Hromadným úhynům ryb v Plzni by mohlo předejít čidlo na kyslík

Kategorie: Všeobecné

Hromadným úhynům ryb v Berounce by podle rybářů mohlo napříště pomoci předejít speciální čidlo měřící obsah kyslíku v řece v Bukovci na okraji Plzně. Na konci července zde po dlouhém suchu a následném prudkém dešti klesl obsah kyslíku ve vodě téměř na nulu a udusily se tisíce ryb. Podobná situace se zde v posledních devíti letech opakovala třikrát.
http://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hromadnym-uhynum-ryb-v-plzni-by-mohlo-predejit-cidlo-na-kyslik

Nerodia, 16.8.2013

Diskuse k bleskovce

Sven - Profil | So 24.8.2013 14:29:30

....Čidlo by stálo několik desítek tisíc korun, přispět by případně mohli i rybáři. Vodohospodáři ale nyní musejí vše vyhodnotit a prověřit. "Máme ale přislíbeno, že se pokusí pomoci. Snažíme se tu věc dotáhnout tak, aby se už podobná situace neopakovala," dodal Vogl....

Jako lepší řešení bych viděl, kdyby pan Vogl méně spekuloval a více konal .
Funkční oxymetr lze pořídit za částku mnohem nižší než desítky tisíc korun http://www.e-pristroje.cz/merici_pristroje-oxymetry​.html a případná telefonní intervence hráznému se vejde do dvacky.
Stačí jen v krizovém období zdvihnout prodloužená záda a z titulu své funkce dojít občas vodu změřit.
Tak, jak je zcela běžné v jiných MO, hospodařících na chovné vodě.
Pokud by se prokázalo, že za minulými úhyny stojí kyslíkový deficit, (jak vidno řešitelný) dal bych ztráty uhradit do posledního pěťáku tomu, kdo na konkrétním úseku "hospodaří".

Majra7 - Profil | So 24.8.2013 13:56:40

Je to škoda, na tý Berounce je už takhle málo ryb a ještě, kromě kormoránů, se stávají tyhle věci. Každej nápad, kterej tomu chce pomoct se musí ocenit.

Kreja - Profil | Út 20.8.2013 14:12:47

nápad je to dobrý ale až přijde sucho je otázkou čemu dá povodí přednost - zásobě vody nebo rybám?