Podél Ploučnice umírají olše a jasany. Na krvácivou rakovinu

Kategorie: Všeobecné

Česká Lípa - Dva druhy nebezpečných parazitů napadly stovky stromů. Musí je nahradit nová výsadba za miliony korun z EU.

http://ceskolipsky.denik.cz/zpravy_region/podel-ploucnice-umiraji-olse-a-jasany-na-krvacivou-rakovinu-20130502.html

rover, 3.5.2013

Diskuse k bleskovce

Siven Polní - Profil | So 4.5.2013 14:56:16

Sven >> Kdyby to nebylo aspoň tak sterilní a unifikovaný... Tady se kuví přírodaní zbytky, a vesnice přitom vymírají a rozpadají se.
Proč si nepostaví raději domy na už existujících parcelách? Co je v tom za logiku - krásný místo zastavět - jako aby už krásný nebylo? Není tady dost STARÝCH stavebních pozemků?
Demence. Raději zůstanu v činžáku ve městě, nebo - dovolí mi ten luxus povolání - se pustím do rekonstrukce něčeho staršího, a na těch pár míst, kde to ještě nepokuvili, se zajedu podívat.
Ale tihle NE, že... Chceme do vlastního, co na tom, že výsledkem jsou vlastně zase sídliště králikáren... A výhledleda tak do identických oken identických domků... A prdneme si do zahádek tůje, mňam mňam...!
Jsou momenty a případy, kdy se přistihuji, jak vlastně některým lidem ty přírodní katastrofy silně přeju. Je to jediná tvář přírody, ke které totiž budou cítit pokoru i oni.

Siven Polní - Profil | So 4.5.2013 13:23:39

Sven >> Tak to je nomen - omen....
Grrrrrrrr......!

Sven - Profil | So 4.5.2013 0:33:37

Krvácivá rakovina v povodí Ploučnice... ano, to je přiléhavavé označení....
Blízká minulost, versus blízká budoucnost

http://www.domy-hamrnajezere.cz/cz/vizualizace/

Siven Polní - Profil | Pá 3.5.2013 12:16:34

Chosé 2 >> No, a je to tady. Do toho Jizera... Měl jsem tu čest bydlet skoro rok v Liberci, a okolí se mi moc líbí, ale pokrok nezastavíš. Dopadne to jako tady na Moravě.
A já se budu muset přizpůsobit a vláčet na zregulovaných stokách se zástupy uřvanců za zády a dračími loďmi před sebou, protože i ty slepý ramena tady zanikají. A i ty, kde ryby ještě přes zimu nepochcípaly, už pociťují "dar" snadné dostupnosti pro každého pohodlného výletníka.
A co vede krásná cyklostezka z Brna do Bílovic nad Svitavou, tak mám paranoiu, že mě někdo sejme. Taky jezdím na kole, i na ty ryby, ale vem si na 1. Máje, jak půlka Brna jede do Bílovic - to je jak mravenčí dálnice.
Když jsem byl nucen čekat, až přeplavou asi čtyři tak zvanými milovníky přírody do vody naházené zelené větve černého bezu a těsně poté,co jsem byl ohozen vodou od dopadu šutru, který nudící se harant praskl asi dva metry ode mě - do místa, který jsem protahoval (asi mě neviděl, ale chvíli jsem měl chuť ho sešvihat Catanou), tak jsem odjel domů. Asi jsem musel působit prapodivně, protože jsem se za jízdy domů podél řeky přistihl při záchvatu velmi sprosté samomluvy na likvidační téma.
Představa, že to tak bude všude, je ryze odporná.

Chosé 2 - Profil | Pá 3.5.2013 11:46:18

Siven Polní >> Letos bude protažena cyklostezka až na Varhany.
Na okolí Ploučnice u Mimoně časem také dojde.Takže místo lesních cest bude asfalt, neboť in-line je také moderní.

Siven Polní - Profil | Pá 3.5.2013 11:39:04

Chosé 2 >> S trochou nadsázky, ale nebylo by to poprvé... A trendy se nezměnily, až na pár tlachů v TV a tisku o alternativním řešení protipovodňových opatření a o revitalizaci krajiny, které však byly zahlušeny bagry a pohřbeny pod ještě rovnějšími a vyššími valy.

Chosé 2 - Profil | Pá 3.5.2013 11:33:07

Siven Polní >> Tak to bylo od tebe dost dobrý:-)

Siven Polní - Profil | Pá 3.5.2013 11:28:42

Chosé 2 >> Ono by se to srovnalo zadarmo, ale někdo to chce hned, jinej to chce líp, než příroda (ironická poznámka), no a všichni za to rádi dostanou zaplacený, že ano. A teď krajinářům, zahradníkům a estetickým kácečům dochází zakázky, takže se hodí každá záminka. No, a až to tam řádně vyklučí, tak je potřeba zpevnit a narovnat tok, nejlépe v doprovodu cyklostezek na každé straně. Aby měl šanci si každý "sportovně" založený občan vychutnat tu hrůzu a beznaděj. Ale ono to tak zlý nebude, to jen já si tady tak kňučím.
Většině se to totiž líbit bude, jinou přírodu neznají, a do džungle by nikdy nevlezli. A potom dojedou na kolech a bruslích do svých nových satelitů u řeky pod hrázemi, ze kterých jednoho dne budou odčerpávat hasiči a vojáci vodu, a tito "chudáci", nyní blíže přírodě, okusí její rozhněvanou tvář. A já jim nepošlu ani Savo, ani tričko.

tuzemak - Profil | Pá 3.5.2013 11:18:32

pánové juro je juro,to dnes hýbe evropou.o)))

Siven Polní - Profil | Pá 3.5.2013 11:16:42

Kreja >> Klíněnka zdrhla z výzkumáku v Rakousku (chachá, nejen my jsme průseráři). A Jírovce jsou, stejně jako např. akáty, americký import. Ale to neznamená, že se mi nelíbí. Jen tady prostě ta klíněnka nemá přirozené nepřátele.

Chosé 2 - Profil | Pá 3.5.2013 11:12:23

Siven Polní >> Jako rakovina se asi v Česku šíří tak chuť na cizí peníze.

Kreja - Profil | Pá 3.5.2013 11:08:16

po klíněnce ještě toto by chybělo

Siven Polní - Profil | Pá 3.5.2013 10:56:57

Chosé 2 >> Já jsem tam byl loni asi 6krát, a žádnou apokalypsu jsem neviděl. A zrovna od Mimoně po ČL bych čekal, že si příroda po odstranění případných mrtvol poradí sama, alespoň zatím to tak vypadá, že se v té džungli nikdo zrovna netrápí parkovými úpravami (to je dobře).. No, taky čuju zálusk na europrachy...

Chosé 2 - Profil | Pá 3.5.2013 10:24:26

Zřejmě jsem špatný pozorovatel, kdy při procházkách s rybářským prutem, nebo jízdou na kole kochající se krajinou jsem si umírajících stovek stromů nevšimnul. No u Stružnice se odřezaly hodně staré olše.Od Mimoně až po Č. Lípu je místy úplná džungle a Olše tam dosahují značné velikosti. No a Mařenice a Mařeničky, zde ta obnova stromoví započala už po Tornádu, které tam pruhem prošlo a šmahem to vzalo od smrků počínaje a břízy konče.
Že by se kdosi.... zase chtěl dostat k penězům EU...?