Uchovávání živých ryb

K založení této diskuze mne vedla právní poradna dubnového čísla časopisu Rybářství a v ní uveřejněný příběh. Jednalo se o problém, kdy RS pustila ryby z vezírku, který nebyl označen a nikdo se k nim nehlásil. Později se ukázalo, že ryby ve vezírku nebyly pytláka ani nepoctivého rybáře, ale jedné paní - chatařky, tudíž nerybářky na kterou se RŘ nevztahuje. Ta si 2 kapry údajně zakoupila za účelem pohoštění návštěvy. O tom si myslím své, ale o to nejde. Překvapil mne ale závěrečný komentář, kdy předseda ČRS píše, cituji:

"Dobrou ženu, která se domáhala náhrady škody, bych decentně upozornil, že ona sama se dopustila porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání a ať je ráda, že puštěním ryb bylo zabráněno negativním důsledkům jejího jednání a tudíž nemusel být její přestupek hlášen orgánům ochrany přírody."

A tady jsem v rozporu s vyjádřením pana předsedy. Proč si má rybář označit vlastním jménem vezírek s rybami, když se vlastně dopouští porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání. Znamená to tedy, že všichni výrobci a prodejci vezírků, saků atd. podporují porušování zákona a to i v součinnosti s ČRS a MRS? Pokud by tedy při výkonu rybářského práva nemělo docházet k porušování zákona na ochranu zvířat, nemělo by jakékoliv přechovávání ryb ve vezírcích či sacích být zakázáno? A co takové přechovávání ryb v sacích při závodech, při vánočním prodeji v kádích, prodeji živých ryb v supermarketech atd.? Nebo je to tak, že rybáři při výkonu RP mohou ryby týrat, ten kdo není rybářem, tak nemůže? Něco mi tady nějak nehraje.
Autor diskuse: elhierro - Profil , 28.3.2014 všeobecné - RŘ, MO, svazy

Sven - Profil | So 5.4.2014 15:21:38 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

elhierro - >> ahoj. Jedna tématická, modelová situace z dnešního dne...
Před chvílí jsem se vrátil z dalšího pokračování agregace, chovné pstruhovky.
Zajedeme k místu, kde jsme minulý víkend skončili a rozbalujeme vercajk a ejhle: v chovné pstruhovce vezírek a v něm urostlý, žluťoučký šupináč.....:-)
Už dlouho jsem tak pěkného kapříka neviděl.
Okamžitě jsem si vybavil tuto debatu a proto jsem se úmyslně neangažoval, dal věcem volný průběh a z pozice pozorovatele sledoval, jak se situace vyvrbí....
Mimo jiných lidí, byli v četě přítomni i dva členové RS a jeden příslušník PČR...

Mohu s potěšením konstatovat, že se všichni tři unisono shodli, že si kapříka do pstruhovky nejspíš uložil někdo z domorodců z přilehlých obydlí. Rovněž žádná poznámka na téma týrání zvířat, nezazněla.
Zazvonili na dva zvonky nejbližších stavení a opravdu, majitel se ihned našel.
Nikoho z nich ani na vteřinu nenapadlo si kapříka nechat nebo vypustit....

Jsem tomu rád nejen kvůli této debatě a podpoření našeho názoru ale také proto, že slušnost a mozek v hlavě tentokrát zvítězily :-))

Rufus - Profil | Pá 4.4.2014 22:56:09 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ta otázka je velmi dobrá ale teda některé zápisy tady... přečetl jsem si pár zápisů, pak došel udělat popcorn a z nudy si tu pročetl zápisy..... ale nepřišlo mi že by se tu řešila položená otázka o uchovávání živých ryb a nesmyslně stanovených zákonech, tady v posledních zápisech se řeší hlavně veterináři a jatka....

