil | Ne 13.2.2022 8:03:22

kaprus >> Pokud myslíš tohle............jo jo jedna vazelína na ws, druhá na zbytek, kapička oleje na zbraně do rolničky, vyleštit kličku, položit do poličky a každý večer u toho honit bambuli. ............tak to byla pochopitelně ironie. Myšlena na některé, kteří dělají z navijáku raketoplán:o) A ano stačí sádlo a bude to makat, jediný důvod proč ho tam nedávám je jeho žluknutí a smrad:o) Jedna vazelína do celého navijáku, rolničku namažu těma upatlamýna a mastnýma prstama od vazelíny a hotovo. Pokud to dělám pro někoho, tak tam klidně ty tři druhy dám, ale význam to nemá žádný, jen ten, že za to platí a dostane za svou cenu všechno. Ale radši pro nikoho už nic nedělám, nebaví mne dělat zbytečné věci. Protože pokud si někdo myslí, že drahá vazelína udělá v drahém navijáku víc práce, tak ať si to klidně myslí. Mimo vyšší ceny tam neudělá nic navíc a životnost prodlouží stejně, jako jiné mazivo.

Chnumík - Profil | Pá 11.2.2022 16:59:28

tomvec >> jo jo jedna vazelína na ws, druhá na zbytek, kapička oleje na zbraně do rolničky, vyleštit kličku, položit do poličky a každý večer u toho honit bambuli. Já taky rád tuním, ale ty navijáky musí makat celý rok a ne se válet v polici. A za ta léta vím, že i když je namažu sádlem, tak budou makat stejně. Mám doma i Slug Slime a stejně používám vazelínu od Mogulu za pár kaček už asi 20 let.

kaprus - Profil | So 23.1.2021 10:46:51

Zkuste si přečíst co píše Alan Hawk.
Minerální vazelíny používá do levnějších relů. Konkrétně vazelínu penn.
Do dražších syntetiku, hot sauce, Ardent, daiwa moly. Minerál může ojediněle poškodit gumové a plastové díly.
Pozná se to podle smradu. Syntetika je skoro bez zápachu, minerál smrdí carbolem,ropou. Prostě takový ten olejový smrad.
Mogul je minerál, slug, interflon, i tato go4lube.

Rockwell - Profil | Ne 17.1.2021 23:29:00

roxtidy - 16.1.2021 20:36:33 > Když neberu barvu, tak ke všem. V Anglii jsem koupil navi a oni mi k nim dodali tuto vazelinu. Po čase došla, tak přišel čas hledání, protože u nás jsem ji nemohl sehnat. Nakonec mě 90% lidí co servisu navi rozumí odkázalo na kvalitní vazelínu na kola. Nejdůležitější jsou vlastnosti za teplotních podmínek, nesmí moc kapalnět nebo tuhnout, prostě akorát. Doporučím prodejce maziv Ekolube.cz, tam taky umí poradit

Rockwell - Profil | St 13.1.2021 14:06:59

Masaj >> Ahoj, to žluté mazivo má tuhost NLGI 2, což není špatný, ale spíše se používá NLGI 1, nebo NLGI 1-2. Namazat to tím půjde, ale jde o vlastnosti při teplotách a v zimě, jesli moc nekapalní nebo netuhne. Doporučím ti vazelímu na převody kol od SHIMANO, mám ji vyzkoušenou a je úplně stejná jako vazelína na navijáky

jezevcik - Profil | Po 11.1.2021 12:33:38

používám vazelínku Husquarna určenou na mazání hlav křovinořezů, taky dobrý

splávkař - Profil | St 12.9.2018 16:43:02

Calex >> Prošlo mi rukou desítky shiman a klidně odpřísáhnu, že ty po všemožných servisech, čištění a výměně origo šmejdské vaseliny za stokrát lepší na tom byly mnohem hůř než ty, které za deset let nikdo neotevřel.
Vrcholem byl navi co cestou ze slovenska pustil tolik oleje, že balík vypadal jako když v něm je půl kila anglický slaniny zabalené v papíru. Zvuk co z něho šel by nebyl tak hrozný, kdyby do něj místo všech těch deklarovaných spešl maziv zavřel jeho bývalý majitel lžíci kvalitního sádla.

