Jihomoravský kraj chce místo přehrad budovat rybníčky a nádrže

Kategorie: Všeobecné

Jihomoravský kraj patří z hlediska závažnosti dopadů sucha mezi nejohroženější kraje v České republice. Situace s nedostatkem vody se přitom zhoršuje rok od roku.

„Ve spolupráci s experty z Mendelovy univerzity a dalšími odborníky připravujeme krajský generel, který se zaměřuje na dopady sucha na jižní Moravu v oblasti zemědělství, vinařství a ovocnářství. Budu rád, když se protnou aktivity kraje s aktivitami vlády, která momentálně řeší dlouhodobý koncept, jak bojovat s následky sucha,“ říká hejtman Michal Hašek.
http://www.nase-voda.cz/jihomoravsky-kraj-chce-misto-prehrad-budovat-rybnicky-nadrze/

yvana, 11.8.2015

Diskuse k bleskovce

Big Mike - Profil | St 12.8.2015 22:49:54

Trošku zaprší, někde se to hýbne na I. stupeň, někde to něco vyplaví, v zimě napadne troška sněhu a vše utichne, vrátí se k normálu!
Nevěřím, že se něco SMYSLUPLNÉHO pohne i kdybych si to 1000x přál!

aleš vavřina - Profil | St 12.8.2015 6:51:49

Hmmm..., celkem komická je ale jedna dost podstatná maličkost co tu není uvedena - výpar a průsak. Nepomůže vybudovat jen vodní nádrže - akumulace a retence vody je důležitá, áále musí se počítat s vodní bilancí toku - na málovodných tocích v teplých obdobích roku se může stát, že suma výparu z vodní hladiny, průsaku a transpirace litorálních porostů bude větší než množství přitékající vody. Hlavně by se mělo mluvit o opatřeních co umožní zadržovat vodu v celé krajině - aby se krajina chovala jako houba -nasála, zadržela a pak postupně ale dlouhodobě pouštěla. To ovšem znamená změnu způsobu obhospodařování celé krajiny - lesy- změna druhové skladby jak dřevin tak i bylinného patra, návrat toků do původního meandrujícího charakteru v lukách, pole - změny osevních postupů - střídání plodin, zavedení maloplošného osevu u jednotlivých kultur, zvýšení zastoupení kultur pícnin zejména kolem vodotečí, změna struktury půdy - zvýšení obsahu humusu v půdě (významný vliv na zadržení vody v půdě), kolem zpevněných ploch mít vybudovány zasakovací plochy,... a a a je toho ještě stráášně moc. Pak teprve se nám může začít vracet voda do krajiny. Už ale vidím ty výmluvy - vlastnické vztahy u dotčených parcel, svoboda podnikání, nároky na státní rozpočet, .... - prostě bude bambilion výmluv, pak několik předražených zakázek na výstavbu pár demonstrativních projektů a do kolonky úkolů přibude faječka SPLNĚNO.

TEZAR - Profil | St 12.8.2015 0:45:09

S&F - pescador >> Souhlas,bohužel...

S&F - pescador - Profil | Út 11.8.2015 18:34:43

Opravdu úžasné. To co se vědělo bez počítačů dávno muselo připomenout až letošní extremní sucho. Nemyslím ale,že by se ž tak chytily lesy ČR či povodí Moravy za nos a neprohospodořovali dál plnýmy doušky peníze daňových poplatníků pro svůj prospěch nebo spíše do své kapsy. Smutné ale fakt !!!!

Jindra01 - Profil | Út 11.8.2015 18:29:31

Už aby to bylo,pamatuji se jak se na řece Moravě chytalo pod Hdonínem celí rok ,a tetka je třicet čísel vody,snad ty rabníčky pomohou i vtom že tady bude pršet

Honza7 - Profil | Út 11.8.2015 18:09:50

Tohle je určitě přijatelnější řešení, než jedna a nebo dvě přehrady na víc v kraji. Voda bude zadržována ve více lokalitách a s menším dopadem na životní prostředí.