Proč to mají úhoři spečetěno?

Častokrát zde na MRKu narazím na fotografie, či přímo fotogalerie v profilech, kde mají úspěšní lovci plno vymazlených puštěných kapříčků, ale když dojde na úhoře, tak leží tuhý- vyšponovaný a obalený hlínou a listím. Nebo je úhoř prostě zavlečen domů, kde se u kuchyňské linky s ledničkou již naučí také patřičné spolupráci, aby mohl být zdokumentován a sloužit jako chlouba.
Poč tedy dokáže někdo kapry pouštět ale úhoře i jiné ryby neušetří? Proč někdo za každou cenu potřebuje snímek? Je špatné mít své zážitky v hlavě, nebo musí být za každou cenu zdokumentovány, aby si lovec vzpomněl, jak to bylo super?
Autor diskuse: kozic - Profil , 4.7.2011 všeobecné - druhy ryb, rekordy

Venca888 - Profil | St 6.7.2011 19:23:05 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

nofish >> to souhlas. Když ten háček spolkne, tak ho trávicí šťávy rozpustěj. Ale jakmile jí to sešije hubu nebo jícen, tak je konec. Maximálně ten háček může časem vypadnout sám. I to je důvod, proč (krom vláčky) chytám výhradně na jeden jednoháček.

Jinak s tim umělym výtěrem úhoře - v tom odkazu tý Jihočeský univerzity to je popsaný - úhoře japonskýho vytřeli, úhoře říčního nikoliv. Ten japonskej mu je možná podobnej, ale nám to nepomůže - pokud zmizí úhoř říční (což se v tuhle chvíli bohužel zdá bejt jen otázkou času), máme smůlu. Navíc s tim výtěřem toho japonce to asi taky nebude tak horký - kdyby to šlo ve velkym, určitě by Japka neplatili takovou vatu za ty naše.

SOPTIK 52 - Profil | St 6.7.2011 10:58:51 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

kozic - >> tak abych řekl,tak si nijakou dokumentaci o úlovcich nedělám.Mě stačí,že já vím,co jsem chytnul a mám to v sobě.Nikomu se chlubit a dokládat to nemusím.C o se týká pouštění úhoře,tak jen poznámku.Zamyslel jsi se nad tím,kolik se vůbec chytne u nás těchto ryb ?,a také nad tím,kolik asi jich vůbec z toho počtu,co se u nás dožije věku odchodu do jejich domova,vůbec dostane přes ty naše turbíny a pod. do moře?Já myslím,že to % u nás ulovených a snědených úhořů je proti tomu opravdu zanedbatelné.A k tomu jak někdo dokáže zacházet s úhořem jen tolik.Kolik asi těch nových členů,co má papíry za pár dní,vůbec kdy vidělo úhoře a také tím vědělo ,jak s ním sacházet.A to se neýká jen úhoře.

Kejml - Profil | St 6.7.2011 4:54:07 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

kozic - >> Takhle se chytaj ouhoři :-)

šmudla - Profil | St 6.7.2011 2:21:37 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Úhoř se fotí opravdu zapeklitě, hezky se dá vyfotit před porcováním. Kam se rybáři hrabou na turbíny. Vydrží toho jinak dost, ale s kyslíkem nevím proč mi třeba 70cm úhoř v umyvadle do rána leknul. Vzhledem k tomu že opravdu nerad fotím ryby co všelijak skáčou a při focení si ubližujou(to jest ryby živé) tak s focením úhoře problém nemám. Když na ně jdu tak pouštím podmíráče a tkaničky(občas i s háčkem).
Připravuji je dušené na pánvičce i s přílohou zároveň(příloha nacucne tuk, kterého má úhoř opravdu požehnaně na dlouhou cestu na trdliště)..připravuji i s kůží(chytám teda zatím všecko tkaničky 55-75cm).

nofish - Profil | Út 5.7.2011 23:47:16 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

lada78 >> háček v "břiše" asi nepřežije, v jícnu už vůbec ne, trošku mlácení přežije. Háček nezrezne třeba za dva roky, nestráví ho..........

