Ze zasedání Republikové rady ČRS (duben 2012)

Kategorie: Všeobecné

http://www.rybsvaz.cz/?page=reportaze%2Freportaze&lang=cz&fromIDS=

Republiková rada Českého rybářského svazu se sešla na svém pravidelném zasedání 5. dubna 2012. Předseda ČRS JUDr. Šíma úvodem jednání poděkoval za 20 let práce pro ČRS ekonomovi Rady PhDr. Otakaru Brožovi, který končí 31. 5. 2012 pracovní poměr k ČRS.

V rámci kontroly usnesení vzala Rada na vědomí přehled o udělených svazových vyznamenání za poslední roky a přijala změnu směrnice pro oceňování zasloužilých členů ČRS: zvýšila časový odstup mezi stříbrným a zlatým odznakem z původních 5 na 10 let. Dále Rada doplnila své dřívější usnesení o memorandu proti výstavbě nových jezů na Labi o souhlas s jeho vydáním formou společné deklarace ČRS a ČSOP. V posledním bodu usnesení diskutovali členové Rady námět Ing. Urycha na výdej povolenek k rybolovu pro nečleny prostřednictvím SMS, jak bývá obvyklé u některých zahraničních revírů. Přestože jde o progresivní myšlenku vedoucí k výraznému zlepšení dostupnosti povolenek k rybolovu zejména pro cizince, konstatovala Rada, že její realizaci brání právní bariéry (předepsaný vzor povolenky k rybolovu). Zanedbatelný není ani fakt, že by se tato možnost pořízení povolenky týkala jen malé skupiny rybářů – nečlenů. Cílem ČRS však je zvýšení komfortu všech členů, především řádných. Svazové aktivity v této věci budou proto pokračovat tímto směrem.

Pozn.: V souvislosti se zaváděním dalších etap jednotného informačního systému LIPAN v některých ÚS ČRS se perspektivně nabízí i možnost objednávek povolenek přes internet.

(IS LIPAN je moderní internetová služba pro podporu a řízení vztahů člen – MO a MO – územní svaz, která je plně využívána v rámci Západočeského územního svazu ČRS s přechází na ni místní organizace Severočeského a Jihočeského ÚS ČRS).

Předseda ČRS JUDr. Šíma informoval o dokončení materiálu k problematice uplatňování náhrady škody způsobené rybářské stráži při výkonu její činnosti (materiál k dispozici zde).

V hlavních bodech programu se Rada ČRS zabývala zejména výsledky statistik úlovků docílených na svazových revírech v roce 2011 – celkem bylo z mimopstruhových i pstruhových revírů uloveno 1,8 mil ks všech druhů ryb o hmotnosti 2 962 tun. U mimopstruhových revírů se jedná o zhruba stejné množství jako v roce 2010, u pstruhových revírů byl sice zaznamenán mírný nárůst úlovků, v případě lipana však jde stále o velmi kritickou situaci. Ten totiž ze pstruhových revírů rychlým tempem mizí. O příčinách se diskutuje, názory jsou různé, v jednom však panuje shoda – jedním z důvodů dramatického úbytku lipana je predační tlak kormorána. Podrobné informace o celkových úlovcích i úlovcích jednotlivých druhů ryb od roku 1990 jsou pro zájemce k dispozici na www.rybsvaz.cz pod odkazem Statistika úlovků.

Rada se dále seznámila s výsledky hospodaření na revírech, jejichž je uživatelem (mimopstruhové - ÚN Orlík, Veslařský kanál Račice, ÚN Trnávka, pstruhové - Morava 24 a chovný potok Krupá 2). Údaje o návštěvnosti dokládají, že značnému zájmu rybářů se těší všechny mimopstruhové revíry. Nejatraktivnější je bezesporu nádrž Orlík, zejména pro dobré úlovky kaprů a šanci na ulovení velkých štik, sumců a candátů. Úplná statistika úlovků na revírech Rady je opět zveřejněna na www.rybsvaz.cz pod odkazem na příslušný rybářský revír. Hospodář na revírech Rady ČRS, informoval také o ostraze uvedených revírů rybářskou stráží. Velmi pozitivně byla hodnocena zejména činnost člena profesionální rybářské stráže na ÚN Orlík Václava Zemana, který právě začíná druhý rok svého působení. Rybáři se s ním mohou setkat hlavně na ÚN Orlík, kontrolu však provádí příležitostně i na jiných revírech Rady. O tom, že rozhodnutí o zřízení profesionální rybářské stráže na ÚN Orlík bylo správné, nejlépe vypovídají následující čísla: ze 75 zjištěných hrubých přestupků a neoprávněného lovu ryb jich řešil tento jediný člen profi RS 61. Rada ČRS přesto chce i nadále využívat pro ostrahu svých revírů dobrovolnou rybářskou stráž, musí však jít o členy, kteří vykonávají tuto činnost skutečně aktivně a jsou během roku u vody vidět.

