Dilema - zůstat či odejít z ČRS

Ahoj lidi. Mám už nějakou dobu v hlavě dilema o tom zda zůstat v ČRS a podporovat plniče mrazáků a plnit panděra panáčků v představenstvu ČRS. Nebo odejít a jezdit po revírech místního významu či soukromých na kterých je dnes možnost ryby nejen chytat, ale i v rozumné míře vzít.
Ve svazo vodách okolo mne je čím dále tím méně větších ryb, několikrát jsem byl na rybnících které říkají pane jinému hospodáři než je ČRS a světe div se je tam čisto, ryby ve vodě, klid. Sice za to taplatím, ale v přepočtu na mou docházku za rok je to v mnoha ohledech i levnější než povolenka v ČRS.
Co je pro Vás rybařina? Co Vás drží ve svazu, či proč jste již svaz opustili?

prosím nehádat a netahat sem něco jiného. Nebojím se dát červenou a ani mazat to co je mimo.
Autor diskuse: borecrybář - Profil , 29.9.2014 všeobecné - RŘ, MO, svazy
2 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy.

NAkéla - Profil | Pá 3.10.2014 20:45:03 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

borecrybář - >> Takovyhle byznys nemuzou prece zrusit nebo dobrovolne rozpustit.
To je stejny jako kdyby se sami od sebe rozhodli KSČM ze zkonci.
Takovyhle organizace ze zhora rirene to je dozivotni renta.
Samozrejme ze je na nas jestli ji dobrovolne a sami svym clenstvim budeme podporovat.
Je to dobrovolna organizace pro cleny ale podminky jsou stejne i v jinych organizacich.
Prispevky a dotace statu jsou vazeni nekontrolovatelne uz od dob vzniku CRS.
Poslechnete si prispevky ktere sem vkladaji primo zastupitele organizaci ve svych funkci.
Kazdy jenom keca jak je to tezke a slozite v dnesni dobe udrzet v chodu
mistni organizaci.
Ale kazdy znich se sve funkce drzi zuby nechty a je neodvolatelny.
To proto ze si tam kazdy prijde ne sve.
Zadny se ale dobrovolne sve teple fuknce dobre zivene nepusti.
Pro mne jsou vsichni funkcionari v R.S. jedna velka verbes.
Uz z dob byvaleho rezimu.Nic se nezmenilo.Jen funkce a zidle.

Nknik-licht - Profil | St 1.10.2014 16:45:24 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Náhodou čtu název diskuse. Stejné téma řešíme v MRS. Ti co mají opravdu pár docházek za rok končí a jde párkrát za rok na soukromé vody. Cenově to vyjde skoro stejně úlovkově neporovnatelné :)

NBacha - Profil | St 1.10.2014 11:03:25 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Můj pohled na věc.
Začínal jsem na svazovce s jedním prutem v roce asi 1965. Jako člen MO jsem se už od útlého mládí podílel častými brigádami na veškerém dění kolem NAŠÍ vody. byla to krásná doba. Po zrušení revírního způsobu hospodaření, a mém přestěhování na pstruhový revír, jsem zajásal a navštěvoval vody snad v celé republice. Až nyní si uvědomuji, že tak tím začalo jakési odcizování. Takové to opomíjení toho, co jsem měl před domem. Zároveň jsem se přestal angažovat i ve výboru MO ruku v ruce s měnícími se funkcionáři, kterým nešlo ani tak o ryby v revíru, jako o vybírání pokut a zvyšování brigádnické zátěže, která nebyla zdůvodněna. Nic nepomohly intervence na schůzích a pokusy o hlasování o problémech. Všichni byli spokojení, většina kaprařila na RMV, a ti, kteří věděli o nasazování a agregátování si přišli na své i na řece. V této organizaci si lukrativní "brigády" odpracovali pouze členové hospodářsého sboru a ještě si dali zdarma povolenky, jak se na ty ostatní nadřou.
Po padesáti letech lovu ryb vidím rybařinu vytrženou z kořenů díky rychlému životu, který je motivován honbou za čímsi neuchopitelným. Být svobodnějším? Být prvním? Být úspěšnějším? Nevím.... Jedno ale vím naprosto jasně. Trpí tím ryby a rybařina jako taková, protože současní funkcionáři nejsou spjatí s určitým revírem, nemají za revír zodpovědnost a často rozhodují o revírech, které ani neviděli, natož znali. Jsou to jacísi manažeři bez majetkového vztahu, což je dnes móda ve všech směrech. Jak by pan Baťa poznamenal, krize není ekonomická, ale morální a majitel má jinou morálku, než manažer.
Těžko se s tím smiřuji, ale nikdy by mě ani nenapadlo ČRS kvůli tomu opustit. To, co jsem totiž napsal, zdaleka neplatí všude a je mnoho vod, kde echt rybařina ještě funguje díky entuziasmu členů. Většinou to je na malých tekoucích vodách, kde nájezdy teamů nehrozí, a kde je možno si krásně a v klidu zachytat. Naproti tomu se ale vždy na takovém revíru cítím jaksi provinile, že sklízím plody práce jiných a i proto se u takové vody chovám mnohem, mnohem pokorněji. Tento pocit úcty k práci prostě všeobecně chybí, a proto se nedivme, že je rybařina tam, kde je.
Nicméně tento stav dovoluje jakousi formu pasivní rezistence či osobního protestu, prostě si v rámcí RŘ dělám co chci a ostatní se mohou stavět na hlavu. Není to dobře, ale východisko zatím nevidím.