Specialista - Profil | Ne 13.8.2017 10:31:16

Na trhu je spousta cenově dostupných maziv, které hravě splní požadavky navijáků. Maziva určená pro automobilový průmysl, používaná v instalatérství, právě i v cyklistice.. Tam všude jsou kladeny nároky na mazivo mnohokrát vyšší než v těch našich kolovrátcích
Používám už roky Super Lube nebo další vazelíny určené prioritně pro cyklistiku s obsahem teflonu. Olej na řetězy taktéž s teflonem od Shimana. Teplotní rozsahy jdou daleko za reálný pobyt u vody a nikdy jsem nepozoroval horší chod, chytal jsem až do minus 28..
Nedělat vědu kde není nutná..
Dříve jsme mazali tapy a cardinaly hnědou vazelínou a ty stroje šlapou dodnes

rybomil - Profil | Út 24.1.2023 15:48:39

Tomas Krlin >>


Tomas Krlin - Profil | Út 24.1.2023 12:22:51

rybar z NZ >> Navijaky s lokomotivovym zdvihem nejsou tak citlive na viskozitu maziva, tam staci ta DG13 nebo pokud chci ultra jemny chod, tak Ship-0. Stejne tak u kaprovych navijaku se silnejsim prevodem muzes dat i Ship-0 na WS a nebude to zadny extrem.
Problem je, kdyz potrebujes delat udrzbu vsech moznych druhu navijaku od malych s lokomotivou a worm shaftem, az po velke kaprove, tak tam uz je lepsi mit vice druhu tech maziv.
To uz by nestacilo delat vsechno jenom jednim druhem nebo jen dvema...

Chnumík - Profil | Po 14.2.2022 9:53:36

kaprus >> to vůbec nebylo myšleno jako urážka, spíš jako familiernější oslovení v dobrém. Koukám že nečteš co píšu, ale dosazuješ si tam své představy. Viz prohnat naviják upatlanýma rukama. Je vidět, že jsi toho z navijáků moc neviděl, když z toho děláš takovou komedii🤣. Je to věc, kterou zvládne po chvilce treningu středně šikovný dorostenec😉. Někdy ti udělám video, kde do hodinek nasazuji osičku o síle vlasu a kde půl kapky oleje navíc znamená zpožďování o 3 min denně a hodinky se seřizují podle ruky na které je nosíš. To je práce...ne navijáky.

DaveX - Profil | Po 14.2.2022 8:47:28

kaprus >> Mi se zdá, že tady z toho děláš raketovou vědu :-D Je to jen naviják.

Erva - Profil | Ne 13.2.2022 16:17:17

rybomil - Ono už je nemoc rozdělávat každý rok navijáky skrze servis , jako ať si to dělá každý jak chce , ale pokud se mě nelíbí chod i když je navi nový ,tak jej rozeberu vyčistím promažu a složím ,ale že bych do nich měl lozit každou sezonu je dle mě prostě nesmysl když vím že jsem servis dělal a je vše cajk a vazeliny dostatek , samo pokud se mě nezdá chod , nebo tam není nějaká mechanická závada , pak klidně po 3 letech ...max prokápnu rolnu olejem ....

Chnumík - Profil | Ne 13.2.2022 9:54:47

DaveX >> Ahoj, někdo používá vazelíny od Shimano, Pennu a jiné drahé. Já 20 let používám Mogul LA 2. Kupodivu mi navijáky drží, ws taky, zvuky to žádné nevydává. Vyzkoušeli to lidi ve skupině Opravy a úpravy navijáků, kterou jsem založil. Zkus se tam zeptat. Třeba má někdo vyzkoušené i jiné. Jinak tu mám ještě pixlu Slug Slime vazelíny, můžu ti trochu ubrat a za poštovné poslat, Lajnátor ji tady na mrku vychválil a dost lidí vyzkoušelo. Někomu sedí, někomu ne.

Chnumík - Profil | Ne 13.2.2022 9:40:29

kaprus >> A na tuhle hloupost jsi přišel sám nebo ti někdo poradil? Myslíš, že když smícháš dvě vazelíny v jednom navijáku, že to vylepšíš? Nebo že stejná vazelína na ws jako na ozubení snižuje životnost toho ws, které se otáčí rychlostí 00 nic? A o jakých zvucích že se to bavíme? Dělal jsem za 20 let navijáky pro spoustu zvukařů a nikdo si nestěžoval.

Erva - Profil | So 12.2.2022 21:07:59

statik - Bavíme se o klasickém všude dostupném WD ....zbytek je tu dostatečně rozepsán ...😉

Greysmen - Profil | So 10.4.2021 21:47:34

Dulf >> vždy po sezóně je zkouknu vyčistím a znovu dám pár kspek nového oleje

Vladk - Profil | Po 10.9.2018 22:25:51

blby dotaz, deset let mam shimana, nikdy sem je neotevrel. Je to potreba nejak maznout, nebo to radsi mam nechat jak to je.

Calex - Profil | So 18.11.2017 23:37:00

Lukosan M české výroby má stejné složení jako speciální mazivo na navijáky na fotce.:-))) Ono to snad ani jinak vyrobit nelze............Porovnáno rozborem na VŠCHT...

roxtidy - Profil | Po 14.8.2017 15:55:55

Borek-kerob >> Pokud se nechces podelit o svoje know-how tak si na verejnem foru spatne, nemyslis? :-))) Uvedenim danych vlastnosti si zrovna Ameriku neobjevil. Ale budiz, ukojil si svoji jesitnost a ego tim, ze si nam vsem oznamil, ze mas to nejlepsi....gratulujeme

Borek-kerob - Profil | Po 14.8.2017 15:15:30

roxtidy >> naprosto jasně jsem sdělil, jaké vlastnosti je potřeba u maziva sledovat. Že jsem nesdělil konkrétní produkt? Ano nesdělil a nesdělim. Stálo mě to dost času i peněz na to, abych tady svoje know-how vyblil veřejně. Svět je plnej lidí, co chtěj vše hned a pokud možno zadarmo...

