Kaprařina a kam až to půjde?

Je dnes všechno co najdeme na trhu opravdu tak důležité a nepostradatelné jak tvrdí výrobci? Musíme mít všechno co do nás hustí reklamou a tvrdí testeři? Dokážem vlastně ještě zachytat bez všech těch vymožeností které se dnes prezentují jako nazbytné a zajisté nás dovedou k lepším rybám? A co vlastně považujete za vrchol nevkusu?
Autor diskuse: jarda 2004 - Profil , 13.3.2010 kaprařina - náčiní, doplňky

hrot - Profil | Út 16.3.2010 20:28:42 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

půjde to tam kam to dovedeme---všechno je jen komerční záležitost,která má svá tvrdá pravidla a to jsou peníze..vždyť si srovnejme rybařinu před pár lety a nyní---dříve byl podstatně menší rybářský tlak na vodu a bylo více omezení v lovu,nikdo netoužil lovit nonstop.............
nyní je moderní technika lovu,kvalitní výkoné nářadí a nástrahy a také loby hlavně výrobců všeho zboží určeného k lovu--dokonce vznikla skupina rybářů(kaprařů),která by chtěla lovit soustavně(nonstop),kam to povede nevím,ale dle mne není normální sedět celý rok u vody a na vše nadávat(na počasí,RS,parkování,RŘ,ostatní rybáře atd..)přitom chtít jen lovit stále větší ryby(hlavně kapry) a to co největší množstvý a omlouvat to tím,že ryby pouštím....položme si otázku,jestli jeto normální a hlavně proč........jinak se domnívám,že opavdu bylo lepší koukat za keřem na splávek a mít veškerou výbavu i s nástrahou v malém batůšku na rameni..............

ProchyCR - Profil | Út 16.3.2010 16:09:02 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

jarda 2004 - >> spousta věcí v kaprařině už není o tom, zda nás dovedou k větším rybám. Je to o pohodlí a komfortu na rybách. Pamatuji časy, kdy jsem jel na týdenní výpravu a spal jsem pod deštníkem a na nafukovacím lehátku. Po bouřce jsem měl ráno mokré nohy až po kolena. Je fakt, že mám na co vzpomínat, ale děkuji, už asi nee. Bez kvalitního bivaku a lehátka si nedovedu výpravu představit. Samozřejmě výrobci jdou dál a vymýšlí různé doplňky jako světla do bivaku, stolky, přehozy, vylepšují stojany, pruty, navijáky a nevím co ještě. Většinou je to ale právě kvůli požadavkům rybářů, se kterými spolupracují. Samozřejmě jsou i firmy, které vymýšlejí pí....ny, ale to už je na každém rybáři, zda jej taková firma osloví. Já zastávám názor, čím větší reklama, tím větší šmejd. Na netu na tebe vyskakují okna typu "dva navijáky za cenu jednoho", "nejlepší kaprový naviják, který tu ještě nebyl" apod. Za měsíc ti z takového navijáku zůstane v ruce klička. Kvalitní firma takovou reklamu nepotřebuje, tu jí dělají spokojení zákazníci. Je pravda, že u takových renomovaných firem zaplatíš za značku, ale zpravidla nešlápneš vedle. Já čekal na navijáky od roku cca 2004, když stály kolem 20.000,-Kč a viděl jsem to jako utopii. Dnes stojí třetinu. Co se týká jiných věcí, jako jsou např. návazcové materiály, techniky lovu, nástrahy, aj., tomu se stále více-méně úspěšně snažím bránit. Z větší části jde pouze o BYZNYS. Roky chytám pouze na jednu návazcovou šňůrku, kterou, přiznávám, občas doplňuji fluorokarbonem. Boilie si dělám sám a to pouze dva druhy a stále stejné (i když teď experimentuji se třetím), takže nemám zapotřebí sledovat nějaké testery a zaručeně nejlepší koule nebo příchutě typu shnilého kraba, namodralé švestky, kanadské brusinky apod. Občas je zábavné přečíst si článek o tom, že největší kapr byl chycen právě na nějakou meruňkovou klobásu a jedná se tudíž o nejlepší boilie na trhu. Pokud potřebuji nějaký držák, kobru nebo něco podobného, raději si to vyrobím. Potom zjistíš, že náklady jsou desetkrát menší, než na krámě. Je na každém z nás, jak dalece se necháme reklamou ovlivnit a je rozhodnutím každého co je pro něho nezbytné při lovu.

