U řeky Ploučnice vznikne nové chráněné území

Kategorie: Všeobecné

Česká Lípa - Veřejná debata o zřízení přírodní památky Niva Ploučnice u Žizníkova se koná v úterý od 17 hodin v České Lípě.
Ohniváček černočárný, modrásek bahenní, klínatka rohatá či vydra říční. Vzácné živočišné a rostlinné druhy vyskytující se v okolí řeky Ploučnice stojí za snahou kraje zřídit už v příštím roce nové chráněné území na Českolipsku přírodní památku Niva Ploučnice u Žizníkova.

Vše pro lososa
Jedním z cílů zřízení přírodní památky je také zachování migrační prostupnosti pro lososa obecného.


http://ceskolipsky.denik.cz/zpravy_region/u-reky-ploucnice-vznikne-nove-chranene-uzemi-20131209.html

rover, 11.12.2013

Diskuse k bleskovce

Chosé 2 - Profil | Čt 12.12.2013 17:54:39

Siven Polní >> V klidu kolego, však o tom bude 17.12. plénum, ale asi jen aby to prošlo přes tzv. vnímavé postřehy a věcné připomínky občanů, které úředník múže zmínit ve své zprávě a poslat to výše, kde už se předtím rozhodlo :-o)

Chosé 2 - Profil | Čt 12.12.2013 17:47:46

Sven >> Ahoj kolego. Správně si nadnesl poznámku o rozlivu a čističkách. Však jsou tam vidět i všelijaké svody v povodí Ploučníce už od dob "krále Klacka". V Ploučnici i přítocích je většinou jílovité dno, zanášené cestou jemným pískem a se zbytky ornicí tam vytváří poněkud zvláštní sediment, který kdybych byl plůdek Lososa a úspěšně se dostal z Ploučnice až do moře, tak bych se v dospělosti zpět nevracel.
Ona ta Vydra tam na něj také čekat nebude, protože poté co tam vybere rybí a chráněnou živočišnou osádku, potáhne sama dolů po vodě přes usazení se na nějakém dobře opečovávaném chovném rybníce.

Sven - Profil | Čt 12.12.2013 15:55:31

Chosé 2 >> ahoj. Čítankový příklad, jak uplést z hovna bič...
Zemědělsky i stavebně bezcenné pozemky, oprávněně zařazené v záplavové oblasti.
Tak jako tak, minimálně 1-2 x ročně utopené pod vodou.
Na druhou stranu, pokud se nejedná o další tunel na veřejné finance, nemůže to ničemu uškodit.
Operovat prostupností pro lososa je nejapnost. Právě v tomto úseku, žádné nepřekonatelné překážky v toku nejsou. Větší nebezpečí vidím v úhynu ryb, které každoročně zůstanou po velké vodě v rozlivu a v absenci čističek nebo odkanalizování veškerých "kotěhůlek" lemujícich břehy Ploučnice a jejich přítoků.

Siven Polní - Profil | Čt 12.12.2013 14:45:16

Chosé 2 >> Hm, zajímavý experiment... Ach jo.

Chosé 2 - Profil | St 11.12.2013 16:42:07

Jedním z cílů zřízení přírodní památky je také zachování migrační prostupnosti pro lososa obecného. Ten je vysazován v rámci repatriačního programu ve stádiu plůdku do Ještědského potoka coby jedné ze tří lokalit v ČR. Ploučnice je pak pro něj jediný migrační koridor při tahu do moře. „Teoreticky budou v budoucnu moci tokem Ploučnice migrovat i dospělí lososi na trdliště, ale historická data o výskytu druhu tuto teorii nepodporují," stojí v návrhu na zřízení přírodní památky.

Vyjmul jsem tento zajímavý sloupek, který podle mého názoru vypovídá o abstrakci myšlení asi nejen krajských činovníků, nebo nevědomosti novinářského pisálka. nedávno zde proběhl článek o 31 stanovištích přemístěné Vydry Říční do oblasti od Mimoně po Žízníkov. Myslím si, že Vydra a Losos se příliš neslučuje a že je to opět přes koleno vnucování ničím nepodložených teorií matičce přrodě.

Žízníkov je předměstí Č.Lípy, kde v okolí Ploučnice má své postavené domečky tak trochu považující se elita Č. Lípy. Tak mě napadá při současném moderním trendu vrácení Lososa do řek, že zde platí staročeské přísloví "dokud je ruka Páně otevřena a nebo : "Ty voe Karle postav si tam na zahradě ty solární panely, nebo vodní elektrárnu, ti to zaplatím z peněz na Lososá nebuď blbej ty voe "!