Na jezu v Hranicích proběhne opět pravidelná údržba

Kategorie: Všeobecné

Jezová zdrž na řece Bečvě v Hranicích bude začátkem září vypuštěna. Povodí Moravy, s. p. provede kvůli plánované údržbě pohyblivého jezu včetně nadjezí mimořádnou srážku. Vodohospodáři zahájí vypouštění jezu v pondělí 2. září, práce potrvají do 8. září.

Povodí Moravy, s. p. provede ve dnech 2. – 8. září úplné vypuštění jezové zdrže (tzv. srážku). Ta proběhne z důvodu plánované údržby technologie jezu a čištění jezových segmentů včetně klapek. Současně bude případně probíhat odstranění naplavených stromů v nadjezí, vyčištění svodných kanálů a sběrných studní. Vypuštěná jezová zdrž navíc umožní v návaznosti na květnovou povodeň kontrolu břehového opevnění nadjezí, které je po celý rok zatopené vzdutou hladinou vody. Proběhne také fotodokumentace dna celého nadjezí z hlediska vývoje nánosů.

Zahájení vypouštění zdrže začíná každý rok první pondělí měsíce září od rána od 8 hod. Manipulace při vyhrazování se provádí po jednotlivých krocích pozvolna tak, aby nejdříve došlo k ustálení hladiny. Teprve potom následují další kroky. Každoroční srážka probíhá dle platného manipulačního řádu jezu Hranice. Vypuštění jezu proběhne pod biologickým dozorem. Po dokončení prací a kontrole začne Povodí Moravy vodní dílo opět napouštět. Rychlost vypouštění i napouštění vodního díla bude záviset na aktuální hydrologické situaci.

V příštím roce chce Povodí Moravy, s. p. zahájit rozsáhlou rekonstrukci tohoto jezu, která bude spočívat v jeho zkapacitnění (rozšíření) o třetí jezové pole a ve výstavbě rybího přechodu. Jedná se o jednu z nejvýznamnějších staveb v rámci komplexní protipovodňové ochrany Pobečví.

Zdroj: http://www.pmo.cz/cz/media/tiskove-zpravy/na-jezu-v-hranicich-probehne-pravidelna-udrzba-x-x/

MAXXSKATER, 31.8.2019

Diskuse k bleskovce

madeintomik - Profil | Ne 11.9.2022 18:57:05

Zdravím vespolek .
Clapi myslím , že by jste se měli trochu uklidnit .
Srážka na Hranickém jezu probíhá pravidelně každý rok první týden v září z důvodu údržby jezu .
To ,že v loužích zůstanou nějaké ryby ,je běžná záležitost . Je jasné , že v pondělí ráno je problém sehnat lidi ,kteří by ty ryby posbírali . Tím bych chtěl poděkovat všem co jste se na záchraně ryb podíleli . Palec nahoru :-)
Ohledně předsedy Helíska : je to člověk v letech , dlouhodobě vykonává funkci , kterou nikdo nechce dělat , rybář srdcař . Po otravě Bečvy byl denně ve vodě a sbíral smradlavé mrtvé ryby , zatím co ostatní rybolovi seděli na piskáčích a jen tak očkem koukli co se děje v řece :-(
No a ten bordel u vody , třeba u tofy nebo někde jinde , to nebudu komentovat , to je problém v lidech , a je jedno jestli jsou to místní , nebo přespolní ...
Buďte v pohodě a ať se daří .

Kobarid - Profil | So 10.9.2022 11:15:11

block21 >> naprosto přesně . Když je v Hustopečích hájení a já chci jít k vodě tady u nás na svazovku, tak je to jen s obrovským sebezapřením a raději jedu někde, kde vím, že chytám v přírodě a né na skládce TKO.

block21 - Profil | So 10.9.2022 7:02:26

Kobarid >> Pčesně jak píšeš-Na Tofu jsem kdysi jezdil (z NJ) a docela měl rád.Dnes?skladiště odpadu,děs.Hustopky fungují jinak a poctivě.

Honza7 - Profil | Čt 8.9.2022 15:51:23

Času je velice málo, ale nedalo mi to a znovu jsem vyrazil aspoň na 20 minut k rybímu přechodu, tentokrát lépe vybaven. Podařilo se zachránit pár tlouštů, mřenek a jednoho hrouzka. Doufám, že se situace zlepší, když přijde déšť.

Kobarid - Profil | Čt 8.9.2022 10:27:40

block21 >> jako je to možné ....
na MO + jezera nemohu říct jediné špatné slovo. Když si už si vezmu jen tu věc, jak je "všude" pořádek a čisto - to se nedá se svazovkama, třeba okolo Hranic vůbec srovnat (Sokolovna, Tofa a pod.). Už jen to je důvod, proč jsem před lety z Hranické MO odešel (představ si, že příjdeš na brigádu, tam stojí 20 borců a hospodář jim řekne, já mám práci pro 5 lidí, zbytek může jít domů - tak mu říkám ..... ty seš blbej, jak daleko vidíš - místo toho, abys byl rád, že ti sem dojede 20 lidí, tak je pošleš domů? Kdybys byl co k čemu, tak máš nachytanejch 20 velkejch pytlů, k tomu rukavice - dáš to chlapům a řekneš .... jeďte na TOFU/Za Sokolovnu, tam obejděte rybník a posbírejte odpad, my to pak odvezeme na skládku. On na mně koukal, jak kdyby spadl z Marsu a ještě asi dodnes netuší, co jsem mu tehdy vlastně řekl!!!)

block21 - Profil | Čt 8.9.2022 9:05:17

Kobarid >> To už jsme se možná někdy potkali.Chodíval jsem tam ještě když to byla krajská voda,to je ale tisíc let na z5 .Dnes tam funguju na hostovačku....

