Po lijáku uhynuly v Chrudimce stovky ryb Chrudim

Kategorie: Všeobecné

Chrudim - Sobotní déšť nepřinesl chrudimským rybářům mnoho důvodů k radosti. Naopak. Na hladině Chrudimky za čističkou vody ve směru od Vestce na Tuněchody objevili stovky uhynulých ryb. Jak se tuto zprávu dozvěděl předseda Českého rybářského svazu Chrudim Miroslav Tesař, okamžitě sedl do auta a jel zkontrolovat revír.

Rybáři z Chrudimky vylovili 240 kilogramů mrtvých ryb.

Voda byla čistá ve městě a u Májova, ale jak se přiblížil k Vestci, tak pod čističkou odpadních vod začala být řeka kalná, páchla a začaly se tu objevovat mrtvé ryby. Vše oznámil městské i státní polici a muži zákona případ zadokumentovali

„Vzhledem k tomu, že již nastala tma, museli jsme počkat do druhého dne, kdy náš hospodář Pavel Kohout nařídil uhynulé ryby posbírat. Vzali jsme loďku, vaničky, pytle a vyrazili na vodu. Bylo jich 240 kilogramů," říká jednatel chrudimského svazu rybářů Petr Kořán.

K čističce se během sobotního podvečeru dostavil i pracovník odboru životního prostředí a začalo se s hledáním příčiny.

„Nedá se jednoznačně určit jeden konkrétní důvod. Horké počasí, sucho a následná přívalová srážka mohly způsobit zakolísání kvality vody natolik, že to ryby nezvládly. V době šetření se už nedalo zjistit, jestli tam došlo k nějakému znečištění, voda už mezi tím odtekla," vysvětluje Kateřina Mrózková z Odboru životního prostředí při MěÚ Chrudim.

Podle Petra Kořána však ryby neuhynuly kvůli nedostatku kyslíku ve vodě. „Hladina sice klesala, ale nedošlo k tomu, aby ryby zůstaly v tůních, kde by hynuly nedostatkem kyslíku. Mohly se volně pohybovat po řece. Voda byla patrně něčím kontaminovaná. Prudký déšť mohly například něco splácnout z okolních polí," domnívá se jednatel Kořán.

Možnost, že by voda mohla spláchnout nečistoty z okolí nebo z potrubí čističky, které se tam nahromadily během nedávných veder, nevylučuje ani Kateřina Mrózková. Odbor životního prostředí však analýzu odebraných vzorků vody ani uhynulých ryb neplánuje. „Voda všechno odnesla. V této oblasti se takováto havárie stala poprvé. Domníváme se, že za úhyn mohou již zmíněné faktory. Jsme v kontaktu s Vodárenskou společností Chrudim a situaci dále monitorujeme," dodává Kateřina Mrózková.

Úhyn 240 kilogramů ryb sice podle Petra Kořána neznamená fatální katastrofu, avšak pokud zůstane případ na polici odložený s tím, že je viník neznámý, škody jim nikdo neuhradí. „Je to pro nás každopádně velmi nepříjemné," poznamenává jednatel. (lv)

Zdroj: http://chrudimsky.denik.cz/zpravy_region/po-lijaku-uhynuly-v-chrudimce-stovky-ryb-20150819.html

MAXXSKATER, 20.8.2015

Diskuse k bleskovce

nofish - Profil | Čt 20.8.2015 20:52:28 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

"Podle Petra Kořána však ryby neuhynuly kvůli nedostatku kyslíku ve vodě."
Tak mi pana Kořána pozdravte a vysvětlete mu někdo prosím, že po dlouhých vědrech je velice pravděpodobné, že velký déšť spláchnul do vody obsah kanálů, všech potrubí co končí v toku ( jako tomu obvykle je, tak i hodně nikde "neevidovaných"). Tyto látky se ve vodě okamžitě začaly rozkládat a po krátkou dobu byla pravděpodobně absolutně bez kyslíku.
Dám za to ruku do ohně, je to velice častý jev po velkých vedrech, kdy se v kanalizaci nahromadí spousta hnusu, do vody to nedoteče a když zaprší, vlítne to do vody vše najednou, kolikrát během pár minut. Údajně na to má pak vliv i rychlá změna tlaku.

shadow1974 - Profil | Čt 20.8.2015 15:49:52

je zvlastni,ze kdyz to zjistily,a videli smradlavou a kalnou vodu pod cistickou,ze nikoho nenapadlo odebrat vzorek.....jelimani.....hlavne ze to policajti zdokumentovali.......na papir....