Patří trofejní ryba zpátky do vody?

Zdravím kolegové bavíme se zde o svazových vodách ne o soukromých kde je trofejních ryb požehnaně vždy mě zamrzí když vidím že od vody už někdo odnáší trofejní rybu jaký je váš názor na toto a jak jsme na tom v porovnání se zahraničím....
Autor diskuse: Ghoost - Profil , 19.9.2014 všeobecné - druhy ryb, rekordy

Kam patří rekordní ryba

A) zpět do vody která ji uživí79%

B) do udírny14%

C) vypreparovat na zeď2%

D) do soukromého revíru aby se točili jen finance :-)4%

Od 20.9.2014 hlasovalo 229 čtenářů.

freddys - Profil | Ne 28.9.2014 19:15:48 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Walmont....S_Warrior >> Problém ale je, že třeba když by vzrostl počet kapitálních kaprů v revírech, kde z 99 % lovím, já už bych si nezachytal. Tedy je lež, že bychom si zachytali všichni. Jelikož by z vody zmizely všechny druhy ryb, které rád lovím. Tudíž bych byl nucen ukončit svojí rybolonou dráhu a přišel bych o svůj největší koníček, dosti podstatnou část svého života.

Ono by to chtělo mezi rybáři více tolerance, méně myslet jen na sebe. Ty si myslíš, že když si "masař" vezme toho velkýho kapra, znemožní ti tím provozovat tvůj styl rybolovu (což není pravda, soukromáky jedou na plné obrátky). Ale zkus si uvědomit, že když tím, že se ve vodě bude vyskytovat fakt velké množstvé "trofejních" kaprů, že to znemožní mě provozování mého stylu rybolovu. Bohužel, já zde nemám žádnou alternativu, jelikož soukromáky s parmama, podoustvema, proudníkama, ostroretkama, tloušťěma a pod. se tu nevyskytují a ani nikdy nebudou.

Holoprd - Profil | So 27.9.2014 19:40:28 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Co uděláš s chycenou rybou, je na tobě a nikdo ti nebude moralizovat co je správně.Pokud dodrzuješ rybářský řad. Kdo chce trofejní ryby dvakrat denně, má spoustu možností. Z některých příspěvku mám pocit, že bych měl dělat práci za někoho a ještě za to platit. Pro mě je rybařina zábava, ale to co se tu někteří snaží vnucovat ostatním s tím nesouhlasím.

Kozič origin - Profil | St 24.9.2014 7:53:50 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Fascinujícím fenoménem stává se to, jak honci za rekordy stále věří(a hlavně tvrdí), že můžou posouvat hranice(kilogramy a centimetry), ale na stranu druhou přitom jakoby dobře ví, co kde plave*. Je to úplně stejný paradox jako líbání oběti zvané přítel a dalších** rozporů v této rádoby filozofie moderního lovu. Něco, co je už selským úsudkem v rozporu samo se sebou, může vzít za své jenom blb.
*plynoucí např. ze slovních obratů: "Na revírech, kde jsou kapři max. 60-80" a pod...
** jako třeba hájení starých ryb na úkor produktivních, zjednodušování si podmínek k ulovení těch jinak tuze chráněných ryb, a pod.

rybomil - Profil | Út 23.9.2014 21:29:06 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

splávkař >> protože ten náš bv tomhle směru ještě postkomunistický absurdistát to dělat neumí, ani nechce.

Walmont....S_Warrior : pro mě je chycení obr kapře nepředstavitelné neštěstí, proto oň ani neusiluji.
Měl bych ho podle svých zásad zabít, což nechci, navíc mohl bych pak někde být nenáviděn až persekuován od lovců těchto model, což už nechci tuplem.
Jediným přínosem by pro mě tedy mohl být prodej do soukromáku a získání nějakých prašulí.
navíc.
RYBOLOV NENÍ SPORT ale lov a lovem zůstane ! ( konstatováno zde na MRKu mnohými a mnohokrát ).Ryba není sportovní náčiní, nářadí či pomůcka, která se chce počochnit s líbači na luftu.