Denny - Profil | Pá 4.4.2014 21:14:18 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

elhierro >> Vytrhnul jsi z kontextu to,co ti napsal kakr.On napsal :"Je přímo žinantní číst, jak se ve vyspělých státech vydává povolenka v každé trafice a nikoho žádné "znalosti" ani RL nezajímají. Má to ovšem jeden háček, rybolovec i když neproškolený při nedodržení předpisů dostane takový flastr, že se z něj jen zakouří."
Musim s nim ale souhlasit.Znas nekoho ,kdo treba jede do Spanelska na ryby a musel by absolvovat nejake skoleni?
Urcite ne.Zaplatis a jdes lovit,Jen ten rozdil je presne v tom,jak to kakr pise.Kdyz tam neco podelas a chyti te,tak te vosoli,ze ti zbydou jen oci pro plac.
Pravdu mas samozdrejme v tom,ze v Cechach je to jine.Smutne je na tom to,ze Cechy,zem s tak obrovskou tradici v rybarine, ma tak spatne zakony a proto je mozne,aby to vypadalo tak,jak uvadis.

nofish - Profil | Pá 4.4.2014 20:08:51 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

splávkař >> Hele než si to tu dám do ignoru (ano, kvůli tobě a těm nesmyslm co píšeš furt dokola a prasíš celou sikuzi) tak ti řeku jedno. V té veterině máš taky celkem bordel a neuvědomuješ si souvislosti. K realitě se raději vyjadřovat nebudu, protože tvá představa o tom co v praxi dělá veterinář je celkem zkreslená. Ti co jsou na jatkách a podobně jsou jako stálý dohled, ty sem vůbec netahej. JInak veterina spí v kanclíkách. Nepřeháním, občas jsme dával pro otce dohromady jisté věci na pc a pak se dostaněš k těm kontolám co provádí a podobně.
Zaseknul ses a meleš pořád to samé dokola. Horší jak mrknato, když se "zasekne", další diskuze v pr.... jen kvli tomu, že někdo musí mít pravdu i když umí mluvit jen o jedné věci...

nofish - Profil | Pá 4.4.2014 15:09:24 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

kakr >> Ano, je to pouze vyjádření. Ale vyjádření, které si v jednom textu snad i tak trošku protiřečí. A i o to jde v zadání diskuze.
Jako rybář můžu dát kapra do vezírku a týrání to není, jako prostý člověk to udělám a je to týrání? Podle mě je to blbost. Dání ryby do vezírku je pro mě jasná věc, mám k tomu případně své důvody. Ale pohled na to, že když tam tu rybu dá někdo bez povolenky, tak je to úplně jinak, je trošku extrémní a nějak to nechápu.
Ale radši na to už kašlu, Nemá to cenu.

Edit: Já bych sem poslal Jílkovou z ČT jak má tu diskuzi, kde se hádají politici. Ta by se tu z nás po*rala :-)))

nofish - Profil | Pá 4.4.2014 14:56:37 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Jako fakt nejlepší je, že se furt dokola řeší kraviny a každý se jich chytne i když se jedná o rozhvor dvou lidí. Ale nad druhým a třetím odstavcem zadání diskuze se nikdo ani nepozastaví. 90% lidí to pravděpodobně ani nečte a nedohází jim tím pádem absurdita daného případu.... MRK.CZ...

Sven - Profil | Pá 4.4.2014 12:27:35 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

splávkař >> zapomněl jsem v tom minulém příspěvku ještě dodat...
" že bych si sice jako RS netroufl odcizit chatařce kapra, kterého si odložila"...
ale v pohodě bych si troufl stopnout rybářské závody, zkontrolovat přítomným povolenky k lovu a těm kteří překročili limit 7 kg nebo 2 ks vyjmenovaných druhů deponovaných ve vezírku, tu povolenku zadržet, případně ohodnotit výkon blokovou pokutou.. Jsem už holt takový samorost...:-)

nofish - Profil | Pá 4.4.2014 11:38:54 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Sven >> Ahoj.
I někdo kdo dělal RS souhlasí s tím, že to vše není tak jednoznačné? :-)))
I když je velice pravděpodobné, jak se kapr do revíru dostane, tedy ten ve vezírku, konečně to někdo trošku chápe. O to mi tu celou dobu jde. Taky si myslím, že kdyby paní třeba jen svědectvím prokázala, že rybu fakticky koupila, tak je RS v pr... Aneb jak jsem psal. To, že je někde nějaká věc bez majitele, neznamená, že majitele nemá. I když nevím co dělat, když vyplašíš pytláka a on tam vezírek nechá. Čekat kdy se pro něj někdo zastaví, taky není optimální řešení.

