Řeky zachraňuje už jen voda z přehrad

Kategorie: Všeobecné

Slunečné počasí bez jediného mráčku těší ty, kteří plánují dovolenou v Česku, důvod k radosti ale nemají vodohospodáři. Kvůli dlouhodobému suchu řeky vysychají, zhoršuje se stav podzemních vod a zemědělci na jihu Moravy musejí dokonce zalévat obilí.

Situace je špatná na řekách, o které se stará Povodí Moravy. Patnáct měřicích zařízení vodohospodářů ukazuje stav sucha, další k tomu mají velmi blízko. V některých řekách situaci vylepšuje zvyšování průtoku. To platí ale jen pro ty, jež jsou přehrazené přehradními hrázemi. Z nastřádaných zásob je nyní Povodí Moravy dotuje.

Zdroj: https://www.novinky.cz/domaci/441044-reky-zachranuje-uz-jen-voda-z-prehrad.html

MAXXSKATER, 17.6.2017

Diskuse k bleskovce

Siven Polní - Profil | Út 20.6.2017 8:56:28

hanyking >> K těm zemědělcům ještě (je to příklad jejich činnosti, která ovlivňuje život nás i jiných tvorů i vodu - její kvalitu a vlastně i její množství - pokud se zamyslíme hlouběji ) :

http://wiki.ekoporadna.cz/index.php?title=%C4%8C%C3​%ADm_je_nebezpe%C4%8Dn%C3%BD_herbicid_glyfos%C3%A1t​%3F

Dobrou chuť.

Siven Polní - Profil | Út 20.6.2017 8:42:40

hanyking >> Ano, ryba smrdí od hlavy. Ale co naplat, když má každá druhá vesnice fotbalové hřiště na odvodněné nivní bažině a každá uslintaná pátá liga obrací svého "sportovního ducha" čelem k přírodě, aby jí vyrvala to poslední, co jí zbylo... Kdykoli projíždím (nejen) přes venkov, tak to sleduju - je to jako přes kopírák. Jsou to místa, kam řeky či říčky a potoky vyvrhovaly na jaře ledy. Jsou to místa, kde i v nejparnějším létě byl dostatek vláhy, a přesto, když zapršelo, sála jako houba. Tolik motýlů a jiných druhů hmyzu tam žilo, jaká pestrost mokřadních rostlin... Každé jaro byly kaluže plné pulců, všude bylo slyšet skřehotání žab.... Ovce a krávy spásaly trávu, ale zároveň kypřily kopyty půdu a trusem louky hnojily. Ačkoli někdy trávu vypásly na "ježečka", v nejbahnitějších místech vždy přežily ostrůvky nedotčené vegetace. Záplava barev motýlích křídel a květů, hřejivé louže, chladivé bláto, sítiny.... Teď je tam fotbalový trávník, prohání se tam sekačka, čerpadla v řekách pracují na plno.... WTF!!!! Lesáci a zemědělci - samozřejmě, to je hodně šílený a zdeformovaný stav, absolutně bez vztahu k půdě a krajině... Nedávno jsem byl na Vysočině - chtěl jsem nabrat dceři kojeneckou vodu z vyhlášeného pramene. Měl jsem smůlu - pramen vyschl. NA KONCI KVĚTNA VYSCHL! Povodí... Povodí nemá cenu řešit - ten "tank" prostě jede svou nafouklou arogancí vyměřenou cestou, stačí si vzpomenout, jak Povodí po roce 1997 činila pokání, sliboval se ústup od regulací, měly nastoupit revitalizace... jak to dopadlo je s odstupem dvaceti let moc pěkně vidět... a PM ještě drze smrdí na mrku s "poradnou", ve které jeho "MRKomluvčí" není ani schopen (spíš ochoten) diskutovat - to je přesně ta arogance , a taková "poradna" je možná tak dobrá k tomu, aby si "rádce" na piedestalu čechral zobákem okrasná pera okolo biskupa ... Kdybych byl věřící člověk, tak bych byl v klidu - věděl(!) bych, že viníky stihne spravedlivý trest - byť až po smrti. Takhle zbývá jen zoufalství a vzpomínky na komunismem pošahanou (avšak stále pestrou) krajinu, kterou dále devastujeme, často za nemalého přispění či zneužití financí a předpisů z velkolepé EU. BTW o víkendu jsem byl na Svratce v Brně a musím říct, že mi ten nízký stav vody (je ČERVEN kurňa!!!!) je už tak nepříjemný, že ačkoli jsem téměř výlučný vláčkař - a tudíž jsem natěšený na sezónu, tak jsem včera místo plánované večerní procházky raději zůstal doma a čuměl do zdi. A vypadá to, že v tom budu pokračovat i dnes...

