Slovo na úvod předsedy ČRS

Kategorie: Všeobecné

Vážení kolegové, kolegyně i všichni příznivci Petrova cechu.

V první řadě bych rád poděkoval za důvěru, kterou jsem dostal od delegátů XVII. Republikového sněmu zvolením do funkce předsedy ČRS. Velmi si jí vážím a zároveň ji považuji za obrovský závazek, jemuž se budu snažit ze všech sil dostát. Dovolte mi poděkovat i ostatním kandidátům, kteří svou dlouholetou obětavou prací pro Český rybářský svaz pomohli vybudovat silnou a zdravou organizaci, kterou bezpochyby jsme.

Nemůžeme ale usnout na vavřínech. Moderní doba je velmi dynamická a je nutné se neustále přizpůsobovat změnám a čelit výzvám, které každý den přináší. Čeká nás široká diskuze o Stanovách, bližších podmínkách výkonu rybářského práva, nutné digitalizaci (a sjednocení) svazové agendy i pravidlech celosvazového rybolovu. Do této diskuze bych velmi rád zapojil nejen členy Republikové rady, funkcionáře územních svazů a místních organizací, ale i členskou základnu, jejíž názor je pro řadu změn stěžejní. Velmi důležité také bude pokračovat v intenzivní komunikaci a spolupráci s politickou reprezentací i zástupci ministerstev.

Český rybářský svaz je organizace, která je postavena na převážně dobrovolné práci mnoha nadšenců ve vedení rybářských kroužků, sportovní oblasti i místních organizacích a územních svazech. Ne vždy je v našich možnostech tuto práci dostatečně ocenit, ačkoli se jedná o jeden z hlavních pilířů, na kterém celý svaz stojí. Budeme pracovat na tom, abychom alespoň zajistili maximální podporu pro jejich práci – ať už z pohledu materiálního nebo z pohledu metodického vedení a právní podpory.

Jak jsem zdůraznil již ve svém projevu na Sněmu, mým cílem je Svaz a jeho organizační složky sjednocovat. Musíme hledat a najít společnou řeč, utvářet kompromisy, respektovat se navzájem a naslouchat argumentům. Celosvazový rybolov nám závidí bezmála celý rybářský svět; společnou snahou musí být jeho udržení a další rozvoj.

Uvědomuji si, že přebírat předsednictví po panu doktoru Šímovi nebude snadné. Jeho odborná erudice, osobní nadhled i manažerské a diplomatické schopnosti dokázaly provést Svaz často nelehkým obdobím posledních osmi let. Patří mu za to velký dík a uznání. Udělám vše pro to, abych byl jeho důstojným nástupcem.

Na závěr mi dovolte popřát všem členům Českého rybářského svazu mnoho úspěchů v osobním i rybářském životě.

S pozdravem Petrův zdar!

Karel Mach
předseda ČRS

Zdroj: https://www.rybsvaz.cz/?page=aktuality%2Faktuality&page_menu=&lang=cz&fromIDS=&test=&menu_id=&aktuality_tabulka=aktuality&aktuality_id=720&aktuality_zac=0&aktuality=rozbalit

MAXXSKATER, 29.11.2018

Diskuse k bleskovce

nofish - Profil | Ne 2.12.2018 17:26:01

Jarda Š. >> Však to je ten samý princip. Jen je otázka odkud je ta ryba.
No a Dědek právě uvedl příklad jiný. To co je nad plán, by se snad ani dávat nemělo, ale dává, jde to z prostředků MO, případně ÚS v případě, že mu zbudou peníze. Tam je to jasné.
Ovšem pak je tu rozdíl. Je tu spousta MO, která má vlastní produkci nulovou, nebo minimální. Těm zajíšťuje ryby pro splnění plánu ÚS. Ten jim tam odněkud pošle ryby, z jiné MO, od soukromníka. A pokud někdo bere ryby z tohoto dovozu, není to ze zdroje MO, ale přímo ÚS (teď se nebudeme bavit o kaprovi pro někoho za pomoc při vysazení a podobně to asi nikomu vadit nemůže). Jsou prostě hladoví po mase, nemají vlastní zdroj (chov).