Sven - Profil | Pá 4.4.2014 11:27:00 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

splávkař >> ..."Tady se mluví o případu jedné paní která udělala něco co rozhodně neměla.RS konala ".....

Tady se hlavně vaří z vody, spekuluje, napadá a dělají účty bez hostinského....

Nejlepší na tom je, když podobně přemoudřelí mudrlanti, s právním povědomím v záporných číslech jako ty, mají ve všem hned jasno....
Jako bývalý dlouholetý člen a vedoucí RS a bývalé letité rameno spravedlnosti, ti můžu garantovat, že bych si netroufl odcizit chatařce kapra, kterého si odložila do přilehlé vody. A pokud by shodou okolností k něčemu podobnému došlo, bez problémů bych se jí dokázal omluvit a vzniklou škodu nahradit.
Jsem přesvědčený, že pokud by to došlo k soudu, tak okradená paní na 100% tento spor vyhraje.

nofish - Profil | Čt 3.4.2014 21:25:06 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Mrknato >> No já bych si právě nebyl jistý tím, že jako běžný člověk nemůžu přechovávat rybu ve vezírku. Pokud by chtěl někdo argumentovat, že je to týrání zvířat, museli by úplně stejně postihovat vánoční prodej ryb (igelitky, kýble, na živé ryby) a taky rybáře lovící s povolenkou. Buď je to zařízení vhodné k přechovávání ryb, nebo není.
Vynechám záměrně veterinu a takové věci,to beru.
Beru i to, za co to může RS považovat. Ale považovat to za něco je jedna věc, realita druhá. Tohle je jen na teoretické úrovni. Prostě co jsem pochopil, tak věc bez majitele není automaticky brána jako opuštěná. Těžko ale poneseš vezírek kaprů jako nález na policii. A vezírek je věc, kterou může mít kdokoli. Nebo haltýř, to je jedno.
Tohle je všechno teorie a případ co se může stát maximálně jednou za deset let. Nečekám, že někdo od svazu řekne něco jiného, než co zaznělo. Tady nejde o nezaujatost ani náhodou a je to pochopitelné.

SAHIB - Profil | Čt 3.4.2014 21:24:45 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

elhierro >>
nazdar,
pokud si je zakoupola,ponechala v přirozeném prostředí - vodním živlu do doby,než provede s nimi nějaký zákrok v saku,myslím si že by na to mohla mít právo - přijde nějaká kontrola-vytasím bloček z krámu-2 x kapř,á 2.5kg,á3 kg,.a co...Jsem v pořádku,nic jsem neporušila,..Tak bych to viděl já,..
A navíc-kde má baba napsáno,že když si koupí kapř ve kvelbu,tak že musí znát RŘ,aby udělala vše to,co normální rybář musí jen proto,že dostala chuť na kus rybího masa..:-))
Esli todle někoho iritovalo k tomu,že baba pytlačila-pokud jí u toho nechytili - dokažte mi to,.ukažte mi foto,videjko,že tuto činnost jsem prováděla,že jsem zmasila 2 x kapř, pak máte pravdu,jinak mne neobtěžujte..
Tak bych to viděl já asi z mého phledu...A žádný jméno tam mít nemusím,..to jen v případě,mám-li úlovek,chytám do druhého dne,tak pro případnou kontrolu RS,aby bylo jasné,který den jsem co lapil a že dodržuji RŘ....

nofish - Profil | Čt 3.4.2014 20:49:07 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Mrknato >> Hele se jen zeptám kolego. Já zas slyšel názor (jestli jsem to pochopil, tak nový občanský zákoník), že věc, která je někde ponechaná/zapomenutá, není opuštěná a vychází se z principu, že majitel se nevyjádřil, že se ji chce vzdát. A vezírek s rybami by tak šel brát taky. Někdo to tam dát musel, sám tam nevyrostl. Zajímalo by mě, jak se RS postaví k tomuhle, když ryby pustí a vezírek odnese.
I občan nerybář může získanou rybu uchovávat ve vodě. Nebo z čeho vycházíš, že ne?
Nikdy jsem po tomhle nepátral. U nás máš mít označený vezírek, mimo dobu lovu, neřeším to. Ale zajímalo by mě jak by se to řešilo s tím že to musí mít nějakého majitele.