Do Orlické nádrže bylo vysazeno 3825 kusů sumce

Kategorie: Všeobecné

Do revíru Rady ČRS Vltava 16-19 (ÚN Orlík) bylo v uplynulých dnech vysazeno 3825 ks sumce o průměrné hmotnosti 0,4 kilogramu. Množství vysazených ryb odpovídá hodnotě povinného zarybňovacího plánu. Věděli jste, že téměř každý šestý ulovený sumec na svazových revírech je právě z Orlíku?

Na úlovky sumce velkého je Orlická údolní nádrž jedním z nejzajímavějších českých revírů. Například v uplynulém roce jich zde bylo uloveno (a ponecháno) 1380 kusů o průměrné hmotnosti 5,78 kilogramu. 16 % všech úlovků sumce, dosažených na revírech Svazu, je právě z této údolní nádrže (na druhém místě jsou s 8,3 % Slapy, na třetím s velkým odstupem Labe 21 s podílem 2,2 %).

Sumec velký je naší největší rybou; podle prostředí ve kterém žije dokáže překonat hranici dvou metrů a 100 kilogramů váhy. Lovné velikosti (85-120 cm) dorůstá v sedmi až dvanácti letech; jedná se o dlouhověkou rybu, dožívající se i padesáti let. Svědčí mu pomalejší toky i stojaté vody, s teplejší vodou a členitým, bahnitým dnem. Je to převážně noční lovec, v jeho rozměrné tlamě dokáže zmizet i ryba kolem padesáti centimetrů. Nepohrdne rousnicemi, žábou nebo myší, zdokumentované jsou i útoky na kachny. Je silně teritoriální, přes den je zpravidla ukryt na "svém" místě u kořenů, potopených stromů nebo jiných překážek, odkud za soumraku vyráží na lov, zpravidla do vzdálenosti maximálně sta metrů. Úspěšní při jeho lovu budete na velké přívlačové nástrahy (wobblery, gumy, plandavky), na položenou s rousnicí i na plavanou s nástražní rybkou (často se používají tzv. bojky). Z lodě jsou často používané vábničky - dřevěné pomůcky, kterými se údery o vodní hladinu vydávají "pukavé" zvuky, provokující sumce. Přesný důvod, proč vábničky provokují sumce k záběru není znám, nejpravděpodobněji připomínají sumcům soupeře (sumci podobný zvuk vydávají během lovu u hladiny) a jinak letargický sumec hájící své teritorium potom na nástrahu reaguje agresivně proto, aby ji "vyštval" ze svého místa.

Sumec je hájen stejně jako ostatní dravé ryby od 1. ledna do 15. června; zákonem má stanovenou nejmenší lovnou míru na 70 centimetrů (pokud uživatel revíru nestanovil míru vyšší). Jeho úlovek je omezen na dva kusy denně (v kombinaci s jinými ušlechtilými rybami, viz Rybářský řád), nebo 7 kilogramů.

Pokud se rozhodnete na Orlickou nádrž na sumce (nebo jiné ryby) vyrazit, pečlivě prohlédněte popis revírů v soupisu nebo na webových stránkách (https://www.rybsvaz.cz/beta/index.php/reviry/reviry-rady-crs/udolni-nadrz-orlik-vltava-16-19 ), kde se dočtete o statistikách úlovků (https://www.rybsvaz.cz/beta/index.php/aktuality/zarybneni-reviru-rady-crs/106-reviry-crs/465-statistiky-ulovku-na-un-orlik ) všech druhů ryb, místech vhodných pro handicapované rybáře nebo si můžete zamluvit ubytování v areálu ČRS Štědronín ( https://www.rybsvaz.cz/beta/index.php/o-crs/ubytovani-na-orliku-stedronin ) (kde si můžete i půjčit loďku, která se pro lov sumců opravdu hodí).

Petrův zdar!

Zdroj: https://www.rybsvaz.cz/beta/index.php/aktuality/zarybneni-reviru-rady-crs/496-do-orlicke-nadrze-bylo-vysazeno-3825-sumcu

MAXXSKATER, 6.6.2019

Diskuse k bleskovce

Žádné zápisy.