Vychovali jste obludu internetových diskusí a ta vás sežrala

Kategorie: Všeobecné

Téma, do jaké míry povolovat, zakazovat, anonymizovat či podrobovat editorským úpravám (čti: mazání) diskusní příspěvky v hlavních českých médiích na Internetu je věčné. Všechna velká média postupně provádějí úpravy směřující k „de-anonymizaci“ diskusí; prostředky jsou různé, deklarovaný cíl stejný – zkvalitnění diskusí, redukci „žumpovitosti“ českých diskusních fór. Raději méně, ale kvalitněji, říkají vydavatelé.

http://www.lupa.cz/clanky/jiri-hlavenka-vychovali-jste-obludu-internetovych-diskusi-a-ta-vas-sezrala/

Martin M., 20.10.2012

Diskuse k bleskovce

retrívr - Profil | Po 22.10.2012 11:44:32

Mrknato >> No úplně nevím, jestli Ti rozumím.Mě šlo jen ne příliš hlubokou myšlenku.Tedy o to jak se zde prezentuje, reaguje skupina, bohužel ne úplně malá, která si hojí svoje komplexy, bolístka dělá jméno všem rybářům. Takto prostoduchých seskupení bohužel moc není, to mne mrzí nejvíc. To nemluvím o pocitu příslušnosti k něčemu, někomu a pocit cti.Nic víc, nic míň.

Martin M. - Profil | Po 22.10.2012 0:49:28

Sven >> tohle prece neni o mazani "jiny nazoru"

Sven - Profil | Po 22.10.2012 0:38:21

Martin M. - >> já jsem to četl.
Je mi jasné, že by to mohlo mít nepříznivé dopady a také jsem to dole zmínil.
Ale mám obavu, že se stejnou nevolí bude přijímáno i každé radikálnější omezování projevu a také se to může projevit odlivem členstva.
Lidi sem chodí, protože to tu funguje, tak jak to funguje. Kdo se chtěl zapojit, ten se už zapojil. Nevěřím, že omezením balastu v diskusích, se zvýší frekvence příspěvků, příležitostných diskutérů.
Např. mně se tu líbí a proto sem chodím.
Jistě, jsou tu drobnosti ke kterým bych mohl mít výhrady ale uvědomuju si, že jsem tu jen hostem a tedy je nijak zvlášť neřeším. Ale pokud by mě někdo několikrát za večer smazal, protože mám jiný názor, tak mě to určitě také otráví.
Když očistit, tak podle mě radikálně. Jinak to nemá smysl. Jinak je lepší to nechat být.
Popravdě, vůbec ti to dilema nazávidím.

Martin M. - Profil | Ne 21.10.2012 23:09:11

vokounek >> autori diskusi toho opravdu v rozumnem ani nekonecnem case mnoho nesvedou - tam se osvedcilo jedine: diskusi jim zamknout a cekat, dokud si ji sami nevycisti.

Martin M. - Profil | Ne 21.10.2012 23:06:20

Sven >> pokud si fakt prectes ten clanek, tak tam uvidis, ze podobnymi omezenimi docilis, ze ti na webu zustanou jen zavislaci, kteri bez toho nevydrzi. Rozumny uzivatel, ktery chce napsat radu jednou tydne, nema zapotrebi se ti legitimizovat. On chce udelat dobry skutek, ne vydelat jako na Aukru.

vokounek - Profil | Ne 21.10.2012 23:05:40

Martin M. >> musím priznať že sa mi tento nápad s poradňou páči a je to podla mňa krok dobrým smerom. nedokážem ale posúdiť akú reakciu byt to mohlo mať v hlavných diskusiách. tam už moja predstavivosť nesiaha :)
inak sa mi čiastočne páči názor Svena a pridal by som známkovanie jednotlivých autorov diskusií a otázok aby si ich motivoval k starostlivosti o ich výtvory..

Sven - Profil | Ne 21.10.2012 22:59:03

Martin M. >> souhlasím ale je extrém.
Jméno a bydliště je možné celkem spolehlivě ověřit např. systémem, používaným na Aukru.
Aby to nebolelo, tak poštovné na náklady zájemce o členství.

Martin M. - Profil | Ne 21.10.2012 22:54:15

vokounek >> autor otazky jiste nemusi byt ten, kdo rozhodne, co je a co neni kvalitni zapis. Casto je to zacatecnik, ktery ani neumi kvalitu rozpoznat. Vize muze byt takova, ze zapisy autorizuje skupina vybranych uzivatelu, kteri budou nazor pokladat za tak zajimavy, ze se pod nej takrikajic podepisi - tedy pokud se nenajde nikdo, kdo by se pod takovy zapis podepsal, nebude zapis zverejnen. Nebo treba shoda nekolika clenu poroty. Dokazu si to predstavit napr. v Poradnach, kde nebude zadny poradce, pouze autorizacni skupina (tvorena napr. z dnesnich poradcu) - poradce uz nebude travit svuj cas psanim odpovedi na dotazy, ale pouze vybere nejlepsi odpovedi z publika.

