Rokytka se v Hloubětíně a Hrdlořezích vrátí do přirozené trasy

Kategorie: Všeobecné

Říčka Rokytka se v pražském Hloubětíně a Hrdlořezích vrátí do své přirozené trasy a vzniknou na ní opět meandry. Nyní je tam koryto narovnáno. Úprava koryta se týká úseku nad Hořejším rybníkem v Hloubětíně. Vyplývá to z materiálu, který schválili pražští radní. V minulosti Praha upravovala narovnaná koryta například na Svépravickém a Hostavickém potoce.

V rámci stavby bude tok Rokytky upraven do přírodního tvaru a kromě nových meandrů bude také v některých místech rozšířeno koryto. Kolem říčky budou rovněž vytvořeny nivy a břehy budou porostlé zelení.

Rokytka v Hloubětíně nebude jediným místem, kde budou koryta potoků opět meandrovat. "Ještě meandry připravujeme na dalších úsecích Rokytky, a to u Běchovic, dále pak tři lokality na Šárecko-litovickém potoce, na Vesteckém potoce v Kunraticích a na Říčance pod Dubčí," uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Praha začala již v minulosti vracet koryta některých potoků, která byla narovnána, do původního stavu. Jedním z důvodů je protipovodňová ochrana. V meandrech se totiž zpomaluje tok vody a oddaluje se tak případné vylití do okolí.

Zdroj: http://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rokytka-se-v-hloubetine-a-hrdlorezich-vrati-do-prirozene-trasy

MAXXSKATER, 17.10.2017

Diskuse k bleskovce

Žádné zápisy.