Specialista - Profil | Ne 13.8.2017 11:04:21

A propos, vazelíny z mnoha odvětví používáme do navijáků a navijáky šlapou
Naproti tomu nevím o nikom, kdo by si pořídil mazivo do navijáku a použil ho na auto, zahradní techniku, elektromotor pračky apod.. To vypovídá o mnohém
Vazelíny do navijáků = marketing

kakr - Profil | Čt 10.8.2017 16:01:45

Dovolil bych si podotknout, že naviják není vřeteno stroje a "točí" max 150 ot/min.
Cpát do něj mazivo 40g/700kč je vyhazování peněz oknem.......

Slavíček - Profil | Čt 10.8.2017 15:29:47

Borek-kerob >> Koukam ty na to jdes vedecky pripada me ze nemazes navijak ale motor F1 . Ze vas to bavi vymyslet takove kraviny roky pouzivam bilou obyc s parama navijaky chodi jak novy s fabriky .Stoji krabice 40kc. A to jsem u vody kolikrat i pri minus 8 stupnich to vetsina co tady pise sedi doma na prdeli sotva to klesna na 0

Bacha - Profil | Čt 27.7.2017 18:00:02

rybomil >> Prý už neni ani v mauzoleu, k výročí narození mu dávali hobla a zlomili ho:-D

Piscicapus - Profil | Ne 4.1.2015 21:55:51

murphyy >> samozřejmě každý máme nějaké zkušenosti a jsme často velmi neobjektivní a navíc málokdo z nás má možnost vyzkoušet všechno.
Své postřehy se snažím vždy nějak doložit, a tak být alespoň trošililinku objektivní.

Měl jsem pár navijáků D.A.M, ale byly to ještě ty, co se vyráběly v Německu. Jsem přesvědčený, že by i dnes strčily do kapsy kdejaký moderní naviják za x tisíc.
U shimana je řada lidí stále pod silnou masáží, která tu byla v devadesátých letech. Tenkrát jsem měl nějaké aero a bylo dobré. Plastové tělo a tři ložiska - stačilo to a řadě lidí šlape do teď.

Ryobi jsem nikdy nevlastnil, přesto věřím těm, kteří je mají, a i jejich klony, že se jedná o podařené kousky. Stačí se podívat na vnitřek.

U každé renomované značky máš jakousi jistotu, že bude výrobek funkční a vzhledem k ceně splní požadavky kupujícího. Proto se domnívám, že je jedno, jestli si v dané ceně koupíš naviják značky té či oné případně ještě od tamtěch dvou. Když tu vidím, jak tu lidé tápou a ptají se na to jestli si má koupit naviják značky takové anebo makové, tak je to přinejmenším úsměvné, neboť je to v podstatě jedno...

Technologie? To, že někdo vyvine to a to, ještě neznamená, že to a to je skutečně přínosem. Když se zamyslíš, tak v podstatě už bylo vše podstatné vymyšleno a řeší se už jenom nesmysli.
Kdo myslí, že se mýlím, tak je opět pod vlivem reklamní masáže, špatných a nesmyslných překladů apod.

Souhlasím, takhle od klávesnice je to jen bušení do ní. Každý si svým způsobem hájíme tu svou/své značku/y. Měl jsem tu možnost lovit se stellou a asi se (ne)budeš divit, nic moc.
Samozřejmě se nebojím okamžiku, až mě někdo vyvede z omylu. Zatím se ale nestalo a za svým si stojím.
I tobě ať se daří!

kourasek - Profil | Ne 4.1.2015 15:28:23

..a nebo s navijákem "před použitím zatřepat"... :-)

extom - Profil | Ne 4.1.2015 10:48:33

mám doma tu PAN OIL silikonová vazelina s ptfe a neco vní jako plave, konzistence je navíc taková hodně řídká co vy na to? na obale navíc bod zkápnutí nad 230C a naberu to na párátko a zkapné to jak nic, pak obyč vazelínu pan oil mazací tuk litný a ta už vypada na pohled důvěřivěji, ma

paia - Profil | Pá 2.1.2015 13:40:04

Jen čekám, až někdo napíše, že do navijáku leje naftu, aby to mělo vyšší krouťák... ;o)

Bušák - Profil | Pá 2.1.2015 13:06:36

Michal H. >> kapricekM - >> kvalitní naviják nepotřebuje promazávat,třeba tenhle byl pouze jednou na repasi a funkuje několik desítek roků bez chyby

boticar - Profil | Pá 2.1.2015 10:50:05

Mi!d@72 >> Podle mě je uplně jedno, jestli je to Mogul nebo Shell, myslím, že záleží spíše na parametrech, v případě favorita stačí používat olej SD, protože karbon nekarbon ten motor to auto stejně většinou přežije. Dnes běžné oleje jsou už v podstatě luxus. Minerální Shell Helix 15w40 má např. specifikaci SG, zatímco stejný Mogul má SH, takže ten Shell je vlastně horší, než podobnej Mogul, kterej je levnější.

