Povodí Odry chce výjimku kvůli likvidaci bobří hráze

Kategorie: Všeobecné

Zoology a ekokology potěšila zpráva, že pod Slezskými Rudolticemi v malé říčce Lužná začali bobři stavět první hráz v okrese Bruntál.

Zdroj: https://moravskoslezsky.denik.cz/z-regionu/povodi-odry-chce-vyjimku-kvuli-likvidaci-bobri-hraze-20180303.html

MAXXSKATER, 9.3.2018

Diskuse k bleskovce

Honza7 - Profil | Pá 9.3.2018 23:17:53 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Stejná kauza dva články ( jeden z Povodí Odry, druhý Moravskoslezský deník ) s rozdílným pohledem na celou záležitost a samozřejmě s úplně jiným závěrem, jak celý problém řešit.
Činnost bobra může být opravdu vnímána rozporuplně, ale v každém případě by měla posuzována případ od případu a to velmi citlivě. Na stránkách Povodí je vidět stereotypní přístup a svým přístupem i určitou formou šíření obavy mezi občany o možných vzniklých škodách, které mohou nastat díky způsobu života bobra.
Pouze v Moravskoslezském deníku je uveden popis lokality, kde se bobr usadil: "V místech, kde si bobři postavili hráz, Lužná protéká těžko přístupným neobydleným terénem mezi mokřady. Koryto s mnoha meandry se klikatí na dně údolí, které je přístupné jen po náspu osoblažské úzkokolejky. Běžné cesty sem nevedou. Proto se zde příroda vyvíjí v téměř bezzásahovém režimu a místy má až pralesní charakter."
Pokud je tedy pravdou co uvedl autor v deníku, tak by bylo vhodné, aby Povodí konečně začalo vnímat celou záležitost z pohledu lokality, které se to týká a ne z obecných frází. které mají děsit místní obyvatele. Nevím jaká škoda by mohla nastat zaplavením mokřadů, kdyby došlo opravdu k déle trvajícím dešťům a kde by měl být vyhrazen prostor k životu bobrům v ČR?
Na rozdíl od Povodí je prioritou tohoto našeho hlodavce udržet vodu v krajině.