Opravdu nás čeká úplné vyhubení úhoře říčního?

Kategorie: Dravci

ŮHOŘ ŘÍČNÍ

CENA ZA ZVÍŘE: až 50 000kč za kilo
POČET ZBÝVAJÍCÍCH KUSŮ VE VOLNÉ PŘÍRODĚ: několik desítek milionů
DOBA ÚPLNÉHO VYHUBENÍ: 50let


Úhoří maso je velmi chutnou delikatesou, za kterou jsoub gurmáni z celého světa ochotni platit neuvěřitelné sumy. Z dospělých úhořů se připravuje evropské suši, v Asii je navíc maso této ryby považováno za afrodiziakum. Ještě větší hrozbou je, ale francouský zvyk pojídat úhoří mláďata, která jsou v prvních letech života téměř průhledná. Proto se jim také říka sklenění úhoři. Ti jsou v součastnosti dražší než kaviár. Ani závratná suma 50 000 korun za kilogram masa skleněných úhořů nedokáže odradit zejména francouzskou a asijskou kuchyni od jejich konzumace. Vývoj početnosti populace mladých úhořů migrujících do evropských toků ze Sargasového moře je téměř neuvěřitelný.

Od roku 1970 poklesly jejich počty o 95%. Přesto není v Evropské unii stále ještě zákázán lov úhořů, ani jinak omezen obchod s jejich masem. Na jejich rychlém úbytku se značnou měrou podílí i znečištění věčiny evropských řek.

Zámek, 28.9.2008

Diskuse k bleskovce

kakr - Profil | Út 30.9.2008 14:05:28

Nikdo nikdy nenapsal, že se v MRS nebude úhoř vysazovat. Jen bylo zdůrazněno, že MRS je v jiném postavení než ČRS. Bude vysazován bez dotačního peníze z Mze i EU. Pokud to nebude zakázáno úředně. i to je dnes v EU možné.

Cerebro - Profil | Út 30.9.2008 13:14:25

Lidi klidně bych do toho šel ale předsednictví máme jen půl roku takže to chce tak do února mít podpisy takže na tom začít pracovat hned. Pomůže mi někdo?

Petrson - Profil | Út 30.9.2008 11:36:42

>> hraji > něco vypovídá, když mezi řádky funkcionáře MRS lze číst, že se vlastně nedá a tedy asi nemusí dělat :) I když argument o nepůvodnosti Vám nikdo asi nevezme.

Knapík - Profil | Út 30.9.2008 8:05:35

Jak znám úhoře, tak pokud se někam dostat chce, nikdo mu v tom nezabrání(bohužel i do turbiny) - myslím dospělce, ne houfně odlovované monté....

hraji - Profil | Út 30.9.2008 7:38:27

Pro rybáře, kteří zde pláčou, že si ve vodách MRS úhoře nechytí bych chtěl jen upřesnit, v revírech MRS se z dlouhodobého hlediska loví přibližně 6000 kusů úhoře říčního (ponechané a vykázané kusy), tedy to nebude tak hrozné. Mník je původní ryba a loví se jich mnohem míň (146 kusů) a nevidím zde žádné nářka nad nedostatkem mníka.
Poznámka k vysazování jesetera malého, když řekneme a, je potřeba říct i b. Jeseter malý je sice původní ryba, ale pouze v řece Moravě a možná spodním úseku Dyje. Rozhodně není jeseter malý původní ryba ve Svratce pod Brnem a už vůbec ne v rybníčcích a nádržích.

Lukas J - Profil | Út 30.9.2008 7:29:03

Jak se k nám úhoř dostával dřív? Migrací z Labe - tak je pičovina sadit ho do malých rybníků a ještě hůř do přehrad s elektrárnama....... S tím, že ho na Moravě nechytím jsem smířený už několik let a jsem rád, že jsem si na dva kousky byť malé před asi 8 lety měl možnost šáhnout. Prozatím jsem pro sadit úhoře jen do řek v povodí Labe, odkud má šanci dostat se do moře.

