Na jižní Moravě plánují úřady postavit deset nových přehrad

Kategorie: Všeobecné

Kvůli aktuálnímu povodňovému dění začínají na úřadech opět ožívat plány na deset nových přehrad, které plánuje ministerstvo zemědělství postavit na jihu Moravy. Mají bránit povodním, ale také sloužit jako zásobárny vody. Zatím na papíře pouze brání rozvoji obcí.

Zdroj: http://brno.idnes.cz/rozvoj-kraje-brzdi-navrh-novych-prehrad-fdp-/brno-zpravy.aspx?c=A130617_1941175_brno-zpravy_taz

M!ld@, 17.6.2013

Diskuse k bleskovce

(o)_(o) - Profil | Út 18.6.2013 9:00:12

rover >> Přesně tak, pro začátek stačí začít u obnovy toho co zde bylo a padlo v zapomenutí a s revitalizací stávajících rybníků, odbahněním....

rover - Profil | Po 17.6.2013 22:22:23

Pár malých, ...nových ( obnovených ) rybníčků udělá přírodě daleko větší službu, než zatopená údolí. Kdo vlastně platí a následně toleruje ty "chytré úřady" ??? Blbost u nás už opravdu nezná mezí ...

PYTLAKS - Profil | Po 17.6.2013 17:24:40

lidi,šáhněme si na nos,už nic nebudujme,budovatelská éra už skončila,jako rybář bych měl být rád za další megalomanské vodní dílo,ale nebudu,chci klid u tiché řeky,potůčku,který si v klidu kdysi dávno meandroval krajinou,přírodní scenérii a ne betonové koryta narovnaných potoků a řek,pokud chce někdo zbytečně promrskávat prachy,tak ať je dá do kvalitních cest,třídíren odpadů,čističek vod,mládežnického sportu nebo já nevím do čeho ještě,ale už ne stavění přehrad nebo betonových koryt

dun - Profil | Po 17.6.2013 17:05:15

By mě zajímalo za jak dlouho by Libochůvka naplnila přehradu s hrází o 15m vyšší než je viadukt v případě několika suchých roků jako byli loni.
Údolí Oslavky je poslední nezatopený.
Stavebnictví je v recesi a beton je třeba někam nalít.
Snad to nebude tak horký.
Tady je seznam přehrad i mimo JM:

http://www.stopprehrade.cz/i_dalsi_prehrady.htm

Foto z netu

stilet - Profil | Po 17.6.2013 15:00:14

fotojakes >> A bohužel se dá rovněž vzpomenout na krajinu, kterou zalilo mohutné vodní dílo, jak zničilo 40km řečiště a přítoků a změnilo ráz krajiny bez návratu. Spousta přehrad je nezbytných ale jsou některé nové návrhy, o nichž se dá velmi úspěšně pochybovat.

(o)_(o) - Profil | Po 17.6.2013 14:59:43

To je taková Bendlovina, zapíchne tužku do mapy a řekne, tak hoši, tady bude přehrada:-)

nofish - Profil | Po 17.6.2013 14:59:06

stilet >> máš recht :-) Rozumné slovo.

nofish - Profil | Po 17.6.2013 14:57:28

fotojakes >> Ahoj. Ale řekni i "B". Přehrady zdevastují řeky a totálně změní život v nich i okolo nich. Respektive, pravděpodobně se změní druhové složení ryb, pokud tam vůbec nějaké budou. A nejen ryb. Protože ta studená voda a život v ní, to nejde moc dohromady. Nedostatek vody by se měl řešit od počátku. Podívat se, proč ta voda z krajiny tak rychle mizí a ne přednostně řešit jak ji tam zadržet... Mám doma historické fotky polí, jak vypadaly kdysi, lesy to samé. Když si ty fotky vezmu a podívám se tím samým směrem teď...

edit: Druhové složení ryb a život ve vodě a okolo ní myslím pak pod tou přehradou, samozřejmě :-)

stilet - Profil | Po 17.6.2013 14:54:19

fotojakes >> Nesouhlasím pouze s tím, že nezachytí vodu v době sucha, to je veliký omyl všech megalomanů, kteří jak nevidí 100Ha vody vodu nevidí. Tůně, hlubší prahy jsou tím fenoménem, který udržuje vodu nejen uvnitř svého prostoru, ale hlavně tu podzemní.

MAXXSKATER - Profil | Po 17.6.2013 14:37:07

fotojakes >> Ano, to potvrdit bez pochyby můžu. Děláme pitnou vodu jak z podzemních vrtů, tak i z povrchových vod. Zatímco ta voda z podzemních vod je pořád ještě relativně čistá a dobrá, že žádnou významnou úpravu nevyžaduje kromě pár věcí, které asi nemá cenu lajkům vysvětlovat a motat jim hlavu. Naproti tomu ta úprava povrchových vod hlavně z přehrad je rok od roku díky znečistění těžší a náročnější - i po finanční stránce, což lidi jako spotřebitelé moc nevnímají a asi i neradi vidí kvůli zvyšující se ceně vody za vodné i stočné - to se zase zvětšuje kvůli zvyšujícím e nárokům na různé ukazatele vypouštěné vyčištěné odpadní vod z čistíren odpadních vod zpět do řeky. Jinak tu pitnou vodu děláme na třech přehradách a čím je přehrada níže položená, tak tím je ta úprava složitější. Je potřeba použít více pískových filtrů, chemie atd. Stačilo mi poslouchat chlapi, co tam dělají třeba čtyřicet let, jak je ta voda oproti té době zasviněná, když přijde pře přivaděč na úpravnu vody oproti dřívější době.