Martin M. - Profil | Ne 21.10.2012 22:50:16

Sven >> viz clanek z bleskovky - terorista se klidne podepise.
Navic pravost udaju je velmi tezke overit.

Sven - Profil | Ne 21.10.2012 22:42:40

Martin M. - >> já bych očistu začal zrušením anonymity členů.
Sice by by bylo možné dál v diskuzích používat přezdívky ale v kartě by bylo uvedeno pravé jméno, příjmení a obec nebo město.
Jsem přesvědčený, že vše by se vyřešilo samo.
V současnosti je běžnou praxí, že jedinec, kterého zdejší samoočistný proces semlel a vyvrhl ze svého lůna, se jednoduše přihlásí pod jiným nickem a jede se vesele dál...
Případně má pro podobný účel založeno účtů několik. V minulosti jsem zaznamenal a upozorňoval až na deset souběžně zakládaných účtů, jednou osobou najednou.
Otázkou je, zda by takový radikální řez, nezlomil MRKu vaz.

vokounek - Profil | Ne 21.10.2012 22:35:34

Martin M. >> to máš isto pravdu a hlúposti treba mazať len sa mi viac páči postupnosť aká funguje napr. tu na mrku. príspevok sa pridá automaticky a je viacmenej treba mať argument na to prečo ho niekto skryl.
ak by niekto mazal dobré príspevky ktoré však nevyhovujú jeho názorom tak to môže mať za následok velký odlev diskutujúcich. kdežto ak ho ani nepustí bude to pokryvená realita a ani nebudeme vedieť že názor môže byť aj iný a to len preto, že autor sa nestotožnil, nesúhlasí a preto nám ho neumožní prečítať..

takže radšej dodatočne skrývať ako púšťať len to čo mi vyhovuje. ale toto sa fakt týka skorej politických diskusií..

Martin M. - Profil | Ne 21.10.2012 22:21:19

vokounek >> ja se asi budu opakovat, ale to ze si nenechas u sebe doma v obyvaku srat na koberec, nema s cenzurou ani s levici ci pravici nic spolecneho :-)

Mrknato - Profil | Ne 21.10.2012 22:20:42

retrívr >> A jsme u jádra. Začalo to v dětství s bábovičkou.... Problém je stále stejný i v rybařině. Proč má o rybařině rozhodovat, hodnotit ji ten, kdo mně kdysi, či nedávno rozšlápl tu "bábovičku" a teď se chystá znovu? Kdo řekne co je v rybařině správné, dobré a co špatné? To podle mě mohou naznačit i názory v diskusích. Problém je, že na to mají různé názory různé složky, státní instituce, zájmová sdružení.

Neznalec, ten napíše dotaz do poradny.........

vokounek - Profil | Ne 21.10.2012 22:17:29

Martin M. >> ja myslím že do určitej miery je to zaujímavý nápad. fakt že v malom teda napr. v mojej otázke by som nepustil ďalej keci o futbale ak sa pýtam na ryby. na druhej strane by mohol internet prísť o privilégium slobodného média pretože ako vieme najvýznamnejší inzerenti reklám ako mobilný operátori, banky, poisťovne sú kompletne pravičiarske a na weboch ktoré sa venujú politike bude zúriť najtvrdšia cenzúra presne tak ako v tlačených médiách či televízii. je mi jasné že si môže každý založiť vlastný web ale dopadne to tak isto jak s novinami. majitelia firiem ktoré by aj súhlasili s levicovími názormi webu a boli by aj ochotný riskovať svoje meno (prtože ho označia za komunistu, stalinistu a čo ja vie čo) ho neufinancujú pretože lavicové názory si prisvojujú do velkej miery ekonomicky slabšie vrstvy spoločnosti. tie však tvoria takmer polovicu obyvateľstva. avšak je známe že takmer 40% bohatsva sveta má v rukách jedno percento ľudí. a keďže peniaze sú moc ide o cestu ako ju aplikovať na médiá. náklad na vidanie jedných novín je niakych 30 kurún. to že stoja 10 je vďaka reklame. noviny čo nebudú hájiť zaujmi velkopodnikateľov a teda pravice prídu o reklamu a? je vymalované. pretože noviny čo hája záujmi chudobných budú za 40 kurún (30+zisk) nepredajné. to znamená že kto sa bude chcieť živať webovou stránkou nebude mať reklamu takže si bude museť nájisť prácu a web bude realizovať popri zamestnaní.

pls. toto ber len ako úvahu nad budúcnosťou nemá to s rybárskym webom asi nič spoločné ale myslím že to nemá ani odkaz na článok. dík za priestor :)