VIDEOREPORTÁŽ: Zátah u Horního Jiřetína: Rybáři tam zkoušeli nepovolený noční lov

Kategorie: Všeobecné

Mostecko – Na kontrolu rybníků v okolí Horního Jiřetína vyrazili v noci z pátku na sobotu členové rybářské stráže. Zjistili několik případů nepovoleného nočního lovu. Reportér e-mostecka.cz byl exkluzivně přítomen. Z kontrol vám přinášíme videoreportáž, kterou najdete pod článkem.

http://www.e-mostecko.cz/zpravy/most/2805-videoreportaz-zatah-u-horniho-jiretina-rybari-tam-zkouseli-nepovoleny-nocni-lov?fb_locale=cs_CZ

fotojakes, 14.7.2014

Diskuse k bleskovce

Helion - Profil | Čt 24.7.2014 15:43:00

Mno ten maly chudak kaprik 41 ve vezirku me dostal do kolen..... Jinak co se tyka nocniho chytani:kdyz nerespektujes jedno pravidlo, tak uz ti pak nic nebrani nerespektovat i zbytek. Takze kdyz uz chytam v noci, tak rovnou zmasarim co prijde pod ruku a s nejakym navazcem/prutem navic si uz hlavu nebudu lamat vubec :D

tuzemak - Profil | So 19.7.2014 15:09:00

superweb >> a včil tu o červený karkulce.-)))

GRUPA - Profil | So 19.7.2014 15:05:16

superweb >> 3-5 pytláků.... Kolik jich jako je? To by se dostal za rok na číslo 36 - 60 lidí páchající závažný přestupek. To se bavíme o jedné RS. Vynásob si to počtem RS a dojde ti, že tolik pytláku není v celé ČR.
:-)
Navíc odměna za pytláka má i druhou stranu mince. Pytláci by se při obhajobě odvolávali na zaujatou RS, která jednala kvůli vidině odměny...atd.
Slovo "pytlák" je jen takovej můj slovní obrat.

superweb - Profil | So 19.7.2014 12:55:27

kakr >> Záleží na výši pokuty a výši odměny profi RS. Pokud by bylo politicky průchozí(logické by to podle mě bylo),aby pokuty za porušení rybářského práva připadaly svazu(nebo jiné organizaci spravující daý revír), a pokuta řekněme za více než 2 ponechané ušlechtilé ryby by se pohybovala třeba kolem 25 000 Kč, ekonomický smysl by to dávalo.
Příslušník RS, který by pytláka chytil, by dostal třeba 1/3 této částky, chytil by 3 - 5 pytláků měsíčně a měl by poměrně slušný příjem.
Zarybňovací plán nějak logicky souvisí s tím, kolik ryb z revíru mizí. Kdyby se za 5 let fungování profi RS ukázalo, že třeba candátu je na daném revíru dostatek, asi by se změnil i zarybňovací plán ne? (samozřejmě trochu přeháním, tak rychlý vliv by to asi nemělo, ale efektivnější kontrola by se menším úbytkem ryb určitě projevila)

kakr - Profil | Pá 18.7.2014 19:01:37

superweb >>
Tak jen pro info.
RS (pokud má pokutové bloky) může udělit max. pokutu 1000kč. Pokutové bloky má naprosté minimum RS. Odhaduji, že méně než 0.5%.
Přestupky se vyřizují na "trojkových" úřadech, tam může být v přestupkovém řízení udělena pokuta násobně vyšší.
A k meritu věci i kdyby nakrásně všechny pokuty udělené RS i úřady měly jít na financování profi RS, což je zcela neprůchozí, kolik profi RS by se z jejich výtěžku zaplatilo? Zkus pouvažovat a dej nějaké číslo.
Zarybnění revíru je dané zarybňovacím plánem a ne tím kolik pytláků se lapí.

superweb - Profil | Pá 18.7.2014 18:09:43

kakr >> To jestli má svaz nebo přímo RS něco z pokut je otázka legislativy, rybářského zákona. A ten se může, i díky lobbingu svazu, měnit. Chápu, že to není jednoduchý proces, ale změnit se může.
Zároveň je myslím logické, že když párkrát chytneš ultramasaře s 6 candáty v baťohu, a zařídíš efektivní potrestání(třeba velkou pokutu) a on se na to v důsledku přísných kontrol a terstů vykašle, na zarybnění revíru to vliv mít bude.

kakr - Profil | Pá 18.7.2014 15:14:22

superweb >>
Píšeš o něčem o čemž nemáš ánung.
1) chycení "pytláci" nemají na zarybnění revíru naprosto žádný vliv.
2) úspora za úklid je zcela pofiderní
3) RS nemá a nebude mít z pokut ani vorla. Příměr s revizory MHD je zcela mimo mísu.

