Bude získání rybářského lístku snazší?

Kategorie: Všeobecné

V poslední době byla na některých internetových serverech a v diskusích zmiňována Ministerstvem zemědělství navržená změna vyhlášky č. 197/2004 Sb. k provedení zákona o rybářství, která se týká výrazného zjednodušení podmínek pro výdej rybářského lístku. Ne všechny informace byly přesné a mnozí novináři, diskutující i funkcionáři místních organizací vycházeli z neúplných informací či nepochopení podstaty změny.

Předně je třeba říci, že iniciátorem změny uvedené vyhlášky, konkrétně jejího § 10, který stanoví podmínky pro vydání prvního rybářského lístku, byl Český rybářský svaz. Ten pro to našel plné pochopení u vedoucích představitelů Ministerstva zemědělství, kteří shledali podnět ČRS jako opodstatněný a v krátké době se zasadili o přípravu konkrétního návrhu na příslušnou legislativní změnu (momentálně prochází schvalovacím procesem).

Za vysvětlení stojí samotný důvod úpravy – pomineme-li fakt, že v mnoha zemích představuje rybářský lístek poplatek, který si zaplatí kdokoliv (a téměř kdekoliv) a někde vůbec tento doklad neexistuje, byla hlavním důvodem změny snaha o odstranění neúměrné byrokracie spojené s prokazováním odborné kvalifikace zájemců o první rybářský lístek. Například jen nahlásit 10 dnů předem termín zkoušek duplicitně na krajský úřad a Ministerstvo zemědělství prakticky znamenalo, že než se přezkoušení mohlo uskutečnit, měl zahraniční rybář po dovolené a byl zpátky ve své vlasti. Samozřejmě aniž si u nás mohl zachytat ryby. Nejde jen o „ušlý zisk“ za rybářský lístek a povolenku, ale i o zbytečně zkažené renomé a ztrátu turistické atraktivity naší republiky. Těžko lze očekávat, že se k nám vypraví i v příštím roce na dovolenou turista – rybář, který neměl šanci si v reálném čase pořídit rybářský lístek a z toho důvodu následně ani povolenku k rybolovu. Bylo by ale velmi zjednodušující zúžit problém pouze na cizince – stejně tak se jedná o zpřístupnění rybářského lístku a zkrácení procesu jeho získání i pro tuzemské zájemce o rybolov.

Český rybářský svaz rozhodně nesledoval podnětem na změnu vyhlášky docílení situace, kdy budou ryby lovit nepoučení lidé, kteří (podle některých názorů) vody vydrancují. Smyslem změny je pouze přenést posouzení, zda má rybář dostatečné znalosti základních pravidel rybolovu z úřadu vydávajícího první rybářský lístek na uživatele rybářského revíru při výdeji povolenky. Budoucí rybář si tak bez problémů a rychle pořídí za příslušný poplatek na úřadu rybářský lístek a potom se může rozhodnout, zda a kde si koupí povolenku k rybolovu. A protože na povolenku není právní nárok, je její prodej pouze na rozhodnutí uživatele revíru. Ten má právo posoudit a ověřit, zda má zájemce o povolenku znalosti potřebné k lovu ryb, případně zda neměl v minulosti problémy s dodržováním rybářského řádu. Poté se rozhodne, jestli povolenku vydá či vydání odmítne. Zákon o rybářství činí odpovědným za řádné hospodaření na revíru jeho uživatele a součástí takového hospodaření je samozřejmě i řádný výkon rybářského práva. Z toho pramení přímo povinnost uživatele revíru se postarat o to, aby na revíru vykonávali toto právo jen rybáři znalí a poučení.

A pokud by přece jen někdo pochyboval, zda je tento postup životaschopný a nepřinese devastaci rybářských revírů, stačí pohled do minulosti. Do roku 2004, tedy do nabytí účinnosti stávajícího zákona o rybářství, stačilo přijít na kterýkoliv obecní či městský úřad, vyplnit jednoduchou žádost a během chvilky odejít s rybářským lístek. Tato několik desítek let dlouhá zkušenost je snad nejlepším důkazem, že navrhované změna vyhlášky nebude mít negativní dopad na odborné znalosti rybářů, ale přinese výrazné zjednodušení administrativy spojené se získáním rybářského lístku. Praxe si nevyžadovala stanovení omezujících podmínek pro výdej RL, a co víc, praxe po zavedení těchto podmínek od roku 2004 rovněž nezaznamenala nějaký pozitivní přínos ve smyslu zlepšení úrovně znalostí a dovedností rybářů. Je také potřeba vnímat, že vlastnictví samotného rybářského lístku není oprávnění k lovu ryb – jde jen o jakousi podmínku pro zakoupení povolenky.

Rybář dnes prochází trojí kontrolou – poprvé žádá-li o první rybářský lístek, podruhé při vstupním školení v místní organizaci a potřetí je kontrolován rybářskou stráží při samotném rybolovu. Bude-li první kontrola chybět, ryby ani rybářské revíry újmu rozhodně nepocítí. A ti, kteří se rozhodli lovit ryby, budou mít k získání rybářského lístku snazší cestu.

Jan Štípek, jednatel ČRS

http://www.rybsvaz.cz/?page=reportaze%2Freportaze&lang=cz&fromIDS=

Martin M., 28.5.2013

Diskuse k bleskovce

Anýzový dědek - Profil | Pá 31.5.2013 15:58:23

computerfish >> dík za objasnění.