Walmont....S_Warrior - Profil | Út 23.9.2014 20:55:51 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Bavíte se tady pořád o sportovním rybolovu...? Kapr je super sportovní ryba a ve větších velikostech i velmi důstojný soupeř. Bud jsem rybář nebo hospodář. Pokud jsem rybář jdu si k vodě pro zážitek a tou je i chyceni kapitální ryby a pokud si takovou rybařinu chci zachovat je třeba takový ryby pouštět. Pokud jsem blbec a chodim si k vodě pro maso na kšeft nebo pro známý a sportovní rybolov mě vlastně nezajímá budu hledat každý důvod proto abych rybu nepustil.

Bacha - Profil | Út 23.9.2014 14:22:36 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Každá voda má svoje trofejní ryby. Ale jen citlivý a této vody znalý rybář dokáže říci: "Ano, toto je trofejní ryba a tu pustím." Mnoho rybářů, kteří navštěvují revíry daleko mimo své bydliště, takovéhoto poznání není schopno už jen proto, že u toho revíru není často. Pak mohou mít o dané vodě velmi zkreslenou představu, která se opírá o málo zkušeností. Není to nic špatného, ale takový rybář by měl být velice obezřetný při posuzování zřídka navštívené vody a dát si ruku na srdce, zda skutečně ta ryba, kterou ulovil je či není trofejní. V tomto ohledu byl mnohem lepší, a za tím si stojím, bývalý způsob hospodaření na svazových vodách. Já jenom věřím, že se najdou odvážní funkcionáři, kteří to v moderní podobě uvedou v život. Jinak bude rybářská důstojnost stále pošlapávána, a to jak na straně ryb, tak na straně slušných rybářů.

meteor - Profil | Út 23.9.2014 13:52:48 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Meter-Vetra >> pokud chci ryby chránit a něco pro ně dělat, tak nejjednodušší je NECHYTAT JE :-) To si totiž vyznavači CHaP nejsou s to přiznat nebo uvědomit...

K otázce: trofejní ryba je taková, kterých se moc nechytá a na daném revíru (ne soukromáku!) je jaksi "unikátní". Pokud budeš socialisticky upřednostňovat mohykány před omladinou, tak těch mohykánů bude sice víc, ale už to nebude trofej, páč jich zkrátka bude mnoho a budou se tahat jak na běžícím pásu (jako třeba na mnohých soukromých revírech). Příroda to tak holt zařídila, že nejvíc je těch nejmladších (rybek), pak je řekněme "zlatý střed" a nejméně je právě těch mohykánů.
Bohužel, současný průměrný kaprař by chtěl tahat 20tikiláky na každý druhý hod, a právě proto IMHO vzniklo "jakožehnutí" CHaP. Což bylo ruku v ruce s tím, že vznikaly soukromé revíry, aby si toho mohykána mohlo vytáhnout i nemehlo, které skoro vůbec rybařit neumí, ale zmasírováno reklamami takové ryby "jakoželovit" chce.
Takže takové nemehlo si zajede na soukromý revír, vytáhne si svého 15tikilového prasečkyna, dá mu řádného hubana, udělá asi 50 foteček a s dobrým vědomím, KOLIK ŽE TOHO NEUDĚLALO PRO PŘÍRODU, pak jede domů. Yeap, to má fakt styl i smysl :-)

Suma sumárum: každý ať se řídí vlastním instinktem a (s)vědomím, nejlépe v rámci RŘ :-)

PS: dej si do svého profilu alespoň rok narození, ať nejsi takový "noname" ;-)

splávkař - Profil | Út 23.9.2014 11:26:25 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Meter-Vetra >> Dnes by každý trdlo chtělo lovit dvě trofejní ryby denně. Není na tom nic špatného, ale posláním svazu je zejména hospodařit a tak nerozumím tomu proč by měl nějak upřednostňovat ryby který jsou z hospodářského hlediska bezcenný a mnohde jsou nekalou konkurencí pro ryby který si ochranu zaslouží. Navíc, kdo přijal lov trofejí za smysl rybařiny má dnes takových možností o kterých se mu mohlo v minulosti jenom zdát....

