Začátečník s Boloňským prutem

Zdravím všechny rybáře a rybářky

Novou sezónu bych chtěl začít chytat na boloňský prut, a chtěl bych poradit s koupí prutu.

Chytám na docela velkém rybníku cca 100 hektarů. Na tomto rybníku mě může přijít jakákoliv ryba od malého cejna až po kapitálního kapra, a proto bych potřeboval prut, který zvládne i větší ryby jako je kapr 70cm a amur 60cm.

Děkuji za odpovědi.
Autor diskuse: max25 - Profil , 2.12.2012 plavaná - náčiní, doplňky

Nosprey - Profil | St 12.12.2012 18:36:19 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Hodně lidí by si mělo prubnout boloňku 5 m. Ano, proti klasickým 6 - 7 m má řadu nedostatků, ve spoustě situací chybí délka, ale... No vyzkoušejte.

A hlavně v 5 m to může být i silnostěnný model, do kterého se člověk může opravdu opřít a ta váha, efekt páky i problémy ve větru jsou zvladatelnější. Naprostou většinu ryb vypínám ve vodě rukou - v podstatě všechny, ke kterým se dokážu ohnout.

Ještě zdůrazním, že lovím bez krmení, jsem pořád v pohybu a preferuju menší vody. Takže klasický lov na boloňku, tak jak ho provozuje většina plavačkářů, jde tak trochu mimo mě. Ale zase je to ukázka, že člověk si musí vybírat cajk podle toho, jak chytá. Proto rady na Internetu jsou dobré na to, aby si člověk udělal ve věci přehled nebo viděl problematiku z různých stran, ale není dobré řídit se jimi absolutně. Zvláště těmi mými:-))

NMjaška - Profil | St 12.12.2012 17:27:31 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Pro mě při chytání s boloňkou je největší problém prostor - najít místo, kde bude kousek u břehu dostatečná hloubka a žádné stromy nade mnou je docela problém. Boloňka mě přijde nepraktická při dešti, protože se nalepuje vlasec na prut nebo při silnějším větru, který se do větší plochy opírá důrazněji než do match prutu. Mám boloňku Colmic 6m a match 4.2m a to je rozhodně větší univerzál. Pravdou je, že na ni chytám rád a jsem na úplném začátku.

NLexoun - Profil | St 12.12.2012 13:15:45 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Přesně,jak se tu psalo.Bolońka sice umožní dobře vodit splávek na řece ale v podstatě to samé umožní i na stojáku.Můžeš na délku prutu,nebo i o něco dále chytat s velmi jemnou sestavou i za relativně silnějšího větru.Co se týče délky,záleží v jaké vzdálenosti chceš chytat.Osobně používám 6m.Myslím že na stoják je to akorát,nechytáš přeci závodně a nepotřebuješ lovit dál než ostatní.Pokud chceš silnější prut musíš počítat s tím že s větší délkou výrazně roste i váha.Co se týká značky mám Trabuco Nitrox BLS Cross,vlasec 0,22 na kapříky do 60cm zcela s přehledem :-))) Když se chci bavit,tak používám splávek tak 0,2gr,jeden broček a vetší kus housky nebo chomáč červů.Mám vyskoušeno že citlivá sestava je důležitější než slabý vlasec.
Ať se daří.L

Nosprey - Profil | St 12.12.2012 11:54:12 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tak rad tu padlo dost a dobrých. Přebrat si to musí ten, co bude chytat. Ale rozhodně bych se netrápil, že slušná boloňka nezvládne při troše místa zdolat na stojáku kapra 70 cm a už vůbec ne amura 60 cm.
Spíš je to otázka volby vhodného vlasce a rozložení síly po křivce prutu.

Na řece jsem měl u nás problém v tom, že opravdu velký kapr věděl, kam se potřebuje dostat a taky se tam dostal.

NMulti - Profil | Út 4.12.2012 22:20:14 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

max25 - >> Obdobně jako Petr64 chytám nejčastěji na boloňézky; převážně "na houpačku". Starej dědkovskej způsob, ale přechytává mi feeder. Zakrmím rukou,chytám pod nohama. Feedery vyndávám jen když hodně fouká, nebo za tmy, když se s boloňézkou začínám trápit. Hezká je rozmanitost úlovků a počet, kterej většinou převyšuje okolní rybáře.

NPetr64 - Profil | Po 3.12.2012 6:29:53 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

max25 - >> U vody sem relativně často a bolo je v zápřahu asi 85% všech docházek.Je jedno,jestli se jedná o stoják,nebo řeku.Stačí uzpůsobit styl lovu dané vodě.Každej kdo ti poradí má svou ozkoušenou pravdu,takže je to víceméně na tobě,jakej máš cit a na co se cejtíš.Pokud vše vyladíš,není problém lovit na jednu sestavu ryby od plotice 10cm po třeba parmy 60+.Je to jen o hledání a zkoušení.I ten kdo si myslí že je na vrcholu musí nakonec přiznat,že se stále učí.:-))

NŠinic - Profil | Ne 2.12.2012 20:12:02 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Od určitého věku by boloňka měla patřit, dle mého názoru, do vybavení každého rybáře. Universální délka bývá +- 7m. Volil bych lehkou až střední gramáž ( moje 7,8m má doporučenou nosnost 5 -15 g a vytáhla z Labe už nejednoho kapra 70+ a dokonce i dvě štiky přes metr ). Se splávkem se málo kdy loví ve vzdálenosti větší jak 15m od břehu a odhozovým konkurentům se proto tady vyrovnává. Má daleko od sebe očka a to je nepříjemné za vlhka a deště, lepí se na ní vlasec. V silném bočním větru a pod stromy je její používání omezené a pod elektrickými dráty a v bouřce může rybáře i zabít! Pro vylovování ryb vyžaduje podběrák s dlouhou ručkou. V rostlinách se s ní špatně vodí větší ryby. Umožňuje naopak chytání na lehký pevný splávek v hloubkách přes 4 m a také účinný pohyb nástrahou pod špičkou. Je zábavou s ní chytat na malý splávek s hnojáčkem v rostlinách "mlaskakící" ryby. Udrží na místě kačenu s rybičkou a lze jí použít i na položenou, zejména se splávkem nad vodou "na houpačku". Dokonce funguje i jako dlouhý feeder, který na řece dosáhne za zához a nevázne atd. Koupi doporučuji i začátečníkovi (však si zvykne), hlavně nekupovat levný, měkký šunt.