Kobarid - Profil | Čt 8.9.2022 7:11:15

block21 >> Bečva A5 + B5? Tam jsem členem přes 20 roků.

Honza7 - Profil | St 7.9.2022 21:53:13

eskymak Mrakomor >> Ahoj Petře, dnes jsem se tam zastavil, když jsem se vracel z práce domů. V rybím přechodu je ještě dost živých malých rybek ( především tlouštů, ale nejdeš tam ještě parmy, hrouzky atd. ). Bohužel bez síťky toho moc neulovíš. Mě se podařilo v jedné takové velmi malé louži vytáhnout živé tři malé parmy a jednoho hrouzka ( a už plavou v hlavním toku Bečvy ).
Zajímavé bylo, že přijela cisterna a shora kam dostříkla do rybího přechodu pouštěla čerstvou bodu. Aspoň u konce RP tam kde se dostala tato voda ryby nelapají po dechu a je šance, že by mohly přežít.
A teď bych velmi rád slyšel odpověď na otázky : Jak moc mi rybáři si ceníme života ryb v našich tocích, když necháme v takových podmínkách umírat takové ryby jako jsou mník, parma atd. a vzápětí tyto ryby nakupujeme za drahé peníze? Na co se používají peníze za brigády? Dá se ještě vůbec mluvit o hospodaření?

block21 - Profil | St 7.9.2022 21:26:53

Kobarid >> Takhle....Jinak mou domovskou vodou jsou Hustopky 2x,3x týdně...

Kobarid - Profil | St 7.9.2022 20:27:15

block21 >> špatně jsi to pochopil - já ta slova opsal z Tiskové zprávy PMO, kde se uvádí, že PMO zajistí "biologický dozor". To jen aby přítomní viděli, jak PMO lže, když veřejnosti tvrdí, že o rybu ve vodě bude při srážce postaráno a skutečnost je zcela jiná (katastrofální)!!!
A právě kvůli přístupu vedení MO ČRS Hranice, jsem z této organizace před léty přešel jinam. A kdybych tady měl "vypisovat historky ze života" na téma MO/Bečva, tak se tady mnozí budou divit i ušima.

bart.bm - Profil | St 7.9.2022 16:35:24

eskymak Mrakomor >> odpověď byla rychlá 😁 takže povodí MO na toku kde bude srážka předem informuje a to minimálně 2 týdny před plánovanou srážkou. Tím jasně vyplývá že jednatel nemluví pravdu. Jednatel zapomíná že není sám na toku Bečvy kde ke srážkám dochází.

bart.bm - Profil | St 7.9.2022 16:13:34

eskymak Mrakomor >> zjistím zda MO předem informují či nikoli. To je to nejmenší 😁 dám vědět

bart.bm - Profil | St 7.9.2022 16:11:44

eskymak Mrakomor >> podej podnět jak jsem to udělal já. Budou se hodně divit 😉

hraji - Profil | St 7.9.2022 14:08:36

eskymak Mrakomor >> mám zkušenost s prací Povodí na našem revíru. A nepamatuji se, že by kdy Povodí zajišťovalo nějaké slovování ryb. Ono je těžko hodnotit, když neznáme pozadí, ale moje zkušenost mi říká, že na tak výraznou manipulaci s vodou se posílá oznámení na všechny dotčené strany. Velmi by mě překvapilo, kdyby Povodí, zvláště po otravě na Bečvě, vynechalo ČRS ze seznamu těch, kterým bude manipulace oznámena. Mimochodem, když dostanu informaci, že bude srážka, ale nebude tam uvedeno kdy přesně, tak si tu informaci, jako osoba zodpovědná za hospodaření na revíru, zjistím, třeba na tom povodí. To je alibismus tvrdit, že nám řekli, že bude srážka, ale neřekli kdy. Pár minut na internetu a vím termín http://www.pmo.cz/cz/media/tiskove-zpravy/na-jezu-v-hranicich-probehne-pravidelna-udrzba-x-x-x/

eskymak Mrakomor - Profil | St 7.9.2022 12:07:58

hraji >> Prý to slovovali....a udajně informovani povodím nejsou přesně, tak ani neví kdy přesně k srážce dojde. Taková byla odpověď jednatele.
Dle mého (možná se pletu) by to měl v první řadě zajistit a odpovídat zato, ten kdo s vodou manipuluje.

hraji - Profil | St 7.9.2022 10:49:57

eskymak Mrakomor >> čekal jsem, kdy někoho napadne, místo nadávání na podnik Povodí, který dělá svoji práci, zjistit, co udělali rybáři, protože kdo jiný má mít zájem tam chránit ryby, a je jasné, že rybáři byli v rámci povolení takové mimořádné manipulace, také informováni.
Přístup hranických rybářů, tedy jejich vedení, považuji za skandální, protože jsem přesvědčen, že nebylo potřeba nikam posílat půl organizace, stačilo pět lidí, kteří by pečlivě prošli vypuštěný úsek a ryby vysbírali.

block21 - Profil | St 7.9.2022 9:36:03

eskymak Mrakomor >> By mě zajímalo,kdo ty bastardy volí...