Nsplávkař - Profil | St 1.10.2014 9:57:08 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

rybomil >> To, že mladých přibývá a staří odcházejí je přirozený jev a spolky jako je svaz by měli myslím na těch mladých stavět neb jsou schopný makat, platit a přitom z vod moc nevezmou. Ti staří mají na práci úlevy, na platby slevy a spoustu času a odhodlání na to, aby vody pročistili, dlouhodobá perspektiva taky nic moc.
Jestli vidíš trochu do formální práce svazu tak musíš vědět ,že svaz je na různém falšování, přikreslování a přizpůsobování čísel tak aby to odpovídalo potřebám, dlouhodobě založen. Z toho plyne dnešní stav, kdy se se na mnohých vodách fakticky nehospodaří(vodách státu) a buď se na ně pro jiné podnikatelské aktivity svazu kašle nebo se na nich provozuje jakési podivné hospodaření.
Těch skandálů MO se škodami v řádech stovek tisíc bylo víc, kdekdo má v hlavě příklad ze svého okolí který se nijak neřešil. Současný systém založený na dobrovolnosti a práci zdarma je tomu nakloněn a částky které se i na úrovních MO ,,projídají,, nejsou vůbec zanedbatelné.
Je zajímavé, že dnes se na MRKu dokáže spousta lidí bavit o h...ě, jídlu, počasí a nemocech , 155 krát zopakovat jaká barva rybářskýho cajku je nejlepší, kde co nejlépe nakoupit a když by měli z titulu své funkce, životní zkušenosti co říct tak neřeknou ani ano či ne.
Jak podrážděně reagují na otázky kolem fungování svazu ti co jsou v tom systému nějak zaháčkováni se ostatně můžeš přesvědčit z jejich reakcí i v této diskusi.

NMiraryb - Profil | Út 30.9.2014 13:03:44 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

hraji - 30.9.2014 11:48:14 >V Poličce, když začínali, tak si vzali úvěr, aby mohli koupit nějaké rybníky. Jejich předseda obíhal členy, aby mu půjčili na splátky úvěru. Peníze jim užbyly vráceny. . Ale nakoupili ryby a začali prodávat hostovačky no a jelikož tam měli pořádně zarybněno, tak tam rybáři rádi jezdili a samozřejmě za povolenky zaplatili a nebylo to chyť a pusť, prostě, kdo si chtěl rybu vzít, tak mohl. Několikrát do roka uspořádali závody a zase nějaké ta korunka přibyla. A jak jsem psal členové když viděli, že to dělají pro sebe, tak zabrali. Od té doby koupili pozemky a vybudovali další rybníky. Prostě malá organizace, kde si vidí jak se říká jeden druhému do talíře a nestane se třeba to, co se děje na svazovkách hlavně se zacházením s rybama (taháním po písku, bahnem, kamením), protože takovej člověk už by si tam nezachytal. Hlídají se navzájem a nikdo si nedovolí nedodržovat jejich řády. Ti prostě ukázali, že to jde i mez molochů, jako je ČRS a MRS.

NDrozďák - Profil | Út 30.9.2014 9:26:07 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

hraji >> dovolím si otázku:
z jakého titulu si funkcionář zájmového sdružení stěžuje na slabou výkonnost a zájem platících členů?
Nepřestává mně udivovat tato rétorika.
Reálie se změnily, a to velmi brutálně. Už není rok 1984, ale 2014. Lidé jsou pracující, nikoliv zaměstnaní, místo píchaček s časem 15:20 se chodí domů z práce běžně v sedm, o víkendech minimálně relaxuje a o to více lopotí na činnostech přes pracovní týden z nedostatku času odkládaných.