c.13 - Profil | Út 16.3.2010 12:51:36 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Nebylo jak v dětsví, přes jedno rameno batůžek se vším potřebným, za kterého trčely dva teleskopy s MK100, přes druhé rameno židlička, na říditka kýblík s krmenim a jelo se na ně..... a když nad tím přemýšlím tak to bylo asi lepší - sledovat brčko pod keřem a policajta z kindervajíčka , než teď ležet v bivaku a čekat jestli zařve pípák..... :-((((

Rashid 28.93 - Profil | Út 16.3.2010 12:45:29 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

jarda 2004 - >> hm, jsem svobodnej, zodpovědnej sám za sebe, výdělečně činnej a mám svoji hlavu, svou svobodnou vůli a sám osobně se tedy rozhodnu, co je pro mou vášeň nezbytně nutné, co bych ještě mohl použít a co nepodstatné a zbytečné, v závislosti na hloubce mé peněženky.
Daleko podstatnější je, jak s věcmi, které jsem, dle svého úsudku, potřebné pro svůj koníček, ať už na základě reklamy, či dle svého vlastního logického uvažování, naložím.
Soudit druhé jen podle toho, nakolik je vybaven reklamními trháky a za kolik peněz mi nepřísluší. Je to záležitost jejich svobodné vůle a jejich svoboda končí tam, kde začíná moje. Každý si můžeme dělat co uznáme za vhodné.
Pro mě osobně je téma v této diskuze spíše fylozofickou otázkou. Ano, určitým stylem rybařiny jsem začínal jako malý kluk. Byla to krásná léta, která si přehrávám ve vzpomínkách v jasně zářivých barvách, díky mladým očím, kterými jsem se na svět díval. Jak šli léta, jsem se díky prutohodinám a zvídávýmu přečtení každé kraviny v tištěném periodiku, knihách a na internetu, se dopracoval k stylu rybařiny, který je na hony vzdálen tomu z dětství. A i těžko se k němu už i vracet.

mirátor - Profil | Út 16.3.2010 12:00:08 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Reklama ovlivňuje vše okolo nás dnes a denně, rybařinu všeobecně nevyjímaje. Každý z nás občas něco "zaručeného" zkusí a je jen na danném rybáři zda podlehne tlaku anebo se vratí ke svému zaručenému způsobu lovu. Osobně jsem jsi prošel jakýmsi vývojem, mám svoje a nemímím nic měnit. Při pohledu na některé kolegy je mi trošku do smíchy, za každou cenu musí být "IN" a nehledí na to, ža daná vychytávky či novinka je určena pro úplně jiný styl lovu.
Daleko víc mi vadí to, jak se někteří z nás chovají k nebo u vody a je úplně jedno o koho se jedná. Někdy se mi i zvedá žaludek a pak při příchodu RS dostane daný člověk pouze napomenutí, to je k smíchu.
Až se naučíme k přírodě kolem vody a k vodě samotné chovat tak, jak jsi to zaslouží ubude spousta sporů, které dnes a denně v našem krásném koníčku vznikají. Do té doby pomůže jedině zpřísnění všecho a totální buzerace, jinak to v ČR asi nejde - BOHUŽEL!

