Rybářská stráž je při výkonu své funkce povinna....?Co?

Píšou se tyto věty :
a) nosit služební odznak na viditelném místě!!!!!!!!!!!!!!!!
b) prokazovat se průkazem rybářské stráže,

Proč většina "stráží"nosí odznak v kapse? A ním se pak až prokazuje,po pozdravu,a slovu rybářská stráž kontrola dokladů?

Proč může stráž tento odznak propoceně ždímat v ruce,a pak ho jen tak vytáhnout?Nějak tomu nerozumím!

Co teda znamenají slova:
Nosit na viditelném místě??
a prokazovat se průkazem??

Děkuji za výklad?
Autor diskuse: Cloud - Profil , 12.10.2012 všeobecné - ostatní

Musí, (měl by) být vidět ODZNAK- RS ,alespoň po dobu osobní kontrole rybáře?

A) Musí86%

B) Nemusí,ale může2%

C) Stačí ukázat a hned schovat12%

Od 12.10.2012 hlasovalo 282 čtenářů.

rybomil - Profil | So 13.10.2012 23:36:12 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Rváč >> řešilo se to na krajské konferenci SÚS. Jsou daná jakási směrná čísla, tedy 0,1 RS na 1ha plochy stojáku, nebo 0,2 RS na 1km tekoucí. My máme jen 1,3km tekoucí vody, tedy bychom " směroplatně " :§) měli mít 0,26 RS. Ale minimum bylo stanoveno 2 RS. Skutečně jich máme 8. Když udělali prokazelně zapsaných 37 kontrol, jsou tedy hluboce pod stanoveným limitem, bo jich mají mít 8 x 30 = 240. Tedy hrozí, že za rok 2012 , kdy bylo vydáno 8 krajských povolenek pro RS zadara po 1000 Kč dostaneme proplacenu jen jednu jedinou. Tak tedy ty závěry konference chápu jako delegát MO za kterou jsem tam byl.
Vzhledem k tomu, že to ale prošlo hlasováním ( nehlasoval jsem pro ) asi to nejspíš platit bude a MO ty prachy nedostanou.
Řešením se nabízejí cca 2 :
1) snížit počet evidovaných členů RS ( musí někdo schválit ) a ÚS se to asi nebude líbit
2) Psát ty kontroly tak nějak furtumfurt / při každé příležitosti - systém, ha nasadilo se, bude tam hafo lidí, jdu si taky zachytat a přitom zkontroluju 30 lidí za 1 hod. a mám splněno, čili kontroly formální, tedy v době kdy u vody nikoho jinýho než pytláka nečekáš, tam z RS nepůjde prakticky asi nikdo ?
Nebo viz vyplnění kontroly samotným rybářem X rybář volá, že se něco děje, někdo něco porušuje, lape bezpapírově apod. a nikdo z RS nic neudělá, bo už maj jaksi splněno ???

Mrknato - Profil | So 13.10.2012 16:46:11 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

jiri22 >> Dodržování obecných pravidel a slušnost bývalo a bývá často v protikladu i u lidí, kterých si vážíme. Tato diskuse není primárně o slušnosti, ale o zákoně, kterým se RS má řídit.
Proč by se RS měla řídit zákonem? Kdo ji k tomu donutí? Co se stane RS, která se zákonem řídit nebude?

kakr - Profil | Pá 12.10.2012 20:55:50 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Cloud >>
Pro úplnost si zopáknem co platilo dříve.

Zákon 103/1963 Sb -
Rybářská stráž je povinna nosit při výkonu své činnosti viditelně na levé straně prsou služební odznak se státním znakem. (Odznak byl bez čísla.)
O schválení RS a vykonání slibu vydá ONV "osvědčení". Při výkonu své činnosti musí mít RS osvědčení s sebou a na požádání se jím vykázat. (Osvědčení mělo číslo.)
(osvědčení byla kartička se jménem a číslem OP bez fotky).
Tedy zcela jasně definováno umístění odznaku, osvědčením se prokazovalo jen na požádání.

Dnes platí -
Průkazem RS se prokazovat při každé kontrole, (bez vyžádání.) V průkazu je fotografie a číslo, které je totožné s číslem odznaku
Nosit odznak na viditelném místě je definice zavádějící,když to kapánek přeženu, tak viditelně mohu mít umístěn odznak RS třeba na zadní části těla nevyslovitelné (jak pravíval pan katecheta v hodinách náboženství), dnes říkáme na prdeli.

