Vodohospodáři budou kontrolovat skiareály

Kategorie: Všeobecné

S kontrolami lyžařských areálů začínají od pondělí moravskoslezští vodohospodáři. Zaměří se na střediska v Beskydech i Jeseníkách, která pro zasněžování využívají vodu z přírodních toků. Důvodem je dlouhotrvající sucho a s ním spojený nedostatek vody. Takto cílené kontroly jsou spíše výjimečné. V minulosti je vodohospodáři sice dělali, ale převážně namátkově. V pondělí to řekla mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková.

Zdroj: https://www.tyden.cz/rubriky/relax/ostatni/vodohospodari-budou-kontrolovat-skiarealy_505372.html

MAXXSKATER, 3.12.2018

Diskuse k bleskovce

FockeWulf - Profil | Pá 7.12.2018 11:13:00

Rožnovák >> :), se Ti divím:):)

Rožnovák - Profil | Pá 7.12.2018 0:09:14

retrívr >> Nádrž se musí něčím naplnit, většinou vodou z potoka, vzhledem k úhrnům srážek toho moc nenaprší ji musí plnit celé měsíce. Takže ono to vyjde nastejno, důležité je aby se nebralo víc. Každý provozovatel skiareálu nepase protože nebude mít ovce jako přidruženou výrobu a jak jsem psal dost pozemků pod sjezdovkami je pronajatých, faktem ale je že pozemky se udržovat musí a někomu se může pastva vyplatit protože bývá za jistých podmínek v některých lokalitách dotována, nebo jen proto že je to jednoduchý způsob jak se v kopcích postarat o pozemek aby nezarostl náletem.

FockeWulf - Profil | Čt 6.12.2018 21:07:56

retrívr >> Tak jo.Spásání zdar. Končím, škoda času, svatá je pravda šťastných....

retrívr - Profil | Čt 6.12.2018 20:25:59

FockeWulf >> Je krátce. Většina vleků má vybudovány rezervoáry, podchycuje vodu. Co se týče chemie, tak tu mají v republice asi tři střediska, je to v nížinách. Co se týče pozdějšího tání, tak je velmi příznivé a nevím nic o tom, že by tím pastviny trpěly. Většina středisek spásá sjezdovky. A to s tím kovem jsi asi nemyslel vážně.Nehledám pozitiva, jen reálně hodnotím.

Knedla12 - Profil | Čt 6.12.2018 11:45:31

Rožnovák >> Souhlasím se vším co je napsáno :)

u x a - Profil | Čt 6.12.2018 3:41:09

kdyby jel kontrolovat Palyza s Uherčíkem skiareál tak by tam Uherčík balil lyžařky a Palyza by tam omdlel z ceny piva a grogu...

Rožnovák - Profil | St 5.12.2018 23:23:57 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Knedla12 >> asi před 8 lety přiška nová technologie která používání chemie omezila, netuším jak a kde se používá dnes, pravdou je že se používala a nebyla vždy prospěšná, jinak by nevznikly právní normy jež by to regulovaly, tuším že je to i nějaká směrnice EU. Hojně se používal Snomax, což je přípravek na bázi bílkovin. Problém je spíš ve vodě jako takové, běžně totiž nesněží či neprší voda z potoka plná minerálních látek, když se to dělá pravidelně, do půdy se pomalu ale jistě dostavájí látky které mění její složení a tím už nemusí být tak atraktivní pro ty druhy co dřív. Techničák se taky chová trochu jinak odtává pomaleji čímž zkracuje vegetanční období. Při pomalejším odtávání se ho asi třetina odpaří a spadne sice ve formě srážek, ale jinde. V alpách pomocí sněžných děl bez chemie látají pevninský ledovec aby jim nesjel do údolí. U nás se by se výstavbou areálů při současném stavu srážek a krajiny mělo brzdit. Jedna blbě zařízlá sjezdovka ve svahu kopce ho dokáže slušně hydrologicky rozvrátit. Areálu menších i větších je u nás okolo 400 některé jsou i okolo 500 mnm, a ještě na výstavbu dostanou dotaci a investorem je obec. Lyžování je pěkná věc, ale mě by být udržitelné ne za každou cenu a podle toho jestli je to možné.

