Stát chce kompenzovat stavbu děčínského jezu ochranou řek v cizině

Kategorie: Všeobecné

Stát chce negativní dopady stavby jezu u Děčína na krajinu v okolí Labe kompenzovat investicemi do ekologie v cizině. V Česku taková opatření nejsou možná. Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) poslali zástupcům Evropské komise dotazy, zda je přípustné provést taková opatření na území jiného státu EU. Potvrdili to zástupci z Úřadu vlády a ministerstva životního prostředí. Na odpověď Evropské komise nyní české úřady čekají.

Jez u Děčína je podle rejdařů klíčový pro budoucnost tuzemské vodní dopravy, měl by výrazně přispět k lepší splavnosti Labe pro nákladní lodě. Jeho stavba se však několik let odkládá, podle dřívějších předpokladů měl být hotov kolem roku 2021, nyní Ředitelství vodních cest odhaduje jako optimistický termín začátku stavby rok 2023.

Zdroj: https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stat-chce-umoznit-stavbu-decinskeho-jezu-investicemi-v-cizine

MAXXSKATER, 25.1.2019

Diskuse k bleskovce

venybit - Profil | So 26.1.2019 9:34:00

Doufám že se nikdy stavět nebude, akorát to Labe zdevastuje . A nechápu proč máme platit nějakou revitalizaci v cizině, když u nás lidem vysychají studny. To zase která chorá hlava rozhazuje peníze,které nejsou jeho?