Candát - Jak ho upravit

Ahoj, včera jsem si chytl svého prvního candáta a chtěl bych jej žene připravit. Candáta jsem zatím vykuchal, ale ted nevím co dál :-(. Mám jej nějak oškrabat, nebo stáhnout z kůže nebo ho upíct i s kůží.

Děkuji za rady ;-)
Autor diskuse: Sikulam - Profil , 25.6.2013 dravci - ostatní

aleš vavřina - Profil | St 3.7.2013 6:27:44 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Se šípkovou! ..... Se zelím!!

p.s.: Dej jen trochu bylinek, másla a nebo smetany. Nic víc nic míň - candát je lahůdka i bez bohatého nakořenění.

p.s.II.: Zkus porce ryby jen nasolit a obalit v mouce. Na rozpálené pánvi nech obalené porce jen povrchově zatáhnout (ale neprodělat!!!). Poté na pánvi opraz na kostky nakrájenou slaninu a pak přidej i cibuli aby zesklovatěla. Dej to do misky a zali smetanou na vaření a promíchej. Opražené porce candáta dej do zapékací misky a zali je připravenou směsí. Pak jen do předehřáté trouby na 180 a nechat chvilku zapéct. Potom jen brambůrky, vínko a dobrou chuť.

ig - Profil | St 3.7.2013 6:14:57 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Mně nejvíc chutná candát takto: uvedeš do varu v hrnci osolenou vodu (nebát se soli), vložíš porce candáta a vaříš na mírném varu cca 15-20 minut, podle velikosti kusů candáta. Vytáhneš, necháš okapat, odděláš kůži, větší kosti, poliješ rozehřátým máslem a případně posolíš pokud byla voda málo slaná a pěkně obíráš a vychutnáš tak neposkvrněnou chuť candátího masa.. K tomu pečivo. Neznám nic lepšího, údajně takhle candoše dělával Jan Werich. Výhoda, že candoše jenom vykucháš a netrápíš se s kůží, šupinami, ploutvemi.

u.x.a. - Profil | St 26.6.2013 11:15:39 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

sůl,kmín,hl.mouka,máslo a olej ,nic víc nic míň..

kopr69 - Profil | St 26.6.2013 11:03:00 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Sikulam - >> Vyzkoušej candáta osolit,posypat čerstvě nadrceným barevným pepřem a obalit v klasickém trojobalu.K tomu brambor.salát.Takto připravený je nejchutnější a nejšťavnatější.
(samozřejmě i s kůží)

galilea - Profil | Út 25.6.2013 17:20:54 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Z candáta je vynikající tatarák. Naškrábat candáda.Nakrájet na drobno cibulku, žloutek, hořčice, pepř, sůl, kečup, worchester, červená mletá paprika.Promýchat a natřít na opečený toust nebo topinku.Kam se hrabe "tatárák" z lososa

MISO* - Profil | Út 25.6.2013 16:57:05 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

moje skusenosti - kusy z vacsej ryby klasicky 3obal alebo obalit v paprikovej muke s trochou korenia a vysmazit. Klasika, jednoducha a chutna.

nofish - Profil | Út 25.6.2013 16:41:15 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Sikulam - >> Sůl, pepř, kmín, možná trošku česneku a na olej. Nevymýšlet kraviny, na to jsou televizní kuchaři. Maso má chutnat tak jak chutná "přirozeně" a ne to něčím "přebíjet".
:-)))

Flying trout - Profil | Út 25.6.2013 16:19:52 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Jednoduchá úprava je vzít tu oškrábanou rybu, dát jí do trochu vymaštěnýho pekáče (oliv ojlem) ať se nepřichytne, pak tam dát rozmarýn tymián, třetinku másla a 3 dcl vody ... osolit a úpéct do měka.

Nebo rybu vyfiletovat, udělat podobně velké kousky, na kousek ryby položit šwarcwadskou šunku nebo prošut nebo tak něco, doprostřed snítku timiánu a rozmarýnu, zabalit, spíchnout pátrátkem a na pávi na oliv ojlu ze všch stran osmažít, potom na závěr nechat rozpoustiti kousek másla a přelít.

dula - Profil | Út 25.6.2013 14:25:58 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Já už zkoušel candáta na barevným pepři, na pomerančích, po řecku i na másle a kmíně, a vždy jsem si pochutnal. Zrovna v neděli jsem dělal pečeného candáta obalený angl. slaninou se smetanovou omáčkou se zeleným pepřem, koprem a žampiony a taky lahoda.

MAXXSKATER - Profil | Út 25.6.2013 11:58:48 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Sikulam - >> Mně hodně chutná candát na kmíně, másle, soli a třeba nějakém koření. :-) Ale dobrých receptů je určitě více, chce to vyzkoušet a najít si ten, který bude nejvíce šmakovat přímo Tobě a manželce. :-) Candát má opravdu výborné masíčko, které nabízí velikou škálu možných příprav.

bart.bm - Profil | Út 25.6.2013 11:54:19 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

stáhnu ho,pokapu citrónem,ososlím na dno pekáče anglickou nebo špek,to samé i do břišní dutiny zároveň s máslem a nahoru taky a máslo a do trouby.Nej je k tomu pečivo a rychlé ruce hlavně na vypečenou šťávu protože rychlejší toho bude mít víc v sobě :)))

dawe4 - Profil | Út 25.6.2013 10:53:36 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

schiwa - Profil | Út 25.6.2013 10:21:16 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Sikulam - >>Stáhnout,dobře umýt,osušit,pokapat citronem a dát do trouby na rozpálené máslo,lehce zakápnout vodou.Candát má sám o sobě vynikající maso tak s kořením dle uvážení,osobně dávám jen bylinky + kmín a česnek.