NRicci - Profil | Ne 2.12.2012 18:55:22 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

mirmen >> Dřív jsem si o boloňézách také myslel, že jsou to křehké pruty. Měl jsem to štěstí, že od začátku jsem chytal na kvalitní pruty, z kvalitních materiálů. Dnes si to již nemyslím. Nejen u sebe jsem viděl, co tyto pruty zlvádají. Mimo výhodu při chytání na řece se projeví jejich vynikající vlastonosti i na stojáku, kdy můžeš za předpokladu dobrého seřízení brzdy chytat při břehu velmi podobně a přesně jako na děličku. Samo, že to zvládně i klasická matchovka. Přesto ji na svém oblíbeném rybníčku nechám ve spíži a volím boloňézu.

Nmirmen - Profil | Ne 2.12.2012 18:34:48 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ricci >> proti gustu nic. S bolo se dají chytat i kapři, chce to ale docela zručné ruce a to asi v případě začátečníka, který zadával tuhle otázku , nepřipadá moc v úvahu.

Pro jeho začátky s plavanou na stojáku bych mu doporučil nějaký prut, který snese i nějakou tu chybu ( ťukanec o větévku , chybu při záklonu prutu - mrtvý bod , nebo silnější kmen atd.).
Sám jsem plavanou začínal ( kdysi v pravěku ) s laminátovým teleskopem na vláčku ( shakespeare omni 20 - 60 gr., 260 cm ) , kmeny 0,20 - 0,25 mm ( tehdejší silony měly nosnost v tomhle průměru cca 3 kg ) , splávky z husích brků či podomácky vyráběnými anglány - za komančů na pultě anglán prostě nebyl .

Lov na vzdálenost do cca 20-25 m maximálně, nejradši jsem ale vyhledával lov u břehu, na hraně nebo poblíž trsu nějakých rostlin.
Z lovených ryb kapr, cejni, plotice, líni, většinou menší ryby do 2-3 kg, jen ojediněle kařík nad 60.
Poměrně křehkou boloňjku bych tehdy zcela určitě během mých začátku odrovnal.

I při začátku s match prutem by bylo nejlepší, kdyby si ho vzal pod křídlo někdo z kolegů v okolí a pár věcí mu ukázal přímo u vody, prokousávat se sám je cestou do mnoha slepých uliček.

Krása boloňky a bolońského splávku smýkaného proudem vynikne na řece, a když se k tomu přidá i potěšení z toho, jak si stáhnout rybu, udržet v okolí, jak vést splávek přes vybrané místo, urychlit či zpomalit chod, přizvednout nástrahu nade dno, to nemá chybu a přináší krásné zážitky.

Nvokounek - Profil | Ne 2.12.2012 17:41:48 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

max25 - >> na stoják by som išiel do mečky predsa len sa ti budú velké ryby jednoduchšie dávať do podberáku..

NDarcy - Profil | Ne 2.12.2012 17:23:13 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

max25 - >> Pokud chytám na řekách, používám klasicky 6m Mivardi Phenomenu tak, jak to popisuje "mirmen". Protože chytám také na 50ha rybníku, kde je převážně kapr, používám na chytání s pevným splávkem a klouzákem, trochu robustnější náčiní, abych si kapry do 50cm, nemusel dlouho "vychutnávat": levné bolo 5m, kterému jsem zkrátil špičku asi o 15cm, nebo na chytání blízko břehu děličku 3,6m-2,5lb. Vyslechni dobře míněné rady, ale rozhodující je to, co bude vyhovovat tobě. Doporučuji ti začít s levným nebo starším náčiním.

Nmirmen - Profil | Ne 2.12.2012 16:47:28 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

max25 - >> boloňský prut se používá nejvíce na řekách na metodu lovu s "boloňským " splávkem. Splávek se nechává splavávat, smýkat po proudu na vzdálenost do cca 2 - 2,5 násobku délky prutu. Nástraha je tažena po dně, na návazci o délce většinou 45 - 50 cm.

V archivu článků na MRKu něco je, ( od Tomáše Mihuly a Milana Smrže )

www.mrk.cz/clanek.php3?id=75
www.mrk.cz/clanek.php3?id=761

Na lov na stojaté vodě na plavanou doporučuju spíš match prut .

NPavouk‌ - Profil | Ne 2.12.2012 16:29:47 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

jak pised kolega, porid si matchku a udelas s ni vic parady jak s bolo,

NBernard - Profil | Ne 2.12.2012 16:18:06 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Pokud na tom rybniku neni vetsi hloubka jak 5m tak si kup matchku. Nevim proc ses vzhledl zrovna v bolonce,ktera je primarne urcena pro lov na rece. Jde o to jakych ryb budes chytat vic. Jestli budes chytat hlavne mensi cejny a plotice uplne ti staci nejaka soft matchka. Ono totiz i jemnyprut zvladne vetsi rybu pokud je na to dost prostoru.