Rashid 28.93 - Profil | Út 16.3.2010 11:56:46 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Iwík >> rád si takhle jednoduše zachytám, i když čihátka jsem zaměnil za feeder špičky. A užívám si krásy životního prostoru okolo sebe a pohody. To když mám jen několik volných hodin na rybaření. Ale neočekávám, žádné větší úlovky a úlovek je dílem loterie, co se druhové skladby týče. I když mám ledascos o rybách naštudováno a praxí u vody odzkoušeno a vím, že lesčemu mohu napomoct.....

Rashid 28.93 - Profil | Út 16.3.2010 11:39:12 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Dusej >> uff, sice sleduju tuto diskuzi od začátku, ale tak nějak jsem nechtěl do této diskuze přispívat. Je fajn, že si zachytáš s tím chlebíčkem, kukuřičkou, červíky, žížalkou a pravidelně chytáš ryby všech velikostí a v druhovém spektru, které naše řeky nabízí, bez toho, aby to ještě navíc byla loterie: co že to dneska vlastně chytím. Dneska jdeš na kapry a tak chytáš kapry. Zítra půjdeš cíleně chytat větší kapry +-10kg, aby jsi si užil souboje s divočákama, přičemž se ti povede vyhnout se záběrům jiných druhů ryb a na sto pro se ti to povede. Neboť kapr žere celej rok kukuřici, pšenici, červy, žížaly, burizony, foukačky každý den, od jara do jara. Prima, přeju ti to.
Evidentně máš hodně naštudováno o životě ryb, jejich potravních nárocích apod....

Dusej - Profil | Út 16.3.2010 10:35:48 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

pro mě se kaprařína rovná lenost.nakoupit boilie všechny ty p..... k tomu a jede se,sedět tam a chytat jen kapry všude mraky lidí no proste pro mě opruz.asi jsou lidé co je tohle baví ale mě moc ne. ja si radši návnady obstarám sám nic to nestojí a mam z toho větší radost když něco chytnu. neříkam že občas nezajedu na nějakej soukromák na kapra ale boilie teda fakt nepoužívam mě stačí klasika chleba žížaly kuku atd. atd.nejradši chytám na řekach člověk si tam musí připravit místo né že tam přijede autem až k vodě a hned muže chytat jako na soukromacích a hlavně nikdy nevíš co na řece chytneš.prostě mi to přijde přehnané ta kaprařina abych řekl pravdu rtak i bez těch všech nesmyslú si zachytam a to jak na řece tak na soukromaku který teda moc nenavstevuju

SimonKratky - Profil | Út 16.3.2010 5:37:19 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tak já teda nechápu když někdo jede k vodě a to jsou většinou kapraři,jedou na den a tahaj lehátko aby si lehli,tahaj stolek a kupu jinejch kravin,na všechno příposlechy a jiný hovadiny,já teda osobně čim míň toho tahám tak tim líp,pohodlí mam taky rád ale zase v mezích.A je pravda že kupa věcí je dost napálená cenově ale tyhle lidi si to koupí v drtivý většině:-)))a docela dost mi vadí když vedle mě sedí někdo s pípákama a ty mu celej den řvou i když fouká jen vítr.U vody mam rád klid a pohodu.A vrchol je u mě auto nacpaný až u vody a sou i takový volové co si pustěj ještě v autě rádio.Ale neříkám že jen kapraři ale z 80procent to jsou podle mě oni.-)))prostě rybaření by mělo být o přírodě a její kráse a ne o super moderních věcech a hromadě krámů okolo.Mam rád takový ty starý dědy co si tam sednou z bambusákama a jsou spokojený že jsou venku:-)),a nějaký super děličky a věci okolo jsou jim u pr.....

kam!kaze - Profil | Út 16.3.2010 2:14:08 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Největší nevkus v kaprařině?To je velmi těžké.Takových věcí je velmi moc.Nicméně si myslím že je to obecně prodej halířových věcí za cenu 10000 x vyšší než je jejich výrobní cena.Ale nej sranda je ta,že každá kravina,kterou si můžete vyrobit doma za pár kaček si stejně najde toho svého "rybáře" který si ji koupí.Relkama je mocná zbraň.