gregyn - Profil | Po 22.9.2014 22:32:20 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

packa >> Čau,podle mě,má velikost trofejní ryby,každý z nás nastavenou trochu jinak.Už jen kdybych to převedl na zde tolik diskutovaného a neprávem haněného kapra,tak pro někoho může být trofejní kapr např.70cm a pro rybáře,kteří se zabývají převážně kaprařinou je o dobrých 20cm výš.Každý z nás má určitě svou oblíbenější rybu a je vlastně úplně jedno o jaký druh se jedná,nebo jakou technikou ho uloví,taky je na každém z nás jak z úlovkem naloží.Někdo si rybu ponechá a sní,někdo jí vypreparuje,no hodně z nás taky vrátí zpět do revíru kde jí ulovil.Já praktikuju ten poslední spůsob,ale nikomu svůj názor nevnucuju a hlavně neurážím,vláčkaře,muškaře,plaváčkáře atd.Sám osobně lovím ryby jak na položenou tak přívlačí a na pstruhových revírech na mouchu,tak mě opravdu hlava nebere,proč se tady na Mrku taková spousta rybářú naváží do kolegú,kteří se zabývají hlavně lovem kaprú.Navážet se do jejich techniky lovu, ba nazývat ho lovem se samoseky,hanit bivakování u vody a svádět na kapráře prakticky veškeré přestupky včetně nepořádku u vody mě skutečně připadá jako hon na čarodějnice.Každý by si měl nejdřive zaméct před svým prahem,než se začne navážet do druhých.Možnost volby zda si ulovenou rybu dle R.Ř.ponechá,nebo jí daruje svobodu je na každém z nás.Sto lidí,sto názorů,ale trocha tolerance by asi neuškodila žádnemu :):)Měj te se.

tvistr - Profil | Ne 21.9.2014 16:31:57 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Mrknato >> odpovím Ti jednoduše.. ryby jako takové neohrožují lovné metody.. v případě kaprů dle tebe samoseky, bolelízl a... ve vláčce jsou nástrahy také někde jinde než v době kdy jsme chytali na třpytky Heinz , Cyankali.... (fa.Ryna) a pro woby od Rapaly se jezdilo do Tuzexu do Praglu... a ryb se chytalo a chytalo . Ryby ohrožujeme sami, protože jim nedáváme šanci a chováme se tak jak chováme. Ryby se prodávají do soukromáků a všichni to vědí a když jsem napsal , že se rozdávají vizitky kolem vody na odkup ryb , tak tu mnozí chtěli důkaz.. asi ofotit a hodit to na stránky MRKu...
To samé je bordel kolem vody a zase ho dělá... kdo asi ?? Z toho pramení zákazy bivakování kolem vody apd. Prostě nic nám není svatý a ve stylu " Po nás potopa " se chováme.
Neříkám , že všichni jsou stejní , jen jsem Ti chtěl popsat situaci .
Jsem pro vznik profesionální RS, která by měla mít pravomoci a zatočit s těmi co nedodržují pravidla . Zajeď k sousedům do Polska, kde na jezerech chodí taková RS s pistolí za pasem a Německým ovčákem na vodítku... a proč asi ..???

Bláža - Profil | Ne 21.9.2014 10:45:06 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

No, to je zase "otázka"...

Ale abych byl k tématu. Každý má pojem "trofej" definovaný jinak. Každého věc a svědomí, co s ulovenou rybou udělá, zda ji zbaští, nebo pustí. Jde jen o to aby to bylo v rámci pravidel určených pro daný revír, neb ta se značně liší. Pokud nic neporuší, tak si zástupci čistokrevného CaR mohou skákat a vrčet jak chtějí. Jen by si měli uvědomit, že není přirozenou věcí pustit zpět vše co chytí, stejně tak není přirozené vše odnést.

Butchi - Profil | Ne 21.9.2014 9:57:00 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Já fakt nevím, co pořád chcete? Tahat trofejní ryby na počkání pokaždé, když přijedete k vodě, protože zrovna máte čas, dovolenou? Jakej to pak má smysl? Trofejní ryba znamená něco výjimečného, něco extra. Takže zas a znova, budeme tady mít pár obézních a přestárlých kapř nasáklých clinicem a jinak hovno, ale dav bude spokojen.
Nechal bych vše na uvážení lovce, ryba není kurva sportovní nástroj, ale kořist.