Když si jdeš zahrát tenis, navážíš si na kurt antuku?
Zasněžuješ v zimě, aby sis zalyžoval?
Vyrábíš po večerech obruče, abys mohl jít házet na koš?

Neberu odpověď, že někdo to dělat musí. Protože vždycky to někdo dělat bude a jeho práce by měla být odpovídajícím způsobem odměněna. I v rybařině je to o trhu, byť se tomu starší generace brání /chápu směs nostalgie a "srdcovky", ptám se ale okamžitě, kolik lidí na to má čas?/. Široké masy se brání též, tam je důvod prozaický a navýsost vychcaný. S větší profesionalitou správy a péče o revíry by se nutně zvedla taky cena služby.
Zejména na pstruhovkách ale sledujeme neustálou, postupnou degradaci jak života v řece, tak kolem ní a podmínek pro jeho rozvoj. Péče založená na dobrovolnosti v konfrontaci s dobou selhává, je totálním anachronismem. Nechci tím zneuctít práci funkcionářů, jejichž činnost přináší dobré výsledky. Za těmi je ale vždy nějaká omezená, lokální skupina lidí. Jejich množina nebude nikdy o moc větší, rozhodně ne tak, aby signifikantně ovlivnila celkový výsledek.

To znamená, že cestou do budoucna jsou pouze a jen peníze a za ně nakoupená odbornost. Je to do jisté míry v kontextu historie rybářských spolků a nadšenců v nich asi trochu smutné, ale nevyhnutelné.
S tím je spojená také vyšší úhrada za službu. Běžní členové musí tento vývoj akceptovat, pakliže chtějí chodit k zarybněným vodám s puncem revíru, o který je zjevně postaráno.
Tato otázka je do jisté míry důkazem, že stav věci není dobrý. Členové poptávají lepší služby, je to logické. Musí ale říci i B, a to znamená že při logickém nedostatku aktivních členů musí tito nahradit práci penězi, a to v znatelně větší míře, než doposud.
Úvaha nad setrváním v ČRS mně provází už hodně dlouho. Nicméně mám pro ni trochu jiné důvody, než je poněkud přízemní úroveň spokojenosti s úlovky a čistotou kolem revíru. Naprosto ale chápu, že valnou část členů zajímají nejvíc právě tyto atributy. Je to tak vlastně i v pořádku.

Ntekara - Profil | Út 30.9.2014 8:48:03 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Před lety jsem také řešil, zda zůstat členem MRS nebo jít jinou cestou. Nebylo to ale z důvodu nedostatku ryb nebo finančním kalkulováním, co je výhodnější. Hlavním důvodem byli pánové činní v mé mateřské MO. Jsem již ve "věku", kdy je člověk uvážlivější a smířlivější, nicméně nemám zapotřebí jednat s lidmi, kteří ke členům nepřistupují jako ke kolegům, ale pouze jako k evidenčnímu číslu, které platí. Takže jsem řešil dilema, zda se aktivně zapojit do dění a pokusit se něco změnit nebo zda opustit řady MO. Určitě jsem nechtěl jenom nadávat a nic nedělat. Naštěstí mám ale v mém okolí vody, na kterých hospodaří samostatné rybářské spolky. Za vyšší cenu nabízejí "vodu" v pěkné přírodě, kde je zákaz bivakování, zakrmování a s kontrolou RS se potkáte "téměř" při každé docházce k vodě. Má volba byla tedy jasná. Dnes jsem u vody, kde je klid, kochám se přírodou a jako bonus chytnu i pěknou rybu. Jenom nechápu, proč jsem ještě další dva roky platil členské příspěvky MO. Možná z nostalgie :.).

NMiraryb - Profil | Út 30.9.2014 7:11:21 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Všecko jsem to nečetl, ale opět jsem se vašimi názory utvrdil v tom, že ČRS a MRS jsou organizace, které už měli dávno zaniknout. Věřím tomu, že kdyby každá organizace hospodařila na vlastním, vypadalo by to u vody jinak, nežli dnes. Pokud by se chtěly některé organizace spojit, třeba kvůli tomu, že jedna z nich by měla málo revírů, nic by tomu nebránilo, ale bylo by to dobrovolně a ne poručnicky.
Taky neobstojí názor, kde by se braly peníze na zarybnění. Tam, kde je berou ty dva molochy, a bylo by dokonce o nějakej ten melounek víc, když by se tím neživilo tolik ouřadníků.