hanyking - Profil | Po 19.6.2017 18:16:11

Začíná to v horách kde Lesy ČR zplundrovali celé oblasti. Vše jen smrková monokultura a dřevo se pak prodává pod cenou protože ho je přetlak. Ale oni si to umí okecat a 99% lidí tomu nerozumí tak to prochází. Dále jezeďáci za komančů zplundrovali celé lány. Rozoraly meze, narovnali potoky a všude udělali meliorace. Tím zničili celou krajinu. A nyní pokračují v plenění dál. Samá řepka, žádná mez, meliorace jedou dál. Pak povodí Odry rozjebalo co ještě bylo dobré. Po povodni u nás vybetonovali koryta řek, vykáceli stromy atd. Od Jeseníku je Bělá jak stoka. Jde zase jen o peníze. Když je někdo tak blbej, že bydlí v zátopovým pásmu tak ať ho to jednou za 20 let vypláchne. Nemusí se kvůli tomu ničit řeka. A tyhle poplašné zprávy ohledně sucha zase šíří betonářská lobby která chce stavět za státní prachy nesmyslně přehrady. Ale co chcem když prezident starej senilní ocas vypustí z tlamy myšlenkovou poluci typu, že šumava je pro lidi a zvířata tam už stejně nejsou a nebo babiš jmenuje ministrem životního prostředí bývalýho šéfa chemičky. Je potřeba změna nejdřív nahoře. Ryba smrdí od hlavy.

M0RGAN - Profil | Ne 18.6.2017 13:41:42 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Devastace krajiny, zrušení přirozených zátopových oblastí, kde se voda při povodních vsakovala do země, zrušení meandrů řek (často doslova jejich "zkanalizování"), vykácení lesů a zrušení i mezí, pole osázená řepkou a kukuřicí, které zachytí velké kulové a jen přispívají k erozi... A spolu s tím neuvěřitelné plýtvání vodou, využívající vodního luxusu. K dokonalosti už stačí snad jen ten "Zemanův kanál".
Teď se k tomu přidává globální změna klimatu, která je prostě faktem a přinese sem déletrvající sucha a bleskové povodně. Takže pokud neopravíme krajinu a nenaučíme se zadržovat vodu, tak si povodní a dlouhotrvajících such budeme užívat víc a víc.

Siven Polní - Profil | So 17.6.2017 22:38:40

Honza7 >> Počkám si opět na relatvizátory Povoďácké viny....

Honza7 - Profil | So 17.6.2017 20:01:16 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Je pravdou, že srážky jsou nerovnoměrné, ale jsou místa, kde prší relativně dost a přesto všechno to na vodním toku není vidět. Povodí sice dávno ví, že cesta přes velká VD neřeší nedostatek vody ve všech místech naší země. Přesto všechno zaběhnutý stereotyp běží dál, poněvadž hodnocení jednotlivých podniků není postaveno na dostatku vody ve všech regionech, ale množstvím vyrobené elektřiny na MVE.
Žvanění o přilepšování průtoků ve vodních tocích pod VD je zastíráním vlastních ekonomických zájmů. Pokud by šlo opravdu o dostatek vody ve všech částech naší země musí se začít už tam kde se voda ve formě kapek deště dostane na povrch země. Už od těchto míst je zapotřebí začít zpomalovat odtok, například vytvářením prahů na vlásečnicích a v místech kde je to možné vrátit tok do původního koryta. Je nutné skončit s betonováním koryt potoků. Voda v takto upraveném korytě nemá šanci vytvářet tůně. V letních měsících je tok rovnoměrně rozložen po celém korytě s minimální hloubkou. To vede k přehřívání vody a k rapidnímu snížení množství kyslíku ve vodě. Výsledek je potom znát v takovém toku to zvládne minimum rybích druhů.
Jsem opravdu zvědav co budou Povodí dělat, když celkem dost našich VD jsou starší padesáti let, blíží se doba, kdy je třeba zbavit naše VD sedimentů. V takovém případě nepojedou MVE a daný vodní tok bude s největší pravděpodobností v letních měsících bez ryb.