Našim vodám chybí něco úplně jiného - střední velikosti ryb a rozmanitost jejich obsádky. Což asi nepochopí někdo, kdo se přečichal dipu a maže si záda boosterem při čtení pytláckých pohádek Káji Hliníka a Lukáše Nádhery.

Bečetka - Profil | Ne 21.9.2014 9:43:47 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ghoost >> Já dávám zpátky ty u nás vzácnější bez ohledu na velikost (vše krom kapra, karase s. a menších než velkejch cejnů - ostatní nemám srdce sežrat) a pak ty, který nemaj žádnou hodnotu k jídlu a z obou skupin je to u mě většina. K70 a pod. nemám rád proto, že to znamená opakovaný masakrování tlam těch ryb za účelem zábavy nebo rekreační atraktivity revíru. Všichni určitě taháme dost ryb z rozřezanejma tlamama a to je smutnej pohled.

CarpHouser - Profil | Ne 21.9.2014 7:11:32 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Jinak cipoviny ve smyslu, velké ryby není dobré pouštět, neb jsou neproduktivní, jsou staré a nemají tu správnou krev, jejich potomstvo zdegeneruje atd... Rybám to je fuk, jestli se budou v jednom revíru množit 500let nebo 1000let. Stále tam budou plavat stejné ryby. Velikost ryb záleží na genetické výbavě jednotlivce, kdy jedna ryba může dorůst 55cm, a druhá samička doroste jen 42cm. Na dostatečném množství potravy. Jenže nesmyslné zásahy místních MO nikdy nezajistí kvalitu. A příkladem, že velké ryby ničemu neubližují jsou revíry, kde jsou dravci aj. jiné ryby mnoho desítek (stovek)let ponechány vlastnímu osudu, kde je vidno, že to jde i bez vysazovacího plánu. Jenže v současném vaťákovém systému pochopí málokdo ...

PS: každý by chtěl tahat velké ryby, ale málokdo pro to něco udělá ...

pohodak - Profil | So 20.9.2014 22:53:11 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tazko na to odpovedat urcite nepatri trofejny sumec, stuka ci iny nadrozmerny dravec s5 do maleho rybnika kde casto x moze sposobit viac skody ako uzitku.
Urcite sa oplati vratit vode kapitalneho liena ci do rieky mrenu jalca a podobne.
Niesom zastancom teorie CHaP ale ani sposobu co je na brehu to do mrazaku.
Ten zlaty stret a sedliacky zdravy rozum musi fungovat aj tu.

agig - Profil | So 20.9.2014 22:48:20 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ghoost - >> Ahoj myslím že je to povinnost každého normálně smýšlejícího rybáře pokud to není nenažraný hovado ;-)

kopik - Profil | So 20.9.2014 21:40:46 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Meter-Vetra >> Mého taky ;-). Ono je to těžký v dnešní době. Každý se honí jen za masem a potom slyším neustále kňourání, že není co chytat.

BYLO NEBYLO....