Colombo - Profil | Út 25.6.2013 10:07:17 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

robbie - Profil | Út 25.6.2013 10:01:43 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ja to robím takto:
Zemiaky pokrájam na kolieska, osolím, posypem rascou a pretlačeným cesnakom, polejem olejom (nie moc) a všetko to pomiešam na plechu, potom ešte trocha podlejem vodou.
Zemiaky z polovice upečiem a dám na ne zubáča (soľ, korenie, cesnak) pokrájaného na podkovy (kožu nestahujem, lepšie drží ryba pokope) a pečiem asi 15-20min. čiže takto mám naraz hotové ryby aj zemiaky.
alebo
Zubáča len klasicky upečieš na masle (takisto výborné)
Citronová omáčka (podľa mňa dôležitá, nakoľko zubáč má suchšie mäso):
Na troške masla orestujem 1 cibuľu, zaprášim trocha múkou (stačí väčšia štipka), zalejem 2-3dl smotanou, osolím, okorením, pridám jeden nastrúhaný cesnak, pridám citronovú šťavu podľa chuti, na konci zjemním 2-3 malými kockami masla. Občas pridávam aj posekanú petržlenovú vňať.

Rytíř - Profil | Út 25.6.2013 9:59:40 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Sikulam - >> Candát po Židovsku
recept Františka Kůrky z Rožmberka

Potřebujeme:
porce candáta, zeleninu- zelené papriky, rajčata, česnek, pórek, petrželku, šunku nebo slaninu,sůl, kmín, hladkou mouku, kečup,
bílé víno, olej
Dobré je použít tři druhy paprik,červená,žlutá,zelená jak pro chut tak pro oko.

Rybu nasolíme, pokmínujeme, obalíme v hladké mouce a na pánvi prudce opečeme. Rybu vyjmeme a na pánvi opečeme na drobno nakrájenou slaninu nebo šunku, přidáme nakrájenou zelenou papriku, rajčata, česnek, pórek. Přidáme kečup, trochu podlijeme bílým vínem, rybu vložíme zpět a podusíme.

Zdobíme petrželkou, podáváme s bramborem.
Výborné taktéž s rýží.

salfi - Profil | Út 25.6.2013 9:44:53 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Sikulam >> odstranovat supiny z candata je lepsi pred vykuchanim, kdyz je bricho napnute a jakoby nafoukle. Jde to podobne jamo u okouna, trochu piplacka oproti kaprovi, ale jde to celkem v pohode. Ja osobne jej narezu na 4-5 podkov a nalozim pres noc do smesi olivoveho oleje, kminu, cerstve bazalky a limetkove stavy. Nesolit! Maso pak ztraci svoji konsistenci a ma tendenci "zkasovatet". Nikdy na rybu nedavam cesnek, protoze prebije vybornou chut samotnyho candatiho masa. Jestli mas, jako ja, cesnek rad, preriznu celou palici vejpul a ogriluji vedle ryby. Vyborna pochoutka. Candata druhy den pecu na rozpaleny panvi bez oleje ( byl v oleji celou noc) zprudka po obou stranach, potom jej podliju deckou bilyho vina ( pouzivam irsai oliver templarske ale je to asi jedno) a necham to par minut ve vypeku s vinem dojit. Osolit, lehce opeprit cerstve umletym peprem a podavam s bilym pecivem a rozmarynovym maslem

dada11 - Profil | Út 25.6.2013 8:03:34 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Sikulam - >> Určitě je receptů plno, ale mě zatím nejvíc chutnal klasicky na rozpáleném másle. Jen sůl, koření na ryby nebo citron a zaprášit moukou. Určitě nechat v kůži, krásně křupavá mi moc chuná a šupiny dávám pryč.

candát 820 - Profil | Út 25.6.2013 7:58:00 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Sikulam - >> nech ho i z kuzi a vem vikosti z nej filety a rozkrajej to na mensi filety ve tvaru ctvercea osol ho a opepriho nema cenu ho korenit pak dej na panvicku sadlo! !! a ktomu opecenou bagetku z bilinkovim maslem bilinkove maslo se pripravuje tak ze vemes ho a nechas ho zmeknout na lince das ho do mysky a knemu das bilinky at ti chutna .petruv zdar:-)

Ladineeek - Profil | Út 25.6.2013 7:05:30 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Candát s hřiby praváky, výbornej. To byl taky jedinej recept, kterej mám na něj vyzkoušenej, protože od ty doby nebyl u mě doma na návštěvě :-)

venca1 - Profil | Út 25.6.2013 7:03:46 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Sikulam - >> Podle mne je nejlepší candát na másle a kmíně.

marmyš - Profil | Út 25.6.2013 6:02:24 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Sikulam - >> Já ho dělám klasicky jak kapra-trojobal, solím 30 minut před přípravou. Určitě jsou lepší recepty,ale zatím mě nikdo nepozval. Používám sádlo a řízky po vyjmutí dám na ubrousky,aby sádlo odteklo .V této době nic nepokazíš (jako příloha) mladými bramborami a třeba okurkovým salátem.