Polčis - Profil | St 16.2.2022 11:56:42

Matyášek >> Jo,nejsem sám komu psal sz za které by se nemuselo stydět prase s IQ 25.
Já mu slíbil, že jak ho nekde v diskuzi uvidím předávat moudra,tak mu slušně napíšu a pokud odpoví, zveřejním jeho moudra.

Hellas - Profil | Út 15.2.2022 21:16:28

statik >> Sračka na bázi petroleje. Hitler si tím mazal kolena dřív, než to Amíci "objevili".

Bulda 64 - Profil | Út 15.2.2022 8:19:09

Matyášek >> Ahoj, koňská mast- hlavní složka kaštan, od toho název, jinak další složky rostlinného původu. . Takže nic na technické mazání ;))
Mazali jsme se tím po tréninku ;)))
- Poznámka jen tak pro odlehčení, abyste se tu slovně neservali 😄🙂

Lepší vydří sádlo, na rolničku vůbec nejvíc :--)))

Chnumík - Profil | Po 14.2.2022 17:12:22

Matyášek >> koňskou mast mám na nohy...nebo zkusit z ptakopyska univerzálního.

Chnumík - Profil | Po 14.2.2022 10:45:53

kaprus >> Cvakalo proto, že jsi neměl vymezenou vůli podložkama, proto jsou tam 3 druhy v balení. Ale chápu, že když je nemáš, tak to s nima těžko vymezíš ať už nahoře nebo dole. Nemůže cvakat něco, co do sebe neklepe a hlavně nemá klepat. Takže ano, pokud vymezuješ vůle místo podložkou vazelínou pak jsi opravdu výborný řemeslník:o)))) Pokud složím naviják úplně nasucho s vymezenou vůlí, tak ani neklepne.

Chnumík - Profil | Po 14.2.2022 9:42:25

Pindˇa >> ahoj já musel smazat všechno vytvořené přes email, o který jsem přišel.

statik - Profil | Po 14.2.2022 6:51:16

Erva >> tady ještě obsah návodu použití WD 40.

Hlavní oblasti použití maziva WD-40:
MAŽE
Vysoká přilnavost WD-40 ke kovům zabezpečí, aby se mazací složky široce rozprostřely a udržely na všech pohybujících se částech ošetřovaného mechanismu. WD-40 neobsahuje žádné silikony ani jiné přísady přitahující prach a způsobující tak vznik nánosů špíny a mastnoty.

CHRÁNÍ PROTI KOROZI
WD-40 pokrývá celý ošetřovaný povrch včetně všech mikroskopických nerovností antikorozním povlakem. Ten chrání kov před vlhkem a jinými korozními prvky. Antikorozní vrstva je velice tenká a tudíž nevyžaduje dekonzervaci. WD-40 má antikorozní účinky na panty dveří, oken, zámky, závěsy, pákoví aj.

VYTĚSŇUJE VODU
Složení WD-40 zajišťuje velmi vysokou přilnavost ke kovům. I za přítomnosti vlhkosti WD-40 kompletně pokrývá povrch včetně všech jeho mikroskopických nerovností. Ve skutečnosti WD-40 vytvoří na kovovém povrchu voděvzdornou dielektrickou bariéru. WD-40 proniká mezi kov a vodu, která tak ve formě kuliček steče z ošetřené plochy. WD-40 nevodí elektrický proud, a proto zabrání možným zkratům vyvolaných vlhkostí. WD-40 odvodní cokoli od zapalování až po elektromotory, elektrické kabely, akumulátory aj.

VZLÍNÁ, PRONIKÁ, UVOLŇUJE
Vzhledem k vysoké přilnavosti ke kovům má WD-40 vynikající schopnost vzlínat a uvolňovat zarezlé, zatuhlé či zapečené spoje (matice, šrouby, zámky, kliky...). Mazací schopnosti WD-40 zajistí hladký chod těchto mechanismů.

ČISTÍ
Vysoká přilnavost ke kovům umožňuje, aby se WD-40 dostal pod špínu, saze, mastnotu a zapečená maziva. Kompletně vyčistí ošetřovaný materiál a zároveň jej ochrání proti korozi. WD-40 rovněž rozpustí většinu adheziv a je i perfektním pomocníkem při odstraňování různých nálepek. WD-40 také čistí hlavně zbraní a jejich další části a chrání je proti korozi. WD-40 odstraňuje špínu, rez a mastnotu z kontaktů na bateriích, svorkovnic, řetězů, nářadí a strojů (např. řetězy na vysokozdvižných vozících, jeřábech a mixérech).

