Blíží se silné bouře s lijákem, který by mohl rozvodnit potoky

Kategorie: Všeobecné

Východní Čechy - Počasí, které dnes celý den připomínalo prádelnu, se výrazně zhorší. Do východních Čech se blíží velmi silné bouřky, které mohou pozdě odpoledne a večer přinést silný vítr, přívalové deště a rozvodnit potoky.

"Ve východní polovině Čech může při lijáku ojediněle spadnout kolem 50 milimetrů srážek a nelze vyloučit nárazy větru o rychlosti kolem 90 kilometrů v hodině," varoval Český hydrometeorologický úřad (ČHMÚ).

Bouřky budou po půlnoci slábnout, srážky se však očekávají i během zítřejšího dne. "V důsledku přívalových nebo vydatnějších srážek může docházet na tocích v Čechách k výraznějšímu kolísání a vzestupům hladin. Během středečního večera a čtvrtka, případně také v noci na pátek se nedá vyloučit překročení prvního povodňového stupně zejména na menších tocích postižených bouřkami nebo vydatnými srážkami," uvedli pracovníci ČHMÚ.

Zdroj: http://chrudimsky.denik.cz/z-regionu/blizi-se-silne-boure-s-lijakem-ktery-by-mohl-rozvodnit-potoky-20170628.html

MAXXSKATER, 29.6.2017

Diskuse k bleskovce

Honza7 - Profil | Pá 30.6.2017 16:53:34

arnošt >> Máš pravdu, těch faktorů je daleko více a v každé lokalitě váha jednotlivých faktorů se může lišit.
Jeden faktor, ale u naší generace patří k těm dominantním a to je vazba na peníze, která není bohužel vázána na smysluplnost projektu.

arnošt - Profil | Pá 30.6.2017 4:18:39

Honza7 >> Skvěle napsáno,jen ta náprava bude asi horší.Je tam příliš mnoho faktorů,příliš mnoho finančních toků okolo...

kaprus - Profil | Čt 29.6.2017 23:22:05

Honza7 >> Tak dem na to! Ja mam doma lopatu!
Je to utopie. Toho se nikdy nedozijem...

Honza7 - Profil | Čt 29.6.2017 23:04:57 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ještě nedávno jsme si stěžovali na nedostatek vody a velké sucho. Stačí aby jeden den zapršelo a máme lokální záplavy. Za daný stav věci si může z větší části především sami.
V obcích se velice rádi zbavují biologického odpadu jeho vyvážením k vodním tokům. Počítají s tím, že jeho část odnese voda o kus níž. Co to přinese do budoucna je nezajímá. Důsledky se časem ukážou, koryto se pomalu zanese a při větším dešti nedokáže pojmout dostatečné množství vody a to se jedná o bouřky a ne dlouhotrvající deště.
Když k tomu přidáme desítky let stereotypní činnosti POVODÍ - kdy vodní toky napřimováním ztratily výrazně svoji délku, což vedlo k většímu úhlu poklesu toku a následně způsobilo rychlejší odtok vody. To má nepříjemný dopad při extrémních situacích, kdy je nedostatek a nebo přebytek vodních srážek.
První případ - je málo vody a to málo co je velmi rychle odtéká.
Druhý případ - při dlouhotrvajících deštích je velmi znát zkrácena délka vodních toků. Koryta nepojmou všechnu vodu a ještě díky nevhodným zásahům do koryt řek má voda velmi vysokou energii. Díky tomu dochází podemletým břehům.
Podpora průmyslu si bere taky svoji daň. Stále více se staví na zelených plochách, které mohly pojmout vodu. Místo toho se voda z těchto staveb odvádí kanalizační sítí. Problém těchto sítí je v tom, že v minulosti byly stavěny na odvod vody z určité plochy. Tím, že nové stavby se napojují na staré kanalizační sítě, tak ty už nedokážou odvádět další kvantum vody. Pak je vidět, že z kanálu tryská voda nahoru místo toho, aby byla odváděna.
Snad se konečně začnou peníze na boj se suchem a nebo záplavami využívat účelněji, rozhodně není cesta přes výstavbu nových velkých VD. Je na čase vrátit naše vodní toky, tam kde je to možné do původních koryt řek.