Příčné překážky v tocích jsou noční i denní můra českých rybářů

Kategorie: Všeobecné

Severní Čechy a Labe jsou vstupní branou pro migrující živočichy – ať už na dlouhé nebo kratší vzdálenosti. Těmi dálkaři jsou například lososi a úhoři a těm člověk nastavěl do cesty spoustu příčných překážek, bohužel zejména na našem území.

Zdroj včetně reportáže: https://region.rozhlas.cz/pricne-prekazky-v-tocich-jsou-nocni-i-denni-mura-ceskych-rybaru-9043956

MAXXSKATER, 17.8.2023

Diskuse k bleskovce

Willow - Profil | Ne 20.8.2023 8:33:28

Zrušit dotace a bude klid od všech nových MVE a různých suchých poldrů které jsou na nic.
Je sucho a vody je prostě málo, takže suché poldry naplnit vodou aby mohly v období sucha a nízkých průtoků dotovat toky zadrženou vodou a hlavně zakázat provoz MVE za nízkého stavu vody.Tady u nás si tu vodu posílají na úseku 20 km jako lodičku.!!Kde je ČIŽP?

Big Mike - Profil | So 19.8.2023 15:49:58

Martin M. >> my to holt nevymyslíme a když, stejně to jiní rozhodnou dle sebe a jen budeme zase koukat, co to vzniklo za nesmysly. Jako ostatně všude okolo poslední roky.))

Martin M. - Profil | So 19.8.2023 14:01:03

Big Mike >> ja si naopak myslim, ze zakaz rybolovu by mel byt pod jezy, kde NENI rybi prechod. Davalo by to vetsi smysl nez ted - ryby jsou tam v pasti, chteji proti proudu a nejde jim to a jeste dostanou po cuni od rybaru. Jestli tam je funkcni rybi prechod, tak proc by se kolem nej mely hromadit ryby, tohle mi nedava smysl.

Big Mike - Profil | So 19.8.2023 13:31:41

Ještě k těm rybím přechodům - pokud někde bude, 50 m nad a pod nelze chytat! Prý i na druhé straně. Tudíž by jakýkoliv jez s přechodem byl automaticky mimo rybářskou hru. Myslím, že to by byla teprve opravdu noční i denní můra rybářů!

nofish - Profil | So 19.8.2023 0:18:31

Rožnovák >> věřím, ale musí být vhodně udělaný. A když se budeme bavit o MP vodě tak jim podle mě umí projít stejně jen určité druhy ryb. Samozřejmě tipuji že ty, u kterých je to i žádoucí. Nebudu jmenovat druhý abych nebyl popotahován za to, že jsem nějaký vynechal. Každý vidí, která ryba si poradí na řece s překonáním proudu.

Rožnovák - Profil | Pá 18.8.2023 18:46:10

nofish >> RP simuluje jen To jak by v místě řeka měla téct v místě kdyby tam překážka nebyla - pokud je správně navržen.-nyní se dělal například co vše projde RP v hranicich po rekostrukci jezu z RP. Vědátoří řeší RP posledních pár let - ty nefunkční zrůdnosti co se namontovaly na jezy nebo spíš do jejich nitra v minulosti - jsou jen jakousí technickou zvláštností - u nás na P máme pokud vím 2 které a jsou k ničemu. Ovšem jeden u MVE navrhovaný později - je dílko zdařilé voda je v něm celoročně simluluje potok a ryby v něm čile migrují nahoru dolů a dokonce i sbirají hmyzáky.

mastrof - Profil | Pá 18.8.2023 14:36:50

Martin M. >> tak to popisuješ přesně malost českého člověka . Sázet si jen do svého a jinde u cizáků ať je klidně mrtvo. Dokud si svazu bude s pomoci povoďáků dělat z řek chovné rybníky plne nepůvodních ryb nikam se nedostaneme, možná tak do prdele...

razisdas - Profil | Pá 18.8.2023 14:31:13

Martin M. >> Z hlediska hospodaření jednotlivých MO splavy pomáhají, jak říkáš.
Ale z hlediska migrace ryb jsou splavy problém.
Migrace ryb mezi jednotlivými úseky sousedních MO by neměl být problém jelikož jsme sdruženi v jednom svazu. Ale chápu, že MO chce, aby si to chytli domácí.
Nevíš jak tuhle problematiku řeší v zahraničí, kde jsou vody soukromé/klubové?
Co se týče nového stupně, tak by měla být předložena studie, kdy budou vyhodnoceny ekonomické a enviromentální aspekty stavby. Aby se vidělo jestli to přinese víc, než co to sebere. Ale co jsem pochytil o rejdařství, tak pro čr moc potenciál nemá.

mastrof - Profil | Pá 18.8.2023 14:26:11

Martin M. >> tak zrovna okolo tohoto rybího přechodu jsem se nějakou chvíli motal a jeho hlavni problem je, ze ho nikdo nečistí. Na nátoku jsem několikrát odstraňoval naplavené dříví a vodni vegetaci. Byla to třeba metr tlustá vrstva odedna až po hladinu. Tim žádná ryba migrovat nemůže, leda úhoř by to proplazil. Další problém je bordel v přechodu, když se ti ucpe pár štěrbin mezi kameny, zvedne se hladina a v tech okolních štěrbinách vzniká výrazně vyšší schod i rychlost proudění. Toho člověka by ten přechod uživil už teď a v přestávkách od čištění by mohl čeřínkovat. Tento problem se týká většiny rybích přechodů, za těžké prachy se postaví, ale nikdo už neřeší kdo je bude čistit, a pak nefungují, týká se to jak technických štěrbinových tak bypassů.

Martin M. - Profil | Pá 18.8.2023 14:05:28

razisdas >> o odstraneni se podle mne vubec neuvazuje, spise se resi, jestli postavit dalsi stupen. Ale vubec si nemyslim, ze ty soucasne jsou "nocni i denni mura rybaru", jak se clanek snazi vyvolat dojem. Kdyz kouknu na hospodareni CRS a MRS, tak splavy casto vyznacuji zacatky a konce reviru a hospodari prizpusobuji nasazovani ryb tak, aby jim ryby neutekly do sousednich reviru, v podstate jim jezy pomahaji s hospodarenim. Mam za barakem reku (Svratka 3), ktera ma asi 2 vetsi a nekolik mensich splavu a konci jen mostem - pobocny spolek pod posledni splav (4m vysoky) nic nenasazuje, nasazoval by castecne cizim rybarum, radeji tento usek reky necha ladem. Vysazuji ostroretky, podoustve, tlouste, parmy, samozrejme kapry a dalsi druhy, ale vsechno se nasype na horni konec reviru, aby se to co nejefektivneji vyuzilo "doma". Rybi prechod nebo zruseni jezu jde proti tomuto zajmu.