P!F - Profil | Út 16.3.2010 1:05:38 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

jarda 2004 >> to s tou kaprarinou mas na jednu stranu urcite pravdu, na druhu stranu si dovolim oponovat. Nemyslim si ze by som mal kazdemu kaprovi kvapkat do huby nejaku somarinu ktora mu "dezinfikuje" ranu po haciku a robit kopu dalsich blbosti co su propagovane, na druhej strane podlozka je super vec, napriek tomu ze je to obluda ked to balim (je to super vankus ak neberu). Pokial niekto chyta niekde kde je makka zem, blato, budiz. Ale nikto nie je taky frajer aby si bol isty ze sa mu vacsia ryba nevysmykne ked si ju chce odfotit. Na druhej strane... Zahnuty spendlik nikoho asi k najvacsej a vysnivanej rybe nedovedie, ale najvacsieho kapra co som videl na zivo (necelych 20kg, velmi silno prechytana zvazovka kde je povoleny lov cely rok) vytiahol jeden dedulo na 20 rocny teleskop sona + shakespeare sigma navijak, pamatnici pametaju, silon stary hadam 10 sezon, drevene razsosky, policajt z kindervajca. Jedine co tam mal z "kaprarskej vybavy" bol nadvazec ktory som mu musel vyrobit ja lebo dva dni predtym netusil ako tam ta gulicka pod tym hacikom drzi. Chytal na pomaly najlacnejsie boiles na trhu kvality plastelina.

Inak za najvacsi nevkus povazujem to ked sa k vode doplazi rybar s prutmi o ktorych polka z nas akurat sniva,zaparkuje auto 2 metre od vody, vytiahne cln zodiac za 50 tisic, namontuje na to 3d sonar, nakyda do vody 20 kg krmiva. Potom vytiahne kapra, podoberie ho do podberaku 60x60 s okami kadial prepadne tenisak, totalne tomu kaprovi dorasuje plutvy, nasledne ho vyvala poriadne v prachu na zemi ked mu paci hrdzavymi kombinackami hacik z papule, slavnostne sa s nim 10 min foti na slnku a nakoniec ho "pusti" 3oj metrovym oblukom do vody aby vsetci naokolo videli ze on je C&R. Potom takyto debil pride k najblizsiemu susedovi na pokec pri ktorom sa zacne stazovat na krmitkarov... videl som nazivo, skoro ma kleplo. Ten pan mal zo sebou tolko veci co som v zivote na kope inde ako v obchode nevidel.

foxxx - Profil | Po 15.3.2010 20:48:38 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

jarda 2004 - >> Moc dobře jsi to napsal...a na vše nejvíc nevědomky doplácejí rybáři-kapraři,které jdou prostě "jen tak s davem",snaží se být u vody hlavně IN,vždy mít to co ostatní a pomalu ani neví,proč vůbec tu konkrétní věc mají a jestli jí vůbec využijí nebo potřebují a ve finále o lovu kaprů a problematice neví vůbec nic!Hlavně jen fotka a pochlubit se....jediný jejich cíl!

cindy - Profil | Po 15.3.2010 20:36:24 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

jarda 2004 - >> Z kaprařiny se v poslední době stal velký busines(kam se hrabe Jakub) a vztah k přírodě se vytrácí někam...... Na kapry si pořád zajdu rád, ale už je nefotím. Ty fotky s předpaženýma rukama na široké ohnisko, aby byl kapr větší jak lovec mi už v poslední době přijdou více než hloupé. Mám taky rád hezké nebo kvalitní věci, ale mám pocit že u kaprařských značek nejde ani tak o kvalitu jako o reklamu. Když vezmu jako příklad háčky. Která z kaprařských značek opravdu vyrábí háčky? Jenom je balí do svých krabiček a skutečným výrobcem je nějaká čínská továrna, kterou možná ani podle jména neznáme. Možná právě proto si stále častěj vezmu do ruky vláčák a jdu do přírody, nejraděj tam, kde nikoho nepotkám. Jen někdy takového blázna jako jsem já, a ten mi nevadí.

