Povodí přišlo o výjimky na nádrž Nové Heřminovy. Obec chce i jiné varianty

Kategorie: Všeobecné

Povodí Odry přišlo u čtyř staveb souvisejících s nádrží Nové Heřminovy o výjimky z ochrany vzácných živočichů a rostlin. Žádat musí znovu. Obec Nové Heřminovy v tom vidí příležitost zvážit i jiné varianty než vznik přehrady.

Výjimky záměrům udělil kraj, podle ministerstva ale jeho rozhodnutí nesplňovalo zákonné podmínky. „Z rozhodnutí ani z podkladů pro povolení výjimky u zvláště chráněných druhů rostlin a živočichů nebylo jasné, jestli existuje i jiná vhodná varianta řešení. Například jiné technické řešení s menším zásahem do přirozeného vývoje zvláště chráněných druhů rostlin a živočichů,“ uvedl Marek Čihák z tiskového oddělení ministerstva.

Zdroj: https://ostrava.idnes.cz/prehrada-nove-herminovy-povodi-odry-dvc-/ostrava-zpravy.aspx?c=A180113_376205_ostrava-zpravy_jog

MAXXSKATER, 16.1.2018

Diskuse k bleskovce

Honza7 - Profil | Pá 19.1.2018 9:25:40

Willow >> Už jsem to uvedl, je nutno ji udržet přímo v krajině. Dostatečné zásoby podzemní vody by mělo být naší prioritou.
Velká VD jsou časem zanesená a vytěžit sediment, někde ho uložit toto je opravdu z časového i finanční hlediska dosti velkou zátěží. Co to udělá při této činnosti s celou lokalitou, tak na to raději nemyslet.

Willow - Profil | Pá 19.1.2018 6:12:15

Honza7 >> To máš možná pravdu,ale tady přes zimu proteklo až nebývale hodně vody do moře a vlastně zbytečně.Průměrný průtok Tiché Orlice přes podzim a zimu byl necelé 2m3,teď 8m3!!!Není té vody škoda ??Ona bude v létě chybět,proto je malá UN lepší než nic,ale musí být postavena jako rezervoár vody ne pro výrobu el.energie.I když by někdo zavřel všechny Mve tak bych na takovém díle i výrobu el .en povolil,protože to co tady provedlo to množství Mve je katastrofa.

Rožnovák - Profil | Čt 18.1.2018 22:26:57

lowlow >> Trošku to ještě doplním a upřesním. v poslední době se okolo fotovoltaiky zlepšila nedávno vstoupila vplatnost novela zákona která to řeší, rok možná dva. Ta právě podporuje malé domácí elektrárny na domech tuším že je to výkon do 10 Kw.

Rožnovák - Profil | Čt 18.1.2018 21:48:30

lowlow >> Máš pravdu.Tzv. zelená elektřina se stalá pravým opakem toho čím měla být v soustavě jí je minimum, úzký okruh lidí si na ni mnohdy díky nepochopitelné dotační politice státu zajistil existenci na x generací dopředu, všichni na ni doplácíme mnohdy má sama o sobě větší negativní vliv na žívotní prostředí než tradiční elektrárny vybaveny nejmodernějšími technologiemi aby splnili přísné limity. Pokud by se měla dotovat fotovoltaika jen fyzickým a právnickým osobám které by pomoci solárních panelů zajišťovali energetickou soběstačnot svých nemovitostí asi by to dávalo větší smysl. Pokud si dobře pamatuji tak na masové použití fotooltaiky v domácnostech zazněla výtka asi před rokem právě ze strany ERÚ a některých distributorů že by jim to způsobovalo značné výkyvy v el. síti.

lowlow - Profil | Čt 18.1.2018 21:46:19

Darďas >>
tržní cena je 1 Kč. To, že ještě vláda pana Fischera nám umožnila platit 15 korun pánům baronům, to je jiná.

lowlow - Profil | Čt 18.1.2018 21:43:15

Ono se totiž v poslední době zjistilo, že nejdůležitější se napojit na státní rozpočet a pak už tam jen ležet nalepenej pod dojnicí a ždímat vemeno, dokud to jde. To je právě případ různých zbytečných staveb. Bavit se výstavbou poldru není holt tak finančně zajímavé. Ono je těžké se prosadit novým výrobkem. Jednodušší je pracovat pro stát a ten pod různými záminkami dojit. Pár lidí to možná vytáčí, ale ty zpravidla nemají moc to změnit. Navíc to již skoro nejde. Zemědělství je na tak silných anabolikách, že pokud se vysadí, tak to hrozí krachem. Podobně jsou na tom sluneční nesmysly a malé vodní elektrárny, jejichž dopad na životní prostředí je často tak rozsáhlý, že jejich právo na existenci by nezdůvodnily ani lidovky. Mimochodem, dříve jejich provozovatelé museli platit státu za použitou vodu. Jen tak na okraj se doporučuji podívat, jak se řekne anglicky řepka a jaké další významy tohle slovíčko má. Myslím, že to vystihuje podstatu mnohého.

Darďas - Profil | Čt 18.1.2018 21:32:44

lowlow >> Zdar kolego.Výkupní cena na MVE je - 3.Kč za kw.Starší smlouvy na solár- kolem 15. kč.Takže o dotované ceně to není.

Rožnovák - Profil | Čt 18.1.2018 21:25:46

zdevac >> no a, v roce 2016 jsme vyrobili 83 000 GWh převedeno do tvých jednotek 83 TWH a z toho se 11 TWh vyvezlo, předpokládám že do roku 2050 se nějaké elektrány v klidu ještě dobudují aby bylo na vývoz :-)

lowlow - Profil | Čt 18.1.2018 21:24:26

zdevac >>
trošku jsem si četl o elektrárnách. Je jasné, že díky geografii bude v ČR vodní energie vždy tvořit jen velice malou část produkce. Je to však dobrý byznys. Ovšem jen díky dotované ceně. Pokud bychom energii nevyváželi, vlastně i kdybychom jí dál vyváželi mohli bychom v klidu zrušit všechny přehrady a malé vodní elektrárny a obnovit tahy lososů :-). Bohužel spíše je pravděpodobné, že se jednou propojí Labe s Moravou.

Honza7 - Profil | Čt 18.1.2018 21:22:08

zdevac >> Kolega Rožnovák Ti velmi dobře odpověděl. Už dnes produkujeme toho tolik, kolik budeme potřebovat v roce 2050. Máš z toho pocit, že je u nás elektrická energie o dost levnější, než v okolních zemích, když ji tolik prodáváme? Spousta lidí stále ještě skáče na lep malým, ale ekonomický vlivným skupinám lidí na různé formy zastrašování, aby za státní prachy tady mohl být někdo ještě ekonomicky mocnější. Ti, kteří o to tak bojují v drtivé většině tady v roce 2050 dávno nebudou a na budoucnost mladších ročníků rozhodně nehledí.
V současné době potřebujeme udržet vodu v krajině a výstavba velkých VD tohle opravdu nezajistí.