Lesy ČR právě dokončily rekonstrukci vodní nádrže Markovka u Třebíče

Kategorie: Všeobecné

Třebíč, 5. prosince 2019 – Rekonstrukci vodní nádrže Markovka v Kožichovicích u Třebíče dokončily tento týden Lesy České republiky coby správci drobných vodních toků v zemi. Obnova vodního díla stála 36,7 milionů korun. Nádrž se začne napouštět v březnu 2020.

Podnik rekonstruoval poškozený vtokový a výpustný objekt a bezpečnostní přeliv. Z retenčního prostoru odtěžil asi dva tisíce metrů krychlových nánosů. „S napouštěním začneme na jaře, předpokládám, že by se do dvou let měla nádrž s objemem zadržené vody dosahujícím 618 tisíc kubických metrů naplnit,“ uvedl Pavel Hopjan, vedoucí správy toků pro oblast povodí Dyje z Lesů ČR. Vodní dílo patří k těm, které podnik rekonstruoval v rámci svého programu #vracimevodulesu. Nádrž zadrží vodu, ale ocení ji i lidé při koupání a kromě nich také rybáři. Na dně zůstala náletová vegetace, tu není třeba odstraňovat. Podle Hopjana může prospět rybám.

Z celkových 36,7 milionů korun podnik čerpal 31,8 milionů korun z dotací Ministerstva zemědělství ČR, zbytek hradil z vlastního rozpočtu.

Zdroj: https://lesycr.cz/tiskova-zprava/lesy-cr-prave-dokoncily-rekonstrukci-vodni-nadrze-markovka-u-trebice/

MAXXSKATER, 7.12.2019

Diskuse k bleskovce

dada11 - Profil | Ne 15.12.2019 8:59:29

Tak ještě ty ryby. Na to su zvědavej nejvíc.