Specialista - Profil | Ne 13.2.2022 16:24:08

Chnumík >> pak to neděláš komplet. Za hodinu to nejde stihnout. Nejjednodušší navijáky trvají ke dvěma hodinám. Když to děláš komplet. To není zdaleka jen moje zkušenost.
Jako když se do nich vrtáš každý rok, lze pochopit, že méně exponovaná místa vynecháš...

rybomil - Profil | Ne 13.2.2022 16:09:43

Chnumík >> a co na nich seřizuješ, že ti to trvá jen hoďku ? myslím že kulový a jenom nám tu mažeš medy :§)

Specialista - Profil | Ne 13.2.2022 8:18:24

Chnumík >> víceméně ti dávám zapravdu... na trhu je toho spousta, co udělá + - stejnou službu... V čem bych viděl významný rozdíl, je čas, po který to mazací tuk vydrží dělat bez změny svých vlastností... a tam už rozdíly jsou. Mám vyzkoušeny různé, zůstal jsem u těch, kde nemusím reel otevřít minimálně 5 let... A to už každá 'vazelína' neumí...

drvoštěp - Profil | So 12.2.2022 21:26:30

Erva >> Ale je fakt že origo Wd voní😆😆😆

Pindˇa - Profil | Pá 11.2.2022 17:32:52

drvoštěp >> Dobré vědět já ty cenovky, když příjde nějaká objednávka narychlo škrabu nehtem😂

drvoštěp - Profil | Pá 11.2.2022 17:29:20

rybomil >> WDčko dobře odstraňuje i zbytky lepidel po samolepkách atd.

Posxx - Profil | Ne 14.11.2021 20:57:01

Vím o jednom špičkovém mazivu. Jen je nesehnatelné a sám už mám jen jednu krabičku. Je to vazelína z bývalého CCCP. Používala se na mazání konektorů a pohyblivých součástí v zaměřovačích Migů. Jedna složka je tulení tuk. Musela vydržet velký rozsah teplot při stejné viskozitě. Kam se na hrabou dnešní syntetiky.

Bacha San - Profil | Čt 4.11.2021 21:31:41

Přišel za mnou kamarád, zda bych mu neopravil hřídel. Má pár větších mašin na broušení a leštění. Vyučen brusičem drahých kamenů. Hřídel dostal a netočila se. Při demontáži jsem zjistil, že nebyla zadřená ložiska (ZKL), ale byla v nich tak ztvrdlá vazelína, že se hřídel nedala protočit.
Stačilo ložiska na pár minut potopit do rozpouštědla, několikrát ve svěráku protočit a hřídel jen šustila.
Vím, že to není naviják, ale princip je stejný.
Prostě bych mazání ani nepodceňoval, ani nepřeceňoval. Já jen naliji pár kapek Metaltecu do kvalitní vazelíny a po nákupu promažu navi. Pak už se o to nestarám. Ale už jsem to tady kdysi dávno psal.
Nicméně proti gustu žádný dišputát a kdo chce, ten maže:-D

Calex - Profil | St 3.11.2021 18:18:43

nekut >> Tohle a ani to rozdělávat nemusíš. Vyplaví se to samo..Jinak používám i přefiltrovanej petrák se silikonem...
https://www.sportcarp.cz/shimano-olej-na-rolnicku-line-roller-oil-wsfroil50.html?

Greysmen - Profil | So 10.4.2021 10:07:52

rybar z NZ >> klidně na koka a šicí stroje nebo teflonovej. Jakýkoliv řidší olej treba i silikonový je to jen aby lamely nefungovali jako abrazivo ale plynule klouzly když povolíš brzdu.

Greysmen - Profil | Pá 9.4.2021 19:46:39

rybar z NZ >> olej

Specialista - Profil | So 23.1.2021 17:00:24

krejca96 >> co používám se špatně shání u nás, ale tahle jí je hodně podobná a chová se opravdu dobře. Sám jsem ji dlouho používal a a až mi dojdou zásoby, které mám, klidně se k ní vrátím.
https://www.kupkolo.cz/vazelina-finish-line-teflon-grease_z93853/

Specialista - Profil | Čt 21.1.2021 22:47:49

krejca96 >> určitě jo

Specialista - Profil | Po 18.1.2021 21:27:27

Rockwell >> tak tak, obsah teflonu a možnost aplikace štětečkem má dokonalý účinek.. Plus šetří množství aplikované vazelíny.