Ale dokud EU nezakáže komerční lov Monté v moři při ústí řek, je všechna snaha ve vnitrozemí na nic - kolik se chytí ročně úhořů v ČR? Do 50 000? To jsou 2 kila monté, pokud by žádný z úhoříků neskapal (scifi) neboli dvě japonské polívky.........

Ty kurvy šikmooké bych chtěl vidět, jak by se tvářili, kdybysme jim šli vykácet ty jejich sakury........

fishmen17a - Profil | Po 29.9.2008 22:39:05

taky je ti problem ,kdyby se prirodni cesta nasla, nebo kdyby jej mo ,nebo svaz zacal sadit a zahajil na par let at se rozmonozi tak po odhajeni se na ne vsichni vrhnou a bude zase po nich, a my bychom cumneli ,breceli nadavali, a rok dva zahajeny uhor? to by jej brali vic nez ted. porad jetu vic rybaru co chodi k vode pro maso, takze kdyby se vyresil problem s uhorem , tak by se musel resit dalsi problem a tim by by l clovek. tot muj nazor

kakr - Profil | Po 29.9.2008 21:55:04

MRS se nachází v povodí Moravy, potažmo Dunaje. Ten se jak je obecně známo vlévá do Černého moře.
Zde se nachází podstata problému. Už pár let je ČR součástí EU a musí ctít unijní předpisy. Její úředníci za vydatné pomoci Rakouska rozhodli, že na Moravě není úhoř původním živočišným druhem a tudíž do tamních vod nepatří. Není prokázáno, že migrující úhoř se přes Černé a Středozemní moře může dostat do Sargasového moře, kde se vytírá.
V Čechách je situace poněkud jiná, úhoř má možnost se do Atlanského oceánu dostat i když soustavy hydroelektráren mu v tom úspěšně brání, nicméně teoreticky a v omezené míře i prakticky je to možné.
Dostáváme se nyní k meritu věci: v Čechách (ČRS) je úhoř žádoucí, tudíž dotovaný jak EU i Mze, na Moravě jižní (MRS) je nepůvodní, nežádoucí a nedotovaný. Přes tuto skutečnost MRS monté dováží a věřte, že odkrm na žlabech i když je náročný je velmi efektivní. Monté vysazené do volné vody má velmi vysokou mortalitu Odkrmený úhořík je mnohem odolnější k tlaku predátorů a jeho adaptace v revírech mnohem vyšší. Cena odkrmeného úhoříka je cca 15Kč.
Možná se zeptáte, tak jako já, proč tedy MRS nevyužije ČRS a nenechá si dotované monté dovést přes ČRS. Přiznám se, že můj dotaz byl účelový, přesně v souladu s naší národní povahou (jak co dokázat ojebat).
EU je ale na podobné věci velmi dobře zařízená a když do něčeho peníz vloží, tak si to setsakramensky dokáže ohlídat.
Tolik prosím fakta o nasazování monté v rámci MRS.

Jovánek - Profil | Po 29.9.2008 21:22:07

lanedz:Že jste do revíru nedostali pět let monté? Zkus se zeptat i v jinych MO a bude tě překvapovat,jak některé MO ho nedostali ještě delší dobu. Ještě kdyby se MRS netrhnul,dostával by možná monté dál.Ale s tím jeseterem máš pravdu,mně tohle nenapadlo a zcela jistě by to byla paráda ho v našich vodách mít běžně a běžně ho lovit.

A s tím kanálem ,to byl dobrý ftip.

Jovánek - Profil | Po 29.9.2008 21:13:37

Cerebo: jdi do toho,budeš mít hodně podpisů.