FockeWulf - Profil | St 5.12.2018 21:50:01

Knedla12 >> Mosty znám, pár holek tam bylo fajn:), na Severce jsem jako kluk vyhrál několikrát KKZ, na Tetřev a Skalku mám krásné vzpomínky:). Nedávno jsem se byl podívat na Kamenou chatu.
Diskutovat o marnosti uměleho zasněžování je zbytečné s někým, kdo to nepochopí, že bez chemie to nedává smysl a já říkám, že je to v našich podmínkách zbytečnost a ekonomický a ekologický nesmysl.
Nejsem sedlák, takž ano, pro mě je pěstovat a chovat totéž:), omlouvám se:). Čus:)

Knedla12 - Profil | St 5.12.2018 21:31:26

FockeWulf >> Podívat se odkud jsem Vám zabere asi 3s, tím zjistíte ty Kotěhůlky.
Ne, nejsou to ti týpci ze Sokolu.
Voda je čistá jak na vstupu, tak na výstupu, přístup do ní v průběhu NENÍ.
Neříkal jsem že mi nevadí krádež vody, vadí a velice.

Od kdy se ryba pěstuje?

Hlavně že to je jak u blbých :D

Musím makat do práce, nikdo jiný to za mne neudělá. Přeji Vám hezký zbytek dne a dobrý zrak.

FockeWulf - Profil | St 5.12.2018 20:47:46

Knedla12 >> Tak znova, ale já už naposled, protože je to fakt jak u blbých, psal jsi, jako argument, že je to čistá voda, že v ní ( té ) pěstovali ryby. A já se ptám, v čem je problém? Ta voda na vstupu je vždy čistá, bez přísad. To svinstvo, které se pak přidá do mixu je sekundární. To pak roztaje a vsákne do půdy - kontaminace.
To , že někde v kotěhůlkách nepoužívají přísady, je možné, ale svědčí to o tom co píšu, mrhání vodou, protože to fakt nadvakrát nedává ekonomický smysl. Mimo jiné proto, že chemicky upravený sníh déle vydrží a proto se to dělá.
Věř, že v Alpách se asi deset let intezivně kontroluje, protože ví, co to je za svinstvo. Přísady jsou díky tomu méně nebezpečné a opravdu se to kontroluje. Ne jako u nás, kde se sere na vše. Někde jsi tu psal, že víš, že berou pitnou vodu, ani to není problém, pokud ji nekradou:), to jsou ti týpci ze Sokola Kotěhůlky?:):)

Knedla12 - Profil | St 5.12.2018 20:28:02

FockeWulf >> Znám se z majitelem Ski areálu, znám se z provozním, dokonce se znám i se zaměstnanci. Kdysi patřila sjezdovka místnímu Sokolu. Nikdy se tam nic nepřidalo.

A nic se neodsává, to píšete Vy, voda se tlačí čerpadly asi 1 km daleko.

FockeWulf - Profil | St 5.12.2018 20:09:36

Knedla12 >> Prosímtě, to jako tu vodu zpětně odsávali? O jaké vodě píšeš??? Zas jak u blbých na dvorku.

FockeWulf - Profil | St 5.12.2018 20:08:23

Knedla12 >> To je marné, zeptej se majitele areálu, jestli valí čistou vodu. Bez přísad to nikdo nepoužívá, možná nějaký zoufalec.

Rožnovák - Profil | St 5.12.2018 19:54:00

zbynekm >> je rozdíl mezi chalupníkem který má za barákem jeden vlek na kotvu na vlastním a v létě si tam pase ovce nebo seče trávu pro králíky a skiareálem který je roztáhlý na statním a za pronájem několika hektarových pozemků kde dřív stál les a jež byl vykácen platí tzv pachtovné Lčr. Tento model je u nás velmi častý les se vyjme s plnění funkcí lesa a vykácí, holiny potom mohou mít i nad zákoný rámec a dřevo se prodá, poté se dojednají podmínky pachtovného, jeho výši mimo jiné ovlivňuje i nadmořská výška a to jestli se bude pozemek uměle zasněžovat, proč asi. Lčr nyní projímají cca 400 ha pozemků většinou v horskýchh partiích pro účely sjezdového lyžování a jsou pochopitelné tlaky stoupat výš a ukrajovat si dál, jelikož ovšem Lčr není soukromá firma ale státní podnik jeho počínaní mě v tomto směru moc neimponuje.

Knedla12 - Profil | St 5.12.2018 18:36:21

zbynekm >> Neděkujte, jenom nemám rád když někdo vehementně šíří nesmysly.

PS: u nás v té vodě chovali ryby, to že pak měli problémy s čerpáním je věc druhá.

zbynekm - Profil | St 5.12.2018 18:30:04

Knedla12 >> Díky konečně se někdo přidal.

Knedla12 - Profil | St 5.12.2018 17:27:47

FockeWulf >> Píšete že sněžné dělo by být chemie nefungovalo, nesmysl.