Rockwell - Profil | Po 18.1.2021 20:47:22

tomvec >> Jo to video jsem zkoumal taky. Vidím tam, že hodně používá vazelíny s TPFE, takže příměs teflonu. Tuhost vazelín právě odpovídá NLGI 1, jdou pěkně nabírat štětcem. Já teda stykové plochy pouzder ničím nemažu. Na dvou sadách navi mám dokola těsnící gumičky, takže to ani není třeba a ty ostatní prostě složím tak, aby pěkně seděly. Olej používám stejně jako na videu, na válečkové ložisko a do rolničky.

Rockwell - Profil | Po 18.1.2021 20:37:35

roxtidy >> určitě to nehrotíš, proto bych do kolovrátků nerval obyčejnou vazelínu s hustotou vyšší než NLGI 2. Nejideálnější je právě tuhost NLGI 1 nebo NLGI 1-2. Na ten šnekový převod je jemnější vazelína přímo určená. Pokud se podaří sehnat i s příměsí teflonu, tak je to výhra. Teflon chrání převody proti obroušení.

MKulicka - Profil | Po 18.1.2021 18:43:25

Matyášek >> ...a zbytek navijáku je z holanitu:)

Specialista - Profil | Po 18.1.2021 14:38:30

dukin >> namíchej si vazelínu s olejem. Uděláš si konzistenci jakou chceš.. Stačí mít jednu vazelínu a jeden olej a pokryješ všechno. Samozřejmě se musí dobře mísit. 5 vazelín nebo zkrátka 2 a více je už úchylárna a hlavně zbytečnost.
Jinak při servisu taky dávám vazelínu po obvodu styčných ploch..

roxtidy - Profil | Po 18.1.2021 14:38:13

dukin >> cus, popisu muj vyvoj mazani WS :-)
1) jemny poter slugem = neslo to lehko
2) olej (mel jsem ten od slugu) = slo to lehko, ale jakoby az prilis :-)))
3) DG01 = jde to hladce a sametove = finalni verze :-)

Pro mogul? tak prece? :-)))

Rockwell - Profil | So 16.1.2021 17:53:30

poldeci >> škrábat se v nose přes řiť doporučuješ leda ty. Proč bych kupoval vazelínu ze zahraničí jen proto, že je údajně jen na navijáky a nese název nějaké ryb.značky. Cena dopravy je 3x dražší než vazelína.
Raději sednu na 10 minut k netu a zjistím, že doma je dostupných vazelín 3 prde*e, jen jim chybí označení "For reels".
Kupuju od Shimana vazelínu na převody kol a v porovnání s vazelínou od Shimana přímo na navijáky je to naprosto stejná hmota.
Takže asi tak, ať se daří.

poldeci - Profil | Čt 14.1.2021 11:10:16

Rockwell >> a v tom je aký problém aj keby si to mal objednať z Bangladéša? , však aj Slovensko je pre teba zahraničie
Ale ok ja to beriem , že niekto sa potrebuje v nose škrabať cez riť 😀

Rockwell - Profil | St 13.1.2021 14:03:18

poldeci >> Napiš mán, kde tu vazelínu Quantum hot sauce kupuješ? Zkusim bych. Jinak používám od Shimana na převody kol. Naprosto stejná vazelina jako ta jejich přímo na navijáky.

Greysmen - Profil | St 13.1.2021 13:35:57

kaprus >> a co je na té vazelině špatného ? Nemaže?

kaprus - Profil | St 13.1.2021 5:28:38

poldeci >> tak mrkni jak vypadá originál vazelína na naviják z Anglicka😂😂😂
Ne není to ušní bordel....

Polčis - Profil | Po 11.1.2021 9:41:26

kaprus >> To je jasné,proto nevím kam by tekla, když je v navijaku 😀

Calex - Profil | St 12.9.2018 11:39:32

splávkař >> Zdarec,
tak to potom pošle v pytlíku Kanclerovi😁😁Kdo se bojí sere v síni....Jestli má předofky, tak tam není problém, horší jsou bojofky....

splávkař - Profil | St 12.9.2018 11:17:02

Vladk >> Pokud nepociťuješ že něco vázne, případně se ozývá, tak je lepší nerozebírat.

lipo242 - Profil | So 18.11.2017 21:11:44

Toľko prejavenej vášne okolo vazelíny sa len tak niekde nevidí. Ale ako sa hovorí:
Kdo maže,ten jede 😀
Ja používam RAVAK Naskosil A, kúpil som to v Hornbachu. Používam to do všetkých navijakov: Ultegra CI4 XTB, Scepter, Ryobi Proskyer Carp a bez problémov. Používam aj olej, ktorý bol priložený k tým Ultegrám.
Cena vazelíny bola okolo 7€.
Nehľadajte perpetuum mobile vo vazelíne, nikto z vás si nekupuje navijáky na celý život. Po pár rokoch ich každý aj tak vymení za dačo novšie.

Pepa z depa - Profil | Út 15.8.2017 9:09:43

roxtidy >> borek se vyjádřil zcela jasně a i k věci ale ty se chováš jako malej jarda kterej chce hračku.