Venca888 - Profil | Út 5.7.2011 23:19:28 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

tak to je vcelku zřejmý - kaprů je plná prdel a pustit je umí lecjakej mamlas. Úhořů se zdaleka tolik nenachytá, jejich maso je nejenže asi objektivně kvalitnější, ale navíc má oproti kaprovi o poznání citelnější punc vyjímečnosti. Takže je lidi (včetně mně) zkrátka berou.
Mně přijde zajímavější jiná věc: Dneska přišel do módy návrat lososa do našich toků. Všichni jsou na to natěšený, pomalu by nejradši, aby každej losos měl svýho bodyguarda s kulometem, proklínaj lidi, který by si ho hodlali ponechat atd. A přitom losos se dá dneska velice snadno "vyrobit" v prakticky neomezenym množství. Naproti tomu úhořů (tažná ryba jako losos) je čim dál tim míň, jejich umělej odchov neni možnej, takže jsou dost možná odsouzený jako druh k záhubě, přesto je vesele masíme a nikomu to nepřijde divný...

Salmo1 - Profil | Út 5.7.2011 23:01:04 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Odpověď je pochopitelně naprosto jednoduchá.Ostatní ryby, krom kapra se neúčastní bolelís-cirkusu, ale to je ještě pořád polehčující okolnost,... nakonec stejně skončí na pekáči.Nejhorší situaci mají druhy ryb, které bolelís pouze uždibují a užírají kaprům laskominy, tyto druhy se musí vysloveně likvidovat.
Blatníky si naskládejte dle chuti každý sám.)

Lukas89 - Profil | Út 5.7.2011 22:23:07 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

kozic - >> Ahoj, nečetl jsem si celou diskuzi, ale zahlídl jsem názor, že nemá šanci přežít, což je podle mě hloupost, úhoř je velmi houževnatá ryba a idyž sem si jich několik vzal (žádný tkaničky), tak několikrát sem našel jakoby stopu po háčku, který zřejmě někomu utrhl a prostě a jednoduše ho strávil, rozložil, takže to bylo k tomu přežití.. Co mě se týká, nechytám je cíleně, tak je většinou pustim, když už se mi podaří a to většinou hned ve vodě nebo na kraji břehu, záleží, jak je chycen, pokud nevidim háček, odřezávám ho hned ve vodě, protože mazat se s nim nehodlám, to radši obětuju háček než to z něj páčit a mordovat ho a navíc bejt zaprasenej od slizu, který všichni jistě známe.. Jsou to krásný ryby a pro mě např. mají větší cenu než kapři..

FRANK71 - Profil | Po 4.7.2011 20:39:27 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Když jsem byl ještě mladý tak jediná ryba, která mně chutnala byl úhoř.Strašně rád jsem je s tátou chytal a miloval film Zlatý úhoři. Jak šel čas tak mně pomalu přestávali chutnat a také mi jich bylo líto, a já je dokázal i občas pouštět. Pouštět úplně jsem je začal, když táta chytil úhoře přes 90 cm. Pořídil jsem fotku, aby se v práci mohl chlapům pochlubit. Samozřejmě jsme ho snědli. Táta, byl ještě ze starý školy. Za několik měsíců později zemřel a mně po něm zůstala tato fotka s úhořem. Od tý doby, když chytnu úhoře si vždy vzpomenu na tátu a už ho nedokážu zabít.

bremic - Profil | Po 4.7.2011 20:22:52 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

kozic >>
Zanedbatelné množství otohlasitějších takyrybářů prostě miluje takové ty rybí blondýnky. Trošku pošpásovat, zvednout si ego a pustit k vodě. Já miluji až za hrob!

Mojo - Profil | Po 4.7.2011 18:15:11 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Protože když uýž je ti sváteční lovci chytí, tak ho zmasí. Co se týžče focení, tak s tím to bývá velký problém, protože se úhoř kroutí a nejde vyfotit. Já to dělám tak, že ho chytim za návazec, to je potom celkem v klidu a dá se vyfotit. Ovšem, někdo už mi tady psal něco o lítajících úhořích a tak...no, ne vždy se to povede, aby to vypadalo ucházejícně. Taky v každé starší knížce o rybaření se to píše, že když chceš úhoře udržet, tak nejlíp ve starým suchým hadru a nebo ho vyválet v písku atd. Nikdy jsem hadr ani písek nepoužíval a úhoře skoro vždycky pouštím - záleží na tom, jak to má hluboko. Když z něj teče krev, tak ho chtě nechtě zabiju a snim, ale je to o ničem, protože většinou to není moc chutná ryba a má fakt hodně tuku - alespoň z mojí drobné kulinářské zkušenosti. Úplně nejlepší je, když se úhoř vyháčkuje při kroucení u břehu sám, a nebo to má za krajíček a stačí mu jen povolit vlasec. Letos jsem si takto musel vzít jednoho, dalších hodně plave dál. Je to taky blbost, protože z jednoho úhoře se člověk nenají, a víc pěknejch se jich chytí málokdy. Ale znám i lidi, kteří je chytaji pojednom, takhle jich chytnou za rok patnáct, zmrazí a v zimě pak vyudí. Na to bych neměl kufr. Jsem rád, že nejsou úhoří týmy, proto taky úhoře chytám. nejlepší je být v noci někde sám a úplně daleko od lidí. A chytat úplně něco jinýho, než kapry. Jo a ještě jsem zapomněl - taky chytat bez bivaků, boosterů, tyčových bójek a odposlechů, který akorát všechny normální rybáře okolo s..ou.