Nhlavac - Profil | Po 29.9.2014 22:10:56 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tvoja otazka je opodstatnena mnoho rybarov si ju kladie uz niekolko rokov , Asi by bolo najlepsie keby v radoch rybarov ostali len ty ktory sa naucili rabovat majetko nas vcetkych teda rybarov . keby sa tak stalo dorabovali by lebo by prisli o pocetnu skupinku tzv sponzorov ktory na ryby odu par krat do roka a o sponzoroch z radov CHaP Vysledok by nedal na esba dlho cakat a oni by mali vod takmer bez ryb. Ale na druhej strane by prisli ludia ako ja o svoje oblubene jazera a rieky kam chodievaju lovit ryby od mala a rybacka by prenich stratila akesi čaro iste na sukromaku zachtas a to z ovela mensimi nakladmi ako na vode svazovej ale kazda minca ma dve strany asi tolko..

NRavachol - Profil | Po 29.9.2014 19:44:46 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

borecrybář >> jako za mě jsem rád že můžu v črs být. za par kaček ročně, za který bych udělal jednovečerní pařbu nebo si koupil kožený pohory mám přístup ke stovkám kilometrů řek a pěknejch míst, na kterých se můžu realizovat s feederem i vláčákem. Můžu jít pokaždý jinam a vždycky si můžu najít místo kam roky nikdo nevstoupil. za ty prachy dobrej obchod. Díky bohu že nejsem odkázanej na soukromáky s očíslovanejma místama a pojmenovanejma rybama :)

N*Shimi* - Profil | Po 29.9.2014 19:33:25 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

borecrybář - >> Ty máš dilema zda zůstat v ČRS? Já mám každý rok dilema proč si vůbec kupovat nějakou povolenku, když jsem za posledních 10 let nebyl kontrolován ani jednou! A to mám v průměru 100 docházek za rok. A teď z vážnějšího soudku. Pokud to budeš brát jen z pohledu peněz, tak je to jednoduchá matematika. Spočítej si výhodnost/nevýhodnost svazorybaření a podle toho se rozhodni. Jestli máš pár docházek za rok, tak se na tu svazobídu vykašli a budeš mít klid. Jakmile do toho začneš tahat i morálku, tak nikdy neodejdeš.

Nkožich007 - Profil | Po 29.9.2014 19:14:27 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

tak podobně jsem na tom i já. Na ryby nemám moc času a když už si ho udělám chci si zachytat, mít nějakej komfort a tak příští rok prostě povolenka nebude. Tady mám za pár let zmapováno co se kam dalo a co tam vpodstatě je. Chytat se tady někde nedá ani na feeder, neb kde nic není ... Prostě soukromáče a mám klid. Jinak sis s touto diskus naběhl, začne to navážením těch co ani neví o čem píšeš :)
jo a pro rejpaly, nemám nejen moc času na ryby, ale ani na ty brigády

NBuffalo1969 - Profil | Po 29.9.2014 18:14:26 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Píďa2 >> já byl letos 3x na soukromáku a asi 7x na svazovce.....Čtvrtá návštěva soukromáku už bude stát po součtu víc peněz než povolenka na svazovku na celý rok.
Na soukromáky jezdím jenom když už jsem s těch miniryb nešťastnej. U nás na Blanensku je prostě problém jednou za vycházku vytáhnout kapra 40+. Standart je 3 kusy 20+...

Nsplávkař - Profil | Po 29.9.2014 18:12:20 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