Co je nebo bylo lepší můžete posoudit.....

šumava - Profil | Pá 12.10.2012 11:35:46 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Rváč >> psal jsi že nebudeš šaškovat s připnutou plackou... Ty se za to, že jsi RS stydíš? Jinak mně osobně nevadí když RS vytáhne placku až při kontrole, ale připadá mo to poněkud trapné. Působí to na mne jak tajnej, který sedí v koutku hospody a poslouchá co se šustne.
Na vážnosti RS se velkou měrou podílí její vystupování, znalosti a profesionalita výkonu povinností, někdo kdo si odběhne od prutů, připne si odznak aby zbuzeroval rybáře evidentně chytající dle předpisů a zapsal si čárku za provedenou kontrolu, nemá u RS co dělat.Vyjímkou je to, že si člen RS jde zachytat a spatří přestupkáře a tudíž zakročuje. Neustálé lamentování RS na ,nedostatek pravomocí ´ a malý respekt , pramení mnohdy z jejich tristního vystupování. Nutno ale dodat, že na většině vod se to poněkud zlepšuje (alespoň se to všeobecně tvrdí, vlastní zkušeností nemohu sloužit, poslední kontrolu jsem měl už dost dávno, ale nevadí, předpisy dodržuji a není důvod mne kontrolovat :-)) )

GRUPA - Profil | Pá 12.10.2012 11:19:09 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Mám ho v kapse, ale i nemám ho v kapse, takže po dobu kontroly, je hezky vidět. Ale jak to je správně, ví jen ten nahoře. :-)

Lauri - Profil | Pá 12.10.2012 9:33:28 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Cloud - >> chlape , tak s tím ti moc neporadím, protože porybného vidím u vody tak často, jako trofejního candáta na svém prutě. tzn. že nikdy, mám takový dojem, že kormoráni už žerou i porybné.......je to smutné, ale je to bohužel tak

Dawemaster - Profil | Pá 12.10.2012 9:23:02 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Cloud >> To máš samozřejmě pravdu no,mělo by to tak podle předpisů být....nicméně já na tom netrvám. Když je porybný slušný člověk a placku má schovanou jen proto aby nebyl prozrazen a nasadí si jí jen když jde "do akce" ,tak mi to vůbec nevadí. Na druhou stranu když pak přijde arogantní blb,který se ani nepředstaví,placku má někde sežmoulanou v kapse a začne dělat machra,tak takový by si zasloužil hodit do vody a následně by mu měla být odebrána placka. Jelikož sám nedodržuje předpisy,tak nemá co o předpisech kázat ostatním.....takhle to dopadá,když dáš blbovi funkci. Cítí se pak důležitý a myslí se že si může kdeco dovolit,když má placku.....

Dawemaster - Profil | Pá 12.10.2012 9:11:44 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tohleto jsou ty nejmenší problémy rybářské stráže. Sice ti na na to neodpovím,protože to nevím ale vím,že toto jsou blbosti proti tomu co všechno RS zanedbává. Ať si nosí odznak kde chtějí,třeba přilepený sekundovým lepidlem ve vlasech,to je mi jedno hlavně ať chodí k vodě a nebojí se brát papíry těm dobytkům,kteří tam jsou. Když přijde porybný k vodě s plackou,tak každý hned vidí že je to porybný a dají si bacha,když ale přijde bez placky a bude jen tak nenápadně pozorovat vodu,tak může vypozorovat i šmejd který k vodě chodí a kteří si rádi říkají rybáři,následně placku vytáhnout a šmejd zpacifikovat...Když za mnou přijde týpek a začne dělat machra že je porybnej a ať mu ukážu papíry bez toho aby mi napřed on ukázal placku a průkaz,tak ho ve vší slušnosti pošlu někam ale když přijde,představí se,ukáže placku a legitimuje se,tak nemám žádný problém s tím,že ji nemá na viditelném místě ale jen třeba v kapse. Hlavně že se napřed představí a tu placku mi ukáže. Netrvám na tom,že jí musí nutně mít vystavenou na klopě ale musí jí ukázat,když po mě něco chce,to je samozřejmé....