Nováčci v muškaření

Jak postupujete, chcete-li nadchnout nováčka pro muškaření? Např. kámoš nemuškař to chce zkusit, apod... Myslíte, že je účinější metoda "hození do vody - a chytni támhletu rybu" (popř. i plav), nebo spíš volíte polopatické vyšvětlování, s intruktáží házení klacíkem na louce a výuku motání vlastních much?
Autor diskuse: thym - Profil , 25.5.2010 muškaření - techniky lovu

rover - Profil | Čt 24.3.2011 8:53:48 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Hodit do vody, ale na vhodných místech a s rozmyslem, aby se nám "nováček" neutopil ! Nějaká ta "křeč" ze studené vody není na škodu :-)

jartas - Profil | Út 22.3.2011 14:20:16 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Předloni jsem uvažoval o zakoupení pstruhové povolenky, nastudoval jsem hafo materiálů ale praxe žádná, náhodně jsem se dostal k partě rybářů která měla naplánovanou akci do Švédka na pstruhy. Přidal jsem se k ním, týden před odjezdem mě vzali na rybník kde mě učili jak zacházet s muškařským prutem, ukázali mi vzory mušek kdy a kde je mám používat, následná výprava dopa dla nad moje očekáváné, při prvním zdolávání 70cm duháka jsem věděl že toto je moje jasná jednička, od té doby se vjenuji muškařině na plný úvazek

Pan Slamáček - Profil | Po 21.3.2011 20:38:38 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

naposledy za mnou prislo takove ucho (kolega v praci) s tim, ze je rad, ze tam je taky rybar, ze taky rybari. jsem se jej tedy zeptal co chyta. on ze kapry. jsem mu rekl ze muskarim, nerybarim a v podstate toho kulickare poslala da haje.. byl neodbytny, tak jsem jej sebou vzal... ted uz jeho manzelka pomalu zacina chapat ze muskareni jej nemelo nikdy potkat :-)

kodyak - Profil | Po 21.3.2011 19:00:06 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ahoj. Já už jsem pár lidí na muškařinu otočil a to tak, že jsem je teoretikou moc do začátku neobtěžoval, ale popsal pár pěkných zážitků a pak jsem je vzal někam muškařit a to i na MP. A pak pomalu začla vysvětlovací část, kterou je co do obsahu potřeba rozdělit na více částí. Je to jako ve škole, ne vše najednou, ale postupně a udělat to tak zajímavé aby to bavilo.

Scout - Profil | Po 21.3.2011 18:36:18 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

thym - >> Pár chatrných zkušeností a rozporuplných pocitů z výsledků s předmětem otázky za ta léta mám. Prvotní asi bude, zda předmětný nováček vůbec už nějakým nadšením disponuje, či alespoň projevuje vysoký stupeň zájmu o muškaření.

Zásadní pak bude, kdo oním nováčkem je. Ideální je vlastní potomek, či vnouče. Pak následuje prověřený kamarád, žádná náhodná známost. Tím pro mne řada potencionálních nováčků, jimž bych se vůbec kdy mínil věnovat, končí. Nejen tristní situace pstruhových revírů totiž není příznivá masovému vzdělávání v „oboru“.

Co se techniky a taktiky týče, je dobré ji na nováčka přenášet paralelně s dovednostmi vazačskými. Tím u něj vzniká bipolární ambice dobře lovit na dobré a spolehlivé mouchy, ověřit a zhodnotit hodiny u svěráku u vody.

A poslední postřeh k tématu – ne každý, ač kvalitní muškař i vazač, disponuje dostatkem didaktické schopnosti. A kdo nemá s nováčkem trpělivost, ať se o „učitelství“ v této disciplině raději nepokouší. Muškařina totiž sice není až tak věda, ale fláknout do rybníka bojlíz je na vysvětlování o poznání jednodušší! :-)

GTdpcfix - Profil | So 19.3.2011 14:06:20 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

no nevim jak to maji ostatni novacci ale ja to mam dost tezky.zacinal jsem u privlace a postupne zjemnoval dopadlo to tak ze chytam na smacky s pruty do 10g,0,14silonem a nej ryba je bolen 80cm ale cim dal vice citim ze to je pro me jaksi malo hlavne na Pstruhovce takl prechazim na muskarinu(tedy juenco se pstruhovky tyka...a mam pocit ze jsem jako uplnej zelenac vse co jsem vedel o rybych muzu zahodit a zacit znova ale to je na tom to krasny.nemam siroko daleko nikoho kdo by muskaril o to to mam tezsi ale mam par radcu tady na mrku ktere zahrnuji poradnym kvantem otazek:Dtak mi drzte place:Dv podndeli dojde prut a uz se chystam jit hazet:Dteda zatim jen na zahradu:D

