Stát zvažuje splavnění Berounky

Kategorie: Všeobecné

Městečko Černošice na řece Berounce se možná za pár let stane přístavem, do kterého budou mířit rekreační plavidla i menší parníky. Splavnění Berounky je totiž uvedeno v seznamu přípravných prací, které stát ve vodní dopravě chystá na příští tři léta.

Více na: http://zpravy.e15.cz/byznys/doprava-a-logistika/stat-zvazuje-splavneni-berounky-1112626

cabin, 14.9.2014

Diskuse k bleskovce

Chosé 2 - Profil | Čt 2.10.2014 9:02:54

mirmen >> Tak, tak..bohužel ...

mirmen - Profil | Čt 2.10.2014 1:49:24 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Za veřejný prachy a prachy z EU chtějí:

a) ukrojit kus koláče pro sebe a zpřízněné firmy ( projekce,konzultanti, dodavatelé staveb , materiálů a služeb )
b) profitovat z pozemků a aktivit s nimi spojených
c) pro své lodičky a člunečky rozšířit prostor

Pokud by měli zájem o zvýšení protipovodňové ochrany, tak by problém měl mít komplexnější ( a složitější ) řešení:

a) ovlivnění struktury lesních porostů ve spádové oblasti ( zásak vody ve smíšeném či listnatém lese je několikanásobně vyšší oproti monokultuře jehličnanů), ovšem vyžaduje vynaložení vyšších nákladů na pěstování lesa a také vyšších nákladů na budoucí těžební činnost = snížení zisků

b) ovlivnění zemědělské činnosti ve spádové oblasti ( velikost pěstebních ploch, alespoň částečné obnovení mezí a remízků v krajině, direktivní zásahy do osevních postupů ( střídání mělce a hlubokokořenících rostlin, zatravněné pásy v okolí obcí, zejmena pod svahem aj.) , opět vyšší náklady, nižší zisk

c) vybudování suchých polderů nad ohroženými obcemi

d) zvýšení průtočných profilů pod komunikacemi ( silnice, železniční tratě, místní cesty )

e) případná ochrana záplavovaných obcí soustavou hrází

atd.atd.

Nastíněné koncepčně pojaté řešení péče o krajinu je ovšem nesmírně náročně, protože :

- je dlouhodobě náročně na přípravu
- vyžaduje právní podporu ze strany státu
- vyžaduje značné finanční náklady na potřebné výkupy pozemků
- vyžaduje značné náklady na úhradu ztrát firem , které profitují ze stávajícího způsobu hospodaření v krajině

atd.atd.

Pro mnou zmíněnou variantu nebyla, není a ani nebude politická vůle.

sumec 1950 - Profil | Čt 2.10.2014 1:44:25

Už jedno splavňování začali.A to Vltavy od stupně Kořensko,až do Budějovic.Po březích stavějí cyklostezky,a na vodě uvidíte bezohledné šílence v rychlých člunech.Nikde už si za chvíli nesednete.Prostě nám berou řeku.

cabin - Profil | Čt 2.10.2014 0:35:40

rover >> To není o panice,ale politické blbosti a nabubřelosti.
Ať se vyprdnou na řeku a zlepší stav silnic(bohužel i těch nově budovaných) a zabrání jejich přetěžování.

rover - Profil | St 1.10.2014 23:44:26

Stát je na Berounku krátký, a to každopádně. Hlavně nepropadat panice !

cabin - Profil | St 1.10.2014 23:34:10

Chosé 2 >> Já bych je postavil v Berouně.Tam s ním můžou hýbat a určitě nahoru bych s ním nejel =o)
Vymýšlí kokotiny.peníze jsou potřeba jinde,to víme všichni.

chladek - Profil | Čt 18.9.2014 22:02:56

V mládí jsem Berounku miloval a u ní vznikla v raném dětství vášeň pro rybaření. Už dnes po 60 letech je tak nádherná řeka, která je nejblíže u hlavního města dost zcivilozována výstavnými domy. Splavnost by Berounku zničila úplně . Snad se toho už nedožiju. Zabraňte biznizmenům, pokračovat v ničení přírody.