V různém informoval jednatel ČRS o změně ve vedení ekonomického oddělení sekretariátu Rady ČRS – od 1. 4. 2012 převzala funkci vedoucí oddělení Ing. Radka Bauerová.

Závěrem zasedání podali předseda a jednatel ČRS obvyklou zprávu o aktivitách funkcionářů a pracovníků Rady ČRS v období mezi zasedáními Rady (viz. přehled pod čarou). Za zmínku stojí jednání předsedy a jednatele ČRS s ministrem životního prostředí Tomášem Chalupou na téma „kormorán“ (náhrady škod působených kormoránem na rybách v rybářských revírech; metodika MŽP pro povolování výjimek k plašení a odstřelu kormorána) - ministr Chalupa neprojevil vstřícnost k požadavku ČRS na hrazení škod na rybách v rybářských revírech, naopak deklaroval snahu MŽP vyjmout kormorána ze seznamu zvláště chráněných živočichů a tím se zcela vyvázat z povinnosti hradit škody na rybách.

Příští zasedání Republikové rady ČRS se bude konat 3. května 2012.

Jan Štípek, jednatel ČRS

___________________________________________________________________

Přehled o nejdůležitějších aktivitách funkcionářů a pracovníků Rady

10.3. 2012 (Zemánková, Brož) – zasedání odboru LRU muška; 10.3. (Brož) – účast na školení účetních Střč. ÚS ČRS; 12.3. (Šíma, Štípek) – jednání s místopředsedou zemědělského výboru PS PČR poslancem Ing. Papežem o dalším postupu v problematice kormorána (zemědělský výbor a výbor pro životní prostředí PS PČR plánují pracovní seminář pro poslance a rybářskou veřejnost na toto téma); 12.3. (Vrána) – natáčení pro ČRo o kormoránech; 13.3. (Brož, Bauerová) – návštěva sekretariátu Zpč. ÚS ČRS; 14.3. – porada jednatelů; 15.3. (Ličko) – plenární zasedání Rybářského sdružení ČR; 15.3. (Brož, Bauerová) – návštěva sekretariátu Střč. ÚS ČRS; 16.3. (Cirklová) – zasedání odboru RT; 17.3. (Šíma, Urych, Brož, Zemánková, Cirklová, Bauerová) – vyhlášení nejlepších sportovců ČRS; 17.3. (Ličko) – zarybnění ÚN Orlík; 19.3. (Anders, Brož, Štípek) - zasedání ekonomické komise; 21.3. (Štípek, Podlesný) – pracovní skupina MZe Programování rybářského fondu 2014-2020; 21.3. (Brož, Bauerová) – návštěva sekretariátu ÚS ČRS Ostrava; 22.3. (Brož, Bauerová) – návštěva sekretariátu MRS Brno; 22.3. (Podlesný) – jednání na STZIF k dotaci na vysazení úhořího monté; 23.3. (Šíma, Štípek) – jednání s ministrem životního prostředí Chalupou; 28.-31.3. (Brož, Doležal) – účast na generálních shromáždění FIPS a na kongresu CIPS ve Španělsku; 29.3 (Šíma, Štípek) – jednání se zástupci ÚS ČRS Ostrava a MO ČRS Olomouc; 31.3. (Cirklová) – zasedání odboru mládeže; 4.4. (Ličko) – zarybňování revíru VK Račice, 4.4. (Podlesný) – centrální dodávka úhořího monté, vysazení do ÚN Trnávka.

mates202, 9.5.2012

Diskuse k bleskovce

Tarn - Profil | Pá 11.5.2012 9:50:27

Paul Delpiaz >> protože to berou jako doživotní posty, kde se hodnotí leta "zásluh" a ne aktuální stavy a problémy. Pokud má svaz smysluplně fungovat, tak dnes se ze zásluh nevyžije. Musí tam být dravci co se nebojí když je dveřma vyhodí vlézt oknem třeba na ministerstvo zemědělství a podobně. Ekonomové co mají v malíku současné ekonomické vztahy a samozřejmě i lidi kteří rozumí posledním poznatkům kolem rybochovů. Říkat si že rozum je úměrný věku a zásluhy jsou nadřazeny nad schopnostmi je cesta do pekla.

Paul Delpiaz - Profil | Čt 10.5.2012 23:17:52

Tarn >> nová generace?! já bych se jako mladej rád angažoval ale když jdu na schůzi a tam věkový průměr 70+ a debatuje se o tom jak všechno stojí za ho*vno, ryby nejsou a ty kapři už taky nejsou co bejvali. chápu někdo by se toho měl ujmout ale mě se tahle společnost hnusí :/

Butchi - Profil | Čt 10.5.2012 10:50:07

Neuvěřitelné, on opravdu mizí lipan?
Brzo si toho soudruzi všimli, brzo. Není za pět dvanáct, ani pět po dvanácté. Je jedna.
A kormorán jen dokonal to, co oni svým hospodařením začali.