rakosníček - Profil | Po 15.3.2010 18:05:14 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Petr RF17 >> student Petr - 15.3.2010 17:29:48 >> Jak sem řekl tahle výbavička je jen na náš kačák .
Jinak mám jinou výbavu a tu se chystám taky trochu obměnit například navijáky to je uděs snad vyjdou i hlásiče

rakosníček - Profil | Po 15.3.2010 17:17:55 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

No hele já ti to řeknu asi takhle většinu těch věcí co sou na trhu nepotřebuji ale stejnak si je koupím i když vím že je to už taková zbytečnost ..ale když ti to řeknu upřímně tak ja stejnak většinu ryb nachytám na svoje starý proutky a to jsou teleskopy ….ale netvrdým že tahám buchaví jaký kapry .Ale tohle starý nádobíčko beru jen k nám na rybník jinak ne ale stále na něj chytám rad

hona1 - Profil | Po 15.3.2010 17:06:03 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Dle mého názoru je to jen marketing, většinou to jsou věci sice užitečné ale ne nezbytné, krom toho jsou ceny tohoto zboží až nehorázně nadsazené napr.u kobry která se nejednou prodává ke 400kč jsou výrobní náklady + - 10Kč, to samé je i u boilie. Mám známého který si boilie dělá sám, vůbec do toho nedává žádné dipy a tyhle věci, koupí do toho jen nejakou vůni z tesca za pár korun takže kilo boilie mu vyjde zhruba na 30kč a na vodě na které chytám je toto boilie naprosto bezkonkurenční.
Samozřejmě je to jen můj názor.

P!F - Profil | Po 15.3.2010 16:01:21 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

jarda 2004 - >> hah, super otazka :) sam som si ju polozil ked som sa doslova doplazil domov s vercajkom od auta a znechuteny som to hodil na vahu, zistil som ze na vecernu rybacku som zo sebou tahal skoro 40kg materialu... Potom som to preriedil na 3 nadvazce, 3 olova a par guli + palice a papiere, vcelku uzastna zmena. Zakazdym sa vyskieram sam sebe ked sa pozriem na tu hromadu co toho uz mam doma ked dokupim zase nieco nove ale nemozem si pomoct ;-) Na jesen som sa pokual s kamosom naphcat do jedneho auta ked sme vyrazali na tri dni, bez sance, pritom nakonie polku toho harampadia ani clovek z auta nevyberie. reklama je reklama, ale otvorene: ta reklama ma mozno vplyv na to co kupujeme, ale mnozstvo je na nas, skratka sami sebe kupujeme hracky, rybari su vecne deti.

Venca888 - Profil | Po 15.3.2010 14:46:35 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Nepostradatelný je to zejméne pro ty samotný výrobce. Takový to povídání o jednotlivejch komponentech musí bejt líbivý. Ano pane - to je vlasec speciálně na kapry, ten musíte mít-přece nebudete chytat kapry na vlasec, co je určenej na přívlač??? (všichni, včetně kaprů, by se vám vysmáli), pak tady máme dva navijáky - tenhle stojí sice o dva tisíce víc, ale je na něm namalovaná rybička a má zlatou barvu, takže budete nahazovat od dvacet metrů dál. Kaprový háčky tady, vezměte si jich deset od všech velikostí, protože kapři neberou jen tak na nějakej háček. Jo, vy budete chytat i tlouště?! Tak to ne, pane... to musíte vzít i tenhle háček... tloušť totiž vytáhne úhloměr a jakmile je ten háček zakřivenej trochu jinak, nevezme to, kdybyste se stavěl na hlavu. Jojo... rybařina je dneska složitá - co druh ryby, to jinej prut...

