Město zlikviduje z rybníka bahno i ryby. Ovládne ho skokan skřehotavý

Kategorie: Všeobecné

Bagry se letos v zimě opět vrátí na hráz žizníkovského rybníka nedaleko České Lípy. Před půl rokem tam skončila rekonstrukce a oprava hráze. Zanedlouho nechá město rybník odbahnit a zbaví ho ryb. Využije státní dotaci 2,5 milionu korun.

http://liberec.idnes.cz/v-ceske-lipe-vycisti-rybnik-od-bahna-i-od-ryb-feh-/liberec-zpravy.aspx?c=A140910_143310_liberec-zpravy_ous

rover, 11.9.2014

Diskuse k bleskovce

Bušák - Profil | So 13.9.2014 10:46:33

Michalovec >> moc dobře napsaný

Michalovec - Profil | So 13.9.2014 10:35:40

arnošt >> :-))))))))))))))))))))) Rákosníček s hlasem Nesmrtelné skety - toho bych fakt chtěl mít za chalupou.

Michalovec - Profil | So 13.9.2014 10:32:47

Jj, ryby - nepřítel vody č. 1. Já bych ani joudy úřednícký neodsuzoval, neb je na ně ze strany žabičkářů vyvíjen právě tlak k přebujelému ochranářství jejich druhů, naproti tomu pro ryby jsou stále signifikantní jen pojmy jako "hospodářský" a "výnos".

Včera jsem zevrubně pročítal tenhle web: http://www.mokrady.wbs.cz/Budovani-novych-tuni.html​ Je to fajn, ty lidi dělají dobrou práci a předávaj laikům vcelku zajímavý informace, jen se tam ohledně pár zcela logickejch výkopů miniďourek občas nadělá až příliš moudra. Už jsem taky něco vykopal a po letech furt dobrý, čili vím.

Nicméně i tam mě šokovalo, že se o rybách na tůních (ne na piditůňkách) hovoří jako o nežádoucím organismu. No, jsem toho názoru, že kdyby se na tuzemských tůních neudělalo tu a tam kolečko od ryby, byly by většinově bez milosti zaváženy vším možným. Ryby a potažmo záštitu ČRS chápu jako garanci přežití tůní před expandujícími rozhrnovači souše. A navíc - jsou to dle mě právě ryby, který dělají osamělou tůň mezi stovkami hektarů pole něčím, co je výjimečné, kde bují život diametrálně odlišný od toho okolního. Na druhou stranu, stovky kilogramů vysypanýho kapra a kaprovce, to prostě pro menší tůň úplně vhodný nebude, pakliže to zase není zbraň proti něčemu jinému. A to asi ve většině případů není...

Nechci brojit proti žabkám, čolkům, podvodním larvám všeho možného atd., ale nestačí těmto malé tůňky a mokřady (stačí fakt jen krumpl a rejč), přičemž by měly být větší tůně zcela bez diskuzí orientovány také na ryby? Á propos, štik je opravdu málo, sumci mají plné spíže, břehy už připomínají pláže, tedy je pro obojživelníky stále snazší zabydlet se i na velkých revírech. Od těch dob, co vodní plochy víceméně těsně sousedí s lidskými sídly, se bez ryb vlastně ani neobejdeme. Mračna trilionů komárů a do nich nalétavájící statisíce netopýrů - ehm, to by byl asi slušný horor pro každého v radiusu 10 km od vody.
Žabky a jiné obojživelníky si nakrásně přitáhnete zahradním jezírkem (a letos snad i kyblem plnym vody) - a jak se jim tam pěkně žije! Ale opravdu původní druhy ryb chová doma na zahradě jen málokdo (zlatomodročervení mutantíci s ploutvemi o velikosti igelitky, nechť prominou).