Jarda Š. - Profil | Ne 2.12.2018 17:18:38

nofish >> Já to znám z MO ve StčÚS, která je uživatelem revíru a navíc má RMV, tam je to trochu jinak. Peníze nebo přímo rybu dostane na to, co se vysadí do svazovky podle zarybňovacího plánu, co je nad plán nebo do RMV, je z vlastních prostředků. (Další peníze pak může dostat z redistribucí.)

nofish - Profil | Ne 2.12.2018 5:50:03

Jarda Š. >> ryby kupuje kraj. Pokud to nahodou neznas, tak vysvetleni. V ramci uzemniho svazu se fakturuje. MO na vlastni naklady chova, nebo koupi rybu a to mnozstvi, lisacky prepocitane na penize. To mnozstvi, ktere je plan, pak fakturuje uzemnimu svazu, plus treba dopravu. Nebo, pokud MO nema rybu pro sve reviry, uzemni svaz ji zajisti a necha dovezt. Externi dopravce, napriklad, ti to slozi a jede dal. Je jedno kam.

Jarda Š. - Profil | Ne 2.12.2018 1:04:59

Dědek >> U nakoupených ryb jsem se s tím nesetkal, že by se někomu dávaly, jen u vlastních. (Rozdávat koupené by pro MO nemělo ekonomický smysl, to už by ti lidé mohli místo ryb rovnou dostat peníze.)

Scorpio-75 - Profil | Ne 2.12.2018 0:28:15

Nicneříkající úvodní slovo hodné politika. Nicméně pána neznám, tak snad překvapí.

Dědek - Profil | So 1.12.2018 23:53:27

FockeWulf >> už je zakročeno, poslední dva roky, chodí porybní na kontroly při vysazování, jako dozor.... tedy mají zatím smůlu...

FockeWulf - Profil | So 1.12.2018 23:42:05

Dědek >> Nevím, pokud se to děje a tak jistě to víš, proč nezakročíš? Čeho se bojíš? Lumpi se musí vymést.

Dědek - Profil | So 1.12.2018 23:22:34

Jarda Š. >> Myslíš? Soustava čtyř tůní, do kterých se vysadí 5 metráků kapra, tedy má vysadit. Kapr se přiveze a první vanky jdou do připravených napuštěných kádí v boudě. Nejedná se o pět deset kaprů, ale několik desítek, pro které si přijdou kamarádi s igelitkama. Odnášejí si i po pět kaprů... To se ti líbí? Kolik myslíš, že těch kaprů v 5 metrácích je? A kolik z nich je procent, to co se tam popsaným způsobem rozdá?
V posledních dvou letech si je porybní pohlídali, protože to už bylo do nebe volající a místní, co kolem bydlí to viděli. Měl si slyšet tu reakci, když jim tam na kontrole seděl porybný a řek jim, všechna ryba do vody.
Nezlob se na mě, ale s tímhle já fakt souhlasit nemůžu, tak křivý charakter opravdu nemám.

Jarda Š. - Profil | So 1.12.2018 23:09:17

Dědek >> Že se část kaprů z výlovu chovného rybníka "rozdá" těm, co pro MO něco udělali, na tom nevidím nic až tak špatného. Proti tomu, co se vysadí, je to vcelku zanedbatelné.

Colasrumem - Profil | So 1.12.2018 23:09:15

Dědek >> naprosto s tebou souhlasím. K70 je zhovadilost a je to jen nástroj pro bandu vylízaných idiotů s mlíčím místo mozku co považují kapra za Budhu, aby mohli obtěžovat ostatní rybáře svou nesmírnou a možná až vesmírnou hloupostí. Tohle by pořád mělo zůstat na uvážení každého rybáře.

FRANK71 - Profil | So 1.12.2018 22:21:01

Ještě změnit ( poupravit) skladbu zarybnění. To je asi vše. Jo a udělat něco s Po a Li, na to bych klidně dal 50 Kč k povolence, ale to už bych nechal vyloženě na odbornícich.

FockeWulf - Profil | So 1.12.2018 22:16:18

FRANK71 >> Myslím, že ten centrální registr členů je největší strašák. Mohla by se zjistit pravda. Jsem zvědavý co myslí tou digitalizací, pokud se pohnem do 21. století, hurá. Kapři mi neleží ani u myšlenek. Ale ten registr a náhled do peněz... :)

Bacha - Profil | So 1.12.2018 22:09:53

FRANK71 >> Otázkou je KAM dopředu.

FRANK71 - Profil | So 1.12.2018 22:06:48

Dědek >> jo jsem. Mně by stačilo prosadit centrální registr. Tvrdé trestat masařinu( více ryb, lov v době hájení , tři klacky, ponechání ryb co nemají míru, chování k rybám). Snížení úlovku na 1 kus vybraných ryb, 5kg na den.

Dědek - Profil | So 1.12.2018 22:00:51

FRANK71 >> je dobře že jsi v tomhle optimista, závidím ti...

FRANK71 - Profil | So 1.12.2018 21:59:08

Bacha >> já jsem v tohle optimista. Myslím, že se to pohne dopředu. Samozřejmě to nebude jen zásluha předsedy, ale i ostatních.