Teď řeknu jednu skutečnost u nás z rybníka. Máme 2 hektarový rybníček, který byl plný ryb. Jak to bylo?
Jednoho dne přišli dotace z EU, že se bude prohlubovat. Tak se rybník vypustil, sumci 190cm byli popraveni místní organizací a s velkou radosti pozřeni u večerního piva (sumci 130-170cm nevím kde se ztratili??). Tolstolobici okolo 20kg to stejné. Ne všichni ale dost. Kapři rozprodání (trofeni ryby nad 70), líni darování a úhoři 70-90cm co se vytáhli vyuzeni. Pro mě docela horor mého rybníka, kde jsem začínal s dědou rybařit.
Tak se tedy bagrovalo a znovu vysadilo. Ryby se tam nesměly rok a pul chytat, takže krásně vyrostly a bylo co tahat. Dravce povolili jen na přívlač a to byla paráda. Každý si chrochtal do doby, než masařky kapry a líny vytahali (jednomu rybaří místní organizace se podařil pro něj úžasný rok zabil a zapsal do sumáře 63 linu, ale pro nás "zážitkáře to byl jasný signál kam rybník směřuje). Kapry a líny jsme měli zase fuč než jsme se nadáli. Ale dravci se drželi, byl to nejlepší zarybněný rybník na Severni moravě! A bůh ví, jestli ne v Čr. Jelikož se tahalo jen na umělé nástrahy tak bylo obtížné vytáhnout pěkného dravce, ale nebylo to nemožné! Co se ale stalo? Jednoho dne si řekl rybářský svaz, tak to dohájíme ne? Během 3 dnů se vytáhlo na rybičky 24 mirových štik mezi 98-75cm a nějací candáti 80-70cm to vše během 3 dnů. Tohle byl jasný konec vysněného revíru. Proč se povolil lov na rybičku? Bylo mi zděleno, že je moc dravců a potřebuje se to zregulovat. Zregulovat stačilo masařky omezenou docházkou a ne takovou pič**inou!
A jak je to dnes? Miroví kapři v prdeli, sumec žádný, lín tak jeden v rybníku, štiky v malém zastoupení a z 99% kudly a candáti se asi drží, protože se nechytají jen občas nějaký větší. Úhoři se ještě nesadili pro zajímavost.

Tak asi tak. Je to smutné, ale bohužel je to realita dnešní doby jak LID MŮŽE BÝT DEMENTNÍ!!! Nemám k tomu víc co říct, je mi z toho na nic, když si vzpoměnu, že ještě minulý rok jsem tam chytal krokodými na slidery 10cm+ a teď tam tahám smáčky, abych udělal rybu.

karlos1983 - Profil | So 20.9.2014 20:41:50 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

ja myslim ze jo ,uz z toho duvodu ze ji chce kazdej chytit ,a pochlubit se pratelum s trofejnim úlovkem horsi je ze jich je ve svazových revírech pomálu a za to si muzou rybari sami není to o jedincích kteří se vyfoti a rybu pusti zpet ale o nenažranych lidech co v tom vidi hromadu masa nebo penez od majitelu soukromáku kteří to vykoupi a dal na tom rejžujou prachy a taky o lhostejnosti ostatních rybaru co tohle zvěrsto přehlizi a boji se ozvat je to hnus jestli to takhle pujde dal tak uz si neškrtnem ,to bude pěkně na h.... budem utrácet peníze na soukromaku za to co mnelo plavat u nas na rybniku není to drsný, tak to je asi vse co bych k tomu řekl čago

kopik - Profil | So 20.9.2014 20:36:47 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Jednoznačně zpět!!! Ryba, která se v naších podmínkách (svazové vody plné masařek) doroste ucti hodných rozměrů patří určitě zpět. Jednak zajistí další generaci (potomstvo) a přinese životní zážitek dalším rybářům, kvůli kterým MY RYBÁŘI PŘECE CHODÍME K VODĚ. Tímto nemluvím k rybářům jejichž téměř všechny úlovky končí v mrazáku.

tvistr - Profil | So 20.9.2014 16:49:08 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Osobně ryby pouštím a myslím si , že min devadesát procent rybářů nebere ryby jako trofej v pravém smyslu slova. každý máme svého pstruha, okouna , kapra , sumce ... trofej je takový skalp co visí někde na stěně a pokud chytím kapra deset kilo, nebo tříkiláče vždy mne potěší pohled když míří zpět do svého živlu. Samozřejmě jsou takoví jedinci, díky kterým se dělají ty K70 a přitom by stačilo dodržovat určitý kodex.. Mám kolem sebe rybáře kamarády co nemasaří a hlavně mládež v tomto ohledu je někde jinde a myslím , že by si mnohý z nás měl vzít z naší rybářské mládeže příklad.

Lib - Profil | So 20.9.2014 13:26:27 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Podle toho co jsem zde procital tak na nasich svazovkach zachvili nebude zadna ryba. Docela smutna predstava at si kazdej vezme jako rybu chce ale meli by se dodrzovat pravidla nedrancujme si nase reviry. Trofejni ryba si zaslouti zivot tedy tet se na me nezlobte krom sumce to je nejvetsi predator a plenic nasich vod. Nekteri si nevazi toho ze pekna ryba se da chytnout i na svazovce ale kdyz je to lidem jedno a radeji si za chyceni trofejni ryby zaplati nemalou castku na soukromaku tajen tak dal.

