winklepicker... mam v tom chaos prosim poradte mi.

Potrebujem nejaky winklepicker do 15g, na ul. privlac, takmer stojatu rieku a mensie jazero. Mal som vyhliadnuty esox winklepicker ale po rade kamarata si ho nekupim. Praskol mu blank pri kaprikovi 43cm. Zasa hladam nieco lacnejsie. Okolo 50eur (1500Kč). Mal som v ruke Byron X12T ale ten je uz asi nezohnatelny. TR10 sa mi zda byt tvrdsi ako by bol stavany prave na tu väcsiu rybu. Mate s tou TR10 nejake skusenosti?? alebo kde zozeniem tu X12T ?? Ak mate este nejake prutiky prosim poradte mi. Dakujem.
Autor diskuse: Peto_2 - Profil , 10.12.2009 feeder - náčiní, doplňky

Benny - Profil | Pá 11.12.2009 23:17:07 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Peto_2 >> myslim, ze ked praskol pri takom malom kaprikovi tak nebola chyba v kaprovi, ale v kamaratovi co ho niekde nechtiac tukol, alebo kupil tuknuty ks v predajni. Na jemne nacinie dokazes vytiahnut asi cokolvek ak neratame megaryby, ale musis mat cit. Jemny prut je tiez dost nachylny na poskodenia ked sa s nim zle zaobchadza a tak aj opatrnost pri preprave je velmi dolezita.
Kludne do toho esoxiu mozes ist, ale opatrne.
Ja mam na win vytiahnuteho 72cm, sice to dlho trvalo, ale dalo sa

Fuldík - Profil | Pá 11.12.2009 18:14:06 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Peto_2 >> Jestli to chceši na vláčku,vzal bych něco o kapku tužšího než X12T,podle mě je to i na malé nástrahy,až moc velký parabolik.I když s ním mnozí vláčí,myslím si že chvějivka s tužším spodkem je lepší.Osobně bych bral toho Speeda,je to na picker hodně rychlý prut,ale dostetečně elastický.Na vláčku by byl také výborný,ale je dražší.Anebo si kup postupně levnější picker a pak chvějivku,výběr velký,ceny přijatelné.

mirmen - Profil | Čt 10.12.2009 23:22:43 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Peto_2 >> blank prutu může prasknout i při zdolávání ryby s mnohem menší hmotností než má 43 cm kapr, může se zlomit třeba na rybě o hmotnosti 0,4-0,5 kg .. jestliže se dostane na "mrtvý bod" .. vše záleží i na rukách rybáře
A další faktor - pokud jemný blank není chráněn při transportu, může naťuknutí ( od vidličky, navijáku jiného prutu atd. ) blank "načnout " a poškození se dříve nebo později projeví.
Dalším faktorem je i výrobní vada, což je ale zřejmě jen záležitost 1: x tisícům, skoro vždy se jedná o chybu rybáře .. nevhodný kmen ( na pickeru by měl být o nosnosti cca 1 - 2 kg ), nepozornost při zdolávání u břehu ( zaklonění prutu ) atd.

loda30 - Profil | Čt 10.12.2009 11:19:36 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Peto_2 >> Osobně používám na ultra vláčku Shimano Speed Master Winklepicker. Je tužší než byron X12T, ale mně vyhovuje. Podotýkám, že vláčím 20x do roku, takže odborník nejsem. Pokud se vláčce věnuješ více, byl by asi lepší přímo vláčák tebou požadované gramáže. Já Speeda využívám jako kompromis mezi ul.vláčkou a pickrem na řeku.