Žalobu proti udeleniu výnimky na odstrel kormoránov zamietli

Kategorie: Všeobecné

Žalobu ochranárov proti udeleniu výnimky na odstrel kormorána veľkého súd zamietol....

http://www.sme.sk/c/4077930/zalobu-proti-udeleniu-vynimky-na-odstrel-kormoranov-zamietli.html

rommi, 16.9.2008

Diskuse k bleskovce

KóĎA - Profil | St 17.9.2008 8:45:34

Ponty: trochu offtopic, ale myslivecká lobby mě taky radostí neplní. Jsem vždy konsternován jejich reakcemi, když se náhodou v lese objeví jiný predátor než člověk. Hlavně aby přemnožená lovná zvěř nedošla k jiné úhoně než brokem nebo kulovým nábojem.

harpunar - Profil | St 17.9.2008 8:36:28

drozďák-mnohdy nabývám dojmu že vlastně ano,což jest ovšem sice smutné,ale co bychom chtěli po dinosaurech ve vedení svazu,není-liž pravda?

drozďák - Profil | St 17.9.2008 8:22:25

harpunar: a to v širších souvislostech českému a moravskému rybářskému svazu taky vyhovuje

harpunar - Profil | St 17.9.2008 8:20:07

Souběžně bych navrhoval radikálním způsobem řešit dvounohou mutaci kormorána s prutem v ruce,který decimuje rybí osádku daleko více nežli jeho černý brácha! Je řekl bych dokonce rychlejší nežli to nebohé ptáčátko-jen někde nasadí ryby,již vidím zástupy kormoránů,kterak se lstivě za ranního kuropění blíží k vodě a žerou a žerou a žerou a žerou!!!!!!

Miloš_Dia - Profil | St 17.9.2008 7:51:24

SpanyS:
Obecně se dá zastřelit téměř cokoliv. Je-li cílem střelby terminace vychcaného ptáka, nelze ztrácet čas diskusí o brocích.
Je-li cílem konečného řešení kormoránské otázky náhodné sestřelení několika jedinců za přísného dodržování neúčinných a místy směšných kamizolských tradičních praktik, pak bude lepší nechat ty ptáky v klidu zlikvidovat vše živé ve vodách.
Což se taky stane, bude-li pokračovat trend teplých zim.

Btw. kormorán docela českému a moravskému svazu vyhovuje..

SpanyS - Profil | St 17.9.2008 7:33:56

plantena - > ono to s tím plašením není zas tak jednoduché, kormoráni nejsou žádní malí blbci :-) Stačí se podívat na zkušenosti rybářů z Francie, Švédska nebo k Rakušánkům.
Když už se obětuješ a budeš den či dva poctivě prošlapávat hnízdiště a žádný ornitolog na tebe nevlítne, tak se stane následující. Vajíčka sice vystydnou, ale to pro kormorána není problém, jakmile zjistí, že je něco v nepořádku, vyhodí tyhle vajíčka sám z hnízda a snese nové, tenhle ten trik zvládne klidně i 3 za sezónu. Takže plašení na hnízdišti nemá takový účinek, jaký by byl potřeba. Švédi to začali řešit tím, že vajíčka namáčejí do nějakého speciálního olejového roztoku, ten nepustí zápach ven a ani vzduch dovnitř, takže se zárodek udusí a kormorán nějaký čas nic nepozná, takže nestačí vyhodit náhradu.
S odstřelem to taky není taká pecka, jakmile se pro flákne, že je odstřel povolen, tak ty mrchy si spojí člověka s nebezpečím a budou se pěkně držet mimo dostřel broků jako ve Francii. Jo a abych nezapomněl kormorán má docela silné letky, takže se dost často stává, že broky ho jen načechrají, ale nesundají ho z nebe…
To jen pro představu proti čemu tady stojíme a že řešení není tak jednoduchý, jak se zdá…

Boris - Profil | Út 16.9.2008 19:13:54

Rišo: ..a ktore vtaky sa strielaju sediace na strome alebo zemi?
all. inak ako sa vravi "uz vcera bolo neskoro" na Liptove a Orave dali lipnom a pstruhom nielen ze riadne zabrat, ale v niektorych lokalitach priam zdecimovali rybiu osadku. Tie cierne k..vy sa tlacia uz aj na zapadne Slovensko a niektore na Orave a Lipt. Mare uz ostavaju aj cez leto. Bojim sa, ze tento kontrolovany odsrel je prilis mala paka na taku katastrofu, ktora postihuje niektore nadherne reviry, ktore po zime ostavaju skoro bez ryb. Ved ich k nam lietava na niekolko mesiacov skoro 8000- staci si preratat, kolko je to ryb ked kazdy zozere povedzme len 0,5kg ryb denne.

Petrson - Profil | Út 16.9.2008 19:03:29

Tleskám, konečně první vlaštovka, která vrací pohled úřadů na faunu v krajině do "normálních mezí": tedy jednoduše staví na prioritě ochrany domácích druhů - funkčních článků ekosystému, proti druhům invazním, kteří naši přírodu prostě ničí. Otázka jejich původu na území až takovou roli nehraje (podobně je asi v pořádku, že není důležitý původ např. Ukrajinců na našem pracovním trhu), byť u takového stěhovavého kormorána, křižujícího nebe celého světa v několika různých formách a populacích, se dá úspěšně zpochybnit (což jejich miláčci ornitologové tak neradi slyší, tím méně přiznávají). I když je to "jen u sousedů", zase opadl kus staré omítky, že je i tady slyšet ozvěna.

plantena - Profil | Út 16.9.2008 18:49:24

Jak douho se musí ptáci plašit, aby vajíčka vychladla? Na to snad žádný zbrojní průkaz není potřeba a mohla by to být pěkná jarní vycházka.

Mates(původní) - Profil | Út 16.9.2008 17:57:12

Majsher: ty si jak z Pelíšků................. a myslíš, že to bude stačit?

Rišo - Profil | Út 16.9.2008 16:13:56

No ešte furt sme nevyhrali! Tuším, že v Slovenskom rybárovi písali o debilných podmienkach samotného odstrelu, napr. kormorána nemôžu odstreliť keď sedí na strome atď. Samozrejme tie hovadiny tam nasekali vtáčkari aby to čo najviac sťažili.

sven - Profil | Út 16.9.2008 16:06:07

Majsher: jestli to nebude tím, že jsou Slováci před námi už skoro ve všem.

Ponty - Profil | Út 16.9.2008 16:03:27

Tleskám našim sousedům. Aspoň tam zvítězil zdraví rozum, nad zaslepenými ochránci přírody. Jeden můj kamarád je myslivec a ten vždy pravý- "NEJVĚTŠÍ ŠKODNÁ V LESE, JE OCHRÁNCE PŘÍRODY" Dlouho jsem s ním nesouhlasil, až do doby kdy jsem zaregistroval problém s kormorány a jejich devastujícími útoky na rybí obsádky.

Majsher - Profil | Út 16.9.2008 15:58:42

Kurna, ze ty Slovaci museji byt v rybarstvi vzdy o krok (ci víc) pred nama... :)