Patrik Šanda - Profil | Pá 18.7.2014 15:06:38

Myslím si, že když jdou lidi na týden na ryby, tak pochybuji, že přes noc vytáhnou udice.

superweb - Profil | Čt 17.7.2014 19:09:20

Nápad s dražší nonstop povolenkou se mi celkem líbí..jsem v poslední době dost zaměstnán a na ryby se dostanu občas. Vytahovat pruty na 4 hodiny v noci je pro mě jaksi ztráta příležitosti lovit ve vzácném čase, který rybolovu vyhradím.
Taky moc nechápu věčnou argumentaci, že profi RS by byla drahá. Víc chycených pytláků >= úspora na zarybnění, méně bordelu na březích >= úspora za úklid, atd. Ale především, profi RS by mohla být placena na základě výkonu - tedy z vybraných pokut. Podobně to mají nastavené revizoři v MHD..- i když by to zřejmě potřebovalo i změnu legislativy, ale věřím, že svaz má určitě dost možností lobovat za změnu zákona rybářství, když bude vůle.

MAXXSKATER - Profil | St 16.7.2014 22:38:30

Carpper >> Já Ti Tvůj názor neberu, máš na něj právo stejně tak, jako já mám na ten svůj. =) Jinak na Labi je veliký tlak snad všude i "normálně". Myslíš, že momentálně se na povolenkách vybere tak málo ? Kdyby o to někdo stál, tak ta placená RS na svazovkách už přece dávno byla a stále je. Myslím, že většina z nás má bohužel takové zkušenosti, že RS potká na svazovkách sotva párkrát dokola. Zatím jsem rád, že je to tak, jak to je, že na většině revírů není lov nonstop povolen, i když jsem si já osobně na to Labe na nonstopku zajel zachytat rád, ale ta viděná skutečnost mě zase probudila do reality.

hláskař - Profil | St 16.7.2014 15:23:32

nepovolený noční lov...já byl asi před měsícem s kámošem na Labi a byli jsme svědky jak maník postupně nasázel do vezírku 4 kapry,vezírek uvázal na člun,cajk nechal na fleku,páč se tam ze břehu nedalo dostal-jen z vody a odjížděl pryč.Šel jsem se podívat kam že to jede,zdálky jsem viděl,jak předal úlovek chlapíkovi,ten ho hodil do auta a odfrčel.No a maník jel spokojeně chytat dál......neni to-jedna bába povídala,ale bylo to na vlastní oči.Důkaz bohužel nemam,ale kámoš je svědek.Takže kdo chce,ten si upytlačí i ve dne....Byl to tento chasník.Je to zoomováno přes celý Labe u elektrárny Počaply 14.6.skoro v poledne...........opodál stála bílá dodávka Peugeot Boxer,mam vyfocenou značku,ale nejsem si jistý,jestli bylo to auto toho pytláka.

jurasoft - Profil | St 16.7.2014 15:11:17

Carpper >> tak nějak tomu nerozumím...a nevěřím...mám celosvazovku, je tam několik revírů kde je povoleno nonstop..ale věř mi nebo ne na žádný z nich jsem za ty roky co to tam je ještě nejel...a na labi chytám nonstop normálně když mám dost odvahy...občas ne...
Bušák . a co když nechlastám ? to můžu chytat nonstop ? i když mi to už tolik nejde rychle vyskočit k prutům (za to může pupík co mám) tak přesto jsem u prutů rychleji třeba než ty když zrovna o 3 metry dál s rozepnutým zipem čůráš na mravence...a nedej bože že tě po špatném jídle chytne taková rychlá běhačka, že máš co dělat abys našel hajzlpapír....a neříkej mi že se ti to nikdy nestalo..i muškaře občas jednou popadne běhavka..