lanedz - Profil | Po 29.9.2008 20:33:39

Nevím jestli ještě bude vůbec možné zasahovat do tohoto rozhodnutí EU?Ale jedno je jasné podle EU je Morava a její toky považována za formálně vyřazené z důvodu nepůvodnosti druhu.Podle nich se sem úhoří monté nikdy přirozenou cestou nedostávalo kromně řek které se vlévají do baltu.Tak že úhoří monté nikdy z Černého moře nemigrovalo.Je to pro nás velká škoda že o tenhle druh ryby přicházíme.Tak proč jako náhradu za úhoře nevysadíme jesetera malého jako původní druh.Naše MO MRS již nedostala násadu úhořího monté již pět let.Násada kterou nám přenechá ČRS a to ve velmi malém množství jde přednostně po rozkrmení do velkých nádrží.Řeky a malé vody již nemají šanci! Pokud se neprokope kanál k Odře nebo k Labi! Ale i tak velké japonské společnosti které kupují úhoří monté na konzumaci mají přece jenom lepší finanční možnosti jak rybářské svazy.A tak asi máme smůlu ale jsou zde tedy ostatní původní druhy ryb a nevidím jinou možnost jak místo nářků nad úhořem/vím je ho škoda že bude scházet v našich vodách/začneme si zhánět do našich vod , jesetera malého.Doufám že se toho v brzké době dočkáme a že tenhle druh ryby nás svou přítomností ve vodě potěší stejně jako úhoř.

D.O.K. - Profil | Po 29.9.2008 18:52:03

Asi ůhoř razantně ubývá. Je to škoda....je radost na toho hada koukat jak spokojeně odplouva. Potřeba založit nějaký chovy . Aby se to alespoň trochu zlepšilo.

boby - Profil | Po 29.9.2008 18:49:14

Jestli si dobře pamatuji, někde jsem četl, že dokonce provádíme odlov úhořů a letecky je dopravujeme do ústí řek.To kvůli neprostupnosti některých vodních toků.Myslím, že pro záchranu úhoře říčního prozatím děláme dostatečnou a dobrovolnou ochranu.Určitě daleko víc než jiné státy. Možná by nebylo marné prosadit povinnost dodání určitého množství monté k vysazení, do zemí kde úhoř dospívá..

hraji - Profil | Po 29.9.2008 12:17:09

Petrson: šlo o nadsázku od začátku do konce, protože mi takové výkřiky připadají zcela mimo realitu.

Cerebro - Profil | Po 29.9.2008 8:50:35

Bohužel nemám zkušenosti s peticí. Ale jako nejlepší řešení se mi jeví internetové stránky na internetu kam se lidé budou zapisovat. Odkaz můžeme šířit mailem a nebo po icq + letáky na ulicích. Ovšem chce to navrhnout tutu petici a další lidi co by se na tomto projektu účastnili. Klidně bych do toho šel ale dělat to sám by mi zabralo hrozně času a trvalo by to příliš dlouho. Tak scháním dobrovolníky, kteří už i třeba mají zkušenosti s peticí.

Jovánek - Profil | Po 29.9.2008 5:42:11

V některých věcech má autor pravdu,ale osobně si myslím,že u nás úhoř nevyhyne.

Petrson - Profil | Po 29.9.2008 2:19:18

>> hraji > orgány jsou totiž jediné, kdo přijímá zásadní rozhodnutí, třeba v mezích, které jsem uvedl. kdybych to hodnotil subjektivně, úhořů chytám čím dál víc, letos z 6 byli 3 míroví, 5 puštěno. Takže podle mě by jich přibývalo :) Což asi víme, že je nesmysl. Pustit rybu je ale jediné, spolu s drobným příspěvkem z povolenky na nákup monté, co můžu udělat jako jednotlivec bez vyššího mandátu. A jelikož umělý výtěr možný není, jedinou cestou je ochrana druhu na úrovni celého biotopu (tedy nejen českých řek), způsoby, které jsem rozvedl. Ta bez posvěcení orgánů vlastně ani není možná, ať se nám to líbí nebo ne.
Působnost na místní úrovni je mnohem jednodušší: jaké programy? :)) To bys "pletl z hovna bič". Prostě, v současné době, kdo zaplatí monté, ten chytá. Pokud byste jej u Vás vysazovat nechtěli, protože není původní, aspoň ušetříte, ale nevím, jak to pochopí členové :)
A pokud známka nebyla nadsázka, taky krok vedle. Pořád bude něco docházet, to bychom měli za chvíli známku na lososy, okouny, podoustve......

PS: Zajímavé by bylo sledovat vývoj, kdyby se monté kvůli ceně úplně přestalo vysazovat.