Michalovec - Profil | So 20.9.2014 0:55:19 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Trofejní ryby pouštět! Velký exemplář za svůj život už leccos viděl, kdeco přežil a protrpěl, pročež si zaslouží, aby jeho chyba v pozdní dospělosti nebyla také chybou osudovou. Takový doyen bývá sice povětšinou samotář, nicméně přetrvává velká pravděpodobnost, že právě jeho zkušenosti mohou být klíčem k tomu, aby i ostatní ryby v jeho blízkosti mohly náležitě zchytrat a nešly nám tak na háčky jako ovce na porážku. Plně znějící šplouchnutí velkého jedince kdekoliv na hladině je pro mě osobně genius loci, pravé srdce té které vody.
Velké i menší rákosožrouty (amury) šetrně přenáším a převážím do regulovaných řek - tam se mohou pást bez toho, aniž by revír pro sebe i pro ostatní druhy postupně nepřeměňovali v mělký hrob.
Rozporuplný je taky nechávat opravdu velkýho sumce na opravdu malý vodě. V tomhle případě by asi bylo záhodno pouvažovat nad transportem někam, kde se obrazně řečeno i z běliček stávají hladové štiky.
Soudím, že teprve až bude velkých ryb opět přehršel nejen na tzv. kaprodromech, teprve pak se můžeme bavit o jistých opatřeních ve smyslu lokální regulace.

afjee - Profil | So 20.9.2014 0:30:46 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Pokud rybář uzná za vhodné, že právě tato ryba je pro něj vyhovující, tak ať si klidně vezme od vody i dvoumetrového sumce. Nicméně, když vezme někdo rybu od vody s vědomím, že stejně si na ni nepochutná a většinu vyhodí na hnůj nebo slepicím, tak je to trošku na pováženou.

Pro vodu je určitě lepší, když z vody zmizí jedna "trofejní" ryba, než větší množství menších ryb, které mají ještě určitou šanci reprodukce.

Jinak bych tu měl pro fanoušky naší nejpopulárnější ryby - kapra, jedno video ... opravdu doporučuji shlédnout, jak nám tady ta modla, "prospívá...."

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10782831463-n​edej-se-plus/214562248410014-vany-pro-kapry/

arnošt - Profil | Pá 19.9.2014 23:12:50 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Každý má ten trofejní pojem jinde a taky záleží,jestli v tu chvíli rybu vůbec chci a potřebuju.
Takže na vodě,kde vím,že největší kusy kapra budou něco okolo 60 cm,tak takového nevezmu,ale jinde kde jich stejných a větších plave víc,tak klidně.
Vím i,že spousta rybářů má svojí míru která se nemusí shodovat s mírou obecnou,nevezmou třeba kapra pod 45 cm a zase většího než než třeba 65 cm.
Pojem trofejní ryby si ale musí každý vyřešit sám v sobě,podle svého nejlepšího svědomí a uvážení,prozatím bude ale stačit,když se bude alespoň každý v tomto řídit platným Rybářským řádem...

Meter-Vetra - Profil | Pá 19.9.2014 22:49:31 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Kedže sme národ slovenský a český a teda kráčame svorne ruka v ruke určite sa máme ešte ču učit. Nebolo to tak dávno ked som sledoval rybára ako mačetou naseka 10 kg kapríka do kotla na halászlé. Hambil som sa a to určite viac ako tento človek za svoj čin ktorý po roku a niečo olutoval. Je smutne dívat sa nato ako nase vody opuštaju pekne kapríky štuky zubáčiky ktoré si vela musli preskákat aby narastli do kapitálnych rozmerov. Ale to sme mi ludia mi národ slovenský a český ale svitá nová nádej. Nádej ktorá ožíva z nástupom novej mladej generácie ozajstných rybárov !

PS : Možno sa to bude čitat zle ale dovolím si tvrdit že česky rybari su čo sa tyka tejto veci ovela uvedomelejší ako rybari slovenský !