Zelenypanacek - Profil | Čt 3.6.2010 21:52:51 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

tak se tak dívám, že se ta diskuze zvrhla trošku jinam. Já sem si dneska dovezla svou první vláčku a už se těším na navijáček a 16. du nato (tenkrát poprvé). Mušku mně ukázal kamarád a hned na poprvé mně to chytlo, hold muška a vláčka je nejúžasnější akční rybačka, takže myslím, že když má člověk zájem tak hltá cokoliv a je vděčnej za každou informaci a je mu jedno jestli je to hned naostro nebo na louce. Takže jak to půjde tak si pořídím i mušku a začnu s velkým nadšením sukovat návazce (už aby to bylo).

Boris - Profil | St 26.5.2010 23:02:42 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

..ja som zacal chytat minuly rok na jar tak, ze ma vzali muskaritti, co to vedeli- po rybach prislo aj to ostatne a teraz sa rad chytat na sucho ked sa da, chytam na mokro jalce (ked sa neda ist na pstruhovky alebo lipnovky) a obcas nymfu, dokazem si zakladne vzory- keby si sa ma na to opytal pred 2 rokmi, tak ti poviem, ze je to blbost- chytilo to ma to ako zatial ziadna ina rybacka- jedine lutujem, ze ma nikto na to nezobral v detstve.

Mr.Mrknato(hopepika): Si nestastny clovek a ani tato mrkopisacia onania ti lepsie neurobi- musis iste proste k odbornikovi, dostanes tabletky a za cca 8 tyzdnov sa to zacne postupne zlepsovat.

iwanhoe - Profil | St 26.5.2010 11:39:53 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

jehla >> pro začátečníka je lepší krátká, z praxe - na menší říčce a zaměřená na lipany .. na podzim .. doplněná suchou při sběru, ale s kratším ujímaným - už jsem takto pár kolegů "zblbnul" ... už mi to ani nevyčítají :-)

Baron 007 MC - Profil | St 26.5.2010 10:59:06 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Kamose nerybare jsem do toho dostal, a dnes je z toho diagnoza, tim ze jsem ho vzal na vodu kde vim, ze nejaka ta rybka je, vrazil prut do ruky. Ukazal mu primo na vode co a jak (coz nejake vedeni nymfy zvladne skoro kazdej) tak aby par rybek chytl. Hned na to si zacal delat papiry.

jehla - Profil | St 26.5.2010 8:05:56 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

pro začátečníka suchá bude naprosý super, nemusí házet daleko, když může sledovat rybu, ať už se přijede jen podívat nebo dokonce vezme...dodnes pro mě nejlepší z muškařiny zůstává určitě sušení...

Výr - Profil | St 26.5.2010 8:01:46 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Salmo1 - Profil | St 26.5.2010 0:09:31 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Připravit komplet muškařskou udici,navázat mušku a plav.Když ho to chytne sám se začne ptát a louskat informace,poté usměrňovat.Když ho to nechytne,pak je to ztráta času.Platí to jak píše RwCh,ryba je bonus.Už jenom to že nahodí a nemotá se mu to,musí být pro nadchnutého začátečníka naprostá bomba.

hraji - Profil | Út 25.5.2010 15:50:33 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

vycházím z toho, že adept muškaření chce především chytat ryby, takže bych jej nezatěžoval ničím jiným, než praktickým rybolovem. Když se mu to bude líbit, cestu k tomu ostatnímu sijiž najde ať už s tvou pomocí a nebo svépomocí na MRKu.

Hadrák - Profil | Út 25.5.2010 15:01:05 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Mě to teď taky chytlo, ale díky tomu, že jsem zkoušel už mnoho rybolovných technik a zůstal jsem u přívlače. Přívlač jsem tak dlouho zjemňoval, až jsem navnazen od kamaráda, co muškaří za juniorskou reprezentaci, začal. Vem ho k vodě na suchou mouchu ať vidí tu nádheru! Pokud tam máte nějakou lehkou řeku tak bych ho vzal rovnou k vodě.