Charley7 - Profil | Po 14.8.2017 17:51:13

poldeci >> no dnes mám pocit, že rada pro všechny na dnešní den zní: NAMAŽ SE SÁM!
jdu provést.

kakr - Profil | Po 14.8.2017 17:27:45

Naviják je vysokoobrátková mašina pracující v teplotním rozhraní -50C až +120C.
Když ho namažeš indulonou tak nemusíš vyhazovat tisíce za vědu a výzkum - vyjde to nastejno.-))
Navíc indulona je zdravotně nezávadná a nesmrdí.....

Borek-kerob - Profil | Po 14.8.2017 17:10:22

Charley7 >> No tak hurá, otázku možno uzavřít. Konečně je teď uplně jasno. :-). Zejtra čekej frontu u vás v údržbě, lžíce s sebou.
I to míchání maziv je skvělej nápad... fakt skvělej...

Specialista - Profil | Ne 13.8.2017 13:34:58

poldeci >> vím kdo je borek-kerob, servisoval. A podobné dotazy na něj už na Mrku byly a odpověděl stejně. Jenom si nejsem jistý, zda jeho know how stojí za utajování. Ani nevím, proč to dělá, když už servis neprovádí.. Lidi, co si mažou sami si budou mazat sami dál, lidi co s tím budou chodit do servisu, budou chodit dál, i když se tady dozví, že ta nejlepčejší z nejlepčejších se jmenuje Hot anal grease.
Přesně jak říkáš, jedna dobrá tuba stačí pro navi tvoje i tvých kamarádů na desetiletí. Základ je, aby nebyla moc hustá, ideálně s PTFE, odpuzovala vodu, syntetická.. Tuhé vazelíny dříve vytvrdnou (stářím) a mohou být i tužší s ochlazením..

kaprus - Profil | Pá 28.7.2017 12:40:57

Pepa z depa >> Tyvoe kdybys na pstruhovce prorazil vanu, tak je to na kriminál :)

Pepa z depa - Profil | Út 25.7.2017 18:21:13

Vítek >> já sem zminoval ale článek řetězu a ty myslíš nejspíš kazetu. ale i tak jde o jinej způsob přenosu momentu než u převodu s ozubeným soukolím. nebo máš snad na mysli převodovku v náboji? pokud jo tak ta má blíž k převodovce v autě se vším co k tomu patří. nemejlíš se a oleje sou obvykle řidší než vazelíny. sou ale i oleje s vysokou viskozitou.
zkrátka já si myslím že na mazání převodů v rolácích je lepší klasická vazelína.

ExPr3v1t - Profil | Po 24.7.2017 13:21:46

Hele, sebranko ublíženců, egoistů a ješitů, co tam mám teda kurva dát za vazelínu?

splávkař - Profil | Ne 4.1.2015 23:31:21

Piscicapus >> Ukrajina, jednoduchost sama, na tom taky nebylo co rozbít. Kam se hrabe shimano, ty jeho páčky, cvrčky, přehazovačky....... Ani starat se o to člověk nemusel, občas stačilo počůrat šlapku když se to už nedalo poslouchat.

splávkař - Profil | Ne 4.1.2015 20:45:33

Piscicapus >> Jsem fanda Shimana, jsem plavačkář, mám jen jejich navi, mám jich dost, mám i starší 20 let a chytám s nimi někdy radši než s těmi novějšími. Když ho vemu do ruky a začnu zkoumat vůle, počítat ložiska, přičtu samej plast tak bych ho měl podle všech těch kritérií co se třeba na MRKu posuzují rovnou zahodit. Když ale půjdu hledat nový třeba s desítkou v kapse tak nic co by mi nahradilo Shimano nenajdu, vůle, nevůle, mosaz, bronz, hořčík, litina...

Slavíček - Profil | Ne 4.1.2015 19:04:21

splávkař >> Taky jsem to měl podle mě to olej je konkrétně silikonový . Stejná konzistence barva i vůně . Vlastnosti tohoto oleje je že při větším množství rozpouští vazelínu když jsem neměl benzín vyčistil jsem naviják silikonovým sprejem

Piscicapus - Profil | Ne 4.1.2015 15:35:33

Slavíček >> jak víš, že má tvůj PENN převody z bronzu? A pokud ano, tak z jakého?
A nemůže to být třeba mosaz? A jaká?

nofish - Profil | Ne 4.1.2015 14:57:58

Greysmen >> Když jsi odborník, tak napiš, co přesně se má používat, jakou má přesně mít hustotu, jaké teploty mají být hraniční.
Když jsem poprvé rozebral red-arca, tak tam totiž vazelína skoro nebyla, výrobce tvrdil, že ji tam dává dost (podle návodu), jenže já ho namazal tou silikonovou a navijk se chová daleko lépe. Kdo se v tom má pak vyznat?

edit: A pokud si má naviják nabrat třeba řídkou vazelínu do soukolí a "podávat si ji", tak jí tam určitě musí být podstatně víc, než v navijácích vídávám, ne?

extom - Profil | Ne 4.1.2015 14:47:56


Slavíček - Profil | Ne 4.1.2015 14:47:32

extom >> To je hezký pokus . Jenom my člověče prozraď kdo chodí k vodě při minus 18 ?