hraji >>
Já jsem se stal členem svazu díky ryb. kroužku kam mě přivedli spolužáci kteří díky rodinným příslušníkům již chytali na jeden prut s dospělým a chtěli si ,,udělat,, povolenku.
Měl jsem obrovský štěstí na vedoucí neb to byla parta nadšených rybářů a pohodových lidí a těm kdo měli zájem dali do rybářského života základ který byl k nezaplacení. Kroužek byl tehdá pod hlavičkou MO a odměnou mým vedoucím byla možná povolenka zdarma. V kroužku jsem zůstal tak nějak zapojen i když jsem už nemusel a když se rozhodla starší generace vedoucích předat štafetu tak jsem byl pyšný, že mohu na jejich práci navázat. Naše MO měla celkem k 600členům z čehož byla téměř stovka ,,dorostu,,. Tam mě začaly opouštět iluze o tom, jaká je úloha MO ve svazu. Organizace hospodaří na cca 10ha potoka na kterém jsou dva průtočné rybníky. Dříve měli v nájmu několik návesních rybníků a z nich byly 4 ve vesnici kde jsem trávil spoustu času. Na nich jsme jako kluci čile chytali, rybáři z okolí se nám divili a byli překvapeni, když jsme tam něco chytli. Za posledních 5+let svazohospodaření jsem neviděl nikoho z rybářů že by se u rybníku o cokoli staral, rybníky nikdo nelovil a měl jsem jakousi naivní představu, že na ně MO snad zapomněla. Jednoho dne jsme se zmínili starostovi, že by se nám líbilo o jeden z nich starat a po prvním zastupitelstvu šla rybářům na všechny 4 výpověď. Tehdy jsem netušil, že by to mohlo někomu chybět( nájem byl koruna, rybáře tam chovat, lovit ryby nikdo dlouhá léta neviděl). O to víc mě překvapil rozruch který výpověď v MO vyvolala kdy se mluvilo o zrádcích, vyloučení, žalobě o náhradu škody a kdoví co ještě. Vše mi vysvětlil jeden člen výboru a světe div se-ty čtyři návesáčky vynášely MO papírovým hospodařením prý 40000 za rok a mi jsme je o tento jediný přivýdělek připravili. Třešničkou bylo, že MO nebyla během půl roku schopna technicky zajistit výlov a dva měsíce po datumu předání nám nabídla odkup obsádky za 1000kč. V rybníku jsme tehdy v pěti lidech s kesery za tři hodiny slovili cca 500kg ryb s převahou ,,výběrového,, kapra. Rybníky jsme si zarybnili a léta jsme na ně vozili na své náklady děti z kroužku MO neb svazová voda kde by si každý capart dokázal za dvě hodiny kroužku ulovit aspoň hrouzka nebyla v dosahu k dispozici a když, tak tam banda dětí překážela ve VRP dospělým členům a hlasitě se ozývali
Vedení MO se během těch cca 20 let omladilo, MO si pořídila svoji klubovnu(společnou prací i sbírkou) ve které jsme vedli kroužek u kterého jsem jako vedoucí skončil poté, co nás z klubovny hospodář vyprovodil neb jsme tam dětem v zimě pouštěli každou středu na dvě hodiny přímotop aby se jim nekouřilo od pusy.
Přínos MO svazu se za těch 25 let co to pozoruju postupně zúžil o péči o potok-jízky, prořez, sekání břehů prý bojkotuje povodí a chov PO se odehrává fakticky spíš na tom papíře neb tam kde se má chovat není voda a tam kde se má PO vysazovat přijali členi za svý duháky a kapry ze sádek.
Když to shrnu, tak tato 500hlavá MO se stará sama o sebe, vybírá prachy, vydává povolenky a zajištuje evidenci. Pro samotnou svazovodu zajištuje přepravu nakoupených ryb ze sádek a občas nainstaluje cedulky s číslem revíru. Za poslední roky zapracovala na důkladném výběru plateb za brigády které nejsou odpracovány na péči o samotnou MO a desátkou na revíru svazu.
Byl jsem léta členem této MO ač mi nic nedávala neb jsem byl místně příslušnej, dlouho plnil svý povinnosti značně nad stanovený limit ale dnes se divím sám sobě, že jsem neotevřel oči o mnoho dřív.
Vím, že mnoho MO funguje, pracuje i ku prospěchu vod svazových ale než bych podporoval tu místní chátru tak radši pošlu peníze někam přes celou republiku tam kde dělaj stejný H ale mě to vyjde levněji nebo třeba i o něco víc tam, kde z mých peněz vytvoří určitou hodnotu a nebo je nepošlu nikam neb je dnes spousta alternativ jak si zachytat.

NPíďa2 - Profil | Po 29.9.2014 15:51:36 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Přiznám se, že podobné otázky se mi honí hlavou už několik let. Chytám půl století a musím říci, že mi situace na svazových revírech připadá čím dál tím horší. Máme chalupu na pelhřimovsku, takže poslední léta chytám většinou jen tam a vesměs se zoufalým výsledkem. Zjara pár podměrečných kapříků z podzimní násady K2 /i ti bývají velice rychle zdecimováni místními masaři/ a pak už jen krásné, ale nerušené sezení u prázdného rybníka. Tamnější MO sice mají každá několik chovných rybníků, ale jejich osádka nekončí v revírech /jak bych předpokládal/, ale prodá se. Jak nakládají s příspěvky na zarybnění ví také jenom pánbůh. A to není, bohužel, problém jedné nebo dvou místních organizací. V okolí do 30 km se nachází několik soukromých revírů, kde si vždy krásně zachytám a mám-li to /nerad/ přepočítávat na peníze, tak 10 celodenních návštěv mě nestojí ani polovinu peněz z toho, co zaplatím za povolenku a poplatky. O tom, že ryby, které tam chytám běžně, vytáhnu na svazovce jednou za 10 let, je zbytečné mluvit. Ve čtvrtek jedeme s partou na 4 dny na Orlík, tak jsem zvědav na výsledek a myslím, že to rozhodne, zda-li po létech ČRS opustím.