Hracholusky začaly upouštět už 18. května, Plzeň může děkovat

Kategorie: Všeobecné

Někteří je měli za blázny a někteří na ně měli vztek. Bylo to trochu, jako když si starý Noe stavěl archu na kopci. Výrazně dřív než jinde, už 18. května, uprostřed jarní pohody, začali vodohospodáři z plzeňského Povodí Vltavy upouštět hracholuskou přehradu na řece Mži. Kdyby to neučinili, prohnala se Berounkou daleko ničivější povodeň, než jaké jsme byli svědky v minulých dnech. A vděčná jim může být hlavně Plzeň.

Pokyn k upouštění přišel týden předtím, než v kraji udeřily první silnější lijáky, a čtrnáct dní před kritickou sobotou 1. června.

Přišel povel k upouštění Hracholusek, nejoblíbenější rekreační plochy v kraji. Nadávali rybáři, jikry nakladené na pobřežních rostlinách se totiž ocitly na suchu. A nadávali chataři, proč místo na vodu koukají na bahno. „Dnes naše rozhodnutí všichni kvitují s povděkem,“ uzavřel ředitel plzeňské pobočky Povodí Vltavy Miloň Kučera.

Bližší info-odkaz na článek: http://www.novinky.cz/domaci/304041-hracholusky-zacaly-upoustet-uz-18-kvetna-plzen-muze-dekovat.html

foxxx, 6.6.2013

Diskuse k bleskovce

Louda - Profil | So 8.6.2013 11:24:24

18.-19.5 jsme měli na Hracholuskách kraják a voda byla upuštěna ovšem skoro na normální stav
tráva smrděla jak se tam ryba vytřela a pak ji upustili
pak jsem tam byl na zlaté udici o týden později voda v normálu ale v sobotu již o dost upuštěna a v neděli chcalo celí den

MAXXSKATER - Profil | Pá 7.6.2013 2:37:39

Ještě štětí, že alespoň tady si zachovali zdravý rozum. Chápu, že jde o prachy, ale nevím, proč to takhle nedělali i u těch zbývajících přehrad ... Chudáci lidi. :-(

retrívr - Profil | Čt 6.6.2013 21:38:54

Chosé 2 >> No, myslím, že i Ty sám víš, že vždycky a všude jde o peníz.Máš pravdu.Je to smutná píseň, příjde mi, že až moc často opakovaná.Nic víc, nic míň.

Chosé 2 - Profil | Čt 6.6.2013 14:39:52

Ta Hracholuská přehrada má dvě strany mince.
1.Letos, zřejmě včas upuštěná, zabránila ještě větším škodám, které by byla Berounka schopna napáchat.
2.V minulosti to byla právě ona, která byla z pohledu rybáře lovícího na Berounce kritizována z vypouštění spodní chladné vody, což mělo vliv na vyhledávání potravy rybami na horních úsecích řeky.

Myslím, že ne jenom Plzeň by měla poděkovat Hracholuské přehradě.Pozastavuji se však nad tím, proč se takto nezachovaly zodpovědné osoby společnosti ovlivňující tok celé Vltavské kaskády.

Kamil68 - Profil | Čt 6.6.2013 8:35:38

Nic novího pod slunce...všechny přehrady Vltavské kaskády byly vždy upuštěny od jaro do léta tak, aby v případě potřeby plnily svou funkci eliminovat povodně.Dnešní zájmy energetiků a hlavně lobistů rekreačních zařízení, kdy potřebujou vodu až do jejich zasr*** loděnic, jsou nad zájmy všech ostatních lidí.Na Hrachách konečně někdo přemýšlel a zaslouží si hoooodně velkou odměnu za to, že se nenechal ovlivnit těmito srá** a udělal to,co udělal!