Akéla - Profil | Ne 14.9.2014 15:58:17 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ja uz o tomhle tematu slysel asi pred petatriceti lety.A to byla Berounka nebezpena jen na jare.Mluvilo se otom ze bude splavna az do Berouna.Ale nastala odpoved.Muselo by se vykoupit neskutecne mnoho pozemku vcetne nemovitosti atd..Nevim presne jestli to byl ten duvod proc cela ta afera stichla ale jedno jasne je ze s pribyvajici kazdorocne temer pravidelnou velkou vodou a to nejen jarni se snad po tech dlouhych letech prece jen bude neco dit.Ja nevim ale jestli to stat dotahne do konce a Berounku splavni az kamsi k Berounu.U nas se vymyslelo spoustu dobrych napadu ale ty z kterych nic nebylo myslim na zlodejnu vetsinou seslo.
Ja si osobne myslim ze je to velke sousto pro stat a soukromy investor se pousti spis do jednoduchych operaci s jasnou cilovou navratnou investici.
Jim nezalezi na obyvatelstvu ktere povodnemi kazdorocne trpi.Tady jde pratele jen o byznys.

Michalovec - Profil | Ne 14.9.2014 14:45:57

Nemám tuhle konkrétní problematiku nikterak nastudovanou, takže jen vystřelím od boku, a to obecněji.
Pokud by to mělo zabránit stále častějšímu rozlévání vody do zastavěných oblastí, popř. posloužit jako plavební kanál nákladním lodím, pak zřejmě ano. Vysidlování a ani stavba hrází na relevantních místech by zřejmě jen těžko ztělesňovala efektivnější počin. Stavte dneska hráze (které tak kdysi byly), když by s tím kdejakej soukromník spekuloval až do svýho skonání.
Pokud se opět jedná o pod pláštík všedobra zaobalený plán zmetků, jak udělat z krásný řeky vodní promenádu jinejch bezohlednejch zmetků s jachtičkami a rychločluny, pak za každou cenu ne a protestovat a protestovat až se jim ksichty zkroutěj.
Jen by mě ještě zajímalo, kdy už skončí v base ti zmetci z ČEZu, kteří jsou jedinými viníky pražských megapovodní v roce 2002...

timb - Profil | Ne 14.9.2014 14:28:31

Jarda Š. >> To je dost diskutabilní. Netroufám si, odhadnout, co by bylo horší. Ale každopádně plavební stupeň Přelouč, by taky nadělal dost škody.

Jarda Š. - Profil | Ne 14.9.2014 14:06:28

Chosé 2 >> Ono to splavnění by zřejmě šlo ruku v ruce se zlepšením protipovodňových opatření, ale jednalo by se o rozsáhlé úpravy toku, které by znehodnotily úsek řeky, který je dle mého rybářsky i krajinářsky poměrně zajímavý. (Splavnění Labe do Pardubic, proti kterému mnozí ochranáři vehementně brojí, by dle mého nebylo zdaleka tak významným zásahem do krajiny, jako splavnění dolní Berounky.)

Chosé 2 - Profil | Ne 14.9.2014 11:10:57 - SKVĚLÝ ZÁPIS!


„Důvodem pro splavnění Berounky do Černošic je možnost jejího využití pro rekreační plavbu, přičemž v tomto úseku je poměrně velký potenciál pro zřízení přístavů pro rekreační plavbu,“ uvedl vedoucí oddělení realizace a zástupce ředitele Ředitelství vodních cest Jan Bukovský. Podle něj ale bude cesta k lodím v Černošicích ještě dlouhá a komplikovaná, ne-li nemožná.

No snad nakonec zvítězí rozum nad vlivy ostatními....a možné vynaložené prostředky půjdou i dále do ochrany obyvatel a jejich majetkům proti povodním.
Fotka je pouze po jarním tání ledů, beze srážek.....!!!
Postavil bych na most státní činitele se slovem rozhodujícím a chvíli bych je tam nechal přemýšlet :-o)))