Během léta se snížila průhlednost rybníků na polovinu

Kategorie: Všeobecné

Praha - Zakalené rybníky trápí vodní ptáky, nemohou v nich najít potravu. Podle měření, které organizovala Česká společnost ornitologická (ČSO), byla průměrná průhlednost loni v dubnu 87 centimetrů. Během léta se ale snížila na polovinu, oznámila společnost. Mohou za to podle ornitologů kapři, které rybáři komerčně chovají. Ministerstvo životního prostředí nyní chystá v novele zákona o vodách povinnost nahlašování přikrmování ryb, kvalita vod by se podle něj měla zlepšit. Rybníkáři a ministerstvo zemědělství jsou proti.

Zdroj: http://www.denik.cz/z_domova/behem-leta-se-snizila-pruhlednost-rybniku-na-polovinu-20160112.html

JaMi, 13.1.2016

Diskuse k bleskovce

Skřivánek - Profil | So 16.1.2016 12:24:39

Mrknato >> Určitě je nějaký způsob... ale do se už míchat nebudu :)

Mrknato - Profil | So 16.1.2016 11:24:29

Skřivánek >> A ty si můžeš na "svém" pozemku dělat co chceš? Zcela jistě ne a pokud to děláš, tak se chováš stejně jako ti, co zapřičiňují "neprůhlednost" vody.

Navíc spousta rybníků využila státní podporu na revitralizaci a odbahnění a plní podmínky podpory všichni příjemci dotací?

Saddám - Profil | So 16.1.2016 11:00:11

Mrknato >> Díky Ti za ,,líbiče" od Tebe je obzvláště cenný. Bez blatníku. Vážně. On ten problém je daleko rozvinutější, než jen způsob hospodaření. Možná že jednou někdo napíše, že naše generace žila resp.začínala ve zlatém věku rybolovu.
Jen si vem, kolik bylo třeba v 80 letech emisí, imisí, průmyslu, cukrovarů, trativodů a septiků do vodotečí, jak ,,moc" ti zlí zemědělci hnojili pole, co splašků teklo napřímo do řek.....
Na březích Labe pod jezem bývala ta hutná šedá pěna na kterou šli i někdy položit sirky. Voda byla eutrofizovaná až hrůza, ale přitom plná pišišvorů a ryb. Občas to nějaká celulózka nebo chemička přepískla a byla otrava, ale to se děje i teď. Netrvrdím, že jsem byl nadšen, když jsem na každý desátý nához naproti nábřeží Závodu míru měl na háčku prezervativ, ale ryb , to tam teda bylo.
Máme toky čistší, ale méně úživné. To je daň za čistotu. A ještě k těm prezervativům.... Už na škole nás učili, že hormonální antikoncepce se jednou stane problémem našich ryb, S močí odchází do splašků a čištěním neovlivněna se dostává do vodotečí. Zde následně ovlivňuje rozmnožovací schopnosti ryb. Osobně si myslím, že nejen jejich, ale nižších živočichů , kteří tvoří rybí potravu. Nedávno mi to odborně potvrdila i přítelkyně mého syna. Je biochemik profesionál.
A to jsme se nedostali ani ke způsobům hospodaření, rybím predátorům a rybářskému tlaku.....

Skřivánek - Profil | So 16.1.2016 9:56:56

A proč si ftákologové nezaloží vlastní rybníky? Třeba ptákovody...

Mrknato - Profil | So 16.1.2016 9:12:31

Saddám >> Hele, i když sloužíš "vrchnosti" a já su nemyté zbojník od Ledříčkovy skály, tak jsi parádně popsal realitu a musel jsem ti dát "líbiče". Tohle, co jsi napsal a částečně potvrdil co píšu i já, tady na MRKu zcela chybí a zapřičiňuje tu "neprůhlednost".

Já si myslím, že na to, co se bude v revírech i rybníkářství dít, mají mít vliv hlavně státní struktury, které VRP i tu ochranu přírody garantují! A oni ten vliv bohužel nemají. To, že tam jsou nekompetentní lidé, jak tam, i tam, vytváří "Ledříčky, i normální pytláky". Princip je skoro stejný.

Jak je možné, že desetinásobný úbytek původních druhů ryb nechává v klidu příslušné orgány a MZe si dokonce dovolí hlásat, že uživatelé si mohou v BP stanovovat cokoliv, když budou "zpřísňovat". To snižuje onu "Průhlednost" všeho a mohl bych to rozvíjet a rozvíjet......

Saddám - Profil | So 16.1.2016 7:41:37

Mrknato >> Ahoj.
Produkčním rybářům, stejně tak jako uživatelům revírů schvaluje způsob hospodaření příslušný RO. Výsledky hospodaření se RO každé jaro povinně ze zákona předkládají.
Co se toho kapře týče, nejde ani tak o změnu násady z K2 na K3, ale o vysazování kapra do parmového a případně i lipanového pásma. Zde to prošlo skrz ochránce na základě doložené návratnosti podle úlovkových listů, tzn. toho, že se zde tato ryba moc ,,neohřeje", neb je námi masaři ekologicky a v krátkém čase zlikvidována, takže výrazně neohrozí prostředí původních reofilních druhů.
Takhle to prostě je a i když mám k reofilům stejný vztah jako ty, uznávám prostě fakt, že nás takových ve svazu prostě není tolik, abychom mohli nějak moc tlačit. Většina členi se v hospodaření houby vyzná a prostě chce kapř, nejlépe všude a veliký, když už si koupili povolenku.

