Nová přehrada Skalička může podle ochránců přírody ohrozit řeku Bečvu

Kategorie: Všeobecné

Nová přehrada Skalička může podle ochránců přírody ohrozit řeku Bečvu
Stát letos začne vykupovat nemovitosti v místech plánované přehrady Skalička
Přehrada Skalička nedaleko Teplic nad Bečvou na Přerovsku, jejíž stavbu chce stát zahájit v příštích letech v rámci rozsáhlých protipovodňových opatření, může mít podle ochránců přírody nepříznivý dopad na život v řece Bečvě i na její vodní tok. Místní ekologické organizace proto spojily síly a budou na přípravu projektu vodního díla dohlížet. ČTK to řekl Jiří Pavelka z nově založené platformy Spojená Bečva.


Přehrada s trvalým vzdutím vody podle Pavelky změní vodní režim Bečvy. "Především má negativní dopad na splaveninový režim, neboť zachytává přirozený chod štěrků, a také představuje nepřekonatelnou překážku pro migrující živočichy. To je v případě Bečvy, která je naší největší štěrkonosnou řekou, katastrofický scénář pro možnosti její ekologické obnovy. Rovněž již samovolně zpřírodněné úseky Bečvy by byly ztrátou splavenin poškozeny," varoval.
http://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nova-prehrada-skalicka-muze-podle-ekologu-ohrozit-reku-becvu

yvana, 23.3.2016

Diskuse k bleskovce

Vítek - Profil | Čt 24.3.2016 17:21:57

Heatley >> Ano, a rybáři jí dají poslední ránu do vazu....

Heatley - Profil | Čt 24.3.2016 16:47:46

No tak to bude zřejmě s Bečvou definitivní konec.Regulace,napřimování,cyklostezky,kácení porostů kolem břehů,kormoráni,vydry,bobři,samotné Povodí Moravy a teď ještě přehrada...