Deštivý týden pomohl jen málo

Kategorie: Všeobecné

Uplynulý deštivý týden pomohl snížit deficit půdního sucha jen velmi málo. V zásadě se pozitivně odrazil jen v mělké vrstvě do hloubky 40 centimetrů, hlouběji ale nadále trvá dlouhodobé sucho. Potvrzují to stále nízké stavy podzemní vody a vrtů.

Pardubický kraj, hlavně okres Pardubice, patří mezi suchem nejpostiženější české regiony. Zemědělci odsud hlásí až 40procentní poškození úrody. Ztráty vyšší než 10 procent ale hlásí kvůli suchu prakticky všichni farmáři i z ostatních regionů.

Kritický byl srážkově zejména duben.

Podle dat Českého hydrometeorologického ústavu napršelo průměrně pouze 25 mm, což je 60 procent průměru z let 1981 až 2010. Navíc bylo nadprůměrně teplo, takže půda víc vysychala. Nedávné deště už tyto ztráty nedokázaly zvrátit. „Projevy sucha z dubna jsou patrné zejména u ječmene, pšenice, řepky, u ovocných stromů a vinné révy. Pěstitelé také mají obavy ze stavu trvalých travních porostů a zajištění píce. Nedostatek srážek způsobuje špatné a nevyrovnané vzcházení plodin,“ uvedli hydrologové.

Zdroj: https://chrudimsky.denik.cz/z-regionu/destivy-tyden-pomohl-jen-malo-20190521-2.html

MAXXSKATER, 22.5.2019

Diskuse k bleskovce

Polčis - Profil | St 22.5.2019 16:36:20

Mrk se obrací v jednu velkou kouli diskuzí jak je málo vody a různé přírodní katastrofy spojené s tím že je sucho...To musíte opravdu s každým článkem hned založit diskuzi a brečet, nadávat a hádat se????