Stav vodních nádrží Povodí Labe k 22.1.2019

Kategorie: Všeobecné

V souvislosti s výskytem intenzivnějších srážek ke konci roku 2018 lze konstatovat, že zásobní prostory vodních nádrží vyprázdněné během suchého období v roce 2018 již jsou, a nebo s vysokou mírou pravděpodobnosti budou (vzhledem k aktuálním zásobám vody ve sněhu), během jarního tání 2019
zcela naplněny. To umožní v případě opakování suchého období i v roce 2019 opět zajistit vodárenské odběry z nádrží v požadovaném množství a dotovat průtoky pod nádržemi tak, aby byly zajištěny jednak ekologické funkce vodního toku, jednak zcela nebo alespoň částečně zajištěny i odběry pro zemědělství a průmysl.

Současně v povodí některých nádrží dosáhly zásoby vody ve sněhu již takových objemů, že je třeba přistoupit s přihlédnutím k aktuální hydrometeorologické situaci k jejich postupnému prázdnění tak, aby byla při očekávaném jarním tání maximálně posílena transformační a ochranná funkce těchto nádrží.

Stav vodních nádrží ve správě státního podniku Povodí Labe ve vztahu k aktuálním zásobám vody ve sněhu je uveden v příloze.

Zdroj včetně přílohy: http://www.pla.cz/planet/webportal/internet/cs/dokumenty/stav-vodnich-nadrzi-k-22-1-2019_9545.html

MAXXSKATER, 28.1.2019

Diskuse k bleskovce

Žádné zápisy.