KOLIBŘIK - Profil | Po 15.3.2010 14:37:25 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

jarda 2004 - >> Zdravím.To je milý příteli velice zajímavá otázka a já jsem si ji sám již několikrát položil.Kde jsou vlastně hranice rybářské vynalézavosti co se týče samotné techniky našeho vybaveni.Kde je konec samotné rybářské gastronomie při výrobě všech pochoutek pro ryby.Já myslím a nejsem určitě sám přesto raději budu mluvit jen za sebe.Strašně dlouho jsem se bránil všem novým technikám při lovu kaprů.Kolegové už dávno všichni vlastnili TOP vybavení na chytání na boilís a pelety.Měli vybavení jen to nej nakupovali a neustále modernizovali.Já se držel velmi dlouho jenomže zvědavost a jistá změna u mě též vyhrála.A tak jako poslední z naší staré party harcovníků jsem splynul z davem.V tu chvíli jsem nasedl na kolo a musel šlapat.Já to vlastně nedělal k vůli velkým ůlovkům byl jsem ůspěšný na starou Českou rybářskou kuchyni Ale prostě jsem podlehl.Jasné je že této horečky hlavně využili obchodníci.Atak se kolotoč bysnysu roztočil a myslím že se jen tak nezastaví.Koukněte jenoum kolik je různých firem.Mnoho jich již padlo ale jsou tu nové.Samozřejmě i mezi nima se lobuje.Vše co se inzeruje sami dobře víte není kolikrát k použití.Je to byznys a my rybáři se vezem v tom snima.Co by jsme přece pro své miláčky neudělali.Kolikrát když vidmí co kolegové nakupují za hovadiny tak jdou na mě mrákoty.A KONEC TEN JENTAK NEHROZÍ.u nás se ani neprojevila žádná ekonomická krize.A tak je to naplánované i u samotných výrobců.S druhou částí otázky jsem celkem neustále spjatý jelikož ještě stál a svelkou láskou jsem nezapoměl na starou techniku a návnady.Prostě si mnohokrát za rok vyjedu jak za starých dobrých časů se vším všady.Nezapoměl jsem na nic přátelé co mě kdysi bylo dobré.

TWIN 69 - Profil | Po 15.3.2010 14:15:42 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

nás rybářů je bohužel jenom asi 340 tisíc,a tak si prodejci musí rozdělit to,co hodláme utratit ročně za výbavu.A proto ta obrovská reklamní masáž.A moje doporučení!!!Chlapi,kupujte jenom to co je potřeba a ne žádné blbosti,které se Vám budou válet jenom ve sklepě a stejně je nikdy nepoužijete!!!Už se těším na veletrh do Brna,to zase bude masírka na naše peněženky!!!

metal - Profil | Po 15.3.2010 14:01:25 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

jarda 2004 - >> Ahoj : ))). myslím si že není nutné mít všechny ty nové "revoluční" výrobky, bez kterých se dneska prej neobejdeme. Vždycky mi nejde do hlavy kolik XX tisíců ryb se dovedlo nachyta i bez těchto vymožeností, pouze na nějaké "průměrné" náčiní. Těžko říct jestli tyto věci opravdu mají své opodstatnění, nebo je to jen zviditelnění. Ikdyž dycky je tam to - co kdyby to doopravdy pomohlo k něčemu lepšímu, nebo většímu a votom je ta reklama a když se k tomu přidá někdo známej ................ A ty naše kuličky, to je kapitola sama prosebe. Vždy mě zaráží, že to či ono boilies od každé firmi je to nej a konkurence ani zdaleka nedosahuje kvality atd.................. Ta věčná reklamní masáž už mi vážně leze na nervy a zařekl sem se že tyto věci budu používat co nejméně, jen věci které jsou nevyhnutelné a žádné nové revoluční sra....ky. Když to šlo do těd, tak to musí jít i dál. Reklama je velmi mocná "věc" !!!