Mačeta nebo sekyra ? Co je vhodnější ?

Na rybách je občas potřeba něco useknout. prosekat se křovím, nasekat dříví na oheň (tam kde je to povoleno). Prostě kluk a něco ostrého, těžkého, smrtelného patří k sobě. Používám vojenskou sekyrku. Již dlouho. Tupou protože ji neumím nabrousit a neznám nikoho kdo by to zvládl. Napadlo mě pořídit si mačetu. Kvalitní. a váhám zda je to dobrý nápad. Sekyrku totiž používám i na zatloukání kolíků k bivy což s mačetou nepůjde. A tak je úvaha co má větší užitnou hodnotu.
3 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy.

NOnderCZ - Profil | Čt 7.7.2016 11:25:13 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tak osobně jsem trochu blázen do chladných věcí... Každopádně, pokud chceš sebou k vodě něco tahat tak po dlouhém přemýšlení a nejen k rybaření jsem si pořídil, nebo aktuálně mám:

1 - 2 dny - táborák + lehké úpravy: Fallkniven A1 http://www.noze-nuz.com/recenze/fallkniven_a1/fallk​niven_a1.php // 5000,-
2 - 4 dny - táboráky, úpravy lesa :) : Ka-Bar Kukri http://www.noze-nuz.com/ka-bar/KA1249.php // 2000,-
4 - 14 dní - všechno kromě klasiického štípání na zimu - FISKARS X 11 - do 1000,- :)

Nejčastěji nosím A1, protože je to prostě nůž, který ssebou tahám kamkoliv do přírody, broušení nevyžaduje, pokud se k němu člověk chová slušně, vatru na táborák 1m vysokou při troše zručnosti zvládne za 30 min.

Kukri podobnou službu udělá, ale je trochu těžší, ale mezi mačetami běžnou váhu, ale neběžný výkon - 30 cm silný strom zvládne do 45 minut sklidit a rozštípat na palivo. čištění cesty a křáků během chvilky.

Fiskars - netřeba řešit...

Jinak vše poslouží velmi dobře i k obraně, zvlášť Kukri budí docela respekt...

Nsven - Profil | St 6.7.2016 19:40:12 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tavris29 >> Na celej život mačeta za pět litrů ? :-))
Podle mně to jsou vyhozený peníze.... ledaže máš plantáž cukrové třtiny nebo se chceš prosekávat sto kiláků deštným pralesem :-)
Mám už cca 10-15 let prachobyčejnou pracovní mačetu 400 mm, bratru za dvě -tři stovky.
Něco takového http://www.armytrade.cz/detail/maceta-collins-ocel-​35cm/
Na těch pár klacků a stvolů rákosí, co s ní ročně potřebuju posekat na rybách tipuju, že vydrží nejméně tři generace :-)
Občas ji přetáhnu pilníkem a brouskem na kosu a není co řešit..

NAďo - Profil | St 6.7.2016 12:56:17 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Pouzivam bush hook a za ine by som nemenil. Vazi iba 500g a z puzdrom 540g. Lovne miesto mam vycistene za minutu.

NVašek74 - Profil | Út 5.7.2016 21:34:47 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ahoj, já koupil na Sbazaru /půjčil jsem si tam i fotku / perfektní pomocník-skládací kosa. Vezme to kopřivu, trávu i nálet- mladé proutí co vyrazí z pařezu.Prostě jako kosa. Dlouhé je to cca 40 cm,všude se to složené vejde. Má to pojistku v otevřené i zavřené poloze.Navíc špička ostří je v rukojeti-jako skládací kudla-bezpečnost a skladnost.Dřív jsem nosil starý srp zamotaný v hadru a mám od něj na památku díru v tašce os shimana :-( Za mě tahle vychytávka nemá chybu - stálo to 150,- kč.Být nam nějaké "hvězdné logo" bylo by to za "ranec".
Jinak k otázce asi mačeta, přeci jen sekyra je spíše na větší průměry.I když sekyra zase pomůže při zatloukání kolíků nebo při táboření atd..Proti mačetě ale hraje její větší rozměr- skladnost a váha.Jinak u vody mě spíše otravuje tráva než něco co bych sekal sekyrou..
Osobně mohu doporučit je to co mám. A to již zmíněnou " skládací kosu" a set na druhém obrázku.Sekyra má cca 500g a je dlouhá 23 cm.Pilka a nůž se také hodí, vše v hezkém obalu.
U té kosy za mě vítězí funkčnost, skladnost a také cena.
Tak přeji šťastnou ruku při výběru, věří že se diskuse řádeně rozjede..
Ať se daří....