Nechcete někdo místním joudům přetlumočit, aby někde kolem rybníčku nechali nadšence vykutat pět malinkatejch mělkejch tůněk a samotnej rybňas ponechaly rybám? Tohle je podle mě řešení, ať si obojživelník sám vybere, na jak velký ploše a na jak velký hloubce se chce pohybovat.
Ohledně ryb nemám strach, že by se tam "nějakou náhodou" neobjevily. Taková štička by si tam asi přišla na svý, a až se do vody dostane, chudáci žabky aj pulci budou spílat ochráncům, že k tomu projektu nepřistupovali s uchem nastaveným realitě.

Bušák - Profil | So 13.9.2014 8:46:34

Dawemaster >> žáby vyžerou za chvilku třeba volavky a rybník časem zaroste a půjde do kopru,a ve finále tam někdo stejně nějaký ryby nahází

Dawemaster - Profil | So 13.9.2014 7:52:54

Myš >> To jsou hold úředníci a jejich "praktické" zkušenosti s přírodou takzvaně "od stolu"

Myš - Profil | Pá 12.9.2014 22:56:56

Zvláštní doba, ryba najednou nepatří do vody a musí se odstranit...
U nás takto "revitalizovali" rybník v městském parku, na kterém se léta před tím učila rybařit děcka z kroužku.
Nádrž odbahnili, nechali tam hloubku cca do 50 cm a zakázali vysazovat i lovit ryby. Po čase se tam stejně objevilo obrovské hejno mini stříbrňáků a dokonce tam někdo hodil i pár kapříků. Díky malé hloubce se vodní rostliny během pár let rozrostly natolik, že místy není vidět ani vodu, která se navíc v létě začala kazit a zapáchat. Nějaká chytrá hlava rozhodla, že za to můžou matky s dětmi, co tam chodí krmit karasy, takže přibyla další cedule se zákazem krmení ryb a byl ustanoven hlídač, který na to dohlíží a dotěrné maminy asi bude vyhánět nebo co - nějak si to neumím představit. Až ho to přestane bavit, počítám, že se objeví další cedule se zákazem přibližovat se k vodě a pozorovat tu hnijící bažinu pod můstkem. Škoda, před revitalizací to byl docela pěkný rybníček...

retrívr - Profil | Pá 12.9.2014 22:05:17 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Nevidím problém. Nikdo nikomu nezabrání, aby tam tu rybu vhodil. Tedy, tady je to přímo výzva.Hlavně, když se udrží rybník, pak se uvidí. Zase jedno ze směšných rozhodnutí.

potočák 62 - Profil | Pá 12.9.2014 21:59:00

Když mě vyžrali vydry ryby z rybníka,tak se pustili do žab.Skokana sežerou celého ale ropuchu stáhnou včetně prstíků.Podél břehu rybníčku jsme napočítali přes dvěstě kůží ropuch a další leželi dál od břehu protože ji dovede spracovat i ve vodě.Od všech žab který se stáhli na rozmnožování jsme našli jeden provazec vajíček od ropuch a čtyři chomáče od skokanů,žabiček bylo pár,zato se objevila spousta klíštat a slimáků.At žijí ekoteroristi.Petrův zdar

arnošt - Profil | Pá 12.9.2014 17:22:47 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

A co Rákosníček?Na toho EU s dotacemi nemyslela? :((

Chosé 2 - Profil | Čt 11.9.2014 18:38:41

nofish >> Ano loni jsme to zde probírall. Na několika km 16 stanovišť vyder a vysazování ryb. Tam jsou ty volavky normálně, právě v tom močálišti kam to chtějí přenášet. Stejně nic neodchytnou, zapadnou do bahna. Je to jen takový výkřik pro veřejnost, aby se vlk najedl a koza zůstala celá..

tuzemak - Profil | Čt 11.9.2014 18:38:20

Chosé 2 >> + nofish,snad máte pravdu,a celou EU naší tmavší spoluobčané brzo rozkradou.-)))

nofish - Profil | Čt 11.9.2014 18:34:46

tuzemak >> dotace se vracet nebudou, ono se spoléhá na to, že stihneme rozkrást celou eu :-)))