Anýzový dědek - Profil | Pá 31.5.2013 15:56:38

FRANK71 >> jen se neboj u nás už komfort elektronické evidence dávno máme...)))

computerfish - Profil | Pá 31.5.2013 15:55:07

kakr >> Samo sebou, ruční práce kupí chyby. Číslo člena tiskneme na povolenku také pro jistotu a taky pokud úspěšný rybář popíše první povolenku. Mág pan Šimůnek na Pankráci odbaví jednoho člena za 30 s včetně kasírování hotových peněz a vrácení drobných. Bezhotovostní platby některé rybáře otravují, mají tam i terminál na kartu. Doba odbavení závisí na rychlosti transakce přes banku. Nevidím v konverzi technický problém. Každoročně se revíry aktualizují.

Anýzový dědek - Profil | Pá 31.5.2013 15:51:20

Mrknato >> ty si úň krmenej bolelízem a můčkami...-:))))

kakr - Profil | Pá 31.5.2013 15:42:13

computerfish >>
Pak ovšem neplatí - Při vydání povolenky ti program hlídá, abys nevydal omylem například dětskou pro dospělého a opačně - navíc chybovati je lidské 12 čísel opisovat je dost časově náročné.

Vydáváme povolenky ve dvou a jsme schopni (pokud se nejedná o nové členy) vydat 40 - 45 pov. za hodinu. Peníze hotově nebereme, veškeré platby u nás jsou bezhotovostní. Stačí mi do PC zadat 4 místné číslo člena a 6místné číslo RL. Všechny ostatní údaje jdou z databáze, číslo člena je současně i číslo povolenky a je neměnné.
Evidenci sumarizace můžu dohledat (na člena) kdykoli od roku 2005. Starší databáze mám zazálohovány ještě na disketách, ale už je současný ščot nesemele.

Spíš bych potřeboval nějakou konverzi vaší databáze revírů do mého programu pro sumarizaci celorepublikových povolenek.

computerfish - Profil | Pá 31.5.2013 15:26:42

kakr >> Do karty rybáře se vždy číslo kuponu píše z důvodu zpětné kontroly například při krádeži a zpětném vyúčtování. Stopni si, za jak dlouho napíšeš dvanáct čísel. Zase tak dlouho to netrvá Ale to je jejich věc. Pokud jsem několik MO viděl, jeden vyhledá člena, druhý vypíše legitimaci a kartu a třetí nacionále na povolenku a vybere peníze.

kakr - Profil | Pá 31.5.2013 15:15:13

computerfish >>
A když MO elektronickou evidenci nemá, nebo ji nepoužívá? Pak platí co jsem napsal před chvílí ?

Tedy MO, kde se povolenka vypisuje ručně opisuje z kuponu 12 ti místné číslo a pod ním vede na kartě členy? Notabene každý rok pod jiným číslem? To asi chvilku trvá, nebo se mýlím?

FRANK71 - Profil | Pá 31.5.2013 15:12:35

computerfish >> Ale to je teorie, praxe je bohužel jiná.

Sven - Profil | Pá 31.5.2013 15:11:24

FRANK71 >> tady bych se Anýzového dědka zastal....
I když to podle nicku nevypadá, věkový rozdíl mezi vámi dvěma je zcela zanedbatelný :-)

computerfish - Profil | Pá 31.5.2013 15:09:39

Anýzový dědek >>
1) čárák na povolence slouží k evidenci povolenek a je pro každý rok unikátní tudíž neopakovatelný pro každý jednotlivý kupon. Určuje druh povolenky, rok, MP nebo P revír a má pořadové číslo vydání, atd. čili v rámci statistiky úlovků můžeš vyhodnocovat jednotlivé povolenky například za posledních 10 let. Pokud má MO elektronickou evidenci, stačí přelíznout čtečkou kupon na vydané povolence a vyhledá tě coby člena podle vydané povolenky. Nepotřebuje další čárák na povolence. Při vydání povolenky ti program hlídá, abys nevydal omylem například dětskou pro dospělého a opačně. Smysl to má také takový, že pokud vracíš povolenku, stačí ji zase naskenovat a automaticky se ti do karty zapíše datum vrácení. Prostě komfort práce pro toho, kdo chce.
Tedy pro MO slouží hlavně k jednoduchému a rychlému vyhledání rybáře. Hlavní smysl má pro statistiku úlovků, kdy tě zpracovatel naskenuje a připíše ti ryby a docházky na tvůj účet.
2) Čárák na legitimaci slouží k centrální evidenci člena v rámci celého ČRS. Je zase unikátní. Využívá jej například informační systém LIPAN od Unicorn nebo můj soft. Z tohoto důvodu se na legitimaci dal, aby čárové kódy nikdy nekolidovaly. Tyhle informační internetové aplikace jsou schopné řídit celý ČRS nebo i Evropu. MO jako výdejny se jen na něj připojí a k identifikaci použijí čárák na legitimaci.

Sven - Profil | Pá 31.5.2013 15:08:51

kakr >> :-))

kakr - Profil | Pá 31.5.2013 15:04:50

Sven >>
Nějak to zlehčuješ?:-))

FRANK71 - Profil | Pá 31.5.2013 15:03:50

Anýzový dědek >> Dědku, svaz myslí do budoucnosti. Neboj než svaz najede na elektronickou evidenci, Ty tady už nebudeš, takže se tě to nebude týkat.

Sven - Profil | Pá 31.5.2013 15:03:12

GRUPA >>ale ta s kódem má větší sběratelskou hodnotu :-)