Mrknato - Profil | Pá 15.1.2016 18:32:58

Saddám >> No mně se zdá, že svaz podléhá "sám sobě", stejně jako si dělají co je napadne "produkční rybáři". To je to společné......

Jak to správně psal Tomáš-Tom, není tu nikdo, kdo by ochranu přírody, ryb a dalších živočichů řešil komplexně.

Apropó, kdo nutí svaz na státních vodách přijímat zcesté BP? K70 jsme u nás na řekách společně zrušili, ale kdo to prosazuje v ÚS? Já mám informaci, že orgán ochrany přírody souhlasil se změnou logiky lovu násadového kapře z 0,7kg na cca "násaďáky" 1,5-2,5kg za jasné podmínky, že se pak kapř nebude zdržovat v přírodních vodách déle, než je to nutné. A najednou to nutné je, protože to někdo chce a někomu se to hodí? A není to jen K70, ale i lovná míra 40cm na většině vod, co může působit "snížení průhlednosti" a nejenom vody.....)))

Saddám - Profil | Pá 15.1.2016 17:39:02

Mrknato >> produkční rybník versus rybářský revír...To má společného asi jen to, že oboje obsahuje vodu a ryby. Jinak nic.
Ryba se chová, pěstuje se pšenice mj.
K 70 nevymyslel svaz, pouze mnohde podlehli nátlaku skupiny lidí, co o hospodaření na revírech nemají ánung. To přeci víš, na té schůzi jsme byli spolu.

Tomáš - Tom - Profil | Pá 15.1.2016 14:31:52 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ochranáři berou spoustu peněz na svou činnost. My rybáři profesionálové jsme vždy s životem kolem vody byli spjati více než kdokoli jiný. Není pravda,že zde nechceme vydry,volavky atd. Pouze upozorňujeme na to,že díky celkové nerovnováze v krajině je dnes těchto predátorů neuměrné množství a jde to tak daleko,že v některých lokalitách je díky nim chov již absolutně nerentabilní. Je potřeba si uvědomit,že pokud rybáři tyto lokality opustí tak tam nezbude nic než obyčejný močál. To,že voda v létě má jinou barvu a průhlednost je normální jev značně podpořený splachem zejména fosforu z okolí,netvrdím,že rybí obsádka nemá vliv na zákal vody,ale není to jediný faktor. Bohužel v ČR není nikdo,kdo by byl schopen ochranu přírody řešit komplexně a stanovit nějaká pravidla prospěšná pro všechny. Tak se zde stále vedou tyto nesmyslné spory,které ovšem nic neřeší.

Mrknato - Profil | Pá 15.1.2016 13:15:42

Saddám >> Nevyznám se v chovu ryb, ale tak nějak přemýšlím o tom, proč by na všech vodách co jich má naše republika a soukromí vlastníci, měli hospodařit a popouštět uzdu svému libidu jen rybáři? Ať ti produkční, nebo svazoví? To je pindů, když si nějaký vlastník rybníka, rybník, nebo písák vyčlení z revíru, nebo rybníkaření, třeba kvůli dotacím......

Někde jsem četl, že na 1ha rybníka se dnes "pěstuje" 2x víc objemu ryb, než dříve a to spolu s hnojením a krmením musí udělat své....... stejně tak K70 a lovná míra kapř z dílny "sociálních inženýrů svazu" na revírech.

Saddám - Profil | Pá 15.1.2016 12:45:27 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Včera kolem oběda o tom byl na ČT2 dokonce dokument.,,Odbornice" z ČSO tam mj měřila Secchiho deskou průhlednost,( jen jí asi nikdo nevysvětlil, jak se to vyslovuje) a pak tepala producenty ryb za to, že v rybnících ty ryby chovají. Celým dokumentem se nesla informace, že ve srovnání s rokem 1970 ubylo na produkčních rybnících ptactvo , a že kdyby tam ti zlí rybníkáři tu rybu nechovali, že by se tak určitě nestalo. No a úplně na závěr se rozplývali nad mokřadem řeky Orlice u obce Rzi (u železniční tratě z Pardubic na Choceň), kde je ten ptačí ráj. Samozřejmě neopomněli zdůraznit, že to je proto, že tam nejsou ryby a také informovat o záměru zlovolného majitele, chovat zde kachny. Už jsem čekal, že poinformují, jak budou s majitelem jednat a pozemky od něj koupí, to, ale nezaznělo.
Je to jak napsal Aleš Vavřina. Kupa keců a vysírání, ale ptáčky ať financuje někdo jiný, nejlépe majitel rybníka. Moc by mě zajímalo, kdo financoval natočení tohoto dokumentu.