Úspěšný lov kaprů v zimě

- Rostislav Masopust

Zima je nepochybně nejobtížnější období z hlediska lovu kaprů. Teplota vody prudce klesne a je nedostatek denního světla a tepla potřebného k aktivitě kaprů. Přírodní zdroje potravy jsou vyčerpány. To má za následek, že se kapři stávají velmi netečnými, jejich těla se připravují k něčemu, co bychom mohli nazvat stavem podobným hibernaci.  Přesto je možné kapra chytit. Někdy je až udivující, jak kapři konzumují nástrahu i při teplotách pod bodem mrazu. Existuje řada způsobů, jak tomu pomoci během zimních podmínek a budu se snažit vám zde předat několik svých rad.



1. Správná volba revíru

Má velký vliv na to, kolik kaprů se vám podaří v zimě ulovit. Chytat na rybníce o velikosti 10 hektarů, kde je relativně málo ryb, není ta nejjednodušší cesta k úlovku. Možná něco chytíte, ale bude to boj. Prolistováním rybářských časopisů a prohledáním internetu snadno zjistíte, kde se dá v zimě dobře chytat. Zkusil bych najít revír, který není příliš velký a zároveň je v něm dostatek ryb. Více ryb na menší ploše rovná se více záběrů. Můžete se sami rozhodnout, jakou výzvu budete chtít tuto zimu přijmout. Záleží to pouze na vás.



2. Příprava místa 

Pokud jste si již vybrali revír, na který se chcete zaměřit, je dobré začít pravidelně vnadit. Tohle je dobré, jen pokud se chystáte na nějakou dlouhodobější akci. Chystáte-li se chytat zde nebo jinde na různých revírech, nemá vnadění žádný význam. Pokud jste si však vybrali jeden revír, na nějž se budete během zimy soustředit, pak bych velmi doporučoval začít aplikovat nějaké boilies v pravidelných intervalech již od začátku zimy, nejlépe o průměru 12 mm. Musíte zvolit takovou návnadu, která bude dobře stravitelná. To znamená, že by neměla obsahovat příliš rybího oleje! V dnešní době firma JET FISH připravila velice moderní nástrahy sestavené přímo na studenou vodu. Jsou to speciálně upravené mixy, které po dopadu na dno okamžitě začnou uvolňovat atraktory a tím i vysílat potravní signál.





3. Nástraha

Rozpustné boilie je ideální nástraha v zimním období. Zřejmým důvodem je jednak to, že je boilie nevařené, ale i v chuti či konzistenci je něco, co ryby zkrátka milují. Počet kaprů, kteří propadli rozpustnému boilie, se bude stále zvyšovat. Ať je jaro, léto, podzim nebo zima, rozpustné boilie vždy zabere. Nevím přesně čím to je, ale nepochybně to dělá jednu z nejúspěšnějších kapřích návnad všech dob, díky své velké atraktivitě.



Pop-upy

Tvoří velkou část mého rybaření v zimních měsících. Fungují dobře již po léta a velmi spolehlivě od jednoho revíru k druhému, takže je pro mě velmi nezvyklé nemít je alespoň na jednom ze svých prutů. Když používáte tento typ vysoce atraktivní návnady, zjistíte, že můžete kapry přimět se krmit i v čase, kdy to neměli v plánu. Zvědavost je obvykle přemůže a snad je také donutí sebrat vaši nástrahu, aby ji prozkoumali. Velmi oblíbené jsou v zimních dnech příchutě ananas, broskev, brusinka, které ještě zakapávám čistou esencí pro silnější aromatickou stopu ve vodě.





4. Návnady  

Mini boilie o průměru 12 mm je ideální velikost do chladné vody. V tomto období nechceme kapra nasytit, ale zlákat nad kobercem malých volných návnad, jako je mini boilie a nebo několik druhů vysoce účinných pelet spolu s method mixem. Nejlepší pro zimní období jsou pelety Carp feed, které mají v sobě velmi málo oleje, a tak se hodí do studené vody. Přijímají velmi dobře všechny boostery, které jsou v zimě vlastně nepostradatelné. Dobré je ještě krmení dosypat method mixem a vodou naředit na hustou kaši, která se rozprostře po dně. Krmná dávka je 0,25 - 0,5 kg na jeden prut.


krásný kapr na konci prosince

5. Dejte si pozor

S přicházející zimou se voda mnoha rybníků a jezer změní v křišťálově čistou s viditelností v některých případech až 5 metrů. V takto čisté vodě je pro kapry mnohem jednodušší vše prohlédnout. Proto musíte věnovat velkou péči výběru vlasce a maskování návazce. Možná budete mít montáže na skvělém místě, ale pokud kapři zjistí, co se na ně chystá, zmizí jako pára nad hrncem. Dá se to vyřešit použitím fluorokarbonu a speciálních návazcových materiálů do čisté vody. Pak si můžete být jisti, že ryby budou mít problém vaši montáž najít. 



6. Další skvělou volbou v zimním období jsou sáčky z PVA

Je ideální mít při ruce malé PVA punčošky, díky kterým dostanete k nástraze atraktivní drcený mix, který vám pomůže k zamaskování vaší montáže, ale také na koberci návnad vytvoří extra pachovou stopu. Důvod, proč jsou tak praktické, když je chladno, je, že se do nich vejde akorát tak velké množství návnady, které kaprům vyhovuje. Kapři již nevyhledávají aktivně velké množství potravy jako na podzim, naopak mohou být spíše zdrženliví. Malé množství potravy obsažené v PVA sáčku však může být vítaným přilepšením. Dovnitř můžete dát cokoliv, já používám buď hotové PVA mixy či pelety s nízkým obsahem oleje.  

Doufám, že vám mé tipy a rady pomohou ulovit tuto zimu nějakého krásného kapra. Mějte na paměti, že čím více ryb vrátíte vodě, tím více jich pak zbude pro další lov a vy nemusíte celé dny čekat bez záběru.



Přeji hodně štěstí! 

Za JET FISH Tým,

Autor: Rostislav Masopust