nepijunesouložimnekouřimapouštim - Profil | Po 4.7.2011 17:41:02 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

jo,pustim raz kapra nebo uhoře a už rovnou mužu puščat i všechny psy a kočky od suseduv!!!

lada78 - Profil | Po 4.7.2011 17:32:45 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

MOndo >> úhoř zbytečně vysazovaný do uzavřených nádrží.....je málo uzavřených rybníků,jezer,či nádrží,aby neměli odtok a přítok. A tam se touto cestou dostane i úhoř(z daného povodí,kam úhoři migrují,nebo spíše migrovali)-přirozenou cestou-tak proč by se tam neměl vysazovat?

Netipa - poslední hrdina MRKu - Profil | Po 4.7.2011 16:40:08 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

kozic - >> kapr je módní doplněk. Je to symbol ryby. Pro většinu rybářů je nádherný. Jak má vypouklé to bříško. Jak je hezky stavěný. Jak hezoučky bojuje. Jak má roztomilé fousky. Jak je lehké ho chytit. Jak se hezky dokáže vyžrat do obezity. Prostě kapr se nežere, páč by to bylo jako sežrat čivavu nebo podobného kabelkového psíka. Navíc má průměrné maso.
Úhoř má maso lepší, není na pohled tak přitažlivý, sportovní zážitek na hovno (ve vodě se kroutí, maximálně, když se zadaří, tak se obmotá kolem klacku, takže jakoby táhneš těžší věc), nejde ani pořádně zabít, musí se stahovat, většinou to má zažraný až v traktu, bere jenom v noci a to ne vždycky, je slizkej až běda a nemá svoje týmy jako maj kapři

Zlejšek - Profil | Po 4.7.2011 15:32:57 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Je to jednoduchý, úhoř se kroutí a při focení prostě nespolupracuje jak má, tak za to dostane po papuli a hned pózuje jako modelka. A taky mám pocit chutná daleko líp než kapr, což je další skvělá motivace nepustit ho. On totiž takovej uzenej úhoř, to vám je taková dobůtka... :-)

splavek - Profil | Po 4.7.2011 15:25:28 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Nečetl jsem celou diskuzi,jen si dovolím přidar svůj názor.Asi,je to tak,že kapr,je kámoš.Ten se líbá,váží,na značkové podložce, se fotí a pouští.Chytá se na super koule a kdo tohle nedělá není IN.Kdežto úhoř,candát,štika,okoun,to je jiná.To už není ta IN ryba a také má dobré masíčko,takže všechny ušlechtilé pohnůtky chyť-pusť,jdou stranou.Je to hodně pokřivené,ještě,že nejsem IN.Lovím si,jak mi je libo,beru si ryby,jak mi je libo a pouštím si ryby,jak je mi libo.Nepotřebuji si zvyšovat své ego a sexapel,,sportovním lovem"kaprů.

Sven - Profil | Po 4.7.2011 14:36:28 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Jarda Š. >> přiznám se, že jsem si před časem dva úhoří dorostence cca 25-30cm nechal a chtěl je společně s karásky, slunkami, perlínky a línky chovat v akvariu.
Oba měli zažrané háčky, u kterých jsem odstřihl vlasec, jak nejhlouběji to bylo možné. Bohužel do týdne oba uhynuli. V té době žádná jiná ryba s osádky neodešla, takže úhyn přičítám následkům poškození háčkem. Např. karásci a perlínci byli také chyceni na udici a bez problému přežili.
Takže si myslím, že to s odolností úhoře není zas tak horké ...
Druhý příklad:
Před lety došlo na jednom sportovním revíru k zamrznutí přítokového přivaděče a k velkému úhynu, cca 1500 - 2000kg ryb.
Nejvíce to byly druhy v pořadí:
candát (téměř totálně)
úhoř, (téměř totálně)
sumec, (cca 15ks - 70-130cm)
okoun, (téměř totálně)
kapr.( cca 250-300ks)
Je zajímavé, že např. štiky, amuři, bílá ryba, lín aj., bez problému přežili.