O tom zbytku nemá smysl ani cenu se bavit. Máš jednoznačně pravdu. Tedy alespoň v mých očích, já s tím souhlasím, ale vždycky se najde někdo, kdo bude oponovat - ochránci přírody, místní obyvatel a další odpůrci vodních děl.

fotojakes - Profil | Po 17.6.2013 14:35:47

stilet >> jj, tomu se říká renaturalizace (návrat do přírodního stavu). Sice zpomalí odtok, ale nezachytí větší množství vody v krajině pro období sucha. Stačí se podívat do historie, jak mohutná vodní díla (rybníky) splynula s krajinou a bez větších negativních vlivů nám slouží po mnohá staletí do dnes a pokud se budeme starat, budou sloužit další staletí.

Nedá se na to koukat jen tak, že to je dobré a to špatné, protože každé má své. Problém je ten, že dnes tomuto oboru bohužel vládne betonové lobby, které říká, že nejlepší řešení betonové koryto a betonové přehrady.

Lauri - Profil | Po 17.6.2013 14:28:23

Pokud plánují deset přehrad, tak budou rádi za jednu. A ta jedna se nebude stavět kvůli tomu, že tam ochranáři najdou nějakou kytičku nebo žabičku, která se jinde nevyskytuje a stavbu zatrhnou. Na lidi , kteří bydlí u řek se už hledět nebude, protože žabičky jsou mnohem důležitější

fotojakes - Profil | Po 17.6.2013 14:25:18

MAXXSKATER >> jj, zatím z toho čerpají jen menší projekty na "louže", protože i když je dotace velká (mám za to, že až 80%), tak ty investice u těch větších přehrad a nádrží jsou v řádech deseti a stamilionů, takže jediný kdo se do toho může pustit je stát, případně státní firmy jako čez.

Voda a především kvalitní voda pro levné využití k pitné vodě je stále větší problém už teď, což asi můžeš potvrdit, když v tom děláš. Ono lze upravit téměř každou vodu na pitnou, jen ty náklady na úpravu rostou s jejím znečištěním.

Mnoho lidí při budování přijde o domovy, ale vem si kolik bylo obětováno domovů v největším rozmachu během minulého století. Něco podobného se už očekávat asi nedá a těch obětí pro blaho budoucích generací přinesli naší předci v tomto směru rozhodně více.

Voda znamená život a krajina plná vody je plná života, takže pro budování dalších nádrží rozhodně jsem i já. Problém budou vždy ty peníze, protože ta návratnost investic (finanční) je u tohoto druhu staveb nejasná.

stilet - Profil | Po 17.6.2013 14:23:34

fotojakes >> cit.: "Budování různých nádrží na zachycení vody v krajině".....Je to současný trend, jako vše kde se dají získat peníze z fondů. Zadržení vody v krajině jde daleko levněji, než budováním přehrad a nádrží, například zpomalením odtoku vody - tzv. revitalizace toků na různých místech Evropy se snaží znovu zatočit narovnané odtoky a vrátit jim členitost. Viděl jsem studii z nějaké vesnice v Rakousku, kde pětikilometrový úsek upraveného (narovnaného koryta) potoka voda po průtrži překonala za 30 minut. Po dvouleté revitalizaci za asi dost peněz (ale méně, než za poldr s přehradou), byl revitalizován 4,5 km úsek a čas odtoku po průtrži - 4,5 hod !!, tedy 9 x pomaleji. 9 x pomalejší odtok vody při velkých srážkách by dávalo dost času na vše co s vysokou vodou souvisí. Jenže nějaké opravy potůčků nikoho nezajímají (malý objem investic = malá možnost si něco ulít).

MAXXSKATER - Profil | Po 17.6.2013 14:08:12

fotojakes >> To já vím, dělám ve vodárenském oboru, takže jsem četl studie a výhledy do budoucna, takže v tom nejsme ve při. Jen říkám, že na to nebyly peníze, když se to tenkrát řešilo. Kdysi jsem se tady s jedním člověk bavil / hádal, že za pár let (možná desítek) bude té vody hodně málo, on tvrdil právě opak, že jí bude více nebo pořád stejně. Já kvůli tomu doufám, že to dopadne tak, že se ty nádrže postaví, ať už kvůli ochraně před povodněmi, tak pro zásoby vody na výrobu pitné vody atd. Jen mi bude líto těch lidí, co přijdou o domovy a další věci, ale to se nedá nic dělat.

fotojakes - Profil | Po 17.6.2013 14:03:30

MAXXSKATER >> Budování různých nádrží na zachycení vody v krajině je současný trend, který je dotován EU, protože se počítá s tím, že vody ubývá. Na jihu Evropy už mají s vodou docela velké problémy.