Slavíček - Profil | Ne 4.1.2015 11:37:10

Hoši řešite tu kraviny je vidět že je zima a někomu leze na mozek . Včera jsem mazal starý daiwy po 4 rokách k němu překvapení jsou převody pořád na to jak jsou starý pořád obstojný . Obyčejný mogul nic drahého jsem tam nedával . Jsou starý 13 roků a nebejt toho že jsem je používal na vyvážku byli by převody netknutý . To že mají trochu vůli všechno udělalo to stahování těžkých olov . Holt to by nevydržel žádný navíják .Chtěl jsem kupovat nový říkal a nechám si je dál tohle zpracování dnes člověk už nekoupí .

splávkař - Profil | So 3.1.2015 20:57:14

tym >> Tak ty mi tu neřekneš jaké tři vaseliny, kam která patří v rámci převodové skříně navijáku a utečeš mi do peřin. Mám teď trochu strach, že dnes ani neusnu.
Nevylučuju, že se mi do navi voda dostane ale nikdy jsem nezaznamenal komplikaci kterou by způsobila a žádný vnitřek navi nenesl stopy které by mohly o působení, přítomnosti vody vypovídat.
Děkuji ti, za nezvykle aktivní přístup ke zdejší diskusi, věřím, že nejen mě přinesla zajímavé postřehy a budu se těšit někdy příště.

tym - Profil | So 3.1.2015 20:43:20

splávkař >> Ano, píšu V navijácích, protože diskuse se týká vnitřku navijáku a s tím souvisejícím servisním otvorem, o kterém se tu bavíme. Ani ve snu by mě nenapadlo, že začneš vzpomínat kličky a rolničky, které s tím nijak nesouvisí. Důvodem je zřejmě snaha jakkoli zpochybnit má slova a nic víc. I úplný laik přece ví, čím se maže rolnička. Je to jen laciné plácání. Zato ty píšeš jednou že se voda do navijáku nedostane, pak že se o do tvých dostane omezeně .... Začínáš nějak polevovat, obracet pozornost jinam a vůbec tak nějak mlžit až tato debata, ostatně jako všechny jiné vyšumí a zase bude na chvíli klid. Já pro dnešek končím. Měj se! Někdy zase pokecáme ....

Piscicapus - Profil | So 3.1.2015 20:16:25

tym >> jsem stejného názoru a pro objektivitu musím dodat, že bublina jménem servisní/mazací otvor se netýká pouze značky Shimano.
Měj hezký zbytek dne.

splávkař - Profil | Pá 2.1.2015 23:28:40

tym >> Já se o převratné koncepci navijáku s mazacím otvorem dozvěděl na půdě firmy Gammarus jestli ne z tvých úst tak za tvé přítomnosti, byl jsem ujištěn, že k navijáku dostanu i originální olej na několik let a tím ušetřim balík za servis..., vím, je to už hodně let a vlastně je to fuk, ale víš ty, co je toto za text?? :
Navijáky vybavené mazacím otvorem a ampulí s originálním olejem firmy Shimano, udržujeme v ideální kondici kapnutím 1 až 2 kapek oleje za rok po vyjmutí šroubu krytu těla navijáku. Upozornění – nikdy neaplikujte větší množství oleje, nebo? by došlo k vyplavení originálního mazacího tuku z převodů navijáku a poté naopak ke zhoršení chodu a snížení životnosti navijáku!

tym - Profil | Pá 2.1.2015 18:34:30

splávkař >> Hezký pokus ale odkaz na mazivo a původní ampule dodávané s navijáky není bohužel totéž ..... Vložený odkaz je opravdu na mazivo, které nahrazuje původní ampule. Myslím, že mi to bylo v Holandsku při představování produktů vysvětleno dost srozumitelně. V tuhle chvíli tu bulíkuje skutečně někdo jiný ........

boticar - Profil | Pá 2.1.2015 13:46:00

Bušák >> Ale jdi ty, kvalitní naviják je přece PresidentII. Ta tvoje padesátka má už dvě ložiska, nebo jenom jedno jako moje 025ka, 030ka a 035ka? Já ty malý sigmy používám jenom na lehčí přívlač. A protože brodím a občas nějakou sigmu utopím, tak to jednou za rok nebo dva rozeberu a namažu. Mažu nějakou vazelínou, kterou táta pro tyhle účely přinesl z práce a rolničku buď tím řidčím z červený vazelíny, nebo nějakým olejíčkem.