Sander - Profil | Po 4.7.2011 14:31:27 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

nofish >> mně už ta otázka samotná přijde dost zavádějící. Kapr není nadryba. Kapr je ryba, která to u vody "odnáší" nejvíc. Těch pár kouleválečů s klinikem v báglu je jen špička ledovce. Netroufám si odhadovat, kolik zabitých metrových úhořů připadne na 15kg kapra nebo 50kg sumce. Tipnu si ale, že bude číslo mnohem vyšší pro sumce a kapra, už jen proto, jak se kdo které rybě věnuje. Konkrétně u toho sumce se mi zdá, že projde udírnou skoro každý.
Nelze dělat závěry z toho, co se objeví v ML na MRKu. O drtivé většině věcí dějících se u vody nemáme ani tušení.

lada78 - Profil | Po 4.7.2011 12:42:17 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

kozic >> ne,je to tak,že spousta rádoby rybářů podlehlo trendu jménem kapr,že možná ani neví,že tyto ryby existují. Do vody se sypou jen kapři a nikoho nezajímá,že těmhle zapomenutým rybám mizí jejich biotopy a pod.

nofish - Profil | Po 4.7.2011 12:41:40 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

kozic >> za prvé se jim změnily podmínky (změna přirozených prostzředí) za druhé, když zmizely tak se nikdo nesnažil dostat je zpět. Není to ryba kamarád, ta by všem chyběla.

lada78 - Profil | Po 4.7.2011 12:35:23 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

kozic >> Když zabiješ kapra,který žere značkový koule a tak dává někomu napakovat si kapsu? Nediv se,že to nevidí někteří lidé rádi. A sumec? Kolik stojí loď,echolot....pruty,šňůry....všiml si někdo,že tu zmizel karas,hrouzek,piskoř....?

nofish - Profil | Po 4.7.2011 12:14:56 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

to není jen o úhořích. Už mám v plánu s jedním kolegou sepsat článek o "rybách a podrybách". Jen není nějak nálada, vzhledem k tomu počasí venku asi. Včera jsem psal dotaz proč je velký kapr cennější než velká ouklej. Podle mě je to jen moda a napodobavání někoho jiného. Vsadil bych se že když někdo začne propagovat lov parmy tak budou všichni chodit na parmu a zavede se P70 a vlastně stejné věci jako jsou u kapra teď.....
Všechno je to jen o propagaci a penězích (cajk, krmení, nástrahy..)

Druhá věc je že úhoř je super ryba na jídlo, tak se nikomu nechce moc pouštět, lovit stylem CHAP moc nepůjde. Ale to není jen úhoř. Zrovna včera někdo krásně napsal "proč je někomu líto dvoumetrového sumce a na nástražní rybu si ani nevzpomene".

Butchi - Profil | Po 4.7.2011 12:13:30 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Úhoř je totiž prudce nemoderní ryba, kterou chytají jen zaostalci. Zabít takovou verbež je naprosto v pořádku. Pokud někdo zabije kámoše, kterým kapr bezesporu je, zaslouží ukoulovat bojlízem dipovaném v esenci Mrtvej Masař a Vrah Kámošů. Ryba domácí je pouze ke kamarádění, focení a vrážení prstů do řitního otvoru. Vše kromě kapra musí na gril, protože to pouze zabírá lebensraum a ujídá potravu, pročež nemohou kapři dorůst váhy těch, kteří se s nimi přátelí.

lada78 - Profil | Po 4.7.2011 12:10:10 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

luli >> protože kapr je rovnocený soupeř,kapr je přítel.....je prostě in! Dává vydělat spoustě firem. Uhoř žere jen žížale,slimáky,rybky a na těch nikdo nezbohatne.

luli - Profil | Po 4.7.2011 12:06:49 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

mas pravdu .. koukni do diskuze ted nevim presny nazev ale je tam neco o tehle sezone .. maji tam fotky i s 10 uhorema v udaku a nikdo nic ale kdyz na "muj lov" hodi kapra vyfoceneho doma pred barakem tak je jasne ze ho ma nejspise k jidlu a vsichni se z toho muzou pos...t, nechapu to

Červené karty: Stanley88