Taky by mě zajímalo, jestli se soudruzi byli někdy podívat na M24.

(o)_(o) - Profil | Čt 10.5.2012 10:28:22

Nechápu co někomu může vadit na tom, že se naše vedení pravidelně schází na rautech kde se nagáblují a zároveň poklábosí o sportovcích, medajlích, propagaci, mládeži, komfortu, rs, kormoránech, ale dokonce někdy i o rybách a rybářích. Vždyť je to pěkné:-)

Rytíř - Profil | St 9.5.2012 19:52:59

elhierro >> samozřejmě,že z něch.

elhierro - Profil | St 9.5.2012 19:42:24

Rytíř >> něco jako trafika. Jenže z jakých fin. prostředků je placen? No z našich.

Rytíř - Profil | St 9.5.2012 19:38:57

elhierro >> bodet by ne.Nesmrtelnost a defakto neomezená moc a nádhernej flek.

elhierro - Profil | St 9.5.2012 19:36:37

Rytíř >> Tak co pak můžeme čekat? Hlavně že se radě plácají po ramenou, jak to všechno jde, jak se daří. Blil bych velebnosti.

Rytíř - Profil | St 9.5.2012 19:33:43

elhierro >> jo,viděl jsem to asi jo.

elhierro - Profil | St 9.5.2012 19:31:25

Rytíř >> No chtělo by to nové koště. :-) A co to loňské video, kde byl natočen při nemravnostech? Zameteno pod koberec?

DejF - Profil | St 9.5.2012 19:30:17

Zahradníka u Řezníčka dělal známej už před dvaceti lety, když zachrápal nad nahozenýma prutama :-)

Rytíř - Profil | St 9.5.2012 19:26:50

elhierro >> vesměs zahradnické práce,kámoš už mu tam taky dělal zahradníka:-)

elhierro - Profil | St 9.5.2012 19:25:29

Rytíř >> :-) nebo :-( ???

Rytíř - Profil | St 9.5.2012 19:21:18

elhierro >> ten dostane Jarda za nesmrtelnost:-))Ten tam bude dokud bude moct chodit ,alternativní trest,jeho výraz:-))))))))Dostaneš kolec a rozvezeš hlíni na zahradě nebo jiné práce když zlobíš na Otavské větvi.

elhierro - Profil | St 9.5.2012 19:18:27

Komedie a zase komedie. Je jasné, že když už ta PROFI stráž je, takže se musí pochválit. Jinak já za jeden víkend vidím tolik přestupků, že číslo 75 je hodně směšné. Tedy pokud tím není myšlen ten jeden víkend. :-) Spíše mne ale zaujal stříbrný a zlatý odznak..... :-) To zní tak budovatelsko-socialisticky. A tohle je také pěkné. Cílem ČRS však je zvýšení komfortu všech členů, především řádných. Že by řádný člen třeba dostal na rybách svačinu od nějaké sličné servírky? Nebo vychlazené pivo? :-)))) KOMFORT UŽ NÁM ZVYŠUJÍ JEN TÍM, ŽE VŠUDE JE TEN ČI ONEN ZÁKAZ A POMALU UŽ NEMŮŽU ANI U VODY ROZBALIT CELTU, NATOŽ BIVAK.

Rytíř - Profil | St 9.5.2012 19:10:56

Pcháá,76 přestupků kdybych tam měl možnost kontrolovat tam udělam za den,saláti ukecaný.

Tarn - Profil | St 9.5.2012 18:23:26

mates202 >> No jo já se ani tak nerozčiluju jako musím dát za pravdu těm co kritizujou svaz, že dokud se to nevymete a nenastoupí tam nová generace, bude to jak za bolševika. Na každém sjezdu se pochválíme jací jsme kabrňáci a kdo by nám na reálných vecech chtěl dokázat že nemáme pravdu, s tím zatočíme, protože rybosvaz si rozvracet nedáme :))

mates202 - Profil | St 9.5.2012 16:03:04

Tarn >> nerozčiluj se, nemá to cenu = prdne ti cévka v mozku a budeš tahat nohu o:))

Tarn - Profil | St 9.5.2012 12:46:59

jen mne zaujala ta pochvala profi stráži na Orlíku kde ze závažných 76 přestupků (!!!!) jich řešil něco přes šedesát. No sakra a co tam tedy ten Řezníček do té doby dělal? Nehledě na to, že zmíněných 76 přestupků ( zjištěných) je k smíchu, když tady neustále čtu o tom jak se vesele chytá na Orlíku přes čáru na více prutů ryby v hájení a podobně. Hlavně že